Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wędzę dotychczas z kanałem ziemnym. Wiem , że jest to rozwiązanie bardzo ułomne z wielu powodów. Chciałbym zbudować wędzarnię z paleniskiem pod wędzarnią. Posiadam skrzynię stalową o wymiarach 100 x 80 x 100 cm i planuję wykonać z kątownika i blachy 3-4 mm palenisko i dno wędzarni . Poniżej prosty schemat.Proszę o opinię  Andyandy lub innych którzy taką stalową wędzarnię wybudowali czy moje założenia pozwolą na prawidłowe wędzenie. Chciałbym uniknąć wykonania drzwi bocznych a więc wsad byłby umieszczany od góry. Wędzarnia ma mieć w założeniu prosty dach z otworami dymnymi wykonany z desek albo wykonany z desek dach 2 spadowy. Na rysunku nie zaznaczyłem drzwi do paleniska dlatego , że nie wiemczy lepiej zrobić drzwi na zawiasie czy szufladę. Na rysunku nie ma też deflektora  ale na pewno będzie wykonany zgodnie ze sztuką z tego forum. Czy da radę wędzić w takiej skrzyni z zastosowaniem 2 rzędów kijów czy będzie to niemożliwe. A może komora wędzarni powinna być wyższa ? Całą wędzarnię zamierzam docelowo zabudować deską calówką. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o sugestie. W moim przypadku nie wchodzi w rachubę murowanie komory.

post-60980-0-22247100-1486909710_thumb.jpg

Edytowane przez darxxxx

Palenisko musi być większe 70 x 70 x 60 cm  40 cm, to zbyt nisko jak na blachę. Jeżeli już musisz zrobić z tego materiału, rób życzę powodzenia. Nie zapomnij o ociepleniu komory.  

Jak zrobisz pod skrzynią palenisko! Na początek czytaj forum, przeglądaj rozwiązania i najważniejsze poznaj tajniki wędzenia. Na koniec pomyśl o wędzarni. 

darxxx a może by Twój projekt postawić na głowie? :) Skrzynkę stawiasz na podłożu i dzielisz tak, by część jej była paleniskiem, a pozostała część jest zabezpieczeniem komory wędzarniczej. To co jest powyżej paleniska zabudowujesz deską i masz gotowy kibelek :) Drzwi komory wędzarniczej możesz wykonać ponad skrzynką, w zupełności to wystarczy do wkładania wyrobów. Po bokach otwory dymowe, lub uchylny fragment, po obu stronach wędzarni, zaznaczony na rysunku kolorem czerwonym. Gdybyś zdecydował się na przesuwne otwory, wtedy proponuję wykonać uchylny dach, w celu łatwiejszego osuszania wyrobów :) Jeśli na załączonym rysunku coś jest niejasne, pytaj. Pozdrawiam :)

post-73631-0-80802400-1486914218_thumb.jpg

Skrzynkę stawiasz na podłożu i dzielisz tak, by część jej była paleniskiem, a pozostała część jest zabezpieczeniem komory wędzarniczej. To co jest powyżej paleniska zabudowujesz deską i masz gotowy kibelek
  :clap:  :clap:  :clap:
Andyandy twój temat o budowie wędzarni przeczytałem od deski do deski.Na forum jestem kilka lat. Wiem jak powinna wyglądać prawidłową wędzarnia.W moim jednak przypadku muszę ją wykonać inaczej dlatego pytałem.gba-69 twój pomysł jest ciekawy i godny przemyślenia dzięki za rzeczową odpowiedź.

Wędziłem kilka lat też w takiej skrzyni metalowej czyli w szafce ubraniowej. W tym przypadku jest taki, problem, iż wszystko mocno się nagrzewa od paleniska a całość szafki miałem obłożone deskami podłogowymi i uwierz mi deski były mocno przypalone od metalowej konstrukcji szafki.

Oczywiście całe wędzenie to sztuka opalania i nie jest to grill ale czasami chcemy coś podpiec w wyższej temperaturze i jest problem - a przynajmniej u mnie był.

Sama szafka a u Ciebie metalowa konstrukcja do wędzenia w lecie jest dobra ale już w zimie przy większych mrozach straty temperatury są duże i dlatego ja ociepliłem całość deskami i po tej operacji zużycie drewna spadło ale trzeba było uważać aby ocieplenie nie poszło z dymem.

• 2 tygodnie później...

Postanowiłem zostawić wędzarnię skrzyniową z kanałem dymnym. A obok stanął kibelek. Palenisko 3x3x8 cegieł a na nim kibelek o  wymiarach 80x80x130 cm. Kilka razy już przepalałem w celu osuszenia całości. Wędzenie będzie teraz o wiele przyjemniejsze taki mi się obraz rysuje...

