Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No tak. Czyli w dużych ten pomysł jest OK a w małych BE. Tylko że prawa fizyki są takie same i w dużej i w małej wędzarni. W dużej będzie większy wzrost ciśnienia- jak napisałeś. W małej zatem będzie proporcjonalnie mniejszy, ale też będzie. Przegrody jak napisałeś zakłócają  cytat-

" Zaburzenia spowodowane różnicą temperatur, wiatru i przeszkód fizycznych jest znaczne". No, to wszystko prawda Tylko w dużej jest wszystko duże (ciśnienie i elementy zakłócające)  a w małej proporcjonalnie mniejsze, z naciskiem na PROPORCJONALNIE, a fizyka raczej ta sama :thumbsup:. Nie mam zamiaru podważać twojej teorii. Chcę po prostu rozwiązać problem teoretycznie (ot taka akademicka dyskusja ;) )

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

PROPORCJONALNIE, a fizyka raczej ta sama
Tu masz rację. Duża wędzarnia więcej wybacza. Problemów jest znacznie więcej, tylko celowo nie poruszam - nie potrzeba.

Tylko w dużej jest wszystko duże (ciśnienie i elementy zakłócające)  a w małej proporcjonalnie mniejsze
Nie całkiem tak jest, ponieważ dla obu konstrukcji parametry zewnętrzne środowiska są "stałe" i nie wzrastają w miarę rozbudowy więc pomimo takich samych praw fizyki, wyniki będą się zmieniać na korzyść dużego. Duży i silny może więcej.     

Więc inaczej. Abstrahując -  Gdybyś był posiadaczem wędzarni i nie chciałbyś zrobić bocznych otworów i zaślepić komina , a chciałbyś w jakimś stopniu wyeliminować wady , które niesie ze sobą komin, to czy zdecydował byś się na zrobienie takiej "przegrody"???  Czy to byłby błąd w sztuce? Wędzarnia jest ciepła  (deska 2cm na pióro, pustka 3cm i znowu deska 2cm- dach również) pojemność 507 litrów -sama skrzynia wewnątrz  bez trójką dachu.

Prosto i po najmniejszej linii oporu. Jak wiesz każda komora posiada pewne właściwości, a szczególnie są związane z pojemnością. Więc "stroimy" latem i zimą wędzarnię otworami dymnymi i więcej już nie regulujemy w sezonie. Ustalamy ciąg wędzarni, ilość powietrza, spalanie i zakres temperatury.  Dalsze regulacje tylko w palenisku. Więc nie widzę sensu kombinacji. Czy jest sens robić szyber w lufce do papierosów?  Nie bronię nikomu robić doświadczeń i możesz zastosować turbinę i koło młyńskie Twój wybór.      

OK. jasno i na temat. Przy DG komin mi nie przeszkadza (jak do tej pory) zobaczymy co będzie jak postawię na palenisku. Jak będzie nie tak to dla próby wykonam "przegrodę"

Dodaje jeszcze raz obrazek bo poprzedni nie działa

Może wypowie się jeszcze ktoś kto zastosował takie rozwiązanie.

Tego typu rozwiązanie to tzw komora dymowa ... przy takiej kubaturze wedzarni i drewnie wewnątrz nie bawił bym się w takie rzeczy ;)

Zalety niewielkie w funkcji nakładu pracy.

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Może wypowie się jeszcze ktoś kto zastosował takie rozwiązanie.
Mam podobne rozwiązanie w samochodzie. Ostatni tłumik i zawsze pluje wodą. Zimą zanim zgaszę silnik muszę wejść na obroty i wydmuchać nadmiar spalinami. Podobny zabieg pomaga na katalizator i pierwszy tłumik ponieważ usuwam resztki sadzy. ( może być ostra jazda np pod górę )  Zyskuję na mocy silnika i mniejszym zużyciu paliwa. Przy normalnej miejskiej jeździe układ wydechowy niestety zapycha się.  Pozostawiona woda zamarza uszkadza tłumik i dodatkowo utrudnia jazdę na drugi dzień.  :cry: 

W Twojej wędzarni będzie podobnie, tylko czym przedmuchasz, a dodatkowo za każdą regulacją wysypiesz do komory dużej ilości sadzy już po kilku wędzeniach. 

O kurcze o tym , że może coś spadać nie pomyślałem. Myślałem ,że osmoli się od dymu i tyle, myślałem raczej,że może się skleić i nie będzie można przesuwać.

Jeśli już się zdecydujesz, to pamiętaj, iż to nie jest szyber główny, a jedynie rodzaj deflektora, dlatego między blachami może być odstęp umożliwiający ich przesuwanie (0,5-1 cm)..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jeżeli zrobię to z drewna (zostały mi deski felcowane) i wtedy dałbym między deski "prowadnice" z listewek 1cm żeby właśnie się nie skleiło.  Wtedy nawet po całkowitym zamknięciu będzie przelot dla dymu. Tak to sobie wyobrażam. No chyba , że źle kombinuję :hmm:

Drewno jest żywe i zawsze lepsze od blachy ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601

Według mnie, możesz w miejscu planowanej instalacji zastosować kilka desek i masz ogarnięte w prosty sposób, bez uciążliwego wiercenia otwornicą.

Wiem , że wykonasz zamiar i zrobisz swój projekt. Podchodzisz jak komar nocą  :D. Do odważnych świat należy :)  Jasiust zrobił prostą wędzarnię i super wędzi i jeszcze wielu innych na forum zrobiło podobne projekty nawet nie przyznając się. Wędzą i są zadowoleni. Może wniesiesz coś nowego - powodzenia. :)   

No ale wiercone będzie ładniejsze
 Ciekawe, kto to będzie oglądał :D 

Jeżeli zrobię to z drewna (zostały mi deski felcowane) i wtedy dałbym między deski "prowadnice" z listewek 1cm żeby właśnie się nie skleiło.  Wtedy nawet po całkowitym zamknięciu będzie przelot dla dymu. Tak to sobie wyobrażam. No chyba , że źle kombinuję :hmm:

Nie kombinuj stawiaj normalnego kibelka i będziesz zadowolony.A kombinujesz jak koń pod górka!Chyba ze masz duzo kasy to czemu nie!Ale potem nie płacz że wędzonki będą brzydkie :tongue: pozdrowienia

;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Też mam dach uchylany. Podnosi się od przodu.  A na marginesie robi się w międzyczasie palenisko (niestety na razie metalowe) 50x50 x55 głębokie z blachy 3mm. z wyjściem pionowym 200mm (pójdzie pod kibelek) Zobaczę jak będzie się wędziło. Do tej pory beczka była z kanałem . Tylko szpetna była- ale jak wędziła :thumbsup:

binio1111 , zbudowałeś fajną wędzarnię elektryczną a teraz chcesz się bawić w tradycyjne opalanie ? Ja w tym roku "przesiadłem się" z beczki i paleniska na dymogenerator i grzałkę i nie mogę się sam sobie nadziwić , że tak długo z beką wytrzymałem . Teraz sama przyjemność . Temperatura taka jak ustawię , dymu tyle ile chcę , pełny luzik . Według mnie próbujesz się cofać . Pozdrawiam .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Waldek ... to dwie różne bajki dobra wedzarnia to wędzarnia uniwetsalna raz prąd raz drewno .. Ty decydujesz ;)

Wygoda wygodą tradycja tradycją ;)

PS

Beczka zawsze da radę ,)

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601