Malinowy Bzyk Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 15 Września 2010 Dawno dawno temu miałem wyuczony zawód aparatowy maszyn przetwórstwa mięsa Mamy dwóch aparaturowych na forum. a nawet trzech :grin: (bo to mój 3 tytuł zawodowy) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 16 Września 2010 Po lewej polędwica wedzona nie parzona , po prawej polędwica wędzona parzona, z tyły jedna szyneczka jeszcze nie rozkrojona.Wszystko wędzone na buku sposobem Wojtka Minora.Tylko wędzenie przedłużyłem do 3,5 godziny dla polędwic , a dla szynki 5 godzin. PS.Dla tych szyneczek i jak dla swojej całej rodzinki wybudowałem razem z ojcem wiato-grilo-wedzarnię chce ją zgłosić do konkursu ale jeszcze nie mam położone kostki i blachy na dachu.Także proszę o informacje do kiedy moge ją zgłosić (bo nie wiem czy wyrobię się z finansowo w tym roku). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 16 Września 2010 Ładne wyroby gratuluje. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 16 Września 2010 No ładne wyroby. Możesz wrzucać fotki budowli sukcesywnie :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 16 Września 2010 Jak już wspomniałem nie mam jeszcze zamontowanej blachodachówki i kostki brukowej z racji końca funduszy na tę inwestycje w tym roku, reszta jest gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 16 Września 2010 Możesz zawsze pochwalić się poszczególnymi etapami budowy. Sam z dzieciakami jestem przed budową takiej altany z grillem i paleniskiem w środkowej części. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 16 Września 2010 Zapraszam do ogladania wspomnianej Wiato-Grilo-Wędzarni w dziale sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamavi Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 17 Września 2010 To ja nowy .... mam za sobą pierwszywyrób. Nie mam wędzarni (jeszcze) więc pokusilem się na kiełbasę drobiową parzoną w/g Zbója Madeja. Chmmmm ....... nie wiem czy wyszła dobrze ?!?! Ale jest pewne, że sklepy wędliniarskie raczej już na mnie nie będą zarabiały. Chciałbym Wam zapaleńcom serdecznie podziękować za to forum i stronę. Prawdą jest że życie zaczyna się po 40tce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 17 Września 2010 jamavi, Gratuluję postawy.Może zrobiłeś jakieś fotki na początek? Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 17 Września 2010 Tak tak koniecznie się pochwal :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 17 Września 2010 Jestem głodna, chyba schodzę z forum, bo te wędzonki potęgują mój głód. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 18 Września 2010 pokusilem się na kiełbasę drobiową parzoną w/g Zbója Madeja. Chmmmm ....... nie wiem czy wyszła dobrze ?!?!Napisz coś więcej co nie wyszło wg Ciebie i wstaw jakieś foty kiełbasy jak masz :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 18 Września 2010 Może nie początkujący, ale nie będę zakładał nowego tematu :lol: Kiełbasa "Krakowska" dzisiaj robiona jutro wędzenie. Skład nie do opisania :lol: pełna improwizacja; wołowina z lasu kl I extra boczek wieprzowy dość chudy szynka wieprzowa kl I sorry wagi nie pamiętam. Wszystkiego ok, 8 kg. Peklowanie tradycyjne na sucho 18/19g/kg Trzy tygodnie w lodówce. Dzisiaj zmielone, (wołowina 2 rzy na drobnym sicie. boczek na oczkach 8mm, a szynka wieprzowa pokrojona w kostkę cyrka-cyrka 1,5x1,5) wyrobione z przyprawami i umieszczone w osłonce. Jutro podwędzę i poparzę. :smile: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 18 Września 2010 Trzy tygodnie w lodówceSuche peklowanie 3 tygodnie??? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 18 Września 2010 Trzy tygodnie w lodówceWszystkiego jeszcze nie wiem i też jestem ciekaw dlaczego tak długo w lodówce?? :rolleyes: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 18 Września 2010 Co mam odpisać :mellow: :mellow: brak czasu, a lodówka chłodzi niżej niż powinna. Mogę trzymać dłużej. mięsko pachnące kleiste i suche :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 19 Września 2010 Witam. A to moje wędliny które robiłem ostatnio. Prosto z wędzarni cały zestaw szynki, baleron, boczek, pierś z indyka a tutaj jeszcze nie sparzona pierś z indyka jeszcze nie sparzony boczek rolowany i szynka a tutaj po parzeniu boczek wraz z szyneczką i sparzony baleron Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 19 Września 2010 A skąd wziołeś taki chudy boczek.? :thumbsup: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desperos Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 19 Września 2010 Nie wiem czy dobrze zrobiłeś przekrajając wędlinki przed parzeniem...ale wyglądają bardzo apetycznie :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 19 Września 2010 Tylko próbowałem jak wyszły, a boczku i tak bym nie zmieścił do garnka!! Smak lux!! Chociaż na przyszłość pierś z indyka będę robił w słabszej solance bo była deczko za słona jak dla mnie. Ale innym podobno smakowało :-) A co do boczku to się taki udało kupić :-) Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 19 Września 2010 Pierś z indyka pekluję jak polędwicę. To co w tabeli Dziadka -40% soli peklowej - wychodzi w sam raz Jak pierś mała to nie nastrzykuję, jak większa to 2 nastrzyki po 20 ml w grubszą część. Peklowanie 5 dni. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 19 Września 2010 No pięknie to wygląda, ale musisz poćwiczyć sznurowanie. :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 19 Września 2010 Piersi z indyka najlepjej peklowac 48 h i to w zupelnosci wystarcza.Boczki mogles ciut ciasniej zwiazac no i zparzyc lub zapiec :wink: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 19 Września 2010 Trzy tygodnie w lodówce. Jeszcze takiego doświadczenia nie przeprowadziłem, tydzień na sucho się zdarza, ale trzy, to naprawdę ładny wynik. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 19 Września 2010 Witam ! Dzisiejsze wędzenie wiało trochę ale jakoś poszło :wink: Kabanoski Boczek wędzony podpiekany Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.