Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kabanosy trzeba będzie wyjąć wcześniej , a krakowską zostawić dłużej ....

Pozdrawiam

Ale tutaj mówimy już o samym podpiekaniu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-264967
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Potrzebuję szybkiej pomocy, bo mielę mięso, w przepisie jest wp I sitko 10

wp II sitko 6

a podgardle czym potraktować?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271245
Udostępnij na innych stronach

w/g Arkadiusza to IIb wp – sitko 6

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271251
Udostępnij na innych stronach

w/g Arkadiusza to IIb wp

Sitko się zgadza, ale nieco sprecyzuję, że podgardle składa się z IIa, IIb ,tłuszczu drobnego, skóry i IV do której zaliczamy gruczoły.Do kabanosów całość oprócz skóry i IV mielę na sitku 6 lub 8 jeśli tłuszcz ma być bardziej widoczny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271262
Udostępnij na innych stronach

no to żeś mnie zaskoczył.

gdzie ja to w marketach zdobędę ????

 

[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 18:55 ]

Kiedyś mi pisałeś że I wp to szynka, IIa wp to karkówka i IIb wp to boczek

Zmieniło się cóś ????

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271263
Udostępnij na innych stronach

Zmieniło się cóś

Jak widać o podgardlu nie pisałem :grin: .Nic się nie zmieniło jedynie sprecyzowałem co z danego elementu można uzyskać, ale podgardle jako całość można z powodzeniem potraktować jak IIb.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271269
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie dobrze zrozumiałeś. Arkadiusz tłumaczył mi, laikowi, co to IIb wp. Jestem mu za to wdzięczny.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271272
Udostępnij na innych stronach

Wklejam po raz któryś - a co tam- nie będę żałował

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271275
Udostępnij na innych stronach

Wklejam po raz któryś - a co tam- nie będę żałował

No i problem z głowy :grin:

 

[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 20:08 ]

Swoją drogą chętnie bym zobaczył taką fotorelację.

Dziadek pokazał piętro wyżej :grin:,ale niekompletne.A gdzie IIa? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271277
Udostępnij na innych stronach

I dalej nie wiem co to IIa.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271280
Udostępnij na innych stronach

I dalej nie wiem co to IIa.

Możesz to zobaczyć na filmie jak Andrzej prezentował rozbiór półtuszy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271284
Udostępnij na innych stronach

Dziadku kochany, szacowny. Ja pisałem o fotorelacji, czyli coś mniej więcej takiego. Facet rzuca na stół podgardle, robi zdjęcie. Coś wykrawa, tłumaczy i robi zdjęcie.

Wiesz, dla takich tumanów jak ja, co z rzeźnią nigdy nie mieli nic wspólnego. Ja Ciebie doskonale rozumiem, wiem jak to jest gdy trzeba tłumaczyć laikowi co robić. Gdy się ma sporo lat na karku bycia w branży. Dla Ciebie wszystko jest oczywiste, ktoś kto mało mięsa obrabiał nadal nic nie zrozumie. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271288
Udostępnij na innych stronach

Ja pisałem o fotorelacji

Może przy kaszance jak czas pozwoli to coś wrzucimy, ale na filmie z rozbioru jest wszystko ładnie pokazane przez Andrzeja.Nic tylko usiąść wygodnie i oglądać,oglądać i oglądać i uczyć się :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271290
Udostępnij na innych stronach

Dziadku kochany, Szacowny.

wiemy jak to jest gdy trzeba tłumaczyć laikom co robić. Gdy się ma sporo lat na karku bycia w branży, dla Ciebie wszystko jest oczywiste. Ktoś kto mało mięsa obrabiał i nadal nic nie zrozumiał a chce, dla takich tumanów jak my, co chcemy, z rzeźnią nigdy nie mieli nic wspólnego, a chcemy mieć, wszystko jest wielką tajemnicą, którą chcemy zgłębić. Pomóż.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271295
Udostępnij na innych stronach

Podgardle jak i mięso pozyskane z niego są dodatkiem w produkcji kiełbas. Podstawowy surowiec to klasy mięsa z szynki, łopatki i z obróbki innych szlachetnych elementów .

Mniej więcej tak to by wyglądało. Zapraszam na kurs -Wolno i z cierpliwością wszystko będzie pokazane i wytłumaczone.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271311
Udostępnij na innych stronach

Ja dałam całe podgardle bez skóry co prawda ale z tymi gruczołami, nawet nie wiedziałam, ze takowe są, hehe teraz już wiem ale za to nie wiem czy dobrze zrobiłam dodając je?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271324
Udostępnij na innych stronach

Dziadku kochany, Szacowny.

Już nieco rozjaśniłeś.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271326
Udostępnij na innych stronach

Ja dałam całe podgardle bez skóry co prawda ale z tymi gruczołami, nawet nie wiedziałam, ze takowe są, hehe teraz już wiem ale za to nie wiem czy dobrze zrobiłam dodając je?

A widziałaś tam te gruczoły? Bo w płatach sprzedawanych w sklepach ich nie ma. Przynajmniej w tych, co ja kupuję. Myślę, że to ważna rzecz. Rozgraniczyć własny rozbiór od tego co można dostać w sklepach. I nie, absolutnie nie zamierzam tu negować wiedzy Dziadka, Arka i wielu innych. Ale oni przeważnie operują na całych, czy połowach tusz. Ile razy kupowałem - to jak cienki boczek, z bardzo małą ilością mięsa. Jeśli się mylę, proszę mnie wyprowadzić z błędu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271329
Udostępnij na innych stronach

No widziałam, tylko wtedy nie zdawałam sobie sprawy, e to gruczoły.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271330
Udostępnij na innych stronach

A widziałaś tam te gruczoły? Bo w płatach sprzedawanych w sklepach ich nie ma.

Ja też kupuję "w płatach" i zawsze podczas krojenia mniej lub więcej znajdę :mellow:

madlinko jeśli już dodałaś o ile były w tym podgardlu to już się tym nie przejmuj - trujące nie są i generalnie smaku nie zepsują :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271331
Udostępnij na innych stronach

No wiesz, ja się przyznałem do tego, że ich nie widzę. Ale to trochę tak, jak z wątróbką drobiową. Jeden kupi kilogram, obmyje, co tam się ciągnie wywali. Drugiemu z kilograma zostaje pół, grzebie, wyrywa, rozcina, znowu grzebie. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271335
Udostępnij na innych stronach

Tu się z Tobą zgadzam, że może mamy inne elementy.Ja na ogół mam podgardle nie obrobione a Ty możesz w sklepie kupować już częściowo obrobine choć zupełnie czystego nie widziałem.Zawsze jakiś pozostałości po druczołach są.

Co do gruczołów to nie są trujące,ale u nas gruczoły dostaje piesek .Możę to rozrzutność,ale robimy dla siebie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/9/#findComment-271363
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.