mikami Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 1 Maja 2022 Pewnie potraktowano jako podwójnego przeznaczenia A już myślałem, że przesyłkę wiózł DHL: jedna z przesyłek 3 razy przekroczyła Atlantyk, a inna z Opola do Wrocławia wędrowała przez Drezno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-765831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 20 Maja 2022 (edytowane) WitamCzy może ktoś używał taki szybkowar,czy warto go kupić. Edytowane 20 Maja 2022 przez dadys Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-769305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zamierzam zamontować w szybkowarze tureckim (wygranym w konkursie forumowym) wentyl samochodowy aby dopompowywać szybkowar w fazie stygnięcia, kiedy najczęściej dochodzi do wyrzucania płynnej zawartości słoików (spadek ciśnienia w naczyniu i wysoka temperatura zawartości słoików) . Sprzedawca twierdzi, że zawór jest przystosowany do podwyższonej temperatury lecz nie potrafi określić górnego zakresu temperatury pracy pracy. Czy to trafiony pomysł i zawór wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 26 Lipca 2022 Zawór orginalny w szybkowarze jest ustawiony na graniczne ciśnienie przyjęte dla zapewnienia bezpieczeństwa ,TY chcesz przy stygnięciu podnośić ciśnienie ,a więc potrzebujesz jeszcze zamontować wskaznik ciśnienia by zadziałać w odpowiednim momencie . Proponuję przejrzeć posty o autoklawach do sterylizacji najlepiej Dziadka tam masz wszystko opisane. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 26 Lipca 2022 (edytowane) Wątki o szybkowarach, autoklawach i sterylizacji czytałem. Do zaworu będę podawał powietrze pod ciśnieniem na progu granicznego (1.1 bar) więc nie planuję manometru. Edytowane 26 Lipca 2022 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 26 Lipca 2022 Musisz wiedzieć że powietrze o ciśnieniu 1,1 bar wtłoczone do gorącego szybkowara wytwartza ciśnienie ok 3 bary. Bez przeróbek zrobionych z głową nie widzę efektów . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 26 Lipca 2022 kiedy najczęściej dochodzi do wyrzucania płynnej zawartości słoików (spadek ciśnienia w naczyniu i wysoka temperatura zawartości słoikówDlaczego tak ci się dzieje?Ugotowałam setki słoików (w tej chwili gotuję się 14szt - szybkowar turecki 17l)i nigdy nie wpłynęła mi nawet kropla zawartości. Woda czyściutka, bez żadnych oczek, zmiękczona octem aby słoiki po gotowaniu były nie zakamienione. Może za dużo wsadu pakujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 26 Lipca 2022 (edytowane) Musisz wiedzieć że powietrze o ciśnieniu 1,1 bar wtłoczone do gorącego szybkowara wytwartza ciśnienie ok 3 bary. Bez przeróbek zrobionych z głową nie widzę efektów . Na razie w szybkowarze zablokowałem zawór 0.55 bar aby pracować z ciśnieniem 1.1 bar. Szybkowar osiąga 121 st C pracując na zaworze 1.1 bar. Sprawdzone i zmierzone.Nie rozumiem jak powietrze podawane pod ciśnieniem 1.1 bar do gorącego szybkowara może wytworzyć 3 bar. W pracującym szybkowarze jest 1.1 bar. Podłączenie 1.1 bar nie wtłoczy powietrza. Powietrze będzie tłoczone gdy ciśnienie w szybkowarze będzie spadać poniżej⁶ 1.1 bar po ustaniu grzania. Gdyby w szybkowarze powstało ciśnienie powyżej 1.1 bar uruchomi się zawór zapobiegający wzrostowi ciśnienia w czasie zwykłej pracy. Edytowane 26 Lipca 2022 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 26 Lipca 2022 (edytowane) Nie rozumiem jak powietrze podawane pod ciśnieniem 1.1 bar do gorącego szybkowara