Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ja kuję na blachę to

 

Ja też na tym korzystam.

Nigdy mi się nie ''udało'' przebić śmietany

więc nawet nie wiedziałam że to się może zdażyć  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-625468
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ja kuję na blachę to 

 

   :clap:  :hug:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-625469
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nigdy mi się nie ''udało'' przebić śmietany więc nawet nie wiedziałam że to się może zdażyć 
  napisalas , wiec nie moglas bic jakis duzych ilosci jak nigdy tego nie zrobilas,  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-625567
Udostępnij na innych stronach

 

Nigdy mi się nie ''udało'' przebić śmietany więc nawet nie wiedziałam że to się może zdażyć 
  napisalas , wiec nie moglas bic jakis duzych ilosci jak nigdy tego nie zrobilas,  

 

 

No tak,  były to zazwyczaj nie wielkie ilości

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-625569
Udostępnij na innych stronach

U mnie było śmietany z 3 l mleka , też nie za wiele , ale udało mi się wytrzepać taki kremik :D

Następna porcja śmietany zebrana z domieszką kwaśnej śmietany z kwaśnego mleka .

 

Jak długo powinno stać to w lodówce , żeby wszystko skwaśniało i było gotowe do wyrobu masła ?

 

Zrobiłem twarożek z mleka z piątku , zsiadało się około dwie doby , żona stwierdziła że , jest za kwaśny twarożek ... :cry:

post-82011-0-32122300-1551720276_thumb.jpg

post-82011-0-34837600-1551720328_thumb.jpg

post-82011-0-78014600-1551720367_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-625572
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak długo powinno stać to w lodówce , żeby wszystko skwaśniało

Mleko i śmietanę ukwasza się w temp. pokojowej. Optymalny wzrost bakterii mezofilnych to 22-27st.C (w zależności od ich rodzaju)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-625574
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to mam masełko, żółciutkie...
 

 

 i to maselko bedzie trwalsze, tylko badz pewien ,ze dobrze wyplukales resztki maslaki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-625851
Udostępnij na innych stronach

ANNAM , no pewien tego nie jestem , bo do końca nie wiem jak ma wyglądać taki "pewnik".

W słoiku płukałem kilka razy , aż woda była czysta i potem jeszcze w miseczce kilkukrotnie  lałem wodę i gniotłem łyżką , ale czy to wystarczy ... nie wiem .

Następną razą i kolejną razą    :)   się okaże czy jest dobrze .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-625864
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zastanawiam się nad zakupem maselnicy, bo przy tej ilości masła, jaką wyrabiam, mikser niedługo padnie. Co proponujecie wybrać? 

Ilość śmietany jaką jednorazowo wyrabiam 5-8 l. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-626632
Udostępnij na innych stronach

Moze coś takiego  https://www.olx.pl/oferta/maszynka-do-robienia-masla-elektryczna-maselnica-maslobojka-w

Ja mam ruską maszynkę do tarcia ziemniaków - nie do zajechania...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-626638
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Bardzo prostym sposobem na uzyskanie śmietany z mleka jest zastosowanie bańki z kranikiem u dołu i szklanym, podłużnym okienkiem. Ktoś już wyżej o tym pisał.

Niestety bardzo trudno ją dostać, a stare egzemplarze z reguły są pordzewiałe i zniszczone.

Ale podzielę się z Wami wiadomością gdzie można kupić taką bańkę i to nówkę.

W tym roku odwiedziłem coroczny jesienny jarmark rzemiosła ludowego odbywający się corocznie przy okazji odpustu w miejscowości Studzianna-Poświętne. Można tam kupić wyroby bednarskie (np. maselnicę), blaszane bańki, sita itp. rzeczy do mleka, wikliniarskie itd, itp.

Bańka o poj. 6 l, wykonana ze stali kwasoodpornej w tym roku kosztowała mnie 20zł ( tak - to nie jest literówka: dwadzieścia)

U mnie sprawdza się to świetnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-646429
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...
W dniu 23.01.2014 o 15:08, gariwaldi napisał(a):

Mam pytanie odnośnie tej pasteryzacji. Jak najlepiej to zrobić? Zrobiłem to gotując śmietanę 2 minuty w 75 stopniach i śmietana ma taki dziwny posmak tłuszczu.

Czy pasteryzując mleko przed odstawieniem, smietana się wytworzy?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-969582
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Jagoda Ja napisał(a):

Czy pasteryzując mleko przed odstawieniem, smietana się wytworzy?

Tak, wytworzy się.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/5/#findComment-969785
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.