Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie potraktowano jako podwójnego przeznaczenia :D

 

A już myślałem, że przesyłkę wiózł DHL: jedna z przesyłek 3 razy przekroczyła Atlantyk, a inna z Opola do Wrocławia wędrowała przez Drezno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-765831
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Zamierzam zamontować w szybkowarze tureckim (wygranym w konkursie forumowym) wentyl samochodowy aby dopompowywać szybkowar w fazie stygnięcia, kiedy najczęściej dochodzi do wyrzucania płynnej zawartości słoików (spadek ciśnienia w naczyniu i wysoka temperatura zawartości słoików) . Sprzedawca twierdzi, że zawór jest przystosowany do podwyższonej temperatury lecz nie potrafi określić górnego zakresu temperatury pracy pracy. Czy to trafiony pomysł i zawór wytrzyma?  

 

post-103964-0-21078200-1658757268_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779245
Udostępnij na innych stronach

Zawór orginalny w szybkowarze jest ustawiony na graniczne ciśnienie przyjęte dla zapewnienia bezpieczeństwa ,TY chcesz przy stygnięciu podnośić ciśnienie ,a więc potrzebujesz jeszcze zamontować wskaznik ciśnienia by zadziałać w odpowiednim momencie . Proponuję przejrzeć posty o autoklawach  do sterylizacji  najlepiej Dziadka  tam masz  wszystko opisane. 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779335
Udostępnij na innych stronach

Wątki o szybkowarach, autoklawach i sterylizacji czytałem. Do zaworu będę podawał powietrze pod ciśnieniem na progu granicznego (1.1 bar) więc nie planuję manometru. Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779347
Udostępnij na innych stronach

Musisz wiedzieć że powietrze o ciśnieniu 1,1 bar wtłoczone do gorącego szybkowara wytwartza ciśnienie ok 3 bary. Bez przeróbek zrobionych z głową nie widzę efektów .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779369
Udostępnij na innych stronach

kiedy najczęściej dochodzi do wyrzucania płynnej zawartości słoików (spadek ciśnienia w naczyniu i wysoka temperatura zawartości słoików

Dlaczego tak ci się dzieje?

Ugotowałam setki słoików (w tej chwili gotuję się 14szt - szybkowar turecki 17l)i nigdy nie wpłynęła mi nawet kropla zawartości. Woda czyściutka, bez żadnych oczek, zmiękczona octem aby słoiki po gotowaniu były nie zakamienione. Może za dużo wsadu pakujesz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779376
Udostępnij na innych stronach

Musisz wiedzieć że powietrze o ciśnieniu 1,1 bar wtłoczone do gorącego szybkowara wytwartza ciśnienie ok 3 bary. Bez przeróbek zrobionych z głową nie widzę efektów .

 

 

Na razie w szybkowarze zablokowałem zawór 0.55 bar aby pracować z ciśnieniem 1.1 bar. Szybkowar osiąga 121 st C pracując na zaworze 1.1 bar. Sprawdzone i zmierzone.

Nie rozumiem jak powietrze podawane pod ciśnieniem 1.1 bar do gorącego szybkowara może wytworzyć 3 bar. W pracującym szybkowarze jest 1.1 bar. Podłączenie 1.1 bar nie wtłoczy powietrza. Powietrze będzie tłoczone gdy ciśnienie w szybkowarze będzie spadać poniżej⁶ 1.1 bar  po ustaniu grzania. 

Gdyby w szybkowarze powstało ciśnienie powyżej 1.1 bar uruchomi się zawór zapobiegający wzrostowi ciśnienia w czasie zwykłej pracy. 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779382
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem jak powietrze podawane pod ciśnieniem 1.1 bar do gorącego szybkowara może wytworzyć 3 ba

Dziadek ma Racje i doświadczenie , z mojego doswiadczenia z ciśnieniem i temperaturami , by nie narobic kuku trzeba troche postudiowac temat  :D  ;)  :yes:  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779383
Udostępnij na innych stronach

kiedy najczęściej dochodzi do wyrzucania płynnej zawartości słoików (spadek ciśnienia w naczyniu i wysoka temperatura zawartości słoików

Dlaczego tak ci się dzieje?