może wytworzyć 3 baDziadek ma Racje i doświadczenie , z mojego doswiadczenia z ciśnieniem i temperaturami , by nie narobic kuku trzeba troche postudiowac temat Edytowane 26 Lipca 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 26 Lipca 2022 kiedy najczęściej dochodzi do wyrzucania płynnej zawartości słoików (spadek ciśnienia w naczyniu i wysoka temperatura zawartości słoikówDlaczego tak ci się dzieje?Ugotowałam setki słoików (w tej chwili gotuję się 14szt - szybkowar turecki 17l)i nigdy nie wpłynęła mi nawet kropla zawartości. Woda czyściutka, bez żadnych oczek, zmiękczona octem aby słoiki po gotowaniu były nie zakamienione. Może za dużo wsadu pakujesz? No niestety mi się to zdarza. Szczególnie przy konserwach, które mają stałą zawartość. Wrzenie zawartości konserwy po zakończeniu ogrzewania powoduje powstawanie pęcherzyków powietrza, które zatrzymywane przez stałą zawartość podnoszą poziom cieczy/sosu. Nadciśnienie w słoiku dokonuje reszty.Pytanie z jakim nadciśnieniem i temperaturą pracujesz. Fabryczne ustawienia "turka" to 0.55 bar co daje 112-113 st C. Ja pracuję z 1.1 bar co daje 121-122 st C.[Dodano: 26 lip 2022 - 13:30] Nie rozumiem jak powietrze podawane pod ciśnieniem 1.1 bar do gorącego szybkowara może wytworzyć 3 baDziadek ma Racje i doświadczenie , z mojego doswiadczenia z ciśnieniem i temperaturami , by nie narobic kuku trzeba troche postudiowac temat Możesz mi wierzyć postudiowałem. I nie tylko wątki ale również niektóre materiały zamieszczone przez @Maxella w dziale poświęconym konserwom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 26 Lipca 2022 Proszę [Dodano: 26 lip 2022 - 16:11] Mam też lidlowy szybkowar w którym na "drugim biegu" temperatura osiąga 121st.Nic nigdy mi nie wykipiało. Gotuję w nim gdy mam mało mięska bo wchodzą tylko 4 słoiki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 26 Lipca 2022 Ja pracuję z 1.1 bar co daje 121-122 st C. To jest ciśnienie panujące w szybkowarze. W konserwie jest większe dlatego częśc plynna z konserwy jest wypychana na zewnątrz. W konserwach płynnych z sosem ubytek ten jest mniej widoczny. W konserwach typu mielonki najmniejszy wyciek jest bardzo widoczny. Dlatego należy zastosowasć nadciśnienie w szybkowarze conajmniej 0,5 bar .A więc trzeba zastosować zawory bezpieczenstwa conajmniej 1,5 Bar .a najlepiej 2- 2,5 bar o ile pozwalają na to dane techniczne szybkowara. Gdy to już mamy dalej czekają nasz niespodzianki. Gdy na zimny szybkowar z wodą i konserwamy wpompujemy 0,5 bar powietrza to po podgrzaniu powietrze zwiększy swoją objętość do +/- 1,5 bar do tego należy dodać ciśnienie jakie wytworzy podgrzewana woda w zamkniętym szczelnym szybkowarz. Sumując woda podgrzana 121st c to ok. 1.1 bar, gorące powietrze to ok. 1.5 bar razem ok. 2.6 bar. Taki należało by zastosować zawór bezpieczeństwa o ile na to pozwolą dane techniczne.W tureckich szybkowarach maksymalne chwilowe ciśnienie to 3 bar. Z tego wynika że przy zaworze bezpieczeństwa 1,1 bar i temp wody 121 st c nie mamy nadciśnienia w szybkowarze i nie wpompujemy powietrza bo nie pozwala na to zawó bezpieczeństwa.Inna sytuacja będzie gdy zastosujemy inny cykl sterylizacji polegający na podgrzaniu konserw w otwartym szybkowarze do temp 60-70 st wewnątrz konserwy . Takie podgrzewanie odpowietrzy nam konserwy. Następnie zamykamy szybkowar i doprowadzamy temperaturę wody do ok 110-115 st c i możemy wpompować powietrze do wskazania na manometrze 1, 5 bar . Piszę wskazania bo w rzeczywistości to tego