Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Kupiłem polędwicę wołową o nazwie "cygańska". 

To nie jest polędwica tylko ligawa. Dosyć twardy mięsień półścięgnisty. 

1kg polędwicy wołowej kosztuje obecnie ok. 100zł.

 

Zdaje sobie sprawę, że to nie ta "prawdziwa". Po prostu tak ją nazwali w sklepie. A leży na ladzie pomiędzy tą prawdziwą a ligawą, zatem prawdziwą ligawą też nie jest...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595018
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

leży na ladzie pomiędzy tą prawdziwą a ligawą, zatem prawdziwą ligawą też nie jest.
Wybacz - nie jest to atak na Ciebie - poczytaj uważnie rozbiór mięsa wołowego - w Warszawie polędwica wołowa kosztuje  od 80-120 zł - natomiast ligawa to już koszt ok 30-45 zł  i musisz sobie sam odpowiedzieć  ;) ​co kupiłeś ? polędwica tzw cygańska zwana też oszukaną  to właśnie ligawa.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595022
Udostępnij na innych stronach

Spotkałam w necie taką ofertę mięsa pod nazwą "polędwica cygańska"

:

post-40040-0-70855100-1523349679.jpg

 

Rzadziej spotykane cięcie pozwalające uzyskać dość miękki i kruchy fragment łopatki wołowej. Mięso jest chude, o zwartej strukturze. Po zamarynowaniu, które skruszeje mięso, dobre na szybkie bistro-steki. Surowe świetnie się nadaje na tatara.

 

Jest to mięsień nadgrzebieniowy - en. chuck tender.

Ale czy to kolega kupił?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595033
Udostępnij na innych stronach

Z wielkiej Księgi Wołowiny:

MIĘSIEŃ NADGRZEBIENIOWY ZE WZGLĘDU NA KSZTAŁT BYWA NAZYWANY FAŁSZYWĄ POLĘDWICĄ LUB POLĘDWICĄ BARKOWĄ. MIĘSO O DELIKATNYCH, CIENKICH WŁÓKNACH JEST PRZEROŚNIĘTE GRUBYMI ŚCIĘGNAMI. SAMO MIĘSO JEST DOŚĆ CHUDE, DLATEGO WYMAGA PODCZAS PROCESU OBRÓBKI TERMICZNEJ DODANIA TŁUSZCZU. W  TYM CELU MOŻNA JE SZPIKOWAĆ SŁONINĄ, BOCZKIEM, INNYM BARDZIEJ TŁUSTYM MIĘSEM ELEMENTU, Z KTÓREGO PRZYGOTOWUJE SIĘ POTRAWĘ. MOŻNA EWENTUALNIE OBŁOŻYĆ MIĘSIEŃ NADGRZEBIENIOWY BARDZIEJ TŁUSTYMI GATUNKAMI MIĘS ALBO GO W NIE ZAWINĄĆ. NADAJE SIĘ ON DO PIECZENIA I  POWOLNEGO PIECZENIA, A  PO USUNIĘCIU ŚCIĘGIEN NA BEFSZTYK TATARSKI, KOTLETY SIEKANE, GRILLOWANE MEDALIONY. Z TEGO ELEMENTU PRZYGOTOWUJE SIĘ SZTUKĘ MIĘSA, ZRAZY, PIECZEŃ, SZTUFADĘ, GULASZ, BITKI.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595040
Udostępnij na innych stronach

Narazie dopiero uczymy się, ale i tak nasze pierwsze rybki i szynki wyszły według dzieci wyśmienite a to cieszy najbardziej. Teraz młoda nie chce rano przed szkołą mleka z płatkami tylko kanapkę z szynką????

post-91961-0-97224700-1523393291_thumb.jpg

post-91961-0-67883200-1523393386_thumb.jpg

post-91961-0-29115800-1523393607_thumb.jpg

post-91961-0-15198200-1523393748_thumb.jpeg

post-91961-0-45542000-1523393819_thumb.jpeg

post-91961-0-84967900-1523393957_thumb.jpeg

post-91961-0-76798500-1523394613_thumb.jpeg

Edytowane przez Malwa89
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595080
Udostępnij na innych stronach

Piękne, na pewno smaczne wyroby i dobry przykład dla dzieci  :clap:

Ten kawałek na piątym i szóstym zdjęciu to jest z łopatki?