• 3 tygodnie później...

Panowie przeczytałem kilka stron na temat wędzarni i nie wiem czy powinienem pytać ale mam pytanie właśnie odnośnie mojej wędzarni. Mam skrzynię drewnianą 100cm długą i 60cm szeroką i wysoka 100cm chciałbym z tego zrobić wędzarnię podpowie mi może ktoś jak to zrobić? mój pomysł wylewka tak żeby wystawała nad grunt wymurować z cegły ale na 6cm czyli na sztorc jakieś dwie warstwy może trzy no i palenisko z komorą dymną  jakieś jeden metr. tylko zastanawiam się jak to zrobić czy dno w tej skrzyni z blachy może jakiś stropik z otworem pośrodku nie wiem głwa mnie boli już od myślenia. Może byłby ktoś chętny i podpowiedział by lub zrobił mi projekt, dodam że ta skrzynia będzie rozbierana z racji że to działka miejska i panuje tam wandalizm. Wiem że będzie wiele krytycznych odpowiedzi ale jak sie niema co się lubi to się lubi co się ma. Aha czy na komorę dymną będą dobre krawężniki 40cm szer. 5 grube i 100cm długie? Proszę o pomoc Dziękuję  

Edytowane przez Bodziu

byłby ktoś chętny i podpowiedział by lub zrobił mi projekt

To najpierw naszkicuj jak Ty to widzisz . Komora dymowa jest nad komorą wędzarniczą (celem poprawy przepływu dymu  jeżeli o niej mówimy to jak chcesz zrobić z krawężników  ? )  

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

byłby ktoś chętny i podpowiedział by lub zrobił mi projekt

To najpierw naszkicuj jak Ty to widzisz . Komora dymowa jest nad komorą wędzarniczą (celem poprawy przepływu dymu  jeżeli o niej mówimy to jak chcesz zrobić z krawężników  ? )  

W tym rzecz że nie jestem biegły w komputerze i nie umiem tego wam pokazać no tak wedle mojego opisu krawężnik za wysoki czyli trzeba by było wyżej podmurować z tymi krawężnikami palnąłem może głupotę. Napiszę więc wylewka na której stawiam murek trzy warstwy na sztorc z cegły murek tak wymurowany żeby znalazł się w środku mojej skrzyni. Na górze murku blacha lub może właśnie docięte krawężniki z otworem po środku, kanał dymny z kolanem lub jakieś inne rozwiązanie do dziur o długości 1,5m no i palenisko może 50cm na 60cm. Ja tak to widzę a koledzy?

Może inaczej dokładnie to opisz w ten sposób  :

• poziom gruntu

-wylewka betonowa 20 cm  zbrojona (wystaje ponad grunt) podaj wymiary

• komora paleniska

- cegły wysokość 8-9 warstw na płask , podaj wymiary

• strop nad paleniskiem

-beton zbrojony 10 cm otwór dymowy  25 cm  (czy blacha stalowa wysypana np piaskiem lub dwie z pustką )

-deflektor

• komora wędzarni

-drewniana 100 cm  szerokość 100 cm  wysokość 60cm  głębokość (wymiary podajemy w układzie xyz )  odraz powiem że za  płytka  jak wędzonki mają mieć odstę od ściany 10  cm to praktycznie 2 kije Ci wejdą )

• dach

- jaki dach , jaki system odprowadzenia dymu .  pewnie okrągłe średnica  ca. 7  cm  otwory  przysłaniane  deską (lub inne rozwiązanie to je  opisz)

Staraj sie tak opisać aby było to ja najbardziej zrozumiałe dla czytającego . Szkic możesz zrobić na kartce odręcznie , zrobić zdjęcie i załączyć  . Nie musi być w programie graficznym :D. Może Cię żle zrozumiałem i chcesz zbudować wędzarnie kanałową ? w tedy na palenisko  wysokość 40 cm ( cegły na sztorc + zaprawa ) może być chociaż lepiej cegła na płasko lub bloczek betonowy. Kanał z krawęzników to kiepski pomysł bo beton jest hydroskopijny i zimny  i będziesz musiał to osuszać , nagrzać przy każdym wędzeniu  już lepiej rura stalowa . Innymi słowy opisz dokładnie lub naszkicuj 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Może inaczej dokładnie to opisz w ten sposób  :

• poziom gruntu

-wylewka betonowa 20 cm  zbrojona (wystaje ponad grunt) podaj wymiary

• komora paleniska

- cegły wysokość 8-9 warstw na płask , podaj wymiary

• strop nad paleniskiem

-beton zbrojony 10 cm otwór dymowy  25 cm  (czy blacha stalowa wysypana np piaskiem lub dwie z pustką )

-deflektor

• komora wędzarni

-drewniana 100 cm  szerokość 100 cm  wysokość 60cm  głębokość (wymiary podajemy w układzie xyz )  odraz powiem że za  płytka  jak wędzonki mają mieć odstę od ściany 10  cm to praktycznie 2 kije Ci wejdą )

• dach

- jaki dach , jaki system odprowadzenia dymu .  pewnie okrągłe średnica  ca. 7  cm  otwory  przysłaniane  deską (lub inne rozwiązanie to je  opisz)

Staraj sie tak opisać aby było to ja najbardziej zrozumiałe dla czytającego . Szkic możesz zrobić na kartce odręcznie , zrobić zdjęcie i załączyć  . Nie musi być w programie graficznym :D. Może Cię żle zrozumiałem i chcesz zbudować wędzarnie kanałową ? w tedy na palenisko  wysokość 40 cm ( cegły na sztorc + zaprawa ) może być chociaż lepiej cegła na płasko lub bloczek betonowy. Kanał z krawęzników to kiepski pomysł bo beton jest hydroskopijny i zimny  i będziesz musiał to osuszać , nagrzać przy każdym wędzeniu  już lepiej rura stalowa . Innymi słowy opisz dokładnie lub naszkicuj 

Odpowiem tak wymiary podawałem wyżej w poście 60 cm szeroki 100 cm długi i 100 cm głęboki wylewka o grubości 10 cm długości 2,5 metra i szeroki 70 cm  dach jak w ulu nakładany z góry dwuspadowy, z jednej strony drzwiczki uchylne żeby nie ściągać co jakiś czas dachu co by zerknąć do wędzonek. Dodam jeszcze raz że wędzarnia musi być zabierana do pomieszczenia co by jej nie ukradli lub spalili. System odprowadzenia dymu albo przez te drzwiczki albo otwory dodatkowe z zasuwą. Strop nad paleniskiem jest właśnie problemem dla mnie czy blacha i tak jak pisałeś obsypana piaskiem lub krawężniki które przytnę na wymiar. I teraz komora paleniska trzy warstwy na sztorc strop z blachy lub krawęznika otwór na środku komory wędzarni 25x25 cm i tunel dymny 1,5 metra chyba ze zasugerujesz dłuższy z paleniskiem 50x40 cm nie wiem czy wyraziłem się jasno czy nie, nie chcę murować wysoko bo tak jak mówiłem że wsad będzie wkładany od góry i rozbierany po każdym wędzeniu. Kurcze ciężko sie pisze takiemu prostakowi jak ja. Piszę po prostu tak jak myślę za co przepraszam.

[Dodano: 14 mar 2017 - 20:23]

Moja skrzynia podobna do tej tylko  moja jest 60x100x100 bez dachu dach taki sam będzie jak w tej tylko nakładany żeby nie odkręcać zawiasów, z otworem w formie drzwiczek  z jednej strony. https://www.olx.pl/oferta/wedzarka-wedzarnia-drewniana-ekologiczna-CID628-ID5ATaW.html#1fbab0b5cdteraz tylko problem może nie problem a raczej jak byście rozwiązali komorę spalania , chyba teraz będzie jaśniej. 

Edytowane przez Bodziu

Wyjścia masz dwa, jeżeli to wygląda podobnie jak u ciebie.

Zbudować podstawę z paleniskiem jak do kibelka , wszystko znajdziesz czytając ten post i na czas wędzenia wstawiać ,, domek ,, na palenisko.

Ewentualnie zbudować podstawę z kanałem dymowym i paleniskiem i na czas wędzenia robić z ,, domkiem ,, tak samo.

Ważne jest jedno duże palenisko żeby swobodnie w nim ,, manewrować ,,żarem i klockami drewna dla utrzymania temperatury.

Za oboma projektami będzie tu tyle samo przeciwników co zwolenników. Zależy ile masz miejsca , kasy na wybudowanie itd.

Efekt końcowy czyli wędzonki będzie podobny. 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

No ciekawe rozwiązanie może zrobię u siebie podobnie wędzonki super ale na kolana powalił mnie Twój zapach w samochodzie.

[Dodano: 15 mar 2017 - 07:08]

Wyjścia masz dwa, jeżeli to wygląda podobnie jak u ciebie.

Zbudować podstawę z paleniskiem jak do kibelka , wszystko znajdziesz czytając ten post i na czas wędzenia wstawiać ,, domek ,, na palenisko.

Ewentualnie zbudować podstawę z kanałem dymowym i paleniskiem i na czas wędzenia robić z ,, domkiem ,, tak samo.

Ważne jest jedno duże palenisko żeby swobodnie w nim ,, manewrować ,,żarem i klockami drewna dla utrzymania temperatury.

Za oboma projektami będzie tu tyle samo przeciwników co zwolenników. Zależy ile masz miejsca , kasy na wybudowanie itd.

Efekt końcowy czyli wędzonki będzie podobny. 

Dzięki Mirku chyba zrobię tak jak Gosman z tym że zrobię wylewkę i na niej wymuruję komorę spalania. 

Witam mam pytanie jakiej wysokości powinna być komora spalania? bo dzisiaj zrobiłem wylewkę 70cm na 240 ,tak jak wcześniej pisałem mam skrzynię 60x100x100 ale mogę ją poszerzyć na 70 cm i myślałem pod ten wymiar wymurować komorę spalania ze stropem i na tym postawić moją skrzynie wsad byłby wkładany od góry. Komorę myślałem wymurować na 5 warstw ale czy to nie zbyt nisko czy lepiej pokusić się i zrobić tak jak kolega gosman http://wedlinydomowe...zarnia-gosmana/ ? 

witam mam problem ze stara wedzarnia mojego brata mianowicie chcialbym ja poprawic.wedzarrnia jest typu Andyandy palenisko ma wymiary 60 cm szer 40 dl 50 wys

1 KOMORA 60x60 wysokosc moge zmienic tylko nie wiem na jak duza?

2 komora jest z cegly gr 14 czy wystarczy wylozyc ja deskami 1 cal czy powinna byc jeszcze izolacja ?

3 czy jako ujscie dumu na stropie komory moze byc ceramiczny okragly wklad kominowy fi 20 z szybrem bo zostal mi z budowy?

prosze o pomoc i jakies wskazowki .Jak nic nie da sie z tym zrobic to trzeba bedzie zburzyc i postawic nowa a troche szkoda POZDROWIENIA I Z GORY DZIEKUJE

• 3 tygodnie później...

Witam,

jestem w trakcie budowy wędzarni, jak w temacie (szkic w załączniku) i mam w związku z tym kilka pytań:

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale wylałem już osobno strop ze zwykłego betonu- nie ogniotrwałego (proporcje 3x żwir + 1x cement) o grubości 6cm z otworem do dymu 20x20cm, zazbrojony 2x siatką do posadzek - i tu pytanie:

1. Czy strop nie będzie pękał?

2. Jak zamontować strop na cegłach (kliknier ale nie pełny- z otworami), czy jak go po prostu położę na ostatniej warstwie cegieł pokrytej zaprawą, to płyta będzie się trzymać? Czy zrobić może jakieś dodatkowe mocowanie?

3. Tak samo, jak w przypadku blatu do grilla- płyta wylana i będzie nasadzona na cegły- jak zamocować do tych cegieł, aby całość utrzymała dach, aby konstrukcja nie poleciała z wiatrem.

post-42446-0-85637900-1491654890_thumb.jpg

Edytowane przez krisk

Witam,

jestem w trakcie budowy wędzarni, jak w temacie (szkic w załączniku) i mam w związku z tym kilka pytań:

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale wylałem już osobno strop ze zwykłego betonu- nie ogniotrwałego (proporcje 3x żwir + 1x cement) o grubości 6cm z otworem do dymu 20x20cm, zazbrojony 2x siatką do posadzek - i tu pytanie:

1. Czy strop nie będzie pękał?

2. Jak zamontować strop na cegłach (kliknier ale nie pełny- z otworami), czy jak go po prostu położę na ostatniej warstwie cegieł pokrytej zaprawą, to płyta będzie się trzymać? Czy zrobić może jakieś dodatkowe mocowanie?

3. Tak samo, jak w przypadku blatu do grilla- płyta wylana i będzie nasadzona na cegły- jak zamocować do tych cegieł, aby całość utrzymała dach, aby konstrukcja nie poleciała z wiatrem.

Daje się przeważnie podwójne zbrojenie z  żebrowki fi 10, do posadzek jest trochę cienka, bo jest temperatura i grubość betonu 10 cm .Więc zobaczysz co się będzie dziać z  płytą, możesz posadzić na zaprawie 

Daje się przeważnie podwójne zbrojenie z  żebrowki fi 10
 Prawie dobrze podpowiadasz, jednak nie żebrowany, lecz gładki, który będzie mógł pracować podczas ewentualnych rozprężeń spowodowanych ciepłem z paleniska.