Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

attachicon.gifskanowanie0118.jpg

Według tej instrukcji słoje całkowicie w wodzie.

I z tym się bardzo zgadzam,ponieważ podczas redukcji ciśnienia w szybkowarze (oblewanie zimną wodą szybkowara) może nastąpić wystrzał słoika,mi się to trafiło dawno temu,kiedy śpieszyem się kiedy miałem jeszcze jedną partie do sterylizacji,nawet lekkie poruszenie może spowodować wystrzał.Dodam także iż mniemanie "to ja to zostawie do pełnego wychłodzenia szybkowara" (długo trwa) skutkuje tym iż produkt traci swoje walory organoleptyczne (wywala duże ilości galarety-wodnistej oraz jeżeli to jest mielonka tłusta dużą ilość tłuszczu,a co za tym idzie stopniowo zwiększa się słoność gotowego produktu.

W zwykłych szybkowarach uzyskanie temp.pow.115'C jest niemożliwe,ze względów prymitywnych zabezpieczeń ciśnieniowych,jak grubości stali z której są wykonane.Grubość garnka i zabezpieczenia mają wiele wspólnego do uzyskania 121'C i wyżej,musielibyśmy zwiększyć ciśnienie i to znacznie a to już musi być wykonanie jak w U-96.Osobiście zalecam całe słoiki zanurzyć w wodzie i najważniejsze pozostawić od zakrętki co najmniej z 3cm do wsadu mięsnego na pracę ciśnienia jakie w słoiku się wytwarza.Każdy niech robi jak uważa,technologia jest jedna,po co się wywracać o swoje nogi i odkrywać coś co jest podane na tacy na forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480387
Udostępnij na innych stronach

 

 

....sorki lż wchodzisz Madd na innnnnny poziom ,niedotykalny dla dotykalnych......

 

A Ciebie nie intryguje i nie ciekawi, co tam się dzieje w środku, pod tą grubą, żelazną pokrywą? ;)

Dla mnie to jest bardzo ciekawy proces fizyczny, inny niż to co normalnie spotyka się w kuchni. Chcę to po prostu zrozumieć.


 

 

może nastąpić wystrzał słoika,mi się to trafiło dawno temu,

 

Marku, a jak to wyglądało? To było tylko pęknięcie szkła przy dnie, wyrwanie zakrętki czy może mała eksplozja, z rozbryzgiem zawartości słoika na ścianki szybkowaru?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480398
Udostępnij na innych stronach

....ależ interesuje , ja odniosłem się jedynie do ciśnień i objętości cząstkowych.... :cry:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480399
Udostępnij na innych stronach

Skoro szybkie chłodzenie jest istotne, to wpadło mi do głowy, aby do szybkowara podłączyć ciśnienie z zewnątrz.

Powiedzmy do butli kompresora, czy nawet jakiegoś koła zapasowego. Obojętne, byle było ciśnienie podobne jak w szybkowarze.

Wtedy studzenie nie obniża ciśnienia w szybkowarze, możemy robić to gwałtownie, bez szkody dla słoików.

Byle schłodzić słoik do tych 100C wewnątrz, później postępowanie jest już obojętne, bo ciśnienia w słoiku już nie ma, zaczyna robić się podciśnienie.

Wiem, wiem, komplikacja i niepraktyczne. Pełen odlot. Ale może jest to jakaś podpowiedź dla upartych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480431
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: 

Maad odstaw kiełki! zjedz coś normalnego!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480444
Udostępnij na innych stronach

do szybkowara podłączyć ciśnienie z zewnątrz.

Coś takiego jak na pierwszym filmiku (przygotowanie autoklawu do pracy) 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480448
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maad odstaw kiełki! zjedz coś normalnego!

 

to nie są kiełki ;)

 

http://img7.demotywatoryfb.pl//uploads/201602/1456526215_hynrnb_600.jpg

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480452
Udostępnij na innych stronach

 

do szybkowara podłączyć ciśnienie z zewnątrz.

Coś takiego jak na pierwszym filmiku (przygotowanie autoklawu do pracy) 

 

 

Dokładnie o to mi chodziło.

Tylko nie wiem, po co on pompuje przed gotowaniem, a później czeka 6-8 godzin aż wystygnie i dopiero otwiera.

