Skocz do zawartości

Mieszarka do farszu - pomoc w zakupie


Michał Koperski

Rekomendowane odpowiedzi

Najczęściej robię 2 lub 3 gatunki kiełbasy to jest: cienką (ok. 20kg), grubą (ok. 10kg) i białą (ok 5kg), choć tak jak pisałem: na raz robię w sumie od 10 do 40 (50)kg.

 

Jak twierdzicie, że taka mieszarka będzie za duża, to jaką wielkość sugerujecie??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 570
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie sugeruj się ile na raz wykonujesz kiełbasy, tylko ile kg jednego gatunku.

Przecież wyrabiasz farsz osobno dla każdej kiełbasy, a nie dla wszystkich na raz.

Poza tym weź pod uwagę wagę i gabaryty urządzenia.

Mieszałka 40 czy 50 kg to już niezłe "bydle" do przechowania, umycia lub przetransportowania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Moim zdaniem optymalna wielkość mieszałki do takiej produkcji to 27 L.... spokojnie wymieszasz ok 8-9 kg jak i ok 20 kg na jeden wsad..... drugie pytanie i moim zdaniem ważniejsze to czy z przekładnią czy bez .... nie wspominając o uchylnej dzieży....  :rolleyes:  :)

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli radzicie, żebym zrobił mieszarkę o pojemności ok. 30l. W takim razie wymiary dzieży wychodzą: długość-400mm, szerokość-270mm, wysokość-310mm.

 

Dzież oczywiście uchylna, przekładni nie zamierzam wykonywać, ponieważ mam zamiar napędzać mieszałkę z motoreduktora, więc przekładnia wydaje mi się być zbędna.

 

Przechowywanie urządzenia nie jest w moim przypadku problemem, ponieważ mam drugą "kuchnię"(4x4,5m) w piwnicy i tam trzymam wszystkie rzeczy do robienia z mięsem, więc troszkę miejsca mam.

 

Dzięki wielkie

Edytowane przez dziadek19
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o gabaryty to nawet nie koniecznie chodzi o przechowywanie, ale np. o mycie po zakończeniu pracy. Ja miałem pożyczony sprzęt to o umyciu go w zlewie w kuchni można było zapomnieć -musiałem się pod prysznicem na kolanach gimnastykować :D

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam zamiar napędzać mieszałkę z motoreduktora, więc przekładnia wydaje mi się być zbędna.
jak będziesz robił sam - to zero problemu zrobić z przekładnią - a i parametry silnika i motoreduktora (w motoreduktorze też są przykładnie ) będą inne - ale to Twoja decyzja :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Pewnie warto :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam i oto stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem mieszałki SODA +  20l. :D   Ma przekładnię (1obrót mieszadła /3 obroty korby - będzie trzeba napędzik dorobić)  Podpowiedzcie mi koleżanki i koledzy ile mięska mogę w niej wyrobić? Chodzi mi o jednorazowy załadunek minimalny, żeby dało się dobrze mieszać i max, żeby nie wypadało mięsko.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podpowiedzcie mi koleżanki i koledzy ile mięska mogę w niej wyrobić? Chodzi mi o jednorazowy załadunek minimalny, żeby dało się dobrze mieszać i max, żeby nie wypadało mięsko.

Też jestem ciekaw. Chyba będziesz musiał sam przetestować.  :)  A swoją drogą móglbyś podać linka, gdzie kupiłeś.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi mi o jednorazowy załadunek minimalny, żeby dało się dobrze mieszać i max, żeby nie wypadało mięsko.
ja w swojej 20 tce - z dostawianym napędem ( robot mojej Małgo) - minimalnie mieszałem 6 kg natomiast maximum mieszania 15 kg  - bo  jak robię więcej jak 10 kg to dzielę na mniejsze porcje - bo dodaję różne przyprawy - np. w jednym mieszaniu jest kiełbasa z jałowcem i rozmarynem  a w drugim np. ostra paprykowa , w trzecim mieszaniu tzw zwykła  - toteż nie było okazji, a i potrzeby by próbować 20 kg - ale tyle się nie wymiesza - przy 15 kg długo mieszałem ;)  :D ​wydaje mi się ( z moich obserwacji ) ,że maximum  to 2/3 pojemności. Ale to moje osobiste doświadczenia . (Natomiast jest taka 9 kg - i bez przekładni - MASAKRA)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chodzi mi o jednorazowy załadunek minimalny, żeby dało się dobrze mieszać i max, żeby nie wypadało mięsko.

minimalnie mieszałem 6 kg

Waldku, mniej się nie da w tej wielkości mieszałce, czy tak wyszło?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy tak wyszło?
tak jakoś wyszło :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

czy tak wyszło?
tak jakoś wyszło :D

Czyli jest szansa, że 4 kg też wymiesza.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli jest szansa, że 4 kg też wymiesza.
w piątek będzie test wilka - to mogę sprawdzić - będzie 3 x po ok  8 kg  albo 2 x  ok 12-13kg - mogę sprawdzić dodając po 1 kg farszu - oczywiście minimum :)  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mamy gdzieś tutaj zdjęcia poglądowe lub jakiś schemat jak poprawnie powinna wyglądać mieszarka w środku aby nie było problemów? Aby się dobrze mieszało.

Sorki że tak wyskoczyłem jak filip z konopi nie wczytując się w temat od początku. Zastanawia mnie jaki byłby koszt wykonania samemu. 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie mięsa można nałożyć maksymalnie nie więcej ni 3/4 pojemności.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.