Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie za bardzo rozumiem analogię pomiedzyzy polewaniem szybkowaru zimną wodą a pompowaniem zimnego powietrza do wnętrza szybkowaru.

Ciepło skraplania pary wodnej (2257 J/g) jest wielokrotnie większe niż ciepło właściwe powietrza (1 J/g/K) więc wzrost ciśnienia spowodowany dostarczeniem zimnego powietrza będzie wielokrotnie większy niż spadek ciśnienia spowodowany wykropleniem pary wodnej.

Pompowanie powietrza do szybkowaru uruchamia zawór roboczy co wskazuje na wzrost a nie spadek ciśnienia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793701
Udostępnij na innych stronach

Opis szybkowaru polanego po zagotowaniu w nim wody zimna wodą ilustruje sytuację. Tak wzrost ciśnienia powietrza , ale jednocześnie powietrze ochładza w środku parę i ta się wykrapla . spadek ciśnienia wywołany wykropleniem ssie pary wyrównujesz ciśnieniem powietrza , dla celów technologicznych . Dalej twierdze , ze nie przedmuchasz pary w szybkowarze powietrzem, załóż manometr i wykonaj taka operacje , sam sprawdzisz ,że w pierwszej chwili po podaniu powietrza ciśnienie opadnie a następnie zacznie wzrastać do zadanego momentu. Czy uda Ci się parę wyprowadzić na zewnątrz przy podaniu powietrza ? ( wtedy  by można nazwać te operacje przedmuchaniem usunąłeś parę zastępując powietrzem , ale tak nie jest para zamieniła się z powrotem w ciecz .)   Sytuację opisał jak pamiętam kol. Dziadek.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793714
Udostępnij na innych stronach

 

 

że w pierwszej chwili po podaniu powietrza ciśnienie opadnie a następnie zacznie wzrastać
  :D  :thumbsup:  Ale jak pamiętasz fizyka łatwa nie była  :D . Mnie jako dziecku tłumaczono - nie dotykaj bo gorące - sprawdziłem - było rwa gorące :facepalm:  :cry:   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793739
Udostępnij na innych stronach

Wyjaśnię to na liczbach.

 

Załóżmy, że pompujemy do szybkowaru, który pracował w 120 °C 1 litr powietrza o temperaturze 20 °C. Gęstość powietrza to 1.2 g/l. Powietrze ogrzeje się o 100 °C odbierając ciepło parze wodnej i powodując jej skraplanie. Ciepło właściwe powietrza wynosi około 1 J/g/°C. Czyli 1 l zimnego powietrza odbierze parze 1.2 g × 100 °C x 1 J/g/°C = 120 J.

 

Ciepło skraplania pary wodnej wynosi 2 257 J/g. Zatem zimne powietrze skropli 120 J ÷ 2 257 J/g = 0.053 g pary wodnej.

 

Gęstość pary wodnej w 120° C wynosi 1.12 g/l. Czyli objętość wykroplonej pary wyniesie 0.053 g ÷ 1.12 g/l = 0.047 l czyli 47 ml.

 

1 litr powietrza przy nadciśnieniu 1 atm zajmie w szybkowarze 500 ml (bez uwzględniania rozszerzalności cieplnej powietrza). Bilans objętościowy wpompowania 1 l powietrza jest jednoznaczny +500 ml - 47 ml = + 453 ml.

 

Pompowanie powietrza w fazie stygnięcia czy studzenia szybkowaru jest wytwarzaniem przeciwciśnienia zapobiegającym wrzeniu zawartości konserw i wyrzucaniem ich zawartości stygnięcia/studzenia.

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793740
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy cytat z jednej z pozycji książkowych zamieszczonej

w dziale konserw:

 

"sterylizacja jak i chłodzenie konserw w szkle następujące bezpośrednio po sterylizacji, dokonuje się w tym samym ko­tle — autoklaw przeciwciśnieniowy musi spełniać podstawowy warunek, polegający na tym, że ciśnienie w nim w trakcie chłodzenia powinno być równe ciśnieniu w trakcie sterylizacji"

 

