Skocz do zawartości

Wyroby z wędzarni.


krystian252

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Serki typu włoskiego "Pilos" made in Lidl. :) golasy i z posypką z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku.

Kabanierosy @Halusiowe@ :tongue:

Karkóweczka i schabik  :laugh:

Kiełbaska  "działkowa" taka jaką lubię :D  pętka nie pod linijkę :laugh:

I oczywiście kurze łapki parzone i delikatnie wędzone dla mojego psiaka.. bacznie pilnował by nikt nic za zabrał..  :laugh:

 

Wyndzone łącznie 4h 45-60st.C i pod koniec około 40min. 80-90st.C drewno to śliwa 70% z okorowaną brzózką 30% :D

 

 

 

 

post-57525-0-64750300-1525070883_thumb.jpg

post-57525-0-31919200-1525070903_thumb.jpg

post-57525-0-94321300-1525070923_thumb.jpg

post-57525-0-82255600-1525070939_thumb.jpg

post-57525-0-17048900-1525070987_thumb.jpg

post-57525-0-64772500-1525073686_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No teraz to jest na co popatrzyc :D czego pogratulować  :clap: i co pozazdrościć  :devil:  :laugh:.

Pętka nie muszą być od linijki , przecież od linijki nie będziesz kroił :laugh:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kurze łapki

A ja myślałam, że to z jakiegoś teropoda :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ha ha ha :laugh:  Nie będę wam czarował nie wychodzi mi kręcenie pętek, próbowałem nie raz i albo popękają jelita albo się odkręcają :laugh: :laugh: :laugh: i dałem sobie spokój, łapki faktycznie wyglądają komicznie  :tongue:  

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kabanierosy @Halusiowe standardowo :tongue: oraz kiełbaska zwyczajna i modyfikowana podwawelska podpiekana. :D

Wszystko wędzone śliwą z domieszką wiśni i gruszy :) 4h 40-60st.C i jakieś 30-40min 80-95st.C

post-57525-0-11193500-1526379278_thumb.jpg

post-57525-0-81161300-1526379296_thumb.jpg

post-57525-0-82757000-1526379321_thumb.jpg

post-57525-0-75764700-1526379361_thumb.jpg

post-57525-0-88749000-1526379412_thumb.jpg

post-57525-0-73229700-1526379494_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Trochę ostatnio tak sobie po wędziłem kabanierosy jak zawsze, pierwsza próba na wędzony żółty ser w celulozie i siatce.. nie ma szału, muszę coś innego wymyślić..  :D  kiełbaska zupełnie nowy skład jak dotąd poczyniłem gdyż wszyscy co próbowali to twierdzili wcześniej że jest deko za chuda więc teraz wyszła idealna wszyscy zachwyceni :laugh: rąbali jak małpy kit  :facepalm:

 

 

Sera wam nie pokarzę :laugh: :laugh: :laugh: choć jest w całości i nie popłynął..  :laugh:

 

Boczuś peklowany na sucho 20g peklo/kg 10dni.

 

Kiełbaska:

1kg karczku.

1kg szynki tylnej.

1kg szynki przedniej.

3kg podgardla.

18g/kg peklosoli

500ml zimnej wody.

peklowane 48h w 4st.C

 

Wszystko zmielone na sicie fi10

 

Przyprawy:

2g/kg pieprz czarny

0,5g/kg pieprz ziołowy

1g/kg cukier

0,4g/kg majeranek

1g/kg papryka słodka.

3,5g/kg czosnek.

 

Kiełbasa krojona zaraz po parzeniu.. a słoneczko z lodówki. :laugh:

 

Wszystko wędzone wiśnią z domieszką śliwy 40-65st.C do koloru jedynie kabanierosy podpiekane 80-90st.C

 

 

 

 

post-57525-0-94633500-1528636599_thumb.jpg

post-57525-0-37053400-1528636622_thumb.jpg

post-57525-0-90173600-1528636643_thumb.jpg

post-57525-0-56861800-1528636664_thumb.jpg

post-57525-0-30751600-1528636727_thumb.jpg

post-57525-0-90405600-1528636745_thumb.jpg

post-57525-0-10341300-1528636785_thumb.jpg

post-57525-0-63752600-1528636811_thumb.jpg

post-57525-0-75958700-1528639944_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak troszeczku dzisiaj sobie delikatnie podwędziłem.. dla relaksu (przepis na kiełbasę i boczek z postu  #15)

 

 

Oczywiście nie obyło się bez pilnującego wyrobów spaniola po degustacji cienkiej kiełbaski wiedział czego pilnuje.. :laugh: :laugh:

Kiełbasa z reki nie parzona urwana jeszcze ciepła.. a słoneczko też ciepłe,ale pokrojone zaraz po parzeniu :D:tongue:

 

post-57525-0-96071700-1532898409_thumb.jpg

post-57525-0-60548100-1532898463_thumb.jpg

post-57525-0-29414000-1532898491_thumb.jpg

post-57525-0-17804400-1532898508_thumb.jpg

post-57525-0-89031300-1532898527_thumb.jpg

post-57525-0-91860300-1532898542_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

elikatnie podwędziłem
taki delikatny koloryt - Taki lubię - nie dominuje nad smakiem mięsa   :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.