Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Poszukiwany Autor książki

książka wędliny przepisy autor współpraca

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fringilla

Fringilla

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 lut 2018 - 11:33

Dzień dobry,

 

wydawnictwo, z którym współpracuję, chce wydać książkę pod roboczym tytułem Polskie kiełbasy, pasztety i inne wędliny.

Planujemy, że książka będzie miała 160 stron (w tym zdjęcia).

Przewidujemy, że będzie składała się ze:

1. wstępu  (porad dla początkujących, jak przystąpić do wyrobu własnych wędlin, jak wyposażyć kuchnię, jakie mięsa kupować itp.) - wstęp miałby objętość ok. 30 stron (to 25-30 tysięcy znaków);

2. około 120 przepisów na różne wędliny.

 

Osoby zainteresowane współpracą proszę o kontakt: justyna.mrowiec[małpa]gmail.com. Warunki umowy do ustalenia.



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27475 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 lut 2018 - 17:47

Pierwsze pytanie - skąd weźmiesz aż tyle przepisów? Czy zdajesz sobie z tego sprawę, że wszystkie trzeba samemu sprawdzić?



#3 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2866 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 lut 2018 - 20:24

skąd weźmiesz aż tyle przepisów?

To autor ma znaleźć :) nie @Fringilla


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 14 lut 2018 - 20:24


#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27475 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 lut 2018 - 20:25

:D :D :D No to super oferta. :D



#5 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2866 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 15 lut 2018 - 08:03

A tak całkiem na poważnie  bo dobrze życzę każdej inicjatywie propagującej  nasze idee . Jeszcze jedna książka kucharska  :hmm:   na rynku w necie jest pełno przepisów więc raczej będzie książce trudno przebić się na rynku. 

Ja tak sobie głośno myślę (nie znam się na prawie autorskim czy na rynku wydawniczym a myślę że to może być tu kluczowe  itp) :

-pomyślałbym  o reprincie  przepisów branżowych  zwłaszcza  np 16 (i innych chodliwych  opracowaniach a nie dostępnych )  do tego   może z komentarzem wprowadzającym co to jest klasyfikacja , wędzenie , peklowanie itp  (bo dla laika bez wprowadzenia może być bardz0o ciężko ) + kilkanaście/kilkadziesiąt  przepisów praktyków  jak robią  poszczególne wyroby np kabanosy , pasztet ,

- pierwsze kroki to raczej skierowałbym do administracji tego portalu   :)  myślę że są bardziej władni doświadczeni  aby Ci podpowiedzieć co i jak niż ja  skromny żuczek tego forum  :laugh:


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 15 lut 2018 - 08:08


#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27475 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 lut 2018 - 11:37

Nad takimi opracowaniami pracuje już nasz zespół redakcyjny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobił to także ktoś inny. Ja również obawiam się, że przy tym natłoku wszelkiego rodzaju poradników, przepisów i albumów, przebicie się może być naprawdę trudne, choć pewnie możliwe. Tak jak pisze mój przedmówca, dla osiągnięcia sukcesu musiałyby być spełnione pewne, istotne warunki. Jednak to wszystko możemy otrzymać za darmo w internecie, co całe przedsięwzięcie czyni dość ryzykownym. Życzę jednak sukcesu.  



#7 odyn06

odyn06

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 201 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 15 lut 2018 - 12:42

Nad takimi opracowaniami pracuje już nasz zespół redakcyjny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobił to także ktoś inny. Ja również obawiam się, że przy tym natłoku wszelkiego rodzaju poradników, przepisów i albumów, przebicie się może być naprawdę trudne, choć pewnie możliwe. Tak jak pisze mój przedmówca, dla osiągnięcia sukcesu musiałyby być spełnione pewne, istotne warunki. Jednak to wszystko możemy otrzymać za darmo w internecie, co całe przedsięwzięcie czyni dość ryzykownym. Życzę jednak sukcesu.  