Moim zdaniem taki warunek może spełnić szybkowar odpowiednio dopompowywany powietrzem bez przekształcania go w autoklaw z ciśnieniem pracy przekraczającym ciśnienie robocze przewidziane przez producenta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793747
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś nie patrzył szybkowar jest także autoklawem , z ograniczeniem , ale jest takim samym urządzeniem. Nie jest wyposażony w manometr ,  posiada za to zawór bezpieczeństwa z minimalną wartością nadciśnienia bo jest przeznaczony do gotowania .Dziadek z szybkowaru zrobił mały autoklaw  wyposażając go w dodatkowe urządzenia.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793779
Udostępnij na innych stronach

posiada za to zawór bezpieczeństwa z minimalną wartością nadciśnienia 

Powinno być z maksymalną. Autoklawy oprócz manometru  muszą posiadać termometr gdyż ze względu na przeciwciśnienie przestaje istnieć bezpośrednia zależność między ciśnieniem i temperaturą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793907
Udostępnij na innych stronach

Zależność istnieje ale nie jest bezpośrednia i prosta jak w szybkowarach. Chętnie się dowiem jak wygląda zależność pomiędzy temperaturą i ciśnieniem dla autoklawów z przeciwciśnieniem i gdzie można się z nią zapoznać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794024
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej zrób stanowisko badawcze, wyposaż w czujniki  temperatury , ciśnienia , mierz ilość wody , jeśli obsłuży Ci to program to da się opracować odpowiedz na Twoje pytanie   :), lub też opracować wyniki  na " piechotę  ", a wtedy może będzie to początek pracy badawczej .Osobiście , skorzystam z doświadczenia Dziadka po wyglądzie jego wyrobów oraz wieloletniej praktyki - będzie dobrze  i optymalnie.  :thumbsup:

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794860
Udostępnij na innych stronach

Pytanie kierowałem do @Muski,

który wydaje się znać taką bezpośrednią zależność.

Jak już pisałem nie planuję konwersji szybkowaru w autoklaw i pracy z nadciśnieniem powyżej przewidzianego przez producenta ciśnienia roboczego ze względów bezpieczeństwa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794882
Udostępnij na innych stronach

 

 

który wydaje się znać taką bezpośrednią zależność
Nawet nie wydaje się a zna  :D , To jest zwykłe MCG - tak nazywa się w skrócie mechanika cieczy i gazów , a do tego jest jeszcze chłodnictwo ( tak się nazywa wbrew pozorom nauka o przemianach cieplnych ) i ogrzewanie  ;)  :D . Nawet nie chcę dyskutować ....

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794885
Udostępnij na innych stronach

Resal , to jest forum , więc otrzymałeś odpowiedz jak najbliższą prawdy , nie napisałeś dotychczas , że miałeś doi czynienia z mechaniką cieczy i gazów, a Twoje wpisy sugerowały ,że opierasz się na wiedzy z tego zakresu . Dziś nie mam do czynienia na bieżąco z MCG jak to ładnie nazwał MUSKI , ale pare egzaminów  z tego przedmiotu musiałem zdać , przyznaję , że nie efekt bdb ,a le zeby czasem dostać  dost, trzeba  dość popracować , stąd moja rada byś zbudował stanowisko badawcze . Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794970
Udostępnij na innych stronach

Nie ma chyba czego badać. Pytanie było z tych retorycznych.

 

W odpowietrzonym szybkowarze istnieje prosta i bezpośrednia zależność pomiędzy ciśnieniem roboczym i temperaturą. Można ją znaleźć w tabelach prężności nasyconej pary wodnej według temperatury. Nastawa zaworu ciśnieniowego w szybkowarze determinuje temperaturę pracy.

 

W autoklawach pracujących z funkcją przeciwciśnienia takiej prostej zależności nie ma. Związek pomiędzy ciśnieniem i temperaturą oczywiście istnieje ale jest złożony. Na zależność mają przede wszystkim wpływ stopień wypełnienia autoklawu oraz ilość wpompowanego weń powietrza. Wpływ mają też rodzaj sterylizowanych opakowań oraz proporcje pomiędzy ich objętością i objętością wody wypełniającej autoklaw.

 

Nie miałem do czynienia z MCG. Roszerzalność cieplna, równania gazowe czy ciśnienia cząstkowe poznałem w szkole średniej ale musiałem je sobie przypomnieć.

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-795315
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witajcie, 

Przebrnąłem przez 26 stron i powiem szczerze, że nadal nie wiem jak prawidłowo przeprowadzić sterylizację w szybkowarze bez przeróbek. 

Planuje zakupić szybkowar w którym zmieszczę 4 słoiki 300 ml. Nie mam ogromnych potrzeb więc taki w zupełności wystarczy a jest szansa, że użyje go przy normalnym gotowaniu potraw. Rozpatruje szybkowar turecki - Zilan z mediaexpert. 5 litrów. 

