AndrzejGdz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Witam , Przymierzam się pierwszy raz w życiu zrobić mieszaną parzoną w osłonce kiełbasę łopatka 1,5 kg + mielona szynka 0,5 kg .Posiadam 1,5 kg łopatki w kawałku oraz 0,5 kg mięso z szynki zmielone na drobnym sitku ( takie standardowe zmielenia jak kupuje się mięso mielone )Mam pytania ?Czy w ogóle można tak zmieszać 1,5 kg łopatki i 0,5 kg mielone z szynki i to wyrobić do kleistości ? Czy będzie to zjadliwe czy dać sobie spokój i jak już robić kiełbasę parzoną wyłącznie z mięsa szynki ?Następne pytanie zadam jak otrzymam odpowiedź czy można tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Nie napisałeś na jakich oczkach mielone. Nie widzimy także czy mięso poprzerastane tłuszczykiem i w jakim stopniu. Pokaż może chociaż na fotce, co tam masz. Można zrobić kiełbasę nawet z samej I wp. (patrz Kiełbasa Szlachty), proponuję jednak zerknąć tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/, mam na myśli skład przypraw. Łopatka jest ścięgnista i może wyjść trochę twardawe. Ja bym dorzucił tu chociaż trochę tłustego, ale to takie błądzenie po omacku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Nie napisałeś na jakich oczkach mielone. Mi się wydaje, że w sklepach mielą na mięso mielone sitkiem 8. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Jak na 8 to Chłopska jak znalazł Zanim wybudowałem wędzarnię, to też robiłem parzone, na grillu podpieczone do tego... mmmm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Niech się wypowie kolega Andrzej Gdz, co chce z tego mięska zrobić.......bo jeżeli nie ma wędzarni to będzie miał ala "białą" Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Nie napisałeś na jakich oczkach mielone. Nie widzimy także czy mięso poprzerastane tłuszczykiem i w jakim stopniu. Pokaż może chociaż na fotce, co tam masz. Można zrobić kiełbasę nawet z samej I wp. (patrz Kiełbasa Szlachty), proponuję jednak zerknąć tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/, mam na myśli skład przypraw. Łopatka jest ścięgnista i może wyjść trochę twardawe. Ja bym dorzucił tu chociaż trochę tłustego, ale to takie błądzenie po omacku Mięso z szynki dostałem na tacce już zmielone , tak jak pisałem zmielone jak tzw sklepowe mięso mieloneŁopatka jest w kawałku i jest przerośnięte tłuszczykiem ( niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęcia ).Myślałem pokroić w kawałki łopatkę 1,5 kg i potraktować tłuczkiem i do tego dodać owe mięso zmielone z szynki 0,5 kgTylko jak pisałem mam tego razem 2 kg i nie wiem czy taka proporcja mięso rozbite + mielone może być ?Niestety nie wiem ile na 2 kg suchego peklowania dać peklosoli i ile wody ?Nie wiem tez ile musi się peklować zalecane jest 48 godz ale wole się upewnić.Osłonki mam Osłonka białkowa karmel fi 65mm oraz Osłonka Poliamid bezbarwna fi 73 mm Jaką wybrać do parzenia ?No i wyrób ma być tylko parzony Z przypraw posiadam ; Majeranek , czosnek , kardamon , liść laurowy , ziele , pieprz kulki czarny i kolorowy ,pieprz mielony , papryka wędzona, kminek no i oczywiście mam też sól jodowaną i cukier.Też nie wiem ile czego dać gram na 2 kg nazwijmy to farszu ? Edytowane 18 Stycznia 2018 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Kolego AndrzejGdz, byłoby dobrze, abyś najpierw poczytał tutaj:wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Serdeczne pozdrowienia[Dodano: 18 sty 2018 - 10:10]I tu również możesz poczytać:https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Kolego AndrzejGdz, byłoby dobrze, abyś najpierw poczytał tutaj:wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Serdeczne pozdrowieniaZgadza się czytać, czytać, czytać to podstawa.Myślałem że jakiś kolega " rutyniarz, weteran mięsny " podpowie rutynowo co ile dodać, jaka osłonka lepsza , jaka temp wody podczas parzenia ( skłaniam się na około 80 C woda i jaka temp środek osłonki ( myślę końcowa 65 C) ?Tylko po parzeniu co dalej ? wyjąć i dochodzi do siebie sama w warunkach balkonowych czy chłodzić zimną wodą ?Jak nie, trudno dodam ilość wody na "oko" przyprawy też na tzw "oko" posmakuje i zapakuje w osłonki do parzenia.Co będzie to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Andrzeju, nie masz możliwości zemleć mięsa