Maxell

A czy zauważyłeś, że ta informacja od tajemniczej pani Justyny nie zawiera żadnej istotnej informacji?

Czy na podstawie posta można sprawdzić wydawnictwo?

Można założyć, że tajemnicza pani Justyna i jej wydawnictwo dobrze wiedzą, że w dobie powrotu do naturalnego żywienia można zarobić na poradnikach.

Dlatego też szukają jeleni którzy udostępnią wiedzę, przepisy. receptury, doświadczenia i zdjęcia.

Zarobią na poradniku, a już ich prawnicy dołożą starań, aby jelenie dostali figę z makiem.



#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27475 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 lut 2018 - 12:52

Dlatego zadałem Koleżance pytania w pierwszym poście. Miałem temat usunąć (co zapewne zrobię ok. soboty), ale zostawiłem, bo być może ktoś z naszych forowiczów skorzysta z oferty



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 15 lut 2018 - 13:00

Ja mam około 70 sprawdzonych, może ktoś dołoży resztę i pykniemy tę księgę.  :D  ;)  



#10 odyn06

odyn06

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 201 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 15 lut 2018 - 13:01

Dlatego zadałem Koleżance pytania w pierwszym poście. Miałem temat usunąć (co zapewne zrobię ok. soboty), ale zostawiłem, bo być może ktoś z naszych forowiczów skorzysta z oferty

Ten pierwszy post obrazuje pewna prawidłowość rynkową. Pomiędzy pracujący w pocie czoła zespół redakcyjny i drukarnię próbuje się wcisnąć pośrednik.

Nic do projektu nie wniesie oprócz robienia mądrych min i umowy na 20-40% od każdego poradnika.

:)



#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27475 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 lut 2018 - 13:02

Ja mam około 70 sprawdzonych, może ktoś dołoży resztę i pykniemy tę księgę.      

Pomysł jak najbardziej na czasie. :D 



#12 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5207 postów

Napisano 15 lut 2018 - 23:51

Pani Justyna zadała sobie trudu na 8 minut pobytu na naszym forum i tyle  :mad:



#13 Fringilla

Fringilla

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 lut 2018 - 13:08

Dzień dobry,

 

widzę, że rozgorzała dyskusja :-) A wystarczyło do mnie napisać, by zapytać o szczegóły. Podałam swój adres.

Pracuję dla Wydawnictwa RM i nie jestem pośrednikiem, tylko edytorem :-) Szukam dla wydawnictwa autorów i wspólnie z nimi opracowuję koncepcję książki. 

 

Tu można obejrzeć inne książki o podobnej tematyce właśnie tego wydawnictwa:

http://www.rm.com.pl...xt=domowy wyrób

 

Jeśli 120 przepisów to zbyt dużo, jesteśmy otwarci na propozycje. Nie jesteśmy ekspertami od wyrobu wędlin, więc tu będziemy się zdawać na autora. Na pewno trzeba wyjaśnić podstawy (co to jest wędzenie, peklowanie itp.) - właśnie to miało być we wstępie.

 

Skoro dział handlowy wydawnictwa zgłosił zapotrzebowanie na taką pozycję, wierzę, że ma rynek zbytu... Szefowie raczej nie chcieliby wydawać książki, w której sprzedaż nie wierzą.

 

Skorzystanie z przepisów branżowych jak najbardziej wchodzi w grę. Można je zacytować, podając źródło.

 

Jeśli zatem ktoś z Państwa będzie chciał poznać szczegóły oferty, czekam na maila, bo nie zawsze mam możliwość wejścia na forum.


[Dodano: 16 lut 2018 - 13:08]

 

Dlatego zadałem Koleżance pytania w pierwszym poście. Miałem temat usunąć (co zapewne zrobię ok. soboty), ale zostawiłem, bo być może ktoś z naszych forowiczów skorzysta z oferty

Ten pierwszy post obrazuje pewna prawidłowość rynkową. Pomiędzy pracujący w pocie czoła zespół redakcyjny i drukarnię próbuje się wcisnąć pośrednik.

