marek1982 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 15 Marca 2015 Witajcie, już dawno nie robiłem kiełbasy więc postanowiłem przypomnieć sobie co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-412766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 28 Marca 2015 No to ja też się pochwalę świątecznym wędzeniem. W czwartek padał deszcz i musiałem rozbić prowizoryczny dach nad wędzarnią, co widać na pierwszym zdjęciu. Mało tego, ale to tylko na dwie osoby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 28 Marca 2015 Dzisiejsze boczkiem -reszta jeszcze wytęga w wędzarni. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Było nie pić! Temperatura skoczyła Edytowane 28 Marca 2015 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 28 Marca 2015 Było nie pić! Temperatura skoczyła znawca tematu..... nie mierz wszystkich swoją miarąani grama alkoholu trochę za długo w komorze ale miałem dziś problem uzyskać 68 stopni w środku chyba za bardzo wiało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 29 Marca 2015 Święta święta coraz bliżej - wczorajsze wypociny Od lewej szynka, polędwica, baleron, boczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 29 Marca 2015 No i fajnie ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 29 Marca 2015 Ja zażartowałem - ale przeczytaj co i jak napisałeś , może to i po polsku ale zrozumieć nie idzie i tym gorzej dla Ciebie, że po trzeźwemu tak piszesz Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 29 Marca 2015 Ja zażartowałem - ale przeczytaj co i jak napisałeś , może to i po polsku ale zrozumieć nie idzie i tym gorzej dla Ciebie, że po trzeźwemu tak piszesz uświadomisz mnie ..... bo nie do końca wiem o co Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1982 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 29 Marca 2015 A ja wcale nie żartuję i chciałbym podzielić się z Wami efektem wczorajszej pracy: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesto Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 29 Marca 2015 Witam...Wczoraj też troszkę zadymiłem i oto mój efekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesto Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 29 Marca 2015 Witam...Wczoraj też troszkę zadymiłem i oto mój efekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 29 Marca 2015 Ja jestem na drugiej stronie swiata ,ale u mnie nic do gory nogami nie lezy Pierwszy raz? Boczus ladny Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesto Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 30 Marca 2015 Tak mi z telefonu wyszło ale myśle że administrator je obruci...Już kilka razy wędziłem...Nowa wędzarnia więc testuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-416928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1982 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Witajcie, wczoraj znowu podymiłem, oto efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-421886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-421888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-421917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 wczoraj znowu podymiłem, oto efekt: Nic dodać nic ująć . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-421919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Nie ma czym zapic Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-421934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Może kolega Savio coś znajdzie do zapitki Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-422112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynekd Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Witam. Poczytałem, podumałem i poczyniłem. 100% drób. 50/50 filet z udkami ze skórką. Parzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-433031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Jeszcze Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Witam, To mój "praktycznie" pierwszy post. Witam wszystkich. Jako nowy użytkownik forum oraz początkujący w obszarze wędzenia mięs, chciałbym prosić o pomoc i ocenę przedstawionego poniżej procesu oraz jego skutków. Mam nadzieję, że to właściwy wątek. Po 2 tygodniach czytania forum, wczoraj postanowiłem sprawdzić swoich sił w wędzeniu. Nie nastawiałem się na żadne konkretne rezultaty. Raczej na zbieranie pierwszych doświadczeń. Cel: uzyskanie polędwicy wędzonej, dającej się zjeść. Mięso: 2 kawałki "schabu", czyli jak rozumiem polędwicy wieprzowej. Kawałek większy: 1kg, kawałek mniejszy 0.84kg. Odkroiłem wierzchnie warstwy tłuszczu, haratając niemiłosiernie mięso tępym nożem. Peklowanie: 