kostek61 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 29 Stycznia 2013 kabanosy trzeba będzie wyjąć wcześniej , a krakowską zostawić dłużej .... PozdrawiamAle tutaj mówimy już o samym podpiekaniu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-264967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 26 Lutego 2013 Potrzebuję szybkiej pomocy, bo mielę mięso, w przepisie jest wp I sitko 10wp II sitko 6a podgardle czym potraktować? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 26 Lutego 2013 Podgardle w tym przepisie jest potraktowane jako II. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 26 Lutego 2013 w/g Arkadiusza to IIb wp – sitko 6 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 26 Lutego 2013 w/g Arkadiusza to IIb wp Sitko się zgadza, ale nieco sprecyzuję, że podgardle składa się z IIa, IIb ,tłuszczu drobnego, skóry i IV do której zaliczamy gruczoły.Do kabanosów całość oprócz skóry i IV mielę na sitku 6 lub 8 jeśli tłuszcz ma być bardziej widoczny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 26 Lutego 2013 no to żeś mnie zaskoczył. gdzie ja to w marketach zdobędę ???? [ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 18:55 ]Kiedyś mi pisałeś że I wp to szynka, IIa wp to karkówka i IIb wp to boczekZmieniło się cóś ???? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zmieniło się cóś Jak widać o podgardlu nie pisałem :grin: .Nic się nie zmieniło jedynie sprecyzowałem co z danego elementu można uzyskać, ale podgardle jako całość można z powodzeniem potraktować jak IIb. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 26 Lutego 2013 Aj tam, drążycie. :grin: Niechcący Arkadiuszu się zobowiązałeś do zrobienia fotorelacji z klasyfikacji podgardla. Dobrze rozumiem? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 26 Lutego 2013 Nie, nie dobrze zrozumiałeś. Arkadiusz tłumaczył mi, laikowi, co to IIb wp. Jestem mu za to wdzięczny. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 26 Lutego 2013 Wklejam po raz któryś - a co tam- nie będę żałował Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 26 Lutego 2013 Wklejam po raz któryś - a co tam- nie będę żałowałNo i problem z głowy :grin: [ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 20:08 ]Swoją drogą chętnie bym zobaczył taką fotorelację.Dziadek pokazał piętro wyżej :grin:,ale niekompletne.A gdzie IIa? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 26 Lutego 2013 I dalej nie wiem co to IIa. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 26 Lutego 2013 I dalej nie wiem co to IIa. Możesz to zobaczyć na filmie jak Andrzej prezentował rozbiór półtuszy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 26 Lutego 2013 Dziadku kochany, szacowny. Ja pisałem o fotorelacji, czyli coś mniej więcej takiego. Facet rzuca na stół podgardle, robi zdjęcie. Coś wykrawa, tłumaczy i robi zdjęcie. Wiesz, dla takich tumanów jak ja, co z rzeźnią nigdy nie mieli nic wspólnego. Ja Ciebie doskonale rozumiem, wiem jak to jest gdy trzeba tłumaczyć laikowi co robić. Gdy się ma sporo lat na karku bycia w branży. Dla Ciebie wszystko jest oczywiste, ktoś kto mało mięsa obrabiał nadal nic nie zrozumie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 26 Lutego 2013 Ja pisałem o fotorelacji Może przy kaszance jak czas pozwoli to coś wrzucimy, ale na filmie z rozbioru jest wszystko ładnie pokazane przez Andrzeja.Nic tylko usiąść wygodnie i oglądać,oglądać i oglądać i uczyć się :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 26 Lutego 2013 Będę bardzo wdzięczny. Myślę, że nie tylko ja na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 26 Lutego 2013 Dziadku kochany, Szacowny. wiemy jak to jest gdy trzeba tłumaczyć laikom co robić. Gdy się ma sporo lat na karku bycia w branży, dla Ciebie wszystko jest oczywiste. Ktoś kto mało mięsa obrabiał i nadal nic nie zrozumiał a chce, dla takich tumanów jak my, co chcemy, z rzeźnią nigdy nie mieli nic wspólnego, a chcemy mieć, wszystko jest wielką tajemnicą, którą chcemy zgłębić. Pomóż. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 26 Lutego 2013 Podgardle jak i mięso pozyskane z niego są dodatkiem w produkcji kiełbas. Podstawowy surowiec to klasy mięsa z szynki, łopatki i z obróbki innych szlachetnych elementów . Mniej więcej tak to by wyglądało. Zapraszam na kurs -Wolno i z cierpliwością wszystko będzie pokazane i wytłumaczone. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 26 Lutego 2013 Ja dałam całe podgardle bez skóry co prawda ale z tymi gruczołami, nawet nie wiedziałam, ze takowe są, hehe teraz już wiem ale za to nie wiem czy dobrze zrobiłam dodając je? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 26 Lutego 2013 Dziadku kochany, Szacowny. Już nieco rozjaśniłeś. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 26 Lutego 2013 Ja dałam całe podgardle bez skóry co prawda ale z tymi gruczołami, nawet nie wiedziałam, ze takowe są, hehe teraz już wiem ale za to nie wiem czy dobrze zrobiłam dodając je?A widziałaś tam te gruczoły? Bo w płatach sprzedawanych w sklepach ich nie ma. Przynajmniej w tych, co ja kupuję. Myślę, że to ważna rzecz. Rozgraniczyć własny rozbiór od tego co można dostać w sklepach. I nie, absolutnie nie zamierzam tu negować wiedzy Dziadka, Arka i wielu innych. Ale oni przeważnie operują na całych, czy połowach tusz. Ile razy kupowałem - to jak cienki boczek, z bardzo małą ilością mięsa. Jeśli się mylę, proszę mnie wyprowadzić z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 26 Lutego 2013 No widziałam, tylko wtedy nie zdawałam sobie sprawy, e to gruczoły. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 26 Lutego 2013 A widziałaś tam te gruczoły? Bo w płatach sprzedawanych w sklepach ich nie ma.Ja też kupuję "w płatach" i zawsze podczas krojenia mniej lub więcej znajdę :mellow: madlinko jeśli już dodałaś o ile były w tym podgardlu to już się tym nie przejmuj - trujące nie są i generalnie smaku nie zepsują Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 26 Lutego 2013 No wiesz, ja się przyznałem do tego, że ich nie widzę. Ale to trochę tak, jak z wątróbką drobiową. Jeden kupi kilogram, obmyje, co tam się ciągnie wywali. Drugiemu z kilograma zostaje pół, grzebie, wyrywa, rozcina, znowu grzebie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 27 Lutego 2013 Tu się z Tobą zgadzam, że może mamy inne elementy.Ja na ogół mam podgardle nie obrobione a Ty możesz w sklepie kupować już częściowo obrobine choć zupełnie czystego nie widziałem.Zawsze jakiś pozostałości po druczołach są.Co do gruczołów to nie są trujące,ale u nas gruczoły dostaje piesek .Możę to rozrzutność,ale robimy dla siebie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.