po peklowaniu? Najpierw od zabezpieczenia bakteriologicznego powinieneś zacząć. Jeżeli zechcesz zrobić w osłonce białkowej, to proponuję 18-20 g peklosoli na 1 kg mięsa. Łopatkę przed peklowaniem pasowałoby poklasyfikować, a jak nie masz maszynki, to kawałki wielkości śliwki Po przynajmniej 24 h w lodówce, rozdrobnisz. W tym czasie zapoznaj się z informacjami zawartymi w podawanych linkach. O resztę dopytasz i coś z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Tylko po parzeniu co dalej ? Fajnie żebyś zajrzał wreszcie do jakiejś receptury, wtedy wszystko się wyjaśni. Na przykład:https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/66-kielbasa-slaska-parzona Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Andrzej, Qba-69 dobrze Ci radzi. Ja Cię pokierowałem do linków, bo wszystkiego na szybko nie da się wyjaśnić, a tak jak już poczytałbyś to wiedziałbyś mniej więcej o co chodzi, a resztę dopytasz. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Andrzej, Qba-69 dobrze Ci radzi. Ja Cię pokierowałem do linków, bo wszystkiego na szybko nie da się wyjaśnić, a tak jak już poczytałbyś to wiedziałbyś mniej więcej o co chodzi, a resztę dopytasz. Serdeczne pozdrowieniaZgadza się ale tego jest tyle do czytania że prędzej mi się mięso popsuje niż zacznę działaćA więc tak tyle wyczytałem nie dziś ale w całym czasie śledzenia forum. Proszę mnie sprostować czy tak ma być czy nie. Wg kalkulatora peklowanie 2 kg na sucho potrzeba 36 - 44 g peklosoli ( ja wypośrodkuje i chce dać 40 gr na 2 kg ) peklowanie 48 do 72 godz Wody dodam na "oko" na początek po 48 godz peklowania dam 100 ml. Będę wyrabiał ręcznie aż do osiągnięcia kleistości aż mięso nie będzie wypadało z dłoni.Przyprawy które pisałem że mam dam sukcesywnie na "oko" do osiągnięcia zadowalającego surowego smaku farszu.Osłonki dam Białkową karmel ( to taka ciemniejsza którą kupiłem dawnoooo i sobie czekała do dzisiaj ) fi 65 mm. Przed nabiciem farszem osłonkę będę moczył w letniej wodzie 30 min.Parzenie przeprowadzę w temp 80 C do osiągnięcia w środku temp. 65 CPo osiągnięciu temp 65 C wyjmę i dam do ostygnięcia na balkonie.Jak będzie w środku temp 30 C włożę na noc wyrób do lodówki. Jakieś sugestie ? Edytowane 18 Stycznia 2018 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Idziesz w dobrą stronę. Osłonka białkowa jest węższa, to i krócej będziesz parzył. Po peklowaniu jak dasz 100-200 ml wody na całość, to powinno być ok. Z przypraw możesz dać: cukier - 4 g, pieprz czarny mielony - 3-4 g, majeranek - 1 g, czosnek - 3-4 g (ilości na Twoje 2 kg). Możesz doprawić po swojemu, używając jeszcze innej przyprawy. Tu masz podstawę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Idziesz w dobrą stronę. Osłonka białkowa jest węższa, to i krócej będziesz parzył. Po peklowaniu jak dasz 100-200 ml wody na całość, to powinno być ok. Z przypraw możesz dać: cukier - 4 g, pieprz czarny mielony - 3-4 g, majeranek - 1 g, czosnek - 3-4 g (ilości na Twoje 2 kg). Możesz doprawić po swojemu, używając jeszcze innej przyprawy. Tu masz podstawę.No własnie mnie o to chodziło ,nie to że jestem uparty , tylko że ktoś co zjadł na tym zęby zasugeruje czy np osłonka ma być taka czy taka.Dziękuję serdecznie za podpowiedź.Teraz tylko już na sam koniec kwestia parzenia woda 80 C do osiągnięcia w środku 65 C może być , czy złe temperatury ?No i jak już osiągnie temp w środku 65 C ( jeżeli to taka ma być temp ) co dalej jak chłodzić ?Tylko wyjąć z parzenia i kilka godz w temp pokojowej czy balkon a później lodówka ?Oczywiście przyrzekam że sporządzę fotkę finalnego produktu i zapodam tu w tym temacie do oceny jedynie wyglądu struktury produktu. P.s Posiadam jeszcze przyprawy które zapomniałem dopisać , kulki jałowca oraz w słoiczku marynowany pieprz zielony.Przyprawy oczywiście dodać tuz przed ostatnim mieszaniem farszu a teraz tylko peklowac 48 godz w 40 gr peklosoli ? Edytowane 18 Stycznia 2018 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Ja proponuje zanim bedziesz wsypywal na oko to waz to co sypiesz , bo jak dojdziesz po tym smakowaniu surowizny to jak ci podpadnie gotowy wyrob w smaku to przy nastepnem wyrobie juz tego nie osiagniesz bo znow nie bedziesz wiedzial ile czego dales Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Parzyć możesz w temperaturze 75o C, do osiągnięcia 65 w środku wyrobu. Niewiele tłuszczu masz, to resztę dociągnie samo, dzięki bezwładności temperaturowej. Ważne żebyś nie "przeparzył", bo będziesz miał wiórowate. Schłodzisz i w lodówkę. jak stężeje, to daj znać, jak w smaku, choć już wiem, że będzie mniammmm... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Będę parzył w temp 75 C do osiągnięcia w środku temp 65 C Skąd masz 65 stopni? Jaka powinna być prawidłowa temperatura masz w linku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Andrzeju, nie masz możliwości zemleć mięsa po peklowaniu? Najpierw od zabezpieczenia bakteriologicznego powinieneś zacząć. Jeżeli zechcesz zrobić w osłonce białkowej, to proponuję 18-20 g peklosoli na 1 kg mięsa. Łopatkę przed peklowaniem pasowałoby poklasyfikować, a jak nie masz maszynki, to kawałki wielkości śliwki Po przynajmniej 24 h w lodówce, rozdrobnisz. W tym czasie zapoznaj się z informacjami zawartymi w podawanych linkach. O resztę dopytasz i coś z tego wyjdzie Niestety nie mam możliwości zemleć po peklowaniu. Dostałem już zmielone mięso z szynki ( oczka fi 8 )Nic nie klasyfikowałem tylko łopatka w kostkę i rozbita tłuczkiem.Już wszystko wymieszałem w 40 gr peklosoli i siedzi w lodówce na 48 godz.Po 48 godz peklowania większe rozbite kawałki łopatki potnę na rozmiar "śliwki" To by było na tyle.W następnym poście jak obiecałem zapodam fotkę pokrojonego gotowego wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zostaw termometr w wyrobie i zobaczysz jak ładnie dojdzie do wymaganej temperatury, po zakończeniu parzenia Masa wyrobu w tego kalibru osłonce zrobi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Tak się też zastanawiam czy różnica parzenia od 1 C do 5 C robi taką kolosalną różnicę w gotowym wyrobieNo kolego ma - albo masz surowe , albo nie. Tak jak z wodą +0,1ºC woda - 0,1ºC lód . Edytowane 18 Stycznia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Andrzeju odpowiedziałem Ci zgodnie z posiadaną przeze mnie wiedzą, którą nabyłem między innymi czytając to forum. A mówi ona, że wyroby wp. zazwyczaj parzymy do temp. 68o C (miałeś rację zakładając temperaturę, napisałem wyżej uzasadnienie), natomiast drobiowe do temp. 72o C. Są oczywiście odstępstwa od tych temperatur, o czym szanowne SiB-y doskonale wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Andrzeju odpowiedziałem Ci zgodnie z posiadaną przeze mnie wiedzą, którą nabyłem między innymi czytając to forum. A mówi ona, że wyroby wp. zazwyczaj parzymy do temp. 68o C (miałeś rację zakładając temperaturę, napisałem wyżej uzasadnienie), natomiast drobiowe do temp. 72o C. Są oczywiście odstępstwa od tych temperatur, o czym szanowne SiB-y doskonale wiedzą Czyli zrobię tak jak podpowiedź woda parzenie 75 C , środek 65 C.Cudów nie ma co będzie to będzie.Posiadam elektroniczny bezprzewodowy termometr i 2 szt zwykłe okrągłe wskazówkowe.Wskazówkowy używam to pomiaru wody a sonda elektronicznego mierzy temp środek produktu.Tak jak pisałem załączę w tym temacie fotkę " gotowca " wiadomo że smak jak będę chciał będę mógł ściemniać że wyszło "miodzio" bo tego nikt nie sprawdzi , ale strukturę to "fachowcy, spece" będą mogli wzrokowo ocenić. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Dla kolorku możesz dodać odrobinę papryki dajmy na to, o ile lubisz Zresztą, ogranicza Cię w tej kwestii jedynie wyobraźnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Stycznia 2018 I w podobny sposób zachowuje się gruba kiełbasa Co będziesz miał okazję zaobserwować niebawem. Mam nadzieję, że podzielisz się z nami spostrzeżeniami z przebiegu procesu produkcyjnego Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) W przypadku szynki powinno być: parzymy w temp. 80-82 st.C do temp. 68 st.C (jeśli dojdzie do 70 st.C,, to nic się nie stanie).A to zadanie domowe dla Ciebie - zapoznaj się z materiałami zamieszczonymi tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/132-branżowe-receptury-masarskie/ Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15006-kie%C5%82basa-parzona-w-os%C5%82once-mi%C4%99so-z-%C5%82opatki-mielona-szynka-czy-tak-mo%C5%BCna/#findComment-585170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.