Pompowanie (utrzymywanie ciśnienia) ma sens w czasie gwałtownego studzenia. Po prostu ciśnienie w słoikach spada dużo wolniej, a pompując autoklaw (szybkowar) zabezpieczamy je przed rozsadzeniem.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480456
Udostępnij na innych stronach

Co do ciśnienia w słoiku. Widziskem efekt mielonki wsadzonej do garnka z wodą na kuchence. Malarze mieli problem ze zeskrobaniem mięsa ze ścian. To samo zamknięte piwo podgrzewane w garnku z wodą. Więc uważam że z granatami trzeba uważać. Na pewno jak podczas każdego innego gotowania pod słoiki trzeba położyć ściereczkę .
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480466
Udostępnij na innych stronach

Zwróćcie uwagę na słoiki. W 6 minucie filmu widać, że to nie są zwykłe twist-off jakich my używamy, tylko radzieckie wynalazki z pokrywkami, których krawędzie owija się wokół wystającej krawędzi słoika tak jak w puszkach. Przypuszczam, że to są pokrywki jednorazowe, takie jak opisane tutaj:

 

post-39741-0-51747300-1456664022_thumb.jpg

 

Różnica jest zasadnicza. Nasze pokrywki mogą wypuścić nadmiar ciśnienia w fazie nagrzewania i sterylizacji właściwej, dzięki czemu słoiki nie pękają. Te radzieckie nie pozwolą na redukcję ciśnienia w środku słoika, co może skończyć się opisywanym w książce wyrwaniem zakrętki.

Moim zdaniem ta różnica powoduje, że nie można odnosić wprost i bez głębszej refleksji zasad sterylizacji w opakowaniach szklanych

opisanych w książce Mariana Kamiennego do tego co próbujemy robić w domowych sterylizatorach.

 

Oddzielnym zagadnieniem jest studzenie. Wtedy oba typy opakowań zachowują się podobnie.

 

Nie macie wrażenia, że im głębiej wchodzimy w las sterylizacji, tym więcej drzew? :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480475
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przypuszczam, że to są pokrywki jednorazowe,

Dokładnie. Oni, tam na wschodzie właśnie takie słoiki z pokrywkami zaciskanymi stosują. W sklepach na Ukrainie, jest wiele przetworów słoikowych w ten właśnie sposób zamkniętych. Można tam dostać słoiki i pokrywki oraz specjalną maszynkę do zamykania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480477
Udostępnij na innych stronach

Niezależnie od pokrywek pompowanie przed gotowaniem w niczym nie pomaga, ani też nie przeszkadza. Podczas podgrzewania pierwsza nagrzewa się woda w szybkowarze, a od niej konserwy. Czyli tutaj nie ma żadnego niebezpieczeństwa, ponieważ podczas fazy rozgrzewania w szybkowarze zawsze panuje nieco większe ciśnienie, niż w słoiku. Podczas utrzymywania zadanej temperatury wyrównuje się. Na tym etapie żadnego niebezpieczeństwa nie zauważam.

 

Tłumaczę do znudzenia, że uważać musimy podczas chłodzenia. Bo wtedy ciśnienie w szybkowarze spada szybciej niż w słoiku, a to może być niebezpieczne.

Czemu do znudzenia?

Bo czasem lepiej przeczytać 2 razy to samo, niż skrobać mięso ze ścian.

 

Jeśli ich pokrywki nie wypuszczałyby ciśnienia, to również nie mogłyby się zassać. Być może tak jest, nie wiem. Podciśnienie w słoiku raczej do niczego nie jest potrzebne, a powietrze w nim też jest wysterylizowane.

 

 

Nie macie wrażenia, że im głębiej wchodzimy w las sterylizacji, tym więcej drzew? :tongue:;):D

 

Eeee tam. Rozkminimy to :D .

 

Później warto jakąś instrukcję "dla opornych" napisać i przykleić w odpowiednim dziale na forum.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480479
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niezależnie od pokrywek pompowanie przed gotowaniem w niczym nie pomaga, ani też nie przeszkadza. P

 

A to nie była zwykła próba szczelności?

 

 

 

Czyli tutaj nie ma żadnego niebezpieczeństwa, ponieważ podczas fazy rozgrzewania w szybkowarze zawsze panuje nieco większe ciśnienie, niż w słoiku. Podczas utrzymywania zadanej temperatury wyrównuje się. Na tym etapie żadnego niebezpieczeństwa nie zauważam.

 

Innego zdania jest autor wspomnianej książki. Nawet podaje dane statystyczne na temat uszkodzeń słoików w różnych fazach produkcji. Straty są spore, ale to może to tylko przypadkowy efekt socjalistycznego podejścia do pracy ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480487
Udostępnij na innych stronach

Zauważcie, że wody wlewa tyle żeby 2-3cm była nad słoikami.A jak jest pół wsadu, to wody i tak trzeba nalać do2/3 wysokości autoklawu.

 

 

Przypuszczam, że to są pokrywki jednorazowe, takie jak opisane tutaj:  
 

Ale wyciąga słoiki i z "naszymi" pokrywkami - dwa pierwsze.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480490
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, myślę, że 2-3 cm nad pokrywki to z powodu dobrego przekazywania temperatur przez wodę. A minimum 2/3 stabilizuje ciśnienie w autoklawie. Większa masa wody wolniej stygnie. Środek konserwy ma również czas na ostygnięcie / wyrównanie ciśnień.

