miro Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 21 Lutego 2016 Wyprowadźcie mnie z błędu.Skąd ciśnienie 50kPa jak na zewnątrz mamy w granicach 1000 hPa=100 kPa? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 21 Lutego 2016 Ciśnienie otwarcia zaworu roboczego: 0,6 BAR Ten fragment chyba wystarczająco wyjaśnia, dlaczego te szybkowary są tak tanie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 21 Lutego 2016 Wyprowadźcie mnie z błędu.Skąd ciśnienie 50kPa jak na zewnątrz mamy w granicach 1000 hPa=100 kPa?Miro to jest ciśnienie powyżej atmosferycznego. +/-100kPa atmosferycznego plus 50kPa w szybkowarze. W atmosferycznym 100kPa woda gotuje się w 100C, jeśli dołożymy 50kPa w szybkowarze, to temperatura wrzenia wzrasta. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 21 Lutego 2016 Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Powtarzam pytanie do znawców,,• 2 programy gotowania:- delikatne gotowanie: do np. warzyw, ryżu i ziemniaków: ok. 110°C - szybkie gotowanie i rozmrażanie: do mięsa, drobiu, ryb i mrożonej żywności: ok. 117°C• Dwa poziomy ciśnienia: 50 kPa, 80 kPa'' Czy te programy gotowania odpowiadają , nakładają się na dwa poziomy ciśnienia50 kPa = 0k 110stC80 kPa = 0k 117 st C Edytowane 21 Lutego 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Lutego 2016 Czy te programy gotowania odpowiadają , nakładają się na dwa poziomy ciśnienia To chyba wydaje się logiczne. 2 programy i dwie różne wartości ciśnienia. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 21 Lutego 2016 Tutaj każdy, nawet nie będąc znawcą, może pobawić się ciśnieniem i temperaturą http://www.scholaris.pl/resources/run/id/50667 dla 50kPa, czyli 500hPa wychodzi 111 stopnidla 80kPa, czyli 800hPa wychodzi 116 stopni Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 21 Lutego 2016 Czyli w naszym Lidlowym przy 0,6 i 1,0 może być faktycznie te 121`C... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 21 Lutego 2016 Nasze lidlowe i ten gerlach są ok. Jestem pewien, że osiągają 121 stopni. Ale zastanawiam się, czy ten wielki gar turecki nadaje się w takim razie do sterylizacji domowych konserw?Czy te 4 stopnie robią różnicę? Może wystarczy przedłużyć czas sterylizacji o 15 lub 30 minut? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 21 Lutego 2016 Trzeba liczyć się z czasem, w którym to zawartość konserwy osiągnie właściwą temperaturę, nie tylko woda w szybkowarze. Tutaj trzeba przyjrzeć się doświadczeniom Dziadka ze słoikami i wyciągnąć wnioski. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 21 Lutego 2016 W domowej produkcji przy zachowaniu podstawowych warunków sanitarnych wystarczy 115 st C Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 21 Lutego 2016 ... ale przechowywane w 10 stopniach Prawdziwe konserwy, które można trzymać w temperaturze otoczenia, zabierać na wyjazdy i nie martwić się zbytnio czasem przydatności, muszą jednak dostać w całej objętości te kilka stopni więcej. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-478272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 24 Lutego 2016 Napisałem maila do importera tureckich garnków z prośbą o wyjaśnienie jakie ciśnienie można uzyskać wewnątrz szybkowara.A to odpowiedź: "Witam,Według informacji od producenta tureckie szybkowary pracują na ciśnieniu od 55 kPa do 70 kPa. Zawór bezpieczeństwa prawdo podobnie otwiera się przy ciśnieniu 70 kPa +. Zaś zawór gotowania jest manualny i może pozostać zamknięty przez cały proces gotowania. Ciśnienie 110 kPa jest to ciśnienie maksymalne (wytrzymałość materiału.) Szybkowary posiadają jeszcze jedno zabezpieczenie trzecie zabezpieczenie w postaci sylikonowego korka. Który jest ukryty pod pałągniem pokrywki. Korek zostanie wybity w przypadku gdy zawór bezpieczeństwa zawiedzie.Pozdrawiam Maciej BuczyńskiTureckieGarnki.pl s.c." I wszysko jasne. Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 24 Lutego 2016 Prawdopodobnie w następnym tygodniu będzie jasne jakie temperatury osiągamy w tych szybkowarach . Sprawdzone będzie praktycznie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Edytowane 26 Lutego 2016 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Dziadku ale wbijesz go w środek konserwy, znaczy mięsa ? Edytowane 26 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 26 Lutego 2016 Dziadka podejście do temperatur zawsze mnie zaskakuje i z wielką ochotą czytam wnioski Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-479930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 26 Lutego 2016 Taką temperaturę uzyskałem- termometr włożony do słoika z wodą bez przykrywki. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 26 Lutego 2016 115°C Dziadku i to wystarczy? Do 121°C brakuje 6°C więc jaka jest Twoja opinia? Trafiony zakup?Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 27 Lutego 2016 Dla swoich potrzeb wystarczy, to jest temperatura w środku konserwy . W przepisach czynnikiem grzewczym jest para o temp.121 st. C . Przy osiągnięciu 118 st C wewnątrz konserwy, wyłącza się parę i zaczyna chłodzenie konserw. wodą . Patrz. tabela . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 27 Lutego 2016 Dziękuję! za informację i czas poświęcony testom! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 27 Lutego 2016 Dla swoich potrzeb wystarczy, to jest temperatura w środku konserwy . Dziadku,. czy będziesz przechowywał swoje konserwy w temperaturze pokojowej, czy w warunkach chłodniczych? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 27 Lutego 2016 Lepiej by było na pewno żeby w tym szybkowarze osiągać wyższą temperaturę. Na razie była jedna próba i wynik mnie zadawala .Nie robię konserw na lata, tylko na miesiąc lub dwa. . Konserwy przetrzymuję w piwnicy w bloku. Gdy będę się wybierał z konserwami na wczasy pod namiot, to tak myślę że mogę zrobić dla tych konserw podwójną sterylizację.Ja jestem zadowolony, mam duży gar do konserw pasteryzowanych lub sterylizowanych. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 27 Lutego 2016 Nie gniewaj się Dziadku, że tak dopytuję, ale to co wcześniej napisałeś sugerowało, że w tym tureckim szybkowarze można zrobić konserwy normalne, trwałe, odporne na warunki przechowywania. Teraz jest chyba już wszystko jasne. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 27 Lutego 2016 Brawo Dziadku, nie dałeś się sprowokować! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/7/#findComment-480183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.