dziadek19 Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Września 2016 Najczęściej robię 2 lub 3 gatunki kiełbasy to jest: cienką (ok. 20kg), grubą (ok. 10kg) i białą (ok 5kg), choć tak jak pisałem: na raz robię w sumie od 10 do 40 (50)kg. Jak twierdzicie, że taka mieszarka będzie za duża, to jaką wielkość sugerujecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Września 2016 Nie sugeruj się ile na raz wykonujesz kiełbasy, tylko ile kg jednego gatunku.Przecież wyrabiasz farsz osobno dla każdej kiełbasy, a nie dla wszystkich na raz.Poza tym weź pod uwagę wagę i gabaryty urządzenia.Mieszałka 40 czy 50 kg to już niezłe "bydle" do przechowania, umycia lub przetransportowania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Moim zdaniem optymalna wielkość mieszałki do takiej produkcji to 27 L.... spokojnie wymieszasz ok 8-9 kg jak i ok 20 kg na jeden wsad..... drugie pytanie i moim zdaniem ważniejsze to czy z przekładnią czy bez .... nie wspominając o uchylnej dzieży.... Edytowane 27 Września 2016 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek19 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Czyli radzicie, żebym zrobił mieszarkę o pojemności ok. 30l. W takim razie wymiary dzieży wychodzą: długość-400mm, szerokość-270mm, wysokość-310mm. Dzież oczywiście uchylna, przekładni nie zamierzam wykonywać, ponieważ mam zamiar napędzać mieszałkę z motoreduktora, więc przekładnia wydaje mi się być zbędna. Przechowywanie urządzenia nie jest w moim przypadku problemem, ponieważ mam drugą "kuchnię"(4x4,5m) w piwnicy i tam trzymam wszystkie rzeczy do robienia z mięsem, więc troszkę miejsca mam. Dzięki wielkie Edytowane 28 Września 2016 przez dziadek19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Września 2016 Jeżeli chodzi o gabaryty to nawet nie koniecznie chodzi o przechowywanie, ale np. o mycie po zakończeniu pracy. Ja miałem pożyczony sprzęt to o umyciu go w zlewie w kuchni można było zapomnieć -musiałem się pod prysznicem na kolanach gimnastykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek19 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Września 2016 Myślałem zrobić mieszarkę razem z napędem na kółkach, jako urządzenie wolnostojące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Września 2016 mam zamiar napędzać mieszałkę z motoreduktora, więc przekładnia wydaje mi się być zbędna. jak będziesz robił sam - to zero problemu zrobić z przekładnią - a i parametry silnika i motoreduktora (w motoreduktorze też są przykładnie ) będą inne - ale to Twoja decyzja Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Co sądzicie o mieszałce SODA + 20l za 400zł (nowa) warto brać? Jest z przekładnią chyba? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Pewnie warto Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Co do firmy, to chyba raczej nie ma zastrzeżeń? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Środek pokaż. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Może być. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 8 Stycznia 2017 No jak Ty piszesz , że może być to ją łykam . Po ostatnim ręcznym wyrabianiu 17kg farszu na grubą kiełbasę łapę miałem ja Pudzian . Kiedyś pomyślę o napędzie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam i oto stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem mieszałki SODA + 20l. Ma przekładnię (1obrót mieszadła /3 obroty korby - będzie trzeba napędzik dorobić) Podpowiedzcie mi koleżanki i koledzy ile mięska mogę w niej wyrobić? Chodzi mi o jednorazowy załadunek minimalny, żeby dało się dobrze mieszać i max, żeby nie wypadało mięsko. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Podpowiedzcie mi koleżanki i koledzy ile mięska mogę w niej wyrobić? Chodzi mi o jednorazowy załadunek minimalny, żeby dało się dobrze mieszać i max, żeby nie wypadało mięsko.Też jestem ciekaw. Chyba będziesz musiał sam przetestować. A swoją drogą móglbyś podać linka, gdzie kupiłeś. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Okazja na alle.... "nietrafiony prezent" otrzymałem z fakturą zakupu na 860zł Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Stycznia 2017 okazuje się,że są farciarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Chodzi mi o jednorazowy załadunek minimalny, żeby dało się dobrze mieszać i max, żeby nie wypadało mięsko. ja w swojej 20 tce - z dostawianym napędem ( robot mojej Małgo) - minimalnie mieszałem 6 kg natomiast maximum mieszania 15 kg - bo jak robię więcej jak 10 kg to dzielę na mniejsze porcje - bo dodaję różne przyprawy - np. w jednym mieszaniu jest kiełbasa z jałowcem i rozmarynem a w drugim np. ostra paprykowa , w trzecim mieszaniu tzw zwykła - toteż nie było okazji, a i potrzeby by próbować 20 kg - ale tyle się nie wymiesza - przy 15 kg długo mieszałem wydaje mi się ( z moich obserwacji ) ,że maximum to 2/3 pojemności. Ale to moje osobiste doświadczenia . (Natomiast jest taka 9 kg - i bez przekładni - MASAKRA) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Chodzi mi o jednorazowy załadunek minimalny, żeby dało się dobrze mieszać i max, żeby nie wypadało mięsko.minimalnie mieszałem 6 kgWaldku, mniej się nie da w tej wielkości mieszałce, czy tak wyszło? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 11 Stycznia 2017 czy tak wyszło? tak jakoś wyszło Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 11 Stycznia 2017 czy tak wyszło?tak jakoś wyszło Czyli jest szansa, że 4 kg też wymiesza. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Czyli jest szansa, że 4 kg też wymiesza. w piątek będzie test wilka - to mogę sprawdzić - będzie 3 x po ok 8 kg albo 2 x ok 12-13kg - mogę sprawdzić dodając po 1 kg farszu - oczywiście minimum Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Stycznia 2017 A mamy gdzieś tutaj zdjęcia poglądowe lub jakiś schemat jak poprawnie powinna wyglądać mieszarka w środku aby nie było problemów? Aby się dobrze mieszało.Sorki że tak wyskoczyłem jak filip z konopi nie wczytując się w temat od początku. Zastanawia mnie jaki byłby koszt wykonania samemu. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Teoretycznie mięsa można nałożyć maksymalnie nie więcej ni 3/4 pojemności. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.