Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyprowadźcie mnie z błędu.

Skąd ciśnienie 50kPa jak na zewnątrz mamy w granicach 1000 hPa=100 kPa?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478144
Udostępnij na innych stronach

 

Ciśnienie otwarcia zaworu roboczego: 0,6 BAR

 

Ten fragment chyba wystarczająco wyjaśnia, dlaczego te szybkowary są tak tanie :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478155
Udostępnij na innych stronach

Wyprowadźcie mnie z błędu.

Skąd ciśnienie 50kPa jak na zewnątrz mamy w granicach 1000 hPa=100 kPa?

Miro to jest ciśnienie powyżej atmosferycznego. +/-100kPa atmosferycznego plus 50kPa w szybkowarze. W atmosferycznym 100kPa woda gotuje się w 100C, jeśli dołożymy 50kPa w szybkowarze, to temperatura wrzenia wzrasta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478219
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478225
Udostępnij na innych stronach

Powtarzam pytanie do znawców

,,• 2 programy gotowania:

- delikatne gotowanie: do np. warzyw, ryżu i ziemniaków: ok. 110°C 

- szybkie gotowanie i rozmrażanie: do mięsa, drobiu, ryb i mrożonej żywności: ok.  117°C

• Dwa poziomy ciśnienia: 50 kPa, 80 kPa''

 

 Czy te programy gotowania odpowiadają , nakładają się na dwa poziomy ciśnienia

50 kPa  = 0k 110stC

80 kPa = 0k 117 st C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478235
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy te programy gotowania odpowiadają , nakładają się na dwa poziomy ciśnienia

To chyba wydaje się logiczne. 2 programy i dwie różne wartości ciśnienia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478236
Udostępnij na innych stronach

Tutaj każdy, nawet nie będąc znawcą, może pobawić się ciśnieniem i temperaturą ;)

http://www.scholaris.pl/resources/run/id/50667

 

dla 50kPa, czyli 500hPa wychodzi 111 stopni

dla 80kPa, czyli 800hPa wychodzi 116 stopni

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478238
Udostępnij na innych stronach

Czyli w naszym Lidlowym przy 0,6 i 1,0 może być faktycznie te 121`C...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478242
Udostępnij na innych stronach

Nasze lidlowe i ten gerlach są ok. Jestem pewien, że osiągają 121 stopni. Ale zastanawiam się, czy ten wielki gar turecki nadaje się w takim razie do sterylizacji domowych konserw?

Czy te 4 stopnie robią różnicę? Może wystarczy przedłużyć czas sterylizacji o 15 lub 30 minut?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478252
Udostępnij na innych stronach

Trzeba liczyć się z czasem, w którym to zawartość konserwy osiągnie właściwą temperaturę, nie tylko woda w szybkowarze. Tutaj trzeba przyjrzeć się doświadczeniom Dziadka ze słoikami i wyciągnąć wnioski.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478255
Udostępnij na innych stronach

W domowej produkcji przy zachowaniu podstawowych warunków sanitarnych wystarczy 115 st Cpost-39869-0-85582500-1456091235_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478267
Udostępnij na innych stronach

... ale przechowywane w 10 stopniach :( Prawdziwe konserwy, które można trzymać w temperaturze otoczenia, zabierać na wyjazdy i nie martwić się zbytnio czasem przydatności, muszą jednak dostać w całej objętości te kilka stopni więcej.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478272
Udostępnij na innych stronach

Napisałem maila do importera tureckich garnków z prośbą o wyjaśnienie jakie ciśnienie można uzyskać wewnątrz szybkowara.

A to odpowiedź:

 

"Witam,
Według informacji od producenta tureckie szybkowary pracują na ciśnieniu od 55 kPa do 70 kPa. Zawór bezpieczeństwa prawdo podobnie otwiera się przy ciśnieniu 70 kPa +. Zaś zawór gotowania jest manualny i może pozostać zamknięty przez cały proces gotowania. Ciśnienie 110 kPa jest to ciśnienie maksymalne (wytrzymałość materiału.) Szybkowary posiadają jeszcze jedno zabezpieczenie trzecie zabezpieczenie w postaci sylikonowego korka. Który jest ukryty pod pałągniem pokrywki. Korek zostanie wybity w przypadku gdy zawór bezpieczeństwa zawiedzie.
Pozdrawiam Maciej Buczyński
TureckieGarnki.pl s.c."

 

I wszysko jasne.

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479078
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie w następnym tygodniu będzie jasne jakie temperatury osiągamy w tych szybkowarach . Sprawdzone będzie praktycznie .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479123
Udostępnij na innych stronach

post-39869-0-12028300-1456488436_thumb.jpgpost-39869-0-56317800-1456488462_thumb.jpg

post-39869-0-58642000-1456488154_thumb.jpg

post-39869-0-99454200-1456488171_thumb.jpg

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479906
Udostępnij na innych stronach

Dziadka podejście do temperatur zawsze mnie zaskakuje i z wielką ochotą czytam wnioski :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479930
Udostępnij na innych stronach

Taką temperaturę uzyskałem- termometr włożony do słoika z wodą bez przykrywki.post-39869-0-44082400-1456523715_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480104
Udostępnij na innych stronach

115°C Dziadku i to wystarczy? Do 121°C brakuje 6°C więc jaka jest Twoja opinia? Trafiony zakup?

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480111
Udostępnij na innych stronach

Dla swoich potrzeb wystarczy, to jest temperatura w środku konserwy . W przepisach  czynnikiem grzewczym jest para o temp.121 st. C . Przy osiągnięciu 118 st C wewnątrz konserwy,  wyłącza się parę i zaczyna chłodzenie konserw. wodą . Patrz. tabela .post-39869-0-70787900-1456557669_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480148
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję! za informację i czas poświęcony testom!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480154
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla swoich potrzeb wystarczy, to jest temperatura w środku konserwy .

 

Dziadku,. czy będziesz przechowywał swoje konserwy w temperaturze pokojowej, czy w warunkach chłodniczych?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480159
Udostępnij na innych stronach

Lepiej by było na pewno  żeby w tym szybkowarze osiągać wyższą temperaturę. Na razie była jedna próba i wynik mnie zadawala .Nie robię konserw na lata, tylko  na miesiąc lub dwa. . Konserwy przetrzymuję w piwnicy w bloku. Gdy będę się wybierał z konserwami na wczasy pod namiot, to tak myślę że  mogę zrobić dla tych konserw podwójną sterylizację.Ja jestem zadowolony, mam duży gar do konserw pasteryzowanych lub sterylizowanych.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480169
Udostępnij na innych stronach

Nie gniewaj się Dziadku, że tak dopytuję, ale to co wcześniej napisałeś sugerowało, że w tym tureckim szybkowarze można zrobić konserwy normalne, trwałe, odporne na warunki przechowywania. Teraz jest chyba już wszystko jasne.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480180
Udostępnij na innych stronach

Brawo Dziadku, nie dałeś się sprowokować!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480183
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.