Resal Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 25 Października 2022 Nie za bardzo rozumiem analogię pomiedzyzy polewaniem szybkowaru zimną wodą a pompowaniem zimnego powietrza do wnętrza szybkowaru.Ciepło skraplania pary wodnej (2257 J/g) jest wielokrotnie większe niż ciepło właściwe powietrza (1 J/g/K) więc wzrost ciśnienia spowodowany dostarczeniem zimnego powietrza będzie wielokrotnie większy niż spadek ciśnienia spowodowany wykropleniem pary wodnej.Pompowanie powietrza do szybkowaru uruchamia zawór roboczy co wskazuje na wzrost a nie spadek ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) Opis szybkowaru polanego po zagotowaniu w nim wody zimna wodą ilustruje sytuację. Tak wzrost ciśnienia powietrza , ale jednocześnie powietrze ochładza w środku parę i ta się wykrapla . spadek ciśnienia wywołany wykropleniem ssie pary wyrównujesz ciśnieniem powietrza , dla celów technologicznych . Dalej twierdze , ze nie przedmuchasz pary w szybkowarze powietrzem, załóż manometr i wykonaj taka operacje , sam sprawdzisz ,że w pierwszej chwili po podaniu powietrza ciśnienie opadnie a następnie zacznie wzrastać do zadanego momentu. Czy uda Ci się parę wyprowadzić na zewnątrz przy podaniu powietrza ? ( wtedy by można nazwać te operacje przedmuchaniem usunąłeś parę zastępując powietrzem , ale tak nie jest para zamieniła się z powrotem w ciecz .) Sytuację opisał jak pamiętam kol. Dziadek. Edytowane 25 Października 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 25 Października 2022 że w pierwszej chwili po podaniu powietrza ciśnienie opadnie a następnie zacznie wzrastać Ale jak pamiętasz fizyka łatwa nie była . Mnie jako dziecku tłumaczono - nie dotykaj bo gorące - sprawdziłem - było rwa gorące Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 25 Października 2022 (edytowane) Wyjaśnię to na liczbach. Załóżmy, że pompujemy do szybkowaru, który pracował w 120 °C 1 litr powietrza o temperaturze 20 °C. Gęstość powietrza to 1.2 g/l. Powietrze ogrzeje się o 100 °C odbierając ciepło parze wodnej i powodując jej skraplanie. Ciepło właściwe powietrza wynosi około 1 J/g/°C. Czyli 1 l zimnego powietrza odbierze parze 1.2 g × 100 °C x 1 J/g/°C = 120 J. Ciepło skraplania pary wodnej wynosi 2 257 J/g. Zatem zimne powietrze skropli 120 J ÷ 2 257 J/g = 0.053 g pary wodnej. Gęstość pary wodnej w 120° C wynosi 1.12 g/l. Czyli objętość wykroplonej pary wyniesie 0.053 g ÷ 1.12 g/l = 0.047 l czyli 47 ml. 1 litr powietrza przy nadciśnieniu 1 atm zajmie w szybkowarze 500 ml (bez uwzględniania rozszerzalności cieplnej powietrza). Bilans objętościowy wpompowania 1 l powietrza jest jednoznaczny +500 ml - 47 ml = + 453 ml. Pompowanie powietrza w fazie stygnięcia czy studzenia szybkowaru jest wytwarzaniem przeciwciśnienia zapobiegającym wrzeniu zawartości konserw i wyrzucaniem ich zawartości stygnięcia/studzenia. Edytowane 25 Października 2022 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 25 Października 2022 Ciekawy cytat z jednej z pozycji książkowych zamieszczonej w dziale konserw: "sterylizacja jak i chłodzenie konserw w szkle następujące bezpośrednio po sterylizacji, dokonuje się w tym samym kotle — autoklaw przeciwciśnieniowy musi spełniać podstawowy warunek, polegający na tym, że ciśnienie w nim w trakcie chłodzenia powinno być równe ciśnieniu w trakcie sterylizacji" Moim zdaniem taki warunek może spełnić szybkowar odpowiednio dopompowywany powietrzem bez przekształcania go w autoklaw z ciśnieniem pracy przekraczającym ciśnienie robocze przewidziane przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 25 Października 2022 Jakbyś nie patrzył szybkowar jest także autoklawem , z ograniczeniem , ale jest takim samym urządzeniem. Nie jest wyposażony w manometr , posiada za to zawór bezpieczeństwa z minimalną wartością nadciśnienia bo jest przeznaczony do gotowania .Dziadek z szybkowaru zrobił mały autoklaw wyposażając go w dodatkowe urządzenia. