Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niech i tak będzie. Ja na budowlance się nie znam więc zastosuje gładki. Tylko murarza musze namierzyć bo krzywej wieży w ogrodzie nie chcę mieć. Z resztą sobie poradzę. Szuflada już się spawa :) 3 tuje wywalone i niedługo fundament staje. O dziwo żona nic nie marudzi. Pochwale się jak wyjdzie to co wirtualnie w dyńce mam :)

Kurde bele fajny. Ale dałeś te drzwi co i ja chciałem. Ale Beiot chwalił szufladę która ma dużo plusów więc ją robię. Ja bym dał blachę.

Jaka wysokość daszku w szczycie? Jaka wysokość do daszku?

Wysokość do szczytu to ok 140 cm

Nie wiem czy to dobry pomysł żeby regulację otworów dymowych mieć od wewnątrz. Będziesz musiał za każdym razem otwierać drzwi (=wietrzyć komorę) i cała subtelna regulacja temperatury jak krew w piach...

Jak juz chcesz mieć to od wewnątrz to przynajmniej wyprowadz jakoś na zewnątrz możliwość przesuwania.

Zasuwa będzie regulowana z zewnątrz komora przewiercona na wylot i pręciki 8mm

post-79877-0-42299400-1461908887_thumb.jpg

Edytowane przez vtec
ort.

Zasuwa będzie regulowana z zewnątrz komora przewiercona na wylot i pręciki 8mm

W pierwszym otworze w bokach  z lewej i prawej strony po otworze w kształcie fasolki i śruba wkręcona w deskę przesuwaną i jest regulacja z zewnątrz .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

 

Zasuwa będzie regulowana z zewnątrz komora przewiercona na wylot i pręciki 8mm

W pierwszym otworze w bokach z lewej i prawej strony po otworze w kształcie fasolki i śruba wkręcona w deskę przesuwaną i jest regulacja z zewnątrz .
Ważne, że będzie od zewnątrz bo groziło zaczadzeniem i wiało chłodem :)

 

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkich zadymiaczy.

Także zbieram się powoli do budowy wędzarni według tego projektu.

Czytam w wolnych chwilach forum, ale mam nadal trochę wątpliwości.

Chciałbym zrobić wędzarnię raz a porządnie i nie mieć wątpliwości czy czegoś nie spieprzyłem przez niedoczytanie. Myślę o wędzarni wraz z miejscem do użycia kociołka myśliwskiego/węgierskiego i być może miejscem do gotowania jak w kuchni węglowej (1-2 stanowiska z fajerkami) z pełnej cegły rozbiórkowej.

Jeżeli mogę prosić o wyrozumiałość, bez odsyłania do forum :), to mam kilka pytań. Sprawy techniczne to dla mnie trochę trudny temat.

KOMORA SPALANIA

1. Czy dobrze rozumiem, że rura wewnątrz komory spalania służy do równomiernego doprowadzenia powietrza do wnętrza komory ? Czy to nie jest zbytnia fanaberia, skoro mamy wędzić z otwartą komorą spalania i tylko z żarzącym się drewnem ? Jeśli jest to zasadne, to jaką rurę dajecie, aby można było ją łatwo wygiąć - fi wewn./zewn., żelazna ? Zamykanie dopływy powietrza - zaworkiem kulowym do wody czy inaczej ?

2. Jeśli dobrze wyczytałem, to w fundamencie może być pręt zbrojony a w "stropie" komory paleniskowej gładki.

Czy może ktoś, kto ma wiedzę określić minimalne/maksymalne przekroje drutu.

W fundamencie ograniczeń raczej nie ma - mam na myśli max. 12 mm (mam trochę takiego zbędnego).

W stropie gładki (8 - 10 mm) w dolnej i górnej części.

3. Szyber zbędny do wędzenia, ale niezbędny do zaglądania do komory wędzarniczej.

Jeżeli w sprzedaży są rury fi 20 cm max (szerszych nie widziałem) z elementem ruchomym nie zakrywającym całości przekroju rury, to jak to ma spełnić swoje zadanie. Dym i tak będzie leciał. Natomiast płyta żelazna leżąca wewnątrz i nasuwana na czas kontroli wędzonek spowoduje, że będzie na nią kapał tłuszcz z wędlin i rakotwórcze substancje będą parowały na wędliny.

To tyle - resztę "ogarniam".

Bardzo dobrym pomysłem było, aby fachowcy od budowlanki dorzucili dodatkowy poradnik, jak zrobić:

- fundament,

- izolację pod cegłami,

- jakiego cementu użyć do murowania itd.

Lepsze to byłoby niż słowne przepychanki na forum.

DODATKOWO:

1.Gdzie kupić deficytowe elementy, np. szyber fi 25 cm. Jest jakiś polecany sklep, czy trzeba to specjalnie zamówić - na allegro nie widziałem.

2. Jakie najlepsze termometry do wędzarni ? Mile widziana marka i typ - nie traktujmy tego jak reklamy, ale jako pokazanie co mamy w wędzarni.

 

Pozdrawiam wszystkich.

Darek

Wczoraj zaliczyłem pierwsze zadymienie ,przepalanie wedzarki i na początek udka

I taki był cel ,lepszy dostęp do paleniskaJeszcze tylko je pomaluje żaroodporną farbą i będzie cacy:)

I taki był cel ,lepszy dostęp do paleniskaJeszcze tylko je pomaluje żaroodporną farbą i będzie cacy:)

post-79877-0-33885200-1462168258_thumb.jpg

post-79877-0-60172600-1462168280_thumb.jpg

post-79877-0-84876100-1462168311_thumb.jpg

post-79877-0-49668500-1462168330_thumb.jpg

post-79877-0-79209600-1462169266_thumb.jpg

 

 

To tyle - resztę "ogarniam".
:facepalm:  Jaką, którą...? Jak w sumie ...nic nie wiesz... :facepalm: Ale żeś zamotał... :hmm:  Dobra... pomału... Możesz ''nakreślić'' jak to ma wyglądać...? :rolleyes:

 

to jaką rurę dajecie, aby można było ją łatwo wygiąć - fi wewn./zewn., żelazna ?
  Tak...

 

fi 20 cm

 

Dym i tak będzie leciał.
  Do tego się przyzwyczaj :cool:

 

Natomiast płyta żelazna leżąca wewnątrz i nasuwana na czas kontroli wędzonek spowoduje, że będzie na nią kapał tłuszcz z wędlin i rakotwórcze substancje będą parowały na wędliny.
  Jaki tłuszcz...? Przy odpowiedniej temperaturze wędenia nic nie kapie... chyba ,że będziesz piekł , to ewentualnie może...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Mam pytanko odnośnie samego deflektora czy przypadkiem nie jest za duży ? ma wymiary 45 cm a dolny 35 ,komora to długość wewnętrzna do 80 cm szerokość 67 cm ,po wędzeniu strasznie się boki okopciły

post-79877-0-11482000-1462463965_thumb.jpg

post-79877-0-65329500-1462464026_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.