Nic do projektu nie wniesie oprócz robienia mądrych min i umowy na 20-40% od każdego poradnika. :)

 

Bardzo chciałabym mieć taką stawkę :D Niestety edytor nie jest pośrednikiem...



#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27475 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2018 - 13:10

Brakuje najważniejszego :D - jaki procent detalicznej ceny sprzedaży przewidzieliście dla autora?



#15 Fringilla

Fringilla

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 lut 2018 - 13:10

Ja mam około 70 sprawdzonych, może ktoś dołoży resztę i pykniemy tę księgę.  :D  ;)  

To ma Pan już ponad połowę książki :-) Może warto się nad tym zastanowić.



#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 16 lut 2018 - 13:28

Witam Pani Justyno..... ;)



#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27475 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2018 - 13:44

Podsumujmy. Jest Pani 36 lub 37 osobą (musiałbym sprawdzić), która zwraca się do nas w sprawie współpracy lub samodzielnego napisania książki o wiadomej tematyce. Do tej pory wszystkim odmówiliśmy, z kilku powodów:

- jesteśmy uznawani za największą stronę/forum o tematyce domowego masarstwa na świecie, zatem to my musielibyśmy postawić warunki współpracy, na co nie zgodzi się jakiekolwiek wydawnictwo, 

- posiadamy zespół redakcyjny, który pracuje nad serią książek poradnikowych, z czego jedna jest już w fazie składu, a inne (łącznie ze zbiorami przepisów i receptur) w fazie przygotowawczej,

- jesteśmy w fazie rejestracji własnego wydawnictwa, gdyż poza książkami, planujemy wydanie serii filmów instruktażowych,

- mamy tak bogate zaplecze teoretyczno-praktyczne, że nie musimy sięgać po jakiekolwiek źródła zewnętrzne.

To jeśli chodzi o forum.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by ktoś z naszych forowiczów przystał na Państwa warunki.

Pozdrawiam. 



#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9407 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 lut 2018 - 14:11

jaki procent detalicznej ceny sprzedaży przewidzieliście dla autora?

Praktykuje się  ok. 5%  :facepalm:



#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27475 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2018 - 14:34

Możemy zacząć rozmawiać przy 45%. :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Fringilla

Fringilla

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 lut 2018 - 15:07

Witam Pani Justyno..... ;)

Dzień dobry :-) No i nie mógł Pan napisać tej książki? Już dawno by powstała :-) Proszę pomyśleć jeszcze. Kiedy Pan odmówił, przestałam szukać. Temat wrócił. Jest chyba zapotrzebowanie.


[Dodano: 16 lut 2018 - 15:07]

Podsumujmy. Jest Pani 36 lub 37 osobą (musiałbym sprawdzić), która zwraca się do nas w sprawie współpracy lub samodzielnego napisania książki o wiadomej tematyce. Do tej pory wszystkim odmówiliśmy, z kilku powodów:

- jesteśmy uznawani za największą stronę/forum o tematyce domowego masarstwa na świecie, zatem to my musielibyśmy postawić warunki współpracy, na co nie zgodzi się jakiekolwiek wydawnictwo, 

- posiadamy zespół redakcyjny, który pracuje nad serią książek poradnikowych, z czego jedna jest już w fazie składu, a inne (łącznie ze zbiorami przepisów i receptur) w fazie przygotowawczej,

- jesteśmy w fazie rejestracji własnego wydawnictwa, gdyż poza książkami, planujemy wydanie serii filmów instruktażowych,

- mamy tak bogate zaplecze teoretyczno-praktyczne, że nie musimy sięgać po jakiekolwiek źródła zewnętrzne.

To jeśli chodzi o forum.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by ktoś z naszych forowiczów przystał na Państwa warunki.

Pozdrawiam. 

Dziękuję za informację.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: książka, wędliny, przepisy, autor, współpraca

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych