Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój błąd, powinno być 0,28l. Sorry.

Andyandy :arrow:

 

Blad znaleziony i wszystko OK.

W pozostalych sprawach nie musze sprawdzac, bo jestem tego samego zdania co Ty. :wink:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-107018
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

qbson3, Nie, dodatkowego nastrzyku nie rób. O jeden dzień skróć peklowanie jeżeli zachowałeś stężenie solanki, a w przypadku gdy ilość soli jest ok, a wody za dużo to zrób nową solankę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-107047
Udostępnij na innych stronach

po wędzeniu

parzenie

gotowy wyrób

boczek

a taki w środku

no i oczywiście szyneczki na święta

a taka w środku bez parzenia, ta pipka na środeczku to po haku :rolleyes:

 

Pozdrawiam i :thumbsup: smacznego.

Oczywiście jeszcze życzę radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-107957
Udostępnij na innych stronach

Nic dodać nic ująć extra wyroby. :thumbsup: :clap:

Pozostaje tylko pod tym się podpisać :thumbsup: :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-107971
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moja pierwsza krakowska parzona w osłonce barierowej z domowym chlebkiem, mniammmm....

tak się tylko zastanawiam czy nie przesadziłam z czymś, bo wydaje mi się ciut za miękka, ale jadłam ją niemal na ciepło, może jutro będzie lepsza. Parzyłam 1,5 godziny w 75 do 80 stopni.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-113190
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wyroby :thumbsup:

Smacznego :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-113192
Udostępnij na innych stronach

ale jadłam ją niemal na ciepło, może jutro będzie lepsza

Jutro może już jej nie być, wiem bo mnie do rana jakoś sama znika :question: :grin:

A tak poważnie poczekaj jak się zsiądzie - będzie suuper.

Pozdrawiam

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-113222
Udostępnij na innych stronach

tak się tylko zastanawiam czy nie przesadziłam z czymś,

bo wydaje mi się ciut za miękka,

Stwardnieje pewnie trochę, ale następnym razem

można wybrać inna opcje. :grin:

 

Kiełbasa pod względem mnogości "typow"

jest wymarzonym obiektem eksperymentów. :wink:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-113298
Udostępnij na innych stronach

Parzyłam 1,5 godziny w 75 do 80 stopni.

 

Wydaje mi się ,że trochę przeparzone.Jak nie masz termometru .żeby sprawdzić temperaturę w środku to przyjmij 10min/1cm średnicy osłonki.Ale jak na pierwszy raz to fajna ta kiełbaska.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-113306
Udostępnij na innych stronach

Robiłam w osłonkach 95mm, więc czas by się zgadzał, może za wysoka temperatura? Też mi się wydaję ciut prze parzona.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-113309
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę parzymy w temp. 72-75°C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-113315
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

szukam na forum i znaleźc nie moge prosze o wskazówkę gdzie znajde prztaczany przez wielu forumowiczów przepis Dziadka na luncheon meat

 

[ Dodano: Nie 20 Cze, 2010 20:02 ]

I jeszcze jedno pytanko kupiłam zgodnie wz waszymi sugestiami osłonki barierowe a co to sa osłonki polamidowe? które lepsze?

chce sie nauczyć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-115122
Udostępnij na innych stronach

przepis Dziadka na luncheon meat

Czy o to chodzi?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=29696#29696

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-115123
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
No i udało sie dobre było.Znowu mam pytanie co sadzicie Szanowni Weterani domowego wedliniarstwa czy można peklować no i oczywiście potem parzyć mięso wyjęte z zamrażarki?
chce sie nauczyć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-116309
Udostępnij na innych stronach

no i oczywiście potem parzyć mięso wyjęte z zamrażarki?

Możesz wędzić, parzyć, a po wystudzeniu i wychłodzeniu w lodówce zamrozić, możesz też wędzić nie parzyć, a po wystudzeniu i wychłodzeniu w lodówce do zamrażarki, po wyjęciu z zamrażarki powolne odmrażanie w lodówce i wtedy czas parzenia ciut dłuższy niż świeżo po wędzeniu. Ja osobiście tak robię, że część wędzę parzę i mrożę, a część wędzę i mrożę, jak dla mnie jadalne :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-116325
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

przemek1978

Cosik malutkie zdjęcia po powiększeniu, słabo widać :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/12/#findComment-118133
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.