Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to pierwsza kiełbasa wykonana (prawie) samodzielnie przez 13,5 latka.

Intencją była nauka klasyfikacji mięsa oraz poszczególnych kroków procesu technologicznego.

Bazą - klasyczna receptura ze strony głównej.

Jednak w czasie dosmaczania, kosztem 30dkg farszu :D został zmieniony skład przypraw.

 

Surowiec 

A. Surowiec: na 3,2 kg kiełbasy

1. Wieprzowina kl I nie peklowana 0,5 kg = 16%
2. Wieprzowina kl II nie peklowana 2,3 kg =72%
3. Wołowina z pręgi  nie peklowana 0,4 kg =12%

 

B. Przyprawy i materiały pomocnicze:

I. Przyprawy

1. Sól  kłodawska bez antyzbrylacza = 19g/kg
2. Pieprz naturalny =2,5g/kg
3. Czosnek  =2g/kg
4. Majeranek = 1g/kg

5. Czosnek niedźwiedzi susz - kopiasta łyżka

6. Fermentowana ostra papryka - 2ml/kg

7. lubczyk ziele susz - kopiasta łyżka

5. lód = 10%

II. Materiały pomocnicze.
Kiełbaśnice o średnicy 32mm

C. Postać produktu po obróbce
Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm,

wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm,

wołowina kl I - przez siatkę 2 mm dwa razy.
 

Gotowy farsz kiełbasiany przeleżał w lodówce 1 dobę i dopiero potem został nabity w jelita.

W efekcie mięsko się podpeklowało naturalnymi składnikami soli kamiennej, co widać na przekroju sparzonej kiełbasy.

Zdjęcia zrobił Maciek osobiście, niestety, nie w najlepszym oświetleniu.

 

Na drugim zdjęciu widać aromatyczny sos - fermentowaną, zieloną czuszkę

post-40040-0-19899900-1519504470_thumb.jpg post-40040-0-78034900-1519504510_thumb.jpg

 

Na talerzyku po prawej kiełbaski po sparzeniu, znacznie wybielały

post-40040-0-29029700-1519504541_thumb.jpg post-40040-0-34968400-1519504579_thumb.jpg

 

Kiełbaska po sparzeniu w przekroju, jest lekko różowa

post-40040-0-72642200-1519504601_thumb.jpg

 

Jako pierwszy degustator muszę przyznać, że kiełbasa jest bardzo udana, wyrazista w smaku, czuć świeży aromat fermentowanej czuszki.

Maciek jest z niej bardzo dumny, zapakowaną i zamrożoną zabierze po feriach do domu dla rodziców.

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa jest bardzo udana, wyrazista w smaku
skład przypraw a i owszem - Najistotniejsze , że chce pracować - coś tworzyć   :D  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-589981
Udostępnij na innych stronach

Przyprawiona dość wyraziście ;) W sam raz na grilla  :thumbsup:

Aniu, uznanie dla Ciebie, za chęć mobilizacji młodego człowieka  :clap:

Jednak "Siłaczki" jeszcze istnieją ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-589994
Udostępnij na innych stronach

Jednak "Siłaczki" jeszcze istnieją

:D  :D  :D

Dla mnie to była sama przyjemność, że młody człowiek się interesuje i autetycznie chce sie nauczyć.

Jako ciekawostkę dodam, że przy klasyfikacji mięsa posiłkował sie własnymi zębami :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-589995
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak uczyć się od  najlepszych :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-590007
Udostępnij na innych stronach

Bo wszystkie Maćki są the best i ich kiełbasy też :grin:

Edytowane przez EAnna
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-590012
Udostępnij na innych stronach

 

Jednak "Siłaczki" jeszcze istnieją

:D  :D  :D

Dla mnie to była sama przyjemność, że młody człowiek się interesuje i autetycznie chce sie nauczyć.

Jako ciekawostkę dodam, że przy klasyfikacji mięsa posiłkował sie własnymi zębami :D

 

Aniu, będą z niego ludzie, wgryzł się w temat  :D  :clap:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-590026
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.