Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Coś widzę ,że ktoś tu szarga moim imieniem... :rolleyes:

Kolega @Einshell nie jest mi wrogiem ni przyjacielem
I wzajemnie :cool:

Nie mając o mnie żadnej wiedzy ocenił, że nic nie wiem
  I Pomyliłeś pojęcia... bo o tym ,że nic nie wiesz NA TEN TEMAT napisałeś sam Kolego ... w tych kilku - kilkunastu pytaniach w pierwszym poście . Jeśli moje odpowiedzi Cię nie satysfakcjonowały , to trzeba było poczekać na wypowiedzi lepszych fachowców w tej branży... Pozdrawiam.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

A powiedzcie mi tak od czapy... czy konieczne jest zastosowanie płyty nad paleniskiem w wędzarni AndyAndy? 

Nie jest konieczne ale należy jednak być czujnym, gdyż tutaj przy wzroście temperatury i braku nadzoru można szybko mieć "ogień na dachu"  :devil:

To tak jakby się przesiąść z malucha do jaguara :)

Nie tylko Ty się przesiadłeś  - jest nas tutaj więcej takich "nawróconych"  :D

A powiedzcie mi tak od czapy... czy konieczne jest zastosowanie płyty nad paleniskiem w wędzarni AndyAndy?

Ja akurat nie mam  - mam płytę metalową z wyciętymi otworami ,która mogę w razie czego położyć - niestety w   wątku - fotorelacji z budowy zdjęcia znikneły :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Tutej nie ma żadnym kombinacji - zamiast płyty betonowej jest płyta metalowa, którą można w każdej chwili zdemontować - też tak mam, zwykła metalowa blacha 4mm z otworem na dym coś około 15x15cm.

Byłbyś w stanie takie zdjęcie mi zorganizować? Proszę :)

Byłabym :)  - tzn muszę zrobić nowe zdjęcie  ale tak jak pisze głuszec to nic szczególnego . 

To ten wątek ale zdjęć brak  :mad:   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6951-chudziaka-wedzarnia-z-bezposrednim-paleniskiem/

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Hmmm przepraszam za Y a nie A ;) nick bardzo mylący. A jakiś szyber tez czy tylko dziura? zastanawiałem się czy rozgrzanie płyty nie wpływa poprawnie na stabilizację temperatury wewnątrz komory. A szczerze mówiąc wolał bym wstawić taką płytę aniżeli wylewkę. Z prostego powodu, jesli można zdemontować to można np kociołek na palenisko wstawić :) i szafa gra. Samym otworem paleniskowym by nie wszedł.

A że tak wtrącę... już gdzieś były te fotki , ale ja nie nam w ogóle stropu... tylko moja wędzarnia jest murowana łącznie z komorą post-45054-0-64055800-1464260599_thumb.jpg

można np kociołek na palenisko wstawić :) i szafa gra
  ... :thumbsup::cool::)

No i lodzio miodzio. Na Twoim zdjęciu widać kanał dymny. Uzywany? Moja wędzarnia jest murowana tylko u podstawy więc coś bym wymyslił dla swojego bezpieczeństwa. 

Na Twoim zdjęciu widać kanał dymny. Uzywany?
  Szczerze powiem... rzadko kiedy... :blush: Jak drewniana... obij sobie blachą... :cool:
  • 2 tygodnie później...

Czas start. Mam remont w domu to i tłuczeń się znalazł w dużej ilości. W weekend wylewam fundament.

post-67697-0-86194900-1465473800_thumb.jpg

Taki duży będzie bo w planie jest przedłużenie dolnych i górnych kantówek "klopika" aby zrobić sobie blat roboczy do parzenia wędlin na taborecie gazowym.

Zobaczymy co z tego wyjdzie ale jestem podekscytowany. Wreszcie będzie porządna wędzarnia. Jedyny minus że na obecnej już tak się wyszkoliłem , że jak się przesiądę na tego kolosa to pewnie znowu pół roku będę go poznawał :)

Nie znam się na budowlance. Czytałem, że mam zrobić wykop na 30 cm (teoretycznie powinienem do granicy zamarzania). Potem zagęścić czymś pierwszą warstwę 15-20 cm. A potem na to zbrojenie fi 8 i wylewka betonowa na ok. 10 cm. Więc tak robię.

Nie jest to cegła która się nie nadaje za bardzo. Są to stare kafelki podłogowe praktycznie bez pozostałości starego kleju.