Ugotowałam setki słoików (w tej chwili gotuję się 14szt - szybkowar turecki 17l)i nigdy nie wpłynęła mi nawet kropla zawartości. Woda czyściutka, bez żadnych oczek, zmiękczona octem aby słoiki po gotowaniu były nie zakamienione. Może za dużo wsadu pakujesz?

 

No niestety mi się to zdarza. Szczególnie przy konserwach, które mają stałą zawartość. Wrzenie zawartości konserwy po zakończeniu ogrzewania powoduje powstawanie pęcherzyków powietrza, które zatrzymywane przez stałą zawartość podnoszą poziom cieczy/sosu. Nadciśnienie w słoiku dokonuje reszty.

Pytanie z jakim nadciśnieniem i temperaturą pracujesz. Fabryczne ustawienia "turka" to 0.55 bar co daje 112-113 st C. Ja pracuję z 1.1 bar co daje 121-122 st C.

[Dodano: 26 lip 2022 - 13:30]

 

Nie rozumiem jak powietrze podawane pod ciśnieniem 1.1 bar do gorącego szybkowara może wytworzyć 3 ba

Dziadek ma Racje i doświadczenie , z mojego doswiadczenia z ciśnieniem i temperaturami , by nie narobic kuku trzeba troche postudiowac temat  :D  ;)  :yes:  

Możesz mi wierzyć postudiowałem. I nie tylko wątki ale również niektóre materiały zamieszczone przez @Maxella w dziale poświęconym konserwom.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779392
Udostępnij na innych stronach

Proszę

[Dodano: 26 lip 2022 - 16:11]

Mam też lidlowy szybkowar w którym na "drugim biegu" temperatura osiąga 121st.Nic nigdy mi nie wykipiało. Gotuję w nim gdy mam mało mięska bo wchodzą tylko 4 słoiki.

post-87014-0-26908000-1658844468_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779411
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja pracuję z 1.1 bar co daje 121-122 st C.
  To jest ciśnienie panujące w szybkowarze. W konserwie jest większe dlatego częśc plynna z konserwy jest wypychana na zewnątrz. W konserwach płynnych z sosem ubytek ten jest mniej widoczny. W konserwach typu mielonki najmniejszy wyciek jest bardzo  widoczny. Dlatego należy zastosowasć nadciśnienie w szybkowarze conajmniej 0,5 bar .A więc trzeba zastosować  zawory bezpieczenstwa conajmniej 1,5 Bar .a najlepiej 2- 2,5  bar o ile pozwalają na to dane techniczne szybkowara. Gdy to już mamy dalej czekają nasz niespodzianki. Gdy  na zimny szybkowar z wodą i konserwamy wpompujemy 0,5 bar  powietrza to po podgrzaniu powietrze zwiększy swoją objętość do +/- 1,5 bar  do tego należy dodać ciśnienie jakie wytworzy podgrzewana woda w zamkniętym szczelnym szybkowarz.  Sumując  woda podgrzana 121st c to ok. 1.1 bar,  gorące powietrze to ok. 1.5 bar razem ok.  2.6 bar. Taki należało by zastosować zawór bezpieczeństwa o ile na to pozwolą dane techniczne.W tureckich szybkowarach maksymalne chwilowe ciśnienie to 3 bar. Z tego wynika że przy zaworze bezpieczeństwa 1,1 bar i temp wody 121 st c nie mamy nadciśnienia w szybkowarze i nie wpompujemy powietrza bo nie pozwala na to zawó bezpieczeństwa.

Inna sytuacja będzie gdy zastosujemy inny cykl sterylizacji polegający na podgrzaniu konserw w otwartym szybkowarze do temp 60-70 st wewnątrz konserwy . Takie podgrzewanie odpowietrzy nam konserwy. Następnie zamykamy szybkowar i doprowadzamy temperaturę wody do ok 110-115 st c i możemy wpompować powietrze do wskazania na manometrze 1, 5 bar . Piszę wskazania bo w rzeczywistości to tego powietrza wpompujemy tylko ok. 0.2 bar, bo tyle wskaże nam manometr po wychłodzeniu i to będzie za małe nadciśnienie. Operuję skrajnymy wartościami zaworu bezpieczeństwa wiedząc że mam ok 20 % zapasu do wartości otwarcia lub zamknięcia zaworu biezpieczeństwa. Przykład zawór bezpieczeństwa 2 bar w danych technicznych  ma  dokładność otwarcia lub zamknięcia 20% = +/- 0,4 bar  Najlepiej dokładnośc zaworu bezpieczeństwa sprawdzić bez konserw. W jednym szybkowarze mam bardzo dokładny zawór bezpieczeństwa o dokładności 99 % w drugim niestety  po przekroczeniu ciśnienie spada o 0,3 bar. Wracając do chłodzenia przy małych wartościach nadciśnienia dodanego na gorący szybkowar,  proces chłodzenia musimy kontrolować i cały czas utrzymywać nadciśnienie dopompowując powietrze do wskazań manometru np. 1.5 bar . dzieje się tak dlatego że schładzając wodę w szybkowarze schładzamy i powietrze które zmniejsza swoją objętość. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie takiego sprzętu gdzie operujemy wartościamy zawór bezpieczeństwa 3-3.5 bar,  wtedy najlepiej dopompować powietrze na gorący autoklaw do 2.6- 2,8 bar i nie trzeba już nadzorować procesu chłodzenia. Wszystko co piszę to sprawdzone i aktualne przy 100% szczelności autoklawu lub dostosowanego szybkowaru , Sam proces sterylizacji musi odbywać przy pełnej kontroli dla własnego bezpieczeństwa

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779423
Udostępnij na innych stronach

Pełna zgoda co do tego, że ciśnienie w konserwie słoikowej w czasie sterylizacji jest większe niż w szybkowarze.  To w skrócie skutek rozszerzalności termicznej wsadu i powietrza. Moim zdaniem to ciśnienie nie jest problemem w konserwach słoikowych z wieczkiem twist-off. Ciśnienie uniesie wieczko dając ujście mieszaninie pary/powietrza. Wieczko popuści. Na tym etapie zawartość nie wrze i moim zdaniem nie następuje wyrzucanie zawartości.

Problemy z wyrzucaniem zawartości zaczynają się gdy kończymy proces i szybkowar stygnie a potęgują się gdy szybkowar studzimy. Ciśnienie w szybkowarze szybko spada podczas gdy w konserwie nadal jest wysokie. Ciśnienie uniesie wieczko i para/powietrze znajdą ujście. Problem w tym, że zawartość zaczyna wrzeć i wyrzucana jest również płynna zawartość konserwy.

 

Dla jasności. Nie mam w planach zamiany szybkowaru w autoklaw.  To zostawiam ryzykantom i desperatom. Nie dotykam zaworu roboczego 1.1 bar i nie planuję przekraczać maksymalnego ciśnienia roboczego producenta. Planuję wyposażyć szybkowar w dodatkowy zawór/wentyl i dopompowywać powietrze po zakończeniu grzania utrzymując ciśnienie na poziomie 1.1 bar. W przypadku podawania powietrza pod zbyt wysokim ciśnieniem zawór roboczy nie dopuści do wzrostu ciśnienia powyżej 1.1 bar. Manometr w takiej sytuacji nie wydaje się koniecznością.

Mam nadzieję, że pozbędę się problemów z wyrzucaniem zawartości. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779445
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla jasności. Nie mam w planach zamiany szybkowaru w autoklaw.  To zostawiam ryzykantom i desperatom.
 

Ciekawe stwierdzenie gdy samemu już się ingeruje w szybkowar . Czy zawór bezpieczeństwa 1.1 bar naprawdę zabezpieczxa temp 121 st c . W moim szybkowarze otwierał już przy 118 st c .trzeba było dokonać jego poprawki.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779463
Udostępnij na innych stronach

Temperatura oscylowała mocno wokół 121 st C. (+/- 0.5 st C). Pewnie dlatego, że końcówka termometru nie była zanurzona w wodzie i mierzyła temperaturę pary. Właściwszy byłby pomiar temperatury wody. Przy okazji naleję więcej wody i głębiej osadzę szpilkę termometru. 

 


[Dodano: 26 lip 2022 - 22:34]

Proszę
[Dodano: 26 lip 2022 - 16:11]
Mam też lidlowy szybkowar w którym na "drugim biegu" temperatura osiąga 121st.Nic nigdy mi nie wykipiało. Gotuję w nim gdy mam mało mięska bo wchodzą tylko 4 słoiki.

 

Ciekawe, że w poprzednich modelach ciśnienie robocze to 0.7 bar a w ostatnich 0.55 bar. Rozumiem,  że w tureckim szybkowarze blokujesz zawór do roboczy/do gotowania aby pracować z wyższym ciśnieniem i temperaturą.

post-103964-0-11993000-1658867278_thumb.jpg

post-103964-0-83388900-1658868240_thumb.jpg

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779470
Udostępnij na innych stronach

Skoro szybkie chłodzenie jest istotne, to wpadło mi do głowy, aby do szybkowara podłączyć ciśnienie z zewnątrz.

Powiedzmy do butli kompresora, czy nawet jakiegoś koła zapasowego. Obojętne, byle było ciśnienie podobne jak w szybkowarze.

Wtedy studzenie nie obniża ciśnienia w szybkowarze, możemy robić to gwałtownie, bez szkody dla słoików.

Byle schłodzić słoik do tych 100C wewnątrz, później postępowanie jest już obojętne, bo ciśnienia w słoiku już nie ma, zaczyna robić się podciśnienie.

Wiem, wiem, komplikacja i niepraktyczne. Pełen odlot. Ale może jest to jakaś podpowiedź dla upartych.

Przeglądając ten wątek zorientowałem się, że pomysł dopompowania szybkowaru w fazie stygnięcia/chłodzenia zaproponował już dobrych kilka lat temu @ZLeP  :clap::thumbsup:  . Wprawdzie nie planuję chłodzić dodatkowo szybkowaru ale kto wie. Może to droga do przeprowadzenia sterylizacji w szybkowarze z zachowaniem reżimów temperaturowych również w fazie chłodzenia.

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-779661
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zmierzyłem temperaturę wody w szybkowarze tureckim umieszczając głębiej termometr oraz zwiększając poziom wody o 4 cm powyżej poziomu maksymalnego. Temperatura wody przy pracy na zaworze 1.1 bar była bardzo stabilna i średnio wynosiła 122°C.

post-103964-0-24773000-1659695853_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-781029
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo w pokrywie szybkowaru wywierciłem otwór, w którym zamontowałem wentyl do samochodów ciężarowych. Turecki producent stosuje niezłą stal. Tanie supermarketowe wiertło do metalu nie dało rady. Widiowym do metalu poszło sprawnie.

post-103964-0-61066100-1659697681_thumb.jpg

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-781035
Udostępnij na innych stronach

Przeprowadziłem próbę napompowania szybkowaru do ciśnienia roboczego ~1.1 bar na zimno za pomocą pompki rowerowej. Próba udana chociaż kosztowała sporo wysiłku. Zawór podnoszący się po pojawieniu się nadciśnienia i blokujący rączkę wykazuje niewielką nieszczelność i powoli wypuszcza powietrze. Wypoleruję gniazdo i ewentualnie wymienię o-ring na bardziej miękki. Jeżeli to nie usunie wycieku to będzie się z nim zmagał kompresor.

post-103964-0-51564300-1659785937_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-781194
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam już za sobą kilka sterylizacji z dopompowaniem szybkowaru po zakończeniu ogrzewania.

Nieszczelności szybkowaru udało się usunąć i używałem pompki rowerowej.

Zwykle w tej fazie w szybkowarze było słychać odgłosy wrzenia / bulgotania. Można się domyślać, że to efekt wrzenia wody w szybkowarze a potem zawartości konserw.

Dopompowywanie szybkowaru całkowicie zlikwidowało te odgłosy. Nie wystąpiły żadne wycieki czy ubytki pomimo wysokiego stopnia wypełnienia konserw słoikowych.

