Marek z Bielska Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 27 Lutego 2016 skanowanie0118.jpgWedług tej instrukcji słoje całkowicie w wodzie.I z tym się bardzo zgadzam,ponieważ podczas redukcji ciśnienia w szybkowarze (oblewanie zimną wodą szybkowara) może nastąpić wystrzał słoika,mi się to trafiło dawno temu,kiedy śpieszyem się kiedy miałem jeszcze jedną partie do sterylizacji,nawet lekkie poruszenie może spowodować wystrzał.Dodam także iż mniemanie "to ja to zostawie do pełnego wychłodzenia szybkowara" (długo trwa) skutkuje tym iż produkt traci swoje walory organoleptyczne (wywala duże ilości galarety-wodnistej oraz jeżeli to jest mielonka tłusta dużą ilość tłuszczu,a co za tym idzie stopniowo zwiększa się słoność gotowego produktu.W zwykłych szybkowarach uzyskanie temp.pow.115'C jest niemożliwe,ze względów prymitywnych zabezpieczeń ciśnieniowych,jak grubości stali z której są wykonane.Grubość garnka i zabezpieczenia mają wiele wspólnego do uzyskania 121'C i wyżej,musielibyśmy zwiększyć ciśnienie i to znacznie a to już musi być wykonanie jak w U-96.Osobiście zalecam całe słoiki zanurzyć w wodzie i najważniejsze pozostawić od zakrętki co najmniej z 3cm do wsadu mięsnego na pracę ciśnienia jakie w słoiku się wytwarza.Każdy niech robi jak uważa,technologia jest jedna,po co się wywracać o swoje nogi i odkrywać coś co jest podane na tacy na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 28 Lutego 2016 ....sorki lż wchodzisz Madd na innnnnny poziom ,niedotykalny dla dotykalnych...... A Ciebie nie intryguje i nie ciekawi, co tam się dzieje w środku, pod tą grubą, żelazną pokrywą? Dla mnie to jest bardzo ciekawy proces fizyczny, inny niż to co normalnie spotyka się w kuchni. Chcę to po prostu zrozumieć. może nastąpić wystrzał słoika,mi się to trafiło dawno temu, Marku, a jak to wyglądało? To było tylko pęknięcie szkła przy dnie, wyrwanie zakrętki czy może mała eksplozja, z rozbryzgiem zawartości słoika na ścianki szybkowaru? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 28 Lutego 2016 ....ależ interesuje , ja odniosłem się jedynie do ciśnień i objętości cząstkowych.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 28 Lutego 2016 Skoro szybkie chłodzenie jest istotne, to wpadło mi do głowy, aby do szybkowara podłączyć ciśnienie z zewnątrz.Powiedzmy do butli kompresora, czy nawet jakiegoś koła zapasowego. Obojętne, byle było ciśnienie podobne jak w szybkowarze.Wtedy studzenie nie obniża ciśnienia w szybkowarze, możemy robić to gwałtownie, bez szkody dla słoików.Byle schłodzić słoik do tych 100C wewnątrz, później postępowanie jest już obojętne, bo ciśnienia w słoiku już nie ma, zaczyna robić się podciśnienie.Wiem, wiem, komplikacja i niepraktyczne. Pełen odlot. Ale może jest to jakaś podpowiedź dla upartych. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 28 Lutego 2016 :clap: Maad odstaw kiełki! zjedz coś normalnego! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 28 Lutego 2016 do szybkowara podłączyć ciśnienie z zewnątrz.Coś takiego jak na pierwszym filmiku (przygotowanie autoklawu do pracy) Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 28 Lutego 2016 Maad odstaw kiełki! zjedz coś normalnego! to nie są kiełki http://img7.demotywatoryfb.pl//uploads/201602/1456526215_hynrnb_600.jpg Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 28 Lutego 2016 Dobre! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) do szybkowara podłączyć ciśnienie z zewnątrz.Coś takiego jak na pierwszym filmiku (przygotowanie autoklawu do pracy) Dokładnie o to mi chodziło.Tylko nie wiem, po co on pompuje przed gotowaniem, a później czeka 6-8 godzin aż wystygnie i dopiero otwiera.Pompowanie (utrzymywanie ciśnienia) ma sens w czasie gwałtownego studzenia. Po prostu ciśnienie w słoikach spada dużo wolniej, a pompując autoklaw (szybkowar) zabezpieczamy je przed rozsadzeniem. Edytowane 28 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 28 Lutego 2016 Co do ciśnienia w słoiku. Widziskem efekt mielonki wsadzonej do garnka z wodą na kuchence. Malarze mieli problem ze zeskrobaniem mięsa ze ścian. To samo zamknięte piwo podgrzewane w garnku z wodą. Więc uważam że z granatami trzeba uważać. Na pewno jak podczas każdego innego gotowania pod słoiki trzeba położyć ściereczkę . Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zwróćcie uwagę na słoiki. W 6 minucie filmu widać, że to nie są zwykłe twist-off jakich my używamy, tylko radzieckie wynalazki z pokrywkami, których krawędzie owija się wokół wystającej krawędzi słoika tak jak w puszkach. Przypuszczam, że to są pokrywki jednorazowe, takie jak opisane tutaj: Różnica jest zasadnicza. Nasze pokrywki mogą wypuścić nadmiar ciśnienia w fazie nagrzewania i sterylizacji właściwej, dzięki czemu słoiki nie pękają. Te radzieckie nie pozwolą na redukcję ciśnienia w środku słoika, co może skończyć się opisywanym w książce wyrwaniem zakrętki.Moim zdaniem ta różnica powoduje, że nie można odnosić wprost i bez głębszej refleksji zasad sterylizacji w opakowaniach szklanychopisanych w książce Mariana Kamiennego do tego co próbujemy robić w domowych sterylizatorach. Oddzielnym zagadnieniem jest studzenie. Wtedy oba typy opakowań zachowują się podobnie. Nie macie wrażenia, że im głębiej wchodzimy w las sterylizacji, tym więcej drzew? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 28 Lutego 2016 Przypuszczam, że to są pokrywki jednorazowe, Dokładnie. Oni, tam na wschodzie właśnie takie słoiki z pokrywkami zaciskanymi stosują. W sklepach na Ukrainie, jest wiele przetworów słoikowych w ten właśnie sposób zamkniętych. Można tam dostać słoiki i pokrywki oraz specjalną maszynkę do zamykania. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 28 Lutego 2016 Niezależnie od pokrywek pompowanie przed gotowaniem w niczym nie pomaga, ani też nie przeszkadza. Podczas podgrzewania pierwsza nagrzewa się woda w szybkowarze, a od niej konserwy. Czyli tutaj nie ma żadnego niebezpieczeństwa, ponieważ podczas fazy rozgrzewania w szybkowarze zawsze panuje nieco większe ciśnienie, niż w słoiku. Podczas utrzymywania zadanej temperatury wyrównuje się. Na tym etapie żadnego niebezpieczeństwa nie zauważam. Tłumaczę do znudzenia, że uważać musimy podczas chłodzenia. Bo wtedy ciśnienie w szybkowarze spada szybciej niż w słoiku, a to może być niebezpieczne.Czemu do znudzenia?Bo czasem lepiej przeczytać 2 razy to samo, niż skrobać mięso ze ścian. Jeśli ich pokrywki nie wypuszczałyby ciśnienia, to również nie mogłyby się zassać. Być może tak jest, nie wiem. Podciśnienie w słoiku raczej do niczego nie jest potrzebne, a powietrze w nim też jest wysterylizowane. Nie macie wrażenia, że im głębiej wchodzimy w las sterylizacji, tym więcej drzew? Eeee tam. Rozkminimy to . Później warto jakąś instrukcję "dla opornych" napisać i przykleić w odpowiednim dziale na forum. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 28 Lutego 2016 Niezależnie od pokrywek pompowanie przed gotowaniem w niczym nie pomaga, ani też nie przeszkadza. P A to nie była zwykła próba szczelności? Czyli tutaj nie ma żadnego niebezpieczeństwa, ponieważ podczas fazy rozgrzewania w szybkowarze zawsze panuje nieco większe ciśnienie, niż w słoiku. Podczas utrzymywania zadanej temperatury wyrównuje się. Na tym etapie żadnego niebezpieczeństwa nie zauważam. Innego zdania jest autor wspomnianej książki. Nawet podaje dane statystyczne na temat uszkodzeń słoików w różnych fazach produkcji. Straty są spore, ale to może to tylko przypadkowy efekt socjalistycznego podejścia do pracy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Zauważcie, że wody wlewa tyle żeby 2-3cm była nad słoikami.A jak jest pół wsadu, to wody i tak trzeba nalać do2/3 wysokości autoklawu. Przypuszczam, że to są pokrywki jednorazowe, takie jak opisane tutaj: Ale wyciąga słoiki i z "naszymi" pokrywkami - dwa pierwsze. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 28 Lutego 2016 Gonzo, myślę, że 2-3 cm nad pokrywki to z powodu dobrego przekazywania temperatur przez wodę. A minimum 2/3 stabilizuje ciśnienie w autoklawie. Większa masa wody wolniej stygnie. Środek konserwy ma również czas na ostygnięcie / wyrównanie ciśnień.Tylko nie rozumiem, po co wtedy to pompowanie? Innego zdania jest autor wspomnianej książki. Nawet podaje dane statystyczne na temat uszkodzeń słoików w różnych fazach produkcji. Straty są spore, ale to może to tylko przypadkowy efekt socjalistycznego podejścia do pracy Mógłbyś nas z tym zapoznać?Jedyne co przychodzi mi na myśl, to że bardzo szybko rozgrzewają autoklawy. Słoiki raczej są bardziej odporne na ciśnienie z zewnątrz, niż od wewnątrz. Ale kto wie? Jakiś powód musi być. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Tylko nie rozumiem, po co wtedy to pompowanie? Wyczytałem: na raboczij reżim 110C wchodzim w 2 raza bystreje.Wynika, żeby szybciej osiagnąc 110C. W pierwszym filmiku po sprawdzeniu szczelności przy 2 atmosferach (pewnie dlatego że był nowy) przed włączeniem schodzą do 1 atmosfery. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) W instrukcji autoklawu piszą, że po zastosowaniu dostawek, można "Ponadto zainstalowanie Distiller można się wodę destylowaną, która jest używana do ładowania baterii. Ponadto, woda destylowana korzystne jest woda z kranu, do układów chłodzenia pojazdów." Tłumaczył "wujek G" https://navotech.ru/retsepty-dlya-avtoklava Na filmiku z tej strony nie czekają aż woda ostygnie.https://navotech.ru/konservirovanie/avtoklav-dlya-domashnego-konservirovaniya Edytowane 28 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 28 Lutego 2016 Czyli jak domyślałem się, po poście Maada, że ewentualne uszkodzenia podczas rozgrzewania mogą powstać, jeśli robi się to za szybko.Zawartość słoika jest jeszcze zimna (niskie ciśnienie), a w autoklawie jest wyższa temperatura i ciśnienie. Wydawało mi się, że nie powinno stanowić to problemu, ale być może jakość słoików, również ich wielkość, do tego jakiś szok temperaturowy (mocne grzałki na dole) i słoiki pękają. To wytłumaczenie jest prawdopodobne. Z drugiej strony, napompował do 2 atmosfer i nic nie strzeliło? Czyli temperatura tak osłabia? Czy może różnice temperatur? Odnośnie "dostawek" .Taki autoklaw to sprzęt uniwersalny, bo przy umiejętnym jego zastosowaniu, to nie tylko przegrychę daje się zrobić . I nie piszę tu bynajmniej o ogórczance . Miałem zamiar zrobić taki autoklaw z kega po piwie. Wystarczy wstawić duże złącze SMS z zaślepką, aby dało się przez niego słoik włożyć, zawór bezpieczeństwa jak na bojlerze i manometr albo termometr. Tyle, jeśli grzejemy gazem.Jeśli prądem, to grzałki. Chcemy pełen wypas to jeszcze sterownik.Dziadek zbił mnie z tropu, bo kupił duży 18 litrowy szybkowar w bardzo dobrej cenie i się na niego napaliłem. Jednak za chwilę wyszło, że pełnej pasteryzacji się w nim nie uzyska. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Miałem zamiar zrobić taki autoklaw z kega po piwie.Keg pewnie ma ścianki za cienkie.Chodzi mi przede wszystkim o wstawienie grzałek, tak jak pisał Miro, jak coś źle wywiercisz i zabezpieczysz to przy ciśnieniu 4 atm. (takie było na filmiku) grzałki mogą "wyskoczyć". Butla po gazie domowym byłaby lepsza. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Keg powinien być dobry. Fabrycznie ciśnienie robocze to 3 atm. Nasze ciśnienie robocze się w tym mieści. Po wspawaniu grzałek i złącza SMS obowiązkowa próba ciśnieniowa. Rzuć okiem na alledrogo i wpisz hasło destylator. Przecież wszystkie to wypisz wymaluj nasze autoklawy . Edytowane 28 Lutego 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 28 Lutego 2016 przy ciśnieniu 4 atm. (takie było na filmiku) No właśnie - po co takie duże ciśnienie? A może to jakiś błąd skalowania manometru? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 28 Lutego 2016 Potrzebujemy, aby gar wytrzymał 1 atmosferę i mamy 121C. Oczywiście z bezpiecznym zapasem wytrzymał. Keg po piwie ma wystarczający zapas. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 28 Lutego 2016 Miro, pomysł na biznes się wykluwa Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 28 Lutego 2016 Miro, pomysł na biznes się wykluwa Ja wiem czy się wykluwa. Gdzieś na stronie ru. doczytałem, że autoklaw domowy używany jest ze względu mniejszej pracochłonności.Jak to mówią, raz a dobrze Pewnie do naszego domowego użytku tyndylizacja zrobi to samo i bez żadnych urzadzeń. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.