Edytowane przez Perszing37

Rozumiem... moim zdaniem tego typu tłuczeń jest zbędny... po za tym glazura, terakota, kafelki itp jeśli nie są przesypane piaskiem to prawie niemożliwe jest ich prawidłowe zawibrowanie - praktycznie się nie zakleszczają ;)

Ale... każdy robi jak uważa :cool:

Być może - ale nie miałem ochoty kupować betonu za 300 zł. A nie mam ani siły ani ochoty nosić piasek i żwirek przez całą chatę do ogrodu. A potem jeszcze mieszać z cementem etc. A gotowa zaprawa tylko na 10 cm to jakieś 15 worków betonu. Obecnie w Castorama za 7,68 B20 więc nie ma źle. Piaskiem mogę przesypać. To nie problem. Więc kilka worków sobie kupię i przesypie. Tłuczeń jest dość drobno zrobiony a dodatkowo ubijany takim wielkim młotem - co jeszcze bardziej go rozdrabnia. Poza tym ja nie buduję chaty ani wielkiej wędzarni więc korzystam z tego co mam pod ręką.

Drobno nie na wierzchu - u góry już mi się wczoraj nie chciało rozdrabniać. Po wierzchnią warstwą jest znacznie drobniejsza frakcja,.

Edytowane przez Perszing37

niezły jest wkład kominkowy ale trochę ciężki :)

a tak poważnie to może coś takiego?

http://olx.pl/oferta/palenisko-stalowe-szuflada-na-popiol-do-grilla-betonowego-murowanego-CID628-IDduNsZ.html

nie umiem dokladnie liczyc ale ta szuflada cie wiecej wyjdzie jak caly kibelek!

no faktycznie z liczeniem trochę problemów...

1 dcm2 (10x10 cm) kosztuje 6 zł

40x50 cm daje nam 20 dcm2 x 6 zł = 120 zł

faktycznie tanio stawiasz "kibelki"

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

Ale dzięki za podpowiedź z piaskiem. Ja jestem spokojny. Co wyjdzie to wyjdzie. Mam nadzieję, że będzie trwałe, ładne a przede wszystkim dobrze się będzie wędziło :)

Sporo tego piachu mam wsypać ????

Acha na spodzie jest pospółka i piasek jako 1 warstwa ale na jakieś 3 cm pewnie.

Potem dopiero tłuczeń.

Wg mnie to piasek teraz jest jak "musztarda po obiedzie" ;) powinno się nim przesypywać co jakieś kilka centymetrów i ubijać... ale... możesz przesypać teraz i spróbować to ubić do zakleszczenia się płytek... ;) następnie zrób szalunek i zalej płytę ;)

Wczoraj jak to ubijałem to właśnie nie pływało mi tylko na spodniej warstwie - czyli tam gdzie się wybełtało z piaskiem. Mam taki jebitny młot od sąsiada że pół chaty bym nim w jedno popołudnie rozwalił :devil: . Więc coś tam na pewno się uda.

Tak zrobię - mogę też trochę usunąć, przesypać , ubić , dodać, przesypać i ubić. Spoko maroko. Strzelać z tego nie będę ale chciałbym żeby było trwałe.

Przepraszam że się wtrące ale przecież kibelek to nie jest rakieta kosmiczna która potrzebuje kto wie jakich ustawień. Stosunkowo waga jest niewielka więc nie ma sensu świrować z gęstością podłoża mierzoną w mikronach. Wystarczy żeby mieszanka cement + żwir + piach były odpowiednie a przecież płytka Ci po tłuczonych płytkach nie spłynie:) daj tylko kilka prętów drutów albo jakiegoś żelastwa po długości i będzie. Jak ci się rozleci to sobie nową wylejesz ;) a tak na serio, to tylko zapewnij sobie jakiś "ulepszacz" w stylu plastyfikatora do zaprawy i po wylaniu wylewki przez przynajmniej miesiąc nie pal na niej ognia bo może popękać. 

Scalarian. Myslisz dokladnie jak ja. Ale juz sobie zalatwilem na sobote 250 kg piasku za 15 zl. Hehe wiec zaheszcze to. Potem zbtojenie 8 mm i wylewka na 10 cm. Z tym paleniem to wiem. Ale po jakim czasie mozna murowac palenisko na 8 cegiel i potem po jakim czasie moge wylewac strop ?moze sery umiem robic ale z budowlanka przyjazni nie trzymam :)

Acha. I mam jakas chemie co by szybciej wiazalo i nie ciagnelo wilgoci. Do wody zarobowej sie niby dodaje.

Witam

Z racji pilnego śledzenia forum i w końcu budowy własnej wędzarenki wg sugestii Andy"ego mam pytanie o szczegół ocieplenia komory drewnianej. Planuję dać od zewnątrz deskę "pióro - wpust" na to wełnę do kominków z folią aluminiową i od środka czarna blachę. I właśnie mam zagwozdkę jak w tym wszystkim umieścić wełnę: czy folią alu od strony desek czy od strony blachy. Myślę, że raczej od strony desek, bo zabezpieczy ją przed ewentualnym zamoczeniem? Zgłębiłem dużo tematów o budowie "kibelków", ale tego szczegółu nie znalazłem.

Przylaczam sie bo tez nie wiem. Z tym ze ja od srodka cienki pioro wpust a inox tylko do 1/3 wysokosci. Bo uwielbiam drewno :) wiem ze sie okopci i bedzie czarne...ale drewno :)