Z wiedzy którą posiadłem po 26 stronach wynika, że proces powinien mieć kolejne etapy:

1. Włożyć zakręcone słoiki do garnka, zalać woda, gotować bez pokrywy garnka do 65-70 stopni wody

2. Zamknąć pokrywę. Ustawić zawór w pozycji poziomej aby osiągnąć wyższa temperaturę. 

3. Pozostawić na płycie (mam indukcję) na średniej mocy aby cały czas para wydobywała się z zaworu poziomego. 

4. Czas gotowania od rozpoczęcia uchodzenia pary z zaworu 60 min

5. Wyłączyć "gaz" poczekać kilka minut aż przestygnie i wstawić do zlewu z zimną wodą i chłodzić aż do możliwości otwarcie pokrywy. 

6. Po otwarciu pokrywy delikatnie wlewać zimną wodę ( nie na słoiki) do garna w celu szybkiego schłodzenia. 

7. Po schłodzeniu do lodówki. 

 

Coś do zmiany poprawy  ? 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013641
Udostępnij na innych stronach

Wybierz szybkowar, który ma ciśnienie robocze 1.1 atm co przełoży się na temperaturę pracy 121°C.

1. Włożyć zakręcone słoiki do garnka, zalać woda powyżej pokrywek.

2. Zamknąć pokrywę. Ustawić zawór w pozycji otwartej/pionowej.

3. Postawić szybkowar na płycie i ogrzewać dużą mocą do zagotowania.

4. Gotować na umiarkowanej mocy ~15 min aby odpowietrzyć szybkowar i konserwy.

5. Ustawić zawór w pozycji zamkniętej/poziomej i kontynuować ogrzewanie  do czasu rozpoczęcia uchodzenia pary przez zawór.

6. Zmniejszyć ogrzewanie upewniając się, że para będzie cały czas powoli uchodziła przez zawór.

7. Ogrzewać przez wymagany czas.

8. Wyłączyć ogrzewanie i pozostawić szybkowar do powolnego wystygnięcia. Nie upuszczać pary, nie chłodzić szybkowaru aby zapobiec wyciekom.

9. Po ostygnięciu i opadnięciu zaworu bezpieczeństwa otworzyć szybkowar i wyjąć słoiki.

10. Jeżeli przeprowadzimy pełną sterylizację konserwy można przechowywać poza lodówką. 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013653
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.05.2025 o 11:55, Resal napisał(a):

Wybierz szybkowar, który ma ciśnienie robocze 1.1 atm

A możesz podpowiedzieć jakiś konkretny?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013769
Udostępnij na innych stronach

Używam szybkowaru tureckiego Hascevher sprzedawanego pod różnymi markami.Tureckie szybkowary mają dobre ceny i duży wybór pojemności. Ciśnienie robocze to 0.55 atm. Aby pracować z ciśnieniem 1.1 atm trzeba zablokować zawór roboczy. Jego funkcję przejmuje wówczas zawór bezpieczeństwa ustawiony fabrycznie na 1.1 atm. Nie znaczy to, że pozbawiamy szybkowaru zaworu bezpieczeństwa. Wówczas jego funkcję przejmuje silikonowy zawór, który o ile pamiętam otwiera się przy 2.0 atm. 

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013786
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.05.2025 o 10:19, Alchemik84 napisał(a):

 

...Planuje zakupić szybkowar w którym zmieszczę 4 słoiki 300 ml. Nie mam ogromnych potrzeb więc taki w zupełności wystarczy a jest szansa, że użyje go przy normalnym gotowaniu potraw. Rozpatruje szybkowar turecki ..........

 

Coś do zmiany poprawy  ? 

 

Tylko dodam by pamiętać, że litr turecki to około 0,8 l polskiego. Niby drobna różnica ale może być problem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013989
Udostępnij na innych stronach

Sprzedawca na Allegro twierdzi, że 1 litr turecki to 0.93 l metrycznego.

Najważniejsze jest to, że w największym szybkowarze o pojemności

17 lt można jednocześnie sterylizować 14 słoików prostych o pojemności

350 ml. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1014030
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Resal napisał(a):

Sprzedawca na Allegro twierdzi, że 1 litr turecki to 0.93 l metrycznego

Co sprzedawca to inna pojemność, sprawdzałem kiedyś to od 0,7 jak dobrze pamiętam się zaczynało...:D ale grzebanie w parametrach i ustawieniach wg mnie to nie najlepszy pomysł...(ale to moje zdanie i nikogo nie zamierzam do niego przekonywać)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1014054
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.