Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorzu, jak nazywa się ta firma. Kiedyś na Lubelskiej 23 a był Lenmas, być może jest do dzisiaj, ale to było po lewej stronie od stacji. Popatrz mieszkam w Olsztynie a od pół roku nie mogę wybrać się na rekonesans.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-209693
Udostępnij na innych stronach

Lenmas w dalszym ciągu działa w tym samym miejscu.Grzegorz pisze o firmie znajdującej się w dawnym budynku PSS,ale nazwy firmy nie znam.

 

Pozdrawiamserdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-209697
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam, pragnę zapytac czy ktoś z Was wie jak wygladaja i gdzie można dostac osłonki żelowe na takie bardzo cienkie kabanosy tzw. francuskie , czy włoskie, które robi firma Sokołów, poniżej wklejam link jak one wygladają, sa bardzo cieniutkie ponoć ta osłonka ma 8mm

http://www.niam.pl/pl/ots/5646-kabanosy_francuskie

Pozdrawiam

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215054
Udostępnij na innych stronach

Troszkę będzie "cinko" ale pisaliśmy o tym na forum..

 

Tutaj link : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8511&highlight=bicze

 

Ale czy to Wam pomoże :rolleyes:

 

pozdr :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215061
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie, czyli raczej nie uda nam sie zrobić takowych, nam one smakują, ale mój mąż tez stwierdził, że sa one chyba bezosłonkowe:)

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215062
Udostępnij na innych stronach

Ja raczej jestem za "cienki" by odpowiedzieć. Ale myśle że naprawde "podsuszony kabanosik" w naturalnym jelicie, dojdzie prawie do tego wymiaru. Będzie smaczny, lepiej jako "snack" do pifka.

 

Mamy na forum "kabanosiarzy" i pewno lepiej Wam doradzą..

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215083
Udostępnij na innych stronach

Jest szansa na zrobienie podobnych, ale nie o tak małym przekroju.

Są na rynku jelita baranie jednak grubsze niż wyrób robiony bezosłonkowo.

Jednak ze względu na bardzo mały przekrój, a co za tym idzie wydajność nie są chętnie kupowane.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215086
Udostępnij na innych stronach

Miro, a czy te baranie to takie zwykłe nadajace sie na kabanosy, czy o jeszcze mniejszym przekroju. pytam bo takie kabanosowe to kupujemy i robimy kabanoski, a chciałabym jeszcze cieńsze, chociaz przyznam sie że nie wiem jak wygladałoby z ich napełnienie

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215157
Udostępnij na innych stronach

Jelita baranie lub kozie, ale dużo cieńsze o przekroju ok.10mm, tylko czy gdzieś je kupisz ?

Nadziewarka z lejkiem mniejszym niż jelito czyli ok. fi 8 mm.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215210
Udostępnij na innych stronach

Nadziewarka z lejkiem mniejszym niż jelito czyli ok. fi 8 mm.

I to naprawdę solidna nadziewarka !!! moja poddała się na lejku fi 8 bo zrobiłem sobie taki ... Nadziewanie "tego" to moim zdaniem masochizm .... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215213
Udostępnij na innych stronach

Farsz przy tych kabanosach jest drobny jak dla mnie najgrubszy mielony na 3-4 mm.

Maszynką będzie ciężko, ale nadziewarką powinno iść.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215297
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, jak uda nam sie dostac te jelita to bedziemy próbowac zrobic takie kabanoski o ile wystarczy nam cierpliwości by je nadziać, no i pewnie wtedy to już będziemy zmuszeni kupić nadziewarkę, bo do tej pory robiliśmy wszystko maszynką

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215336
Udostępnij na innych stronach

Nadziewarkę na 100% :grin: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-215337
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po nocnym flirtowaniu z Borniakiem, wyszły takie kabanosy.

W/g mnie troszkę za tłuste, ale w smaku rewelacyjne, robią pyk :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-220915
Udostępnij na innych stronach

W/g mnie troszkę za tłuste, ale w smaku rewelacyjne, robią pyk :grin:

Bardzo ładne , jak były by za chude to pewnie by pyk nie robiły :wink: , jak podeschną to będą akurat :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-220921
Udostępnij na innych stronach

troszkę za tłuste

E, tam, zaraz za tłuste :rolleyes:

takie są najlepsze :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-220924
Udostępnij na innych stronach

Haluś podobają mi się :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-220938
Udostępnij na innych stronach

witam

mam pytanko jako nowicjusz,

będą to moje pierwsze wyroby,

chciałbym zacząć właśnie od małej partii próbnej kabanosów według tego przepisu

lecz małą część chciałbym zrobić z wykorzystaniem mięsa króliczego

i tu pytanie?

- czy mięsa króliczego dodać zamiast wieprzowiny I, czy może raczej oprócz wieprzowiny

czy wręcz mięso królicze jako składnik kabanosów to zły pomysł

 

pytam ponieważ jako hodowca królików, ciągle szukam nowych możliwości wykorzystania tego mięsa, którego mam pod dostatkiem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-221124
Udostępnij na innych stronach

Mięso królicze dodaj jako zamiennik jedynki wieprzowej,ale pamiętaj że to mięso chude .reszta składników musi być tłustawa przynajmniej ja bym tak zrobił.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-221127
Udostępnij na innych stronach

- czy mięsa króliczego dodać zamiast wieprzowiny I, czy może raczej oprócz wieprzowiny

czy wręcz mięso królicze jako składnik kabanosów to zły pomysł

 

pytam ponieważ jako hodowca królików, ciągle szukam nowych możliwości wykorzystania tego mięsa,

Ja tam bym wypróbowała.

 

Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg jak podane jest w przepisie zastąpiłabym mięsem z królika. Resztę składników pozostawiłabym bez zmian.

Wiadomo że mięso z królika charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu więc kabanosy nie mogą być za chude.

Do dzieła kolego i czekamy na efekty :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-221129
Udostępnij na innych stronach

Po nocnym flirtowaniu z Borniakiem, wyszły takie kabanosy.

 

:thumbsup:

 

W/g mnie troszkę za tłuste,

 

A w/g mnie super , choć nie jestem specjalistą w kabanosach :smile: :clap:

 

Zabieraj do Chłapowa i na wycieczkę do Jastrzębiej jak znalazł . :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-221241
Udostępnij na innych stronach

Zabieraj do Chłapowa i na wycieczkę do Jastrzębiej jak znalazł . :grin:

Pewnie że zabieram... dla Ciebie Andrzejku nie będą za tłuste :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/7/#findComment-221243
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.