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 26 Października 2022 posiada za to zawór bezpieczeństwa z minimalną wartością nadciśnienia Powinno być z maksymalną. Autoklawy oprócz manometru muszą posiadać termometr gdyż ze względu na przeciwciśnienie przestaje istnieć bezpośrednia zależność między ciśnieniem i temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 26 Października 2022 przestaje istnieć bezpośrednia zależność między ciśnieniem i temperaturą. Ona ZAWSZE istnieje Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-793921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 27 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 27 Października 2022 Zależność istnieje ale nie jest bezpośrednia i prosta jak w szybkowarach. Chętnie się dowiem jak wygląda zależność pomiędzy temperaturą i ciśnieniem dla autoklawów z przeciwciśnieniem i gdzie można się z nią zapoznać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 1 Listopada 2022 (edytowane) Najlepiej zrób stanowisko badawcze, wyposaż w czujniki temperatury , ciśnienia , mierz ilość wody , jeśli obsłuży Ci to program to da się opracować odpowiedz na Twoje pytanie , lub też opracować wyniki na " piechotę ", a wtedy może będzie to początek pracy badawczej .Osobiście , skorzystam z doświadczenia Dziadka po wyglądzie jego wyrobów oraz wieloletniej praktyki - będzie dobrze i optymalnie. Edytowane 1 Listopada 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 1 Listopada 2022 Pytanie kierowałem do @Muski,który wydaje się znać taką bezpośrednią zależność.Jak już pisałem nie planuję konwersji szybkowaru w autoklaw i pracy z nadciśnieniem powyżej przewidzianego przez producenta ciśnienia roboczego ze względów bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 1 Listopada 2022 który wydaje się znać taką bezpośrednią zależność Nawet nie wydaje się a zna , To jest zwykłe MCG - tak nazywa się w skrócie mechanika cieczy i gazów , a do tego jest jeszcze chłodnictwo ( tak się nazywa wbrew pozorom nauka o przemianach cieplnych ) i ogrzewanie . Nawet nie chcę dyskutować .... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 2 Listopada 2022 Resal , to jest forum , więc otrzymałeś odpowiedz jak najbliższą prawdy , nie napisałeś dotychczas , że miałeś doi czynienia z mechaniką cieczy i gazów, a Twoje wpisy sugerowały ,że opierasz się na wiedzy z tego zakresu . Dziś nie mam do czynienia na bieżąco z MCG jak to ładnie nazwał MUSKI , ale pare egzaminów z tego przedmiotu musiałem zdać , przyznaję , że nie efekt bdb ,a le zeby czasem dostać dost, trzeba dość popracować , stąd moja rada byś zbudował stanowisko badawcze . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-794970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 4 Listopada 2022 (edytowane) Nie ma chyba czego badać. Pytanie było z tych retorycznych. W odpowietrzonym szybkowarze istnieje prosta i bezpośrednia zależność pomiędzy ciśnieniem roboczym i temperaturą. Można ją znaleźć w tabelach prężności nasyconej pary wodnej według temperatury. Nastawa zaworu ciśnieniowego w szybkowarze determinuje temperaturę pracy. W autoklawach pracujących z funkcją przeciwciśnienia takiej prostej zależności nie ma. Związek pomiędzy ciśnieniem i temperaturą oczywiście istnieje ale jest złożony. Na zależność mają przede wszystkim wpływ stopień wypełnienia autoklawu oraz ilość wpompowanego weń powietrza. Wpływ mają też rodzaj sterylizowanych opakowań oraz proporcje pomiędzy ich objętością i objętością wody wypełniającej autoklaw. Nie miałem do czynienia z MCG. Roszerzalność cieplna, równania gazowe czy ciśnienia cząstkowe poznałem w szkole średniej ale musiałem je sobie przypomnieć. Edytowane 4 Listopada 2022 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-795315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alchemik84 Opublikowano 15 Maja Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 15 Maja Witajcie, Przebrnąłem przez 26 stron i powiem szczerze, że nadal nie wiem jak prawidłowo przeprowadzić sterylizację w szybkowarze bez przeróbek. Planuje zakupić szybkowar w którym zmieszczę 4 słoiki 300 ml. Nie mam ogromnych potrzeb więc taki w zupełności wystarczy a jest szansa, że użyje go przy normalnym gotowaniu potraw. Rozpatruje szybkowar turecki - Zilan z mediaexpert. 5 litrów. Z wiedzy którą posiadłem po 26 stronach wynika, że proces powinien mieć kolejne etapy: 1. Włożyć zakręcone słoiki do garnka, zalać woda, gotować bez pokrywy garnka do 65-70 stopni wody 2. Zamknąć pokrywę. Ustawić zawór w pozycji poziomej aby osiągnąć wyższa temperaturę. 