Tylko nie rozumiem, po co wtedy to pompowanie?

 

Innego zdania jest autor wspomnianej książki. Nawet podaje dane statystyczne na temat uszkodzeń słoików w różnych fazach produkcji. Straty są spore, ale to może to tylko przypadkowy efekt socjalistycznego podejścia do pracy ;)

 

Mógłbyś nas z tym zapoznać?

Jedyne co przychodzi mi na myśl, to że bardzo szybko rozgrzewają autoklawy. Słoiki raczej są bardziej odporne na ciśnienie z zewnątrz, niż od wewnątrz. Ale kto wie? Jakiś powód musi być.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480492
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie rozumiem, po co wtedy to pompowanie?

 

Wyczytałem: na raboczij reżim 110C wchodzim w 2 raza bystreje.Wynika, żeby szybciej osiagnąc 110C. 

W pierwszym filmiku po sprawdzeniu szczelności przy 2 atmosferach (pewnie dlatego że był nowy) przed włączeniem schodzą do 1 atmosfery.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480493
Udostępnij na innych stronach

W instrukcji autoklawu piszą, że po zastosowaniu dostawek, można ;)

 

"Ponadto zainstalowanie Distiller można się wodę destylowaną, która jest używana do ładowania baterii. Ponadto, woda destylowana korzystne jest woda z kranu, do układów chłodzenia pojazdów."

 

Tłumaczył "wujek G"

 

https://navotech.ru/retsepty-dlya-avtoklava

 

Na filmiku z tej strony nie czekają aż woda ostygnie.

https://navotech.ru/konservirovanie/avtoklav-dlya-domashnego-konservirovaniya

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480498
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak domyślałem się, po poście Maada, że ewentualne uszkodzenia podczas rozgrzewania mogą powstać, jeśli robi się to za szybko.

Zawartość słoika jest jeszcze zimna (niskie ciśnienie), a w autoklawie jest wyższa temperatura i ciśnienie. Wydawało mi się, że nie powinno stanowić to problemu, ale być może jakość słoików, również ich wielkość, do tego jakiś szok temperaturowy (mocne grzałki na dole) i słoiki pękają. To wytłumaczenie  jest prawdopodobne. Z drugiej strony, napompował do 2 atmosfer i nic nie strzeliło? Czyli temperatura tak osłabia? Czy może różnice temperatur?

 

Odnośnie "dostawek" :D.

Taki autoklaw to sprzęt uniwersalny, bo przy umiejętnym jego zastosowaniu, to nie tylko przegrychę daje się zrobić :D . I nie piszę tu bynajmniej o ogórczance :D.

 

Miałem zamiar zrobić taki autoklaw z kega po piwie. Wystarczy wstawić duże złącze SMS z zaślepką, aby dało się przez niego słoik włożyć, zawór bezpieczeństwa jak na bojlerze i manometr albo termometr. Tyle, jeśli grzejemy gazem.

Jeśli prądem, to grzałki. Chcemy pełen wypas to jeszcze sterownik.

Dziadek zbił mnie z tropu, bo kupił duży 18 litrowy szybkowar w bardzo dobrej cenie i się na niego napaliłem. Jednak za chwilę wyszło, że pełnej pasteryzacji się w nim nie uzyska.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480502
Udostępnij na innych stronach

Miałem zamiar zrobić taki autoklaw z kega po piwie.

Keg pewnie ma ścianki za cienkie.Chodzi mi przede wszystkim o wstawienie grzałek, tak jak pisał Miro, jak coś źle wywiercisz i zabezpieczysz to przy ciśnieniu 4 atm. (takie było na filmiku) grzałki mogą "wyskoczyć".  

Butla po gazie domowym byłaby lepsza.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480503
Udostępnij na innych stronach

Keg powinien być dobry. Fabrycznie ciśnienie robocze to 3 atm. Nasze ciśnienie robocze się w tym mieści. Po wspawaniu grzałek i złącza SMS obowiązkowa próba ciśnieniowa.

 

Rzuć okiem na alledrogo i wpisz hasło destylator. Przecież wszystkie to wypisz wymaluj nasze autoklawy :D:tongue: .

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480505
Udostępnij na innych stronach

 

 

przy ciśnieniu 4 atm. (takie było na filmiku)

 

No właśnie - po co takie duże ciśnienie? A może to jakiś błąd skalowania manometru?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480508
Udostępnij na innych stronach

Miro, pomysł na biznes się wykluwa ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480515
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro, pomysł na biznes się wykluwa

 

Ja wiem czy się wykluwa. Gdzieś na stronie ru. doczytałem, że autoklaw domowy używany jest ze względu mniejszej pracochłonności.Jak to mówią, raz a dobrze ;) Pewnie do naszego domowego użytku tyndylizacja zrobi to samo i bez żadnych urzadzeń. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/9/#findComment-480516
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.