EAnna Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2018 Jest to pierwsza kiełbasa wykonana (prawie) samodzielnie przez 13,5 latka.Intencją była nauka klasyfikacji mięsa oraz poszczególnych kroków procesu technologicznego.Bazą - klasyczna receptura ze strony głównej.Jednak w czasie dosmaczania, kosztem 30dkg farszu został zmieniony skład przypraw. Surowiec A. Surowiec: na 3,2 kg kiełbasy1. Wieprzowina kl I nie peklowana 0,5 kg = 16%2. Wieprzowina kl II nie peklowana 2,3 kg =72%3. Wołowina z pręgi nie peklowana 0,4 kg =12% B. Przyprawy i materiały pomocnicze:I. Przyprawy1. Sól kłodawska bez antyzbrylacza = 19g/kg2. Pieprz naturalny =2,5g/kg3. Czosnek =2g/kg4. Majeranek = 1g/kg5. Czosnek niedźwiedzi susz - kopiasta łyżka6. Fermentowana ostra papryka - 2ml/kg7. lubczyk ziele susz - kopiasta łyżka5. lód = 10%II. Materiały pomocnicze.Kiełbaśnice o średnicy 32mmC. Postać produktu po obróbceWieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I - przez siatkę 2 mm dwa razy. Gotowy farsz kiełbasiany przeleżał w lodówce 1 dobę i dopiero potem został nabity w jelita.W efekcie mięsko się podpeklowało naturalnymi składnikami soli kamiennej, co widać na przekroju sparzonej kiełbasy.Zdjęcia zrobił Maciek osobiście, niestety, nie w najlepszym oświetleniu. Na drugim zdjęciu widać aromatyczny sos - fermentowaną, zieloną czuszkę Na talerzyku po prawej kiełbaski po sparzeniu, znacznie wybielały Kiełbaska po sparzeniu w przekroju, jest lekko różowa Jako pierwszy degustator muszę przyznać, że kiełbasa jest bardzo udana, wyrazista w smaku, czuć świeży aromat fermentowanej czuszki.Maciek jest z niej bardzo dumny, zapakowaną i zamrożoną zabierze po feriach do domu dla rodziców. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2018 kiełbasa jest bardzo udana, wyrazista w smaku skład przypraw a i owszem - Najistotniejsze , że chce pracować - coś tworzyć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-589981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2018 Przyprawiona dość wyraziście W sam raz na grilla Aniu, uznanie dla Ciebie, za chęć mobilizacji młodego człowieka Jednak "Siłaczki" jeszcze istnieją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-589994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Jednak "Siłaczki" jeszcze istnieją Dla mnie to była sama przyjemność, że młody człowiek się interesuje i autetycznie chce sie nauczyć.Jako ciekawostkę dodam, że przy klasyfikacji mięsa posiłkował sie własnymi zębami Edytowane 24 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-589995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2018 Nie ma to jak uczyć się od najlepszych Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-590007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) Bo wszystkie Maćki są the best i ich kiełbasy też :grin: Edytowane 25 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-590012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2018 Brawo dla Macka :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-590015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2018 Ładna kiełbasa. Mój wnuk też zaczyna się uczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-590020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2018 Jednak "Siłaczki" jeszcze istnieją Dla mnie to była sama przyjemność, że młody człowiek się interesuje i autetycznie chce sie nauczyć.Jako ciekawostkę dodam, że przy klasyfikacji mięsa posiłkował sie własnymi zębami Aniu, będą z niego ludzie, wgryzł się w temat Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15117-kie%C5%82basa-ma%C4%87ka/#findComment-590026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.