3. Pozostawić na płycie (mam indukcję) na średniej mocy aby cały czas para wydobywała się z zaworu poziomego. 4. Czas gotowania od rozpoczęcia uchodzenia pary z zaworu 60 min 5. Wyłączyć "gaz" poczekać kilka minut aż przestygnie i wstawić do zlewu z zimną wodą i chłodzić aż do możliwości otwarcie pokrywy. 6. Po otwarciu pokrywy delikatnie wlewać zimną wodę ( nie na słoiki) do garna w celu szybkiego schłodzenia. 7. Po schłodzeniu do lodówki. Coś do zmiany poprawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 15 Maja Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 15 Maja Wybierz szybkowar, który ma ciśnienie robocze 1.1 atm co przełoży się na temperaturę pracy 121°C. 1. Włożyć zakręcone słoiki do garnka, zalać woda powyżej pokrywek. 2. Zamknąć pokrywę. Ustawić zawór w pozycji otwartej/pionowej. 3. Postawić szybkowar na płycie i ogrzewać dużą mocą do zagotowania. 4. Gotować na umiarkowanej mocy ~15 min aby odpowietrzyć szybkowar i konserwy. 5. Ustawić zawór w pozycji zamkniętej/poziomej i kontynuować ogrzewanie do czasu rozpoczęcia uchodzenia pary przez zawór. 6. Zmniejszyć ogrzewanie upewniając się, że para będzie cały czas powoli uchodziła przez zawór. 7. Ogrzewać przez wymagany czas. 8. Wyłączyć ogrzewanie i pozostawić szybkowar do powolnego wystygnięcia. Nie upuszczać pary, nie chłodzić szybkowaru aby zapobiec wyciekom. 9. Po ostygnięciu i opadnięciu zaworu bezpieczeństwa otworzyć szybkowar i wyjąć słoiki. 10. Jeżeli przeprowadzimy pełną sterylizację konserwy można przechowywać poza lodówką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 18 Maja W dniu 15.05.2025 o 11:55, Resal napisał(a): Wybierz szybkowar, który ma ciśnienie robocze 1.1 atm A możesz podpowiedzieć jakiś konkretny? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Maja Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 18 Maja 26 minut temu, Todek napisał(a): A możesz podpowiedzieć jakiś konkretny? Też się podłączam do tego pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 18 Maja Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 18 Maja (edytowane) Używam szybkowaru tureckiego Hascevher sprzedawanego pod różnymi markami.Tureckie szybkowary mają dobre ceny i duży wybór pojemności. Ciśnienie robocze to 0.55 atm. Aby pracować z ciśnieniem 1.1 atm trzeba zablokować zawór roboczy. Jego funkcję przejmuje wówczas zawór bezpieczeństwa ustawiony fabrycznie na 1.1 atm. Nie znaczy to, że pozbawiamy szybkowaru zaworu bezpieczeństwa. Wówczas jego funkcję przejmuje silikonowy zawór, który o ile pamiętam otwiera się przy 2.0 atm. Edytowane 18 Maja przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srebrny Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 19 Maja W dniu 15.05.2025 o 10:19, Alchemik84 napisał(a): ...Planuje zakupić szybkowar w którym zmieszczę 4 słoiki 300 ml. Nie mam ogromnych potrzeb więc taki w zupełności wystarczy a jest szansa, że użyje go przy normalnym gotowaniu potraw. Rozpatruje szybkowar turecki .......... Coś do zmiany poprawy ? Tylko dodam by pamiętać, że litr turecki to około 0,8 l polskiego. Niby drobna różnica ale może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1013989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 19 Maja Sprzedawca na Allegro twierdzi, że 1 litr turecki to 0.93 l metrycznego. Najważniejsze jest to, że w największym szybkowarze o pojemności 17 lt można jednocześnie sterylizować 14 słoików prostych o pojemności 350 ml. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1014030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 19 Maja 2 godziny temu, Resal napisał(a): Sprzedawca na Allegro twierdzi, że 1 litr turecki to 0.93 l metrycznego Co sprzedawca to inna pojemność, sprawdzałem kiedyś to od 0,7 jak dobrze pamiętam się zaczynało... ale grzebanie w parametrach i ustawieniach wg mnie to nie najlepszy pomysł...(ale to moje zdanie i nikogo nie zamierzam do niego przekonywać) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/26/#findComment-1014054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.