Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Patrz Binio. Dałem ten wiatrołap czy jak Ty to nazywasz. A dodatkowo potraktowalem cegłę olejem do klinkieru. Całkiem fajna sprawa.

post-67697-0-60167900-1503247047_thumb.jpgpost-67697-0-93082700-1503247091_thumb.jpg

Wiatrownicę :laugh:;) .No teraz jest wykończone jak trzeba. :thumbsup::clap: Diabeł tkwi w szczegółach :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady ,zblizam sie do obcicia konstrukcji

Zastansosne ?wiam sie sie jaki material wybrać swierk czy sosne

Edytowane przez rejentpiotr

Wybierz ten, który jest bardziej dostępny ;) Tak naprawdę nie ma to znaczenia :cool:

ps.

Kolejny etap

Bardzo ładnie wymurowane palenisko :clap:

jaki material wybrać swierk czy sosne
  jedno i drugie jest miękkie. najlepiej byłoby liściastym, brzoza, olcha, dąb, ale to towar trudniej dostępny. ja mam śweirkowe. takie po prostu były pod ręką.

Słuchajcie czy przy takim rozmiarze komory 8 rzędów wystarczy? Pozdrawiam ffea62209f63c0ea1857b4f43f749f2d.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Dlaczego robisz próg przy drzwiczkach. Będziesz miał problem z wybieraniem popiołu.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

Może kolega wyłoży wewnątrz cegłą i podniesie dno  paleniska , żeby mieć wygodniej w czasie wędzenia (i nie klękać na oba kolana, tylko na jedno  ;)  :) ) ale wówczas musi uwzględnić , że wysokość paleniska się zmniejszy.

Mam odkurzacz do popiołu :) Zostawię jak jest. Drzwiczki są na wysokości około 30 cm.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Oj nie sam popiół zostaje po wędzeniu, to nie kominek ;) . No ale. Jak sobie pościelisz.......

Anbtewko jeszcze możesz to zmienić poki nie jest zapozno.Wylejesz posadzke,a palenisko podniesiesz o jedna warstwe i gitara.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Anbtewko jeszcze możesz to zmienić poki nie jest zapozno.Wylejesz posadzke,a palenisko podniesiesz o jedna warstwe i gitara.

A nie prościej kątówką wyciąć kawałki cegieł na szerokość drzwiczek ? 

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

Ma ktoś może zdjęcia z konstrukcji komina na dachu wędzarni ?

A na kiego Ci komin w kibelku ?????????????????

A na kiego Ci komin w kibelku ?????????????????
   można dla ozdoby, sam o tym myślałem, ale ostatecznie dałem sobie odbój. za dużo pieprzenia

To zrób "ślepy" czyli tylko ozdoba , a otwory z boku  :) 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Komin.dla ozdoby jest mi.jedynie.potrzebny

jak dla ozdoby, to po prostu przytnij 4 deski, sklej, zkręć, czy co tam wolisz i przykręć do połaci dachu. Ja odpuściłem, bo tylko kłopot z tej ozdoby. Ozdoba ozdoba, a obrobić trzeba.

[Dodano: 25 sie 2017 - 20:57]

przy okazji: czy deflektor może być wykonany w kształcie okręgu ?

czy może być z aluminium  PA11 ?

czy wystarczy 50x50 ?

jaka minimalna grubość blachy na deflektor

Edytowane przez witek1965

z blachy podwójnej rozumiem, że oddzielonej od siebie. O ile ? 1,2,3...5 cm ?

Czy może ktoś wrzucić fotkę podwójnego deflektora ?