Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno dawno temu miałem wyuczony zawód aparatowy maszyn przetwórstwa mięsa

Mamy dwóch aparaturowych na forum.

a nawet trzech :grin: (bo to mój 3 tytuł zawodowy)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124674
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Po lewej polędwica wedzona nie parzona , po prawej polędwica wędzona parzona, z tyły jedna szyneczka jeszcze nie rozkrojona.Wszystko wędzone na buku sposobem Wojtka Minora.Tylko wędzenie przedłużyłem do 3,5 godziny dla polędwic , a dla szynki 5 godzin.

 

PS.Dla tych szyneczek i jak dla swojej całej rodzinki wybudowałem razem z ojcem wiato-grilo-wedzarnię chce ją zgłosić do konkursu ale jeszcze nie mam położone kostki i blachy na dachu.Także proszę o informacje do kiedy moge ją zgłosić (bo nie wiem czy wyrobię się z finansowo w tym roku).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124783
Udostępnij na innych stronach

Możesz zawsze pochwalić się poszczególnymi etapami budowy. Sam z dzieciakami jestem przed budową takiej altany z grillem i paleniskiem w środkowej części.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124790
Udostępnij na innych stronach

To ja nowy .... mam za sobą pierwszywyrób. Nie mam wędzarni (jeszcze) więc pokusilem się na kiełbasę drobiową parzoną w/g Zbója Madeja. Chmmmm ....... nie wiem czy wyszła dobrze ?!?! Ale jest pewne, że sklepy wędliniarskie raczej już na mnie nie będą zarabiały. Chciałbym Wam zapaleńcom serdecznie podziękować za to forum i stronę. Prawdą jest że życie zaczyna się po 40tce :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124867
Udostępnij na innych stronach

Jestem głodna, chyba schodzę z forum, bo te wędzonki potęgują mój głód.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124922
Udostępnij na innych stronach

pokusilem się na kiełbasę drobiową parzoną w/g Zbója Madeja. Chmmmm ....... nie wiem czy wyszła dobrze ?!?!

Napisz coś więcej co nie wyszło wg Ciebie i wstaw jakieś foty kiełbasy jak masz :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124943
Udostępnij na innych stronach

Może nie początkujący, ale nie będę zakładał nowego tematu :lol: Kiełbasa "Krakowska" dzisiaj robiona jutro wędzenie. Skład nie do opisania :lol: pełna improwizacja;

wołowina z lasu kl I extra

boczek wieprzowy dość chudy

szynka wieprzowa kl I

sorry wagi nie pamiętam. Wszystkiego ok, 8 kg.

Peklowanie tradycyjne na sucho 18/19g/kg

Trzy tygodnie w lodówce. Dzisiaj zmielone, (wołowina 2 rzy na drobnym sicie. boczek na oczkach 8mm, a szynka wieprzowa pokrojona w kostkę cyrka-cyrka 1,5x1,5) wyrobione z przyprawami i umieszczone w osłonce. Jutro podwędzę i poparzę. :smile:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124985
Udostępnij na innych stronach

Trzy tygodnie w lodówce

Wszystkiego jeszcze nie wiem i też jestem ciekaw dlaczego tak długo w lodówce?? :rolleyes: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-124994
Udostępnij na innych stronach

Co mam odpisać :mellow: :mellow: brak czasu, a lodówka chłodzi niżej niż powinna. Mogę trzymać dłużej. mięsko pachnące kleiste i suche :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125019
Udostępnij na innych stronach

Witam.

A to moje wędliny które robiłem ostatnio.

Prosto z wędzarni cały zestaw szynki, baleron, boczek, pierś z indyka

a tutaj jeszcze nie sparzona pierś z indyka

jeszcze nie sparzony boczek rolowany i szynka

a tutaj po parzeniu boczek wraz z szyneczką

i sparzony baleron

 

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125055
Udostępnij na innych stronach

A skąd wziołeś taki chudy boczek.? :thumbsup: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125056
Udostępnij na innych stronach

Tylko próbowałem jak wyszły, a boczku i tak bym nie zmieścił do garnka!! Smak lux!! Chociaż na przyszłość pierś z indyka będę robił w słabszej solance bo była deczko za słona jak dla mnie. Ale innym podobno smakowało :-)

A co do boczku to się taki udało kupić :-)

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125058
Udostępnij na innych stronach

Pierś z indyka pekluję jak polędwicę. To co w tabeli Dziadka -40% soli peklowej - wychodzi w sam raz :) Jak pierś mała to nie nastrzykuję, jak większa to 2 nastrzyki po 20 ml w grubszą część. Peklowanie 5 dni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125123
Udostępnij na innych stronach

Trzy tygodnie w lodówce.

Jeszcze takiego doświadczenia nie przeprowadziłem, tydzień na sucho się zdarza, ale trzy, to naprawdę ładny wynik. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125146
Udostępnij na innych stronach

Witam !

 

Dzisiejsze wędzenie wiało trochę ale jakoś poszło :wink:

 

Kabanoski

 

 

 

Boczek wędzony podpiekany :)

 

 

 

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/15/#findComment-125162
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.