1.7 litra wody, 140 gramów peklosoli. Bez innych dodatków. Kawałek mniejszy nastrzyknąłem niedużą ilością zalewy (20ml, 1 nastrzyk). Drugi kawałek bez nastrzyków. Peklowanie w lodówce, 3.5 dnia (od wtorku rano do piątku wieczorem). Odsączanie: Mięso wyjąłem w piątek wieczorem do durszlaka (a konkretnie do dwóch durszlaków). Trzymałem w lodówce przez noc. Dzień wędzenia - sobota:Około 10:00 rano wyjąłem mięso z lodówki. Włożyłem zupełnie niepotrzebnie do siatki i powiesiłem na hakach do obsuszenia. Miejsce przewiewne, zacienione. Obsuszanie trwało około 3 godzin, bo w międzyczasie popełniałem błędy przy rozpalaniu w "wędzarni". "Wędzarnia" to wyjątkowo niepopularna tu wersja "najpierw kupiłem urządzenie, a potem znalazłem to forum". Ja nie kupowałem, ale urządzenie było już dostępne i musi wystarczyć do nauki. W wędzarni użyłem dwóch termometrów: tego fabrycznego zewnętrznego na górze komory i dodatkowo zawiesiłem drugi wewnątrz na prętach. Okazało się, że zewnętrzny pokazuje 40 stopni a wewnętrzny 80 stopni (stwierdziłem potem, że wewnętrzny wisiał w cugu powietrza z rury, zbyt nisko). Wiedząc, że wędzarnia jest wysoce niedoskonała dbałem bardzo, żeby nie uzyskać zbyt wysokiej temperatury spalania w "palenisku", nawet kosztem wygasania żarowiska. Jestem niemal pewien, że nie było w trakcie całego dnia momentu o zbyt gorącym spalaniu. Mam taką nadzieję. Po rozpaleniu i rozgrzaniu (drewno to buczyna, jedna szczapka okorowanej brzozy), powiesiłem polędwice do obsuszenia. Suszylem jakieś 30 minut. Komora wędzarnicza bez przykrycia. Następnie zamknąłem komorę i zacząłem wędzić (drewno wiśniowe). Temperatura na termometrze zewnętrznym (umieszczonym na górze komory) od 35 do 45 stopni. Na wewnętrznym umieszczonym w dolnej części komory: od 50 stopni do 80 stopni. Momentami okolo 100 - 110 (zewnętrzny nadal pokazywał max. 45 stopni) - co wywoływało natychmiastową reakcję (usuwałem żar z paleniska). Proces wysoce niestabilny. Regulację temperatury prowadziłem przez zarządzanie szparą klapy komory wędzarniczej, oraz (głównie) kamiennym szybrem paleniska (widoczne na zdjęciu), mającym na celu udostępnianie dopływu powietrza bezpośrednio na żar. Po zakończeniu wędzenia (tj. po ok. 3.5h), większą polędwicę sparzyłem w gorącej wodzie (ok. 20 - 25 minut, do momentu uzyskania 62 stopni wewnątrz mięsa, mierzone termometrem z sondą). Małej nie parzyłem. Efekty na zdjęciach. Proszę o info, czy to co mi wyszło jest w miarę dobrze zrobione. Osoby, które próbowały wyrobów mają korzenie na wsi lat 60-tych i mówiły, że mięso parzone jest bardzo dobre w smaku. Na mój gust, trochę za słone, ale nadal smaczne i delikatne.Polędwicy nieparzonej nie dalem nikomu jeść, bo na moje oko wygląda zbyt surowo. Sparzyłem ją następnego dnia rano (czyli po 18h od uwędzenia). Moje pytania: czy popełniłem gdzieś karygodne błędy i czy mięso jest bezpieczne do spożycia. Co z tym nieparzonym mięsem, czy nie jest nazbyt surowe? Co to za biała maź, która wypłynęła z okolic nabitych haków? Jestem otwarty na twardą krytykę. Z góry dziękuję za komentarze. Przepraszam z przydługi post. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-433108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Wyroby udane , walka jak opisujesz ," zgodnie z zasadami utrzymania pierwszej lini okopów " parzoną oczywiście mozesz jeść bez problemu , czytając jakie temperatury osiagnałeś w wedzarni to wydaje mi sie ze podszedłeś zbyt ostrożnie do surowej , trzeba było spróbować , ja robiąc poledwic po wedzeniu parze ja przez nie wicej jak 1-2 minuty w wrzatku a nastepnie schładzam , tak przygotowaną sporzywam od lat ,bez skutkjów ubocznych z zadowoleniem z osiagnietego smaku.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-433117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Oj Młody , Młody za szybko chcesz pójść w "miszcze", ja wertowałem portal przeszło rok zanim postanowiłem coś uwędzić .Ta wyciekająca maź to białko - nie trująca .Istnieje taka polędwica surowa - łososiowa, są zwolennicy takiej np. moja żona. Powodzenia w czytaniu strony głównej i forum . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-433204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Jeszcze Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 2 Lipca 2015 (edytowane) Bardzo dziękuję za komentarze i życzliwość. Próbę uznaję za udaną, a do tematu podchodzę z dużą dozą respektu i pokory Pozdrawiam Forumowiczów Edytowane 2 Lipca 2015 przez Młody Jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/41/#findComment-433857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.