Jest z tym trochę roboty ponieważ dopompowywać trzeba wielokrotnie w miarę spadku ciśnienia.

Sądzę że można prościej i łatwiej. Po zakończeniu ogrzewania należałoby "przedmuchać" szybkowar większą pompką albo minikompresorem (za kilkadziesiąt złotych) wymieniając parę wodną, której skroplenie jest odpowiedzialne za gwałtowny spadek ciśnienia, na powietrze. Ograniczy to spadki ciśnienia i wyeliminuje konieczność częstego dopompowywania.

 

"Taką mam koncepcję..."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791352
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zmierzyłem temperaturę wody w szybkowarze tureckim umieszczając głębiej termometr oraz zwiększając poziom wody o 4 cm powyżej poziomu maksymalnego. Temperatura wody przy pracy na zaworze 1.1 bar była bardzo stabilna i średnio wynosiła 122°C.
Czy do pomiaru został użyty kalibrowany termometr?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791395
Udostępnij na innych stronach

Nie wzorcowałem/kalibrowałem termometru. To zwykły kuchenny termometr szpilkowy. Według niego woda wrze w 99.5 st C. więc nie sądzę aby mocno przekłamywał.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sądzę że można prościej i łatwiej. Po zakończeniu ogrzewania należałoby "przedmuchać" szybkowar większą pompką albo mini kompresorem (za kilkadziesiąt złotych) wymieniając parę wodną, której skroplenie jest odpowiedzialne za gwałtowny spadek ciśnienia, na powietrze. Ograniczy to spadki ciśnienia i wyeliminuje konieczność częstego dopompowywania.

Kolego to co piszesz nie jest zgodne z prawdą i wiedzą , nie da się " przedmuchać " szybkowaru z pary wodnej ,gdyż ona gdy się skropli opadnie do wewnątrz , ponadto dostarczając powietrze kilkukrotnie jak piszesz do wewnątrz wywołujesz to samo zjawisko , obniżasz wystąpienie punktu skraplania i zmniejsza się ciśnienie wewnątrz , stąd ustanie odgłosów wrzenia wewnątrz .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791869
Udostępnij na innych stronach

"nie da się " przedmuchać " szybkowaru z pary wodnej ,gdyż ona gdy się skropli opadnie do wewnątrz"

 

Pod wpływem czego ma się skraplać para wodna? Nie przesuwam punktu skraplania ponieważ ciśnienie się nie zmienia i jest utrzymymywane na poziomie ciśnienia roboczego. Przyczynami skraplania moim zdaniem mogą być stygnięcie szybkowaru i dostarczanie powietrza o temperaturze niższej od panującej w szybkowarze.

 

Co uchodzi z zaworu roboczego przy pompowaniu powietrza jak nie mieszanina pary i dopompowanego powietrza?

 

"dostarczając powietrze .... obniżasz wystąpienie punktu skraplania i zmniejsza się ciśnienie wewnątrz"

 

To bardzo ciekawa teza, że pompując powietrze obniżamy ciśnienie w szybkowarze, którą trudno mi zrozumieć (z wyjątkiem wykraplania powodowanego dostarczeniem

zimnego powietrza).

 

"zmniejsza się ciśnienie wewnątrz , stąd ustanie odgłosów wrzenia wewnątrz"

 

Obniżenie ciśnienia spotęgowałoby wrzenie a nie jego ustanie. Wynika to z chyba oczywistej zależności między temperaturą wrzenia i ciśnieniem.

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-791989
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

To bardzo ciekawa teza, że pompując powietrze obniżamy ciśnienie w szybkowarze, którą trudno mi zrozumieć (z wyjątkiem wykraplania powodowanego dostarczeniem zimnego powietrza).
 - jesli chchesz sie szybko przekonać , ze tak jest to zrób eksperyment : na zwykłym szybkowarze : zagotuj w nim wodę , aż zacznie syczeć , a następnie polej zimna woda pokrywę, będziesz mógł go natychmiast  otworzyć , zmniejszy się ciśnienie wewnątrz , taki efekt da też zimne powietrze na pewno.
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/25/#findComment-793388
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.