powietrza wpompujemy tylko ok. 0.2 bar, bo tyle wskaże nam manometr po wychłodzeniu i to będzie za małe nadciśnienie. Operuję skrajnymy wartościami zaworu bezpieczeństwa wiedząc że mam ok 20 % zapasu do wartości otwarcia lub zamknięcia zaworu biezpieczeństwa. Przykład zawór bezpieczeństwa 2 bar w danych technicznych ma dokładność otwarcia lub zamknięcia 20% = +/- 0,4 bar Najlepiej dokładnośc zaworu bezpieczeństwa sprawdzić bez konserw. W jednym szybkowarze mam bardzo dokładny zawór bezpieczeństwa o dokładności 99 % w drugim niestety po przekroczeniu ciśnienie spada o 0,3 bar. Wracając do chłodzenia przy małych wartościach nadciśnienia dodanego na gorący szybkowar, proces chłodzenia musimy kontrolować i cały czas utrzymywać nadciśnienie dopompowując powietrze do wskazań manometru np. 1.5 bar . dzieje się tak dlatego że schładzając wodę w szybkowarze schładzamy i powietrze które zmniejsza swoją objętość. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie takiego sprzętu gdzie operujemy wartościamy zawór bezpieczeństwa 3-3.5 bar, wtedy najlepiej dopompować powietrze na gorący autoklaw do 2.6- 2,8 bar i nie trzeba już nadzorować procesu chłodzenia. Wszystko co piszę to sprawdzone i aktualne przy 100% szczelności autoklawu lub dostosowanego szybkowaru , Sam proces sterylizacji musi odbywać przy pełnej kontroli dla własnego bezpieczeństwa Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 26 Lipca 2022 Pełna zgoda co do tego, że ciśnienie w konserwie słoikowej w czasie sterylizacji jest większe niż w szybkowarze. To w skrócie skutek rozszerzalności termicznej wsadu i powietrza. Moim zdaniem to ciśnienie nie jest problemem w konserwach słoikowych z wieczkiem twist-off. Ciśnienie uniesie wieczko dając ujście mieszaninie pary/powietrza. Wieczko popuści. Na tym etapie zawartość nie wrze i moim zdaniem nie następuje wyrzucanie zawartości.Problemy z wyrzucaniem zawartości zaczynają się gdy kończymy proces i szybkowar stygnie a potęgują się gdy szybkowar studzimy. Ciśnienie w szybkowarze szybko spada podczas gdy w konserwie nadal jest wysokie. Ciśnienie uniesie wieczko i para/powietrze znajdą ujście. Problem w tym, że zawartość zaczyna wrzeć i wyrzucana jest również płynna zawartość konserwy. Dla jasności. Nie mam w planach zamiany szybkowaru w autoklaw. To zostawiam ryzykantom i desperatom. Nie dotykam zaworu roboczego 1.1 bar i nie planuję przekraczać maksymalnego ciśnienia roboczego producenta. Planuję wyposażyć szybkowar w dodatkowy zawór/wentyl i dopompowywać powietrze po zakończeniu grzania utrzymując ciśnienie na poziomie 1.1 bar. W przypadku podawania powietrza pod zbyt wysokim ciśnieniem zawór roboczy nie dopuści do wzrostu ciśnienia powyżej 1.1 bar. Manometr w takiej sytuacji nie wydaje się koniecznością.Mam nadzieję, że pozbędę się problemów z wyrzucaniem zawartości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 26 Lipca 2022 Dla jasności. Nie mam w planach zamiany szybkowaru w autoklaw. To zostawiam ryzykantom i desperatom. Ciekawe stwierdzenie gdy samemu już się ingeruje w szybkowar . Czy zawór bezpieczeństwa 1.1 bar naprawdę zabezpieczxa temp 121 st c . W moim szybkowarze otwierał już przy 118 st c .trzeba było dokonać jego poprawki. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 26 Lipca 2022 (edytowane) Temperatura oscylowała mocno wokół 121 st C. (+/- 0.5 st C). Pewnie dlatego, że końcówka termometru nie była zanurzona w wodzie i mierzyła temperaturę pary. Właściwszy byłby pomiar temperatury wody. Przy okazji naleję więcej wody i głębiej osadzę szpilkę termometru. [Dodano: 26 lip 2022 - 22:34]Proszę[Dodano: 26 lip 2022 - 16:11]Mam też lidlowy szybkowar w którym na "drugim biegu" temperatura osiąga 121st.Nic nigdy mi nie wykipiało. Gotuję w nim gdy mam mało mięska bo wchodzą tylko 4 słoiki. Ciekawe, że w poprzednich modelach ciśnienie robocze to 0.7 bar a w ostatnich 0.55 bar. Rozumiem, że w tureckim szybkowarze blokujesz zawór do roboczy/do gotowania aby pracować z wyższym ciśnieniem i temperaturą. Edytowane 26 Lipca 2022 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 28 Lipca 2022 (edytowane) Skoro szybkie chłodzenie jest istotne, to wpadło mi do głowy, aby do szybkowara podłączyć ciśnienie z zewnątrz.Powiedzmy do butli kompresora, czy nawet jakiegoś koła zapasowego. Obojętne, byle było ciśnienie podobne jak w szybkowarze.Wtedy studzenie nie obniża ciśnienia w szybkowarze, możemy robić to gwałtownie, bez szkody dla słoików.Byle schłodzić słoik do tych 100C wewnątrz, później postępowanie jest już obojętne, bo ciśnienia w słoiku już nie ma, zaczyna robić się podciśnienie.Wiem, wiem, komplikacja i niepraktyczne. Pełen odlot. Ale może jest to jakaś podpowiedź dla upartych.Przeglądając ten wątek zorientowałem się, że pomysł dopompowania szybkowaru w fazie stygnięcia/chłodzenia zaproponował już dobrych kilka lat temu @ZLeP . Wprawdzie nie planuję chłodzić dodatkowo szybkowaru ale kto wie. Może to droga do przeprowadzenia sterylizacji w szybkowarze z zachowaniem reżimów temperaturowych również w fazie chłodzenia. Edytowane 28 Lipca 2022 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zmierzyłem temperaturę wody w szybkowarze tureckim umieszczając głębiej termometr oraz zwiększając poziom wody o 4 cm powyżej poziomu maksymalnego. Temperatura wody przy pracy na zaworze 1.1 bar była bardzo stabilna i średnio wynosiła 122°C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-781029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) Dodatkowo w pokrywie szybkowaru wywierciłem otwór, w którym zamontowałem wentyl do samochodów ciężarowych. Turecki producent stosuje niezłą stal. Tanie supermarketowe wiertło do metalu nie dało rady. Widiowym do metalu poszło sprawnie. Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-781035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Przeprowadziłem próbę napompowania szybkowaru do ciśnienia roboczego ~1.1 bar na zimno za pomocą pompki rowerowej. Próba udana chociaż kosztowała sporo wysiłku. Zawór podnoszący się po pojawieniu się nadciśnienia i blokujący rączkę wykazuje niewielką nieszczelność i powoli wypuszcza powietrze. Wypoleruję gniazdo i ewentualnie wymienię o-ring na bardziej miękki. Jeżeli to nie usunie wycieku to będzie się z nim zmagał kompresor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-781194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 11 Października 2022 Mam już za sobą kilka sterylizacji z dopompowaniem szybkowaru po zakończeniu ogrzewania.Nieszczelności szybkowaru udało się usunąć i używałem pompki rowerowej.Zwykle w tej fazie w szybkowarze było słychać odgłosy wrzenia / bulgotania. Można się domyślać, że to efekt wrzenia wody w szybkowarze a potem zawartości konserw.Dopompowywanie szybkowaru całkowicie zlikwidowało te odgłosy. Nie wystąpiły żadne wycieki czy ubytki pomimo wysokiego stopnia wypełnienia konserw słoikowych. Jest z tym trochę roboty ponieważ dopompowywać trzeba wielokrotnie w miarę spadku ciśnienia.Sądzę że można prościej i łatwiej. Po zakończeniu ogrzewania należałoby "przedmuchać" szybkowar większą pompką albo minikompresorem (za kilkadziesiąt złotych) wymieniając parę wodną, której skroplenie jest odpowiedzialne za gwałtowny spadek ciśnienia, na powietrze. Ograniczy to spadki ciśnienia i wyeliminuje konieczność częstego dopompowywania. "Taką mam koncepcję..." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 11 Października 2022 Zmierzyłem temperaturę wody w szybkowarze tureckim umieszczając głębiej termometr oraz zwiększając poziom wody o 4 cm powyżej poziomu maksymalnego. Temperatura wody przy pracy na zaworze 1.1 bar była bardzo stabilna i średnio wynosiła 122°C. Czy do pomiaru został użyty kalibrowany termometr? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 11 Października 2022 Nie wzorcowałem/kalibrowałem termometru. To zwykły kuchenny termometr szpilkowy. Według niego woda wrze w 99.5 st C. więc nie sądzę aby mocno przekłamywał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 14 Października 2022 Sądzę że można prościej i łatwiej. Po zakończeniu ogrzewania należałoby "przedmuchać" szybkowar większą pompką albo mini kompresorem (za kilkadziesiąt złotych) wymieniając parę wodną, której skroplenie jest odpowiedzialne za gwałtowny spadek ciśnienia, na powietrze. Ograniczy to spadki ciśnienia i wyeliminuje konieczność częstego dopompowywania. Kolego to co piszesz nie jest zgodne z prawdą i wiedzą , nie da się " przedmuchać " szybkowaru z pary wodnej ,gdyż ona gdy się skropli opadnie do wewnątrz , ponadto dostarczając powietrze kilkukrotnie jak piszesz do wewnątrz wywołujesz to samo zjawisko , obniżasz wystąpienie punktu skraplania i zmniejsza się ciśnienie wewnątrz , stąd ustanie odgłosów wrzenia wewnątrz . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) "nie da się " przedmuchać " szybkowaru z pary wodnej ,gdyż ona gdy się skropli opadnie do wewnątrz" Pod wpływem czego ma się skraplać para wodna? Nie przesuwam punktu skraplania ponieważ ciśnienie się nie zmienia i jest utrzymymywane na poziomie ciśnienia roboczego. Przyczynami skraplania moim zdaniem mogą być stygnięcie szybkowaru i dostarczanie powietrza o temperaturze niższej od panującej w szybkowarze. Co uchodzi z zaworu roboczego przy pompowaniu powietrza jak nie mieszanina pary i dopompowanego powietrza? "dostarczając powietrze .... obniżasz wystąpienie punktu skraplania i zmniejsza się ciśnienie wewnątrz" To bardzo ciekawa teza, że pompując powietrze obniżamy ciśnienie w szybkowarze, którą trudno mi zrozumieć (z wyjątkiem wykraplania powodowanego dostarczeniem zimnego powietrza). "zmniejsza się ciśnienie wewnątrz , stąd ustanie odgłosów wrzenia wewnątrz" Obniżenie ciśnienia spotęgowałoby wrzenie a nie jego ustanie. Wynika to z chyba oczywistej zależności między temperaturą wrzenia i ciśnieniem. Edytowane 15 Października 2022 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 23 Października 2022 To bardzo ciekawa teza, że pompując powietrze obniżamy ciśnienie w szybkowarze, którą trudno mi zrozumieć (z wyjątkiem wykraplania powodowanego dostarczeniem zimnego powietrza). - jesli chchesz sie szybko przekonać , ze tak jest to zrób eksperyment : na zwykłym szybkowarze : zagotuj w nim wodę , aż zacznie syczeć , a następnie polej zimna woda pokrywę, będziesz mógł go natychmiast otworzyć , zmniejszy się ciśnienie wewnątrz , taki efekt da też zimne powietrze na pewno. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-793388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.