 

 

Teraz młoda nie chce rano przed szkołą mleka z płatkami tylko kanapkę z szynką

To proszę słuchać dziecka  :thumbsup:

Płatki z mlekiem to jest - przepraszam, współczesny - s-y-f . Po takim śniadaniu dziecko jest senne i nie może skupić uwagi.

Moje wnuki  samą wędlinę do szkoły noszą :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595086
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyszły według dzieci wyśmienite a to cieszy najbardziej
:thumbsup:  :clap: ​Moje dzieci sa trochę większe - ale też nie chcą kupować wędlin w sklepie  :facepalm: ​i taką metodą mam robotę hobbystyczną - widze ,że borniaczek się sprawdził i osuszanie było  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595093
Udostępnij na innych stronach

Spotkałam w necie taką ofertę mięsa pod nazwą "polędwica cygańska"

:

attachicon.gifpoledwica-cyganska-angus.1.jpg

 

Rzadziej spotykane cięcie pozwalające uzyskać dość miękki i kruchy fragment łopatki wołowej. Mięso jest chude, o zwartej strukturze. Po zamarynowaniu, które skruszeje mięso, dobre na szybkie bistro-steki. Surowe świetnie się nadaje na tatara.

 

Jest to mięsień nadgrzebieniowy - en. chuck tender.

Ale czy to kolega kupił?

To co nabyłem, wyglądało prawie identycznie. Niestety zdjęcia pokazać nie mogę, bo go nie zrobiłem. A teraz, po "ususzeniu" to już wygląda trochę inaczej. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595318
Udostępnij na innych stronach

Jestem po pierwszej sterylizacji pasztetu w turku. Trochę emocji było jak to zawsze gdy coś robi się pierwszy raz dlatego trochę męczyłem Zbója Madeja pytaniami.W sumie wszystko było ok. z wyjątkiem małego wycieku tłuszczyku do wody. Farsz był 1,5 cm od wieczka a po sterylizacji ok 1,0 cm. Przy pasztecie to normalka czy a dużo farszu. woda była 1 cm nad wieczkami drugiej warstwy /spód 7 słoików 0,3 a druga  warstwa 6 słoików 0,2/.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596000
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj od 5:00 rano wędziłam.

Dostałam zgodę sąsiadki - graniczymy ogródkami atrialnymi - na wędzenie do 9:00.

Dobre i to  :)

Uwędziłam coś takiego:

 

post-40040-0-03645700-1524313601_thumb.jpg  post-40040-0-46747400-1524313611_thumb.jpg

 

Potem było parzenie.

Jutro będzie jeszcze 8h wędzenia zimnego i kilka dni suszenia do 70% wagi wyjściowej.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596058
Udostępnij na innych stronach

EAnna współczuję. Ja mogę dymić kiedy chcę. Sąsiedzi mówią tylko , że ładnie dymek  pachnie. Nieraz  po dymieniu jakiś "ogryzek" im ofiaruję ;) i wszyscy są zadowoleni :).

PS. Kiełbaski ładne :thumbsup: - ja właśnie dymię podobne i też będę dowędzał  po parzeniu.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596063
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko nie wiem jak sie "ona" nazywa

To jest "tajomstwo" - jak mówią bracia Słowacy.

Jak będzie gotowa to pokażę przekrój i będzie zgadywanie  :frantics:

Tylko jedna osoba zostanie wyłączona z konkursu  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596064
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko jedna osoba zostanie wyłączona z konkursu 

 

 

 

Uwędziłam coś takiego:
. :)

 

Ja chyba wiem jak się nazywa. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596065
Udostępnij na innych stronach

Dlatego to o Tobie była mowa :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596066
Udostępnij na innych stronach

Już nic nie mówie,ale sądzę że  to będzie trudna zagadka :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596068
Udostępnij na innych stronach

Czy jest to kiełbasa z 16-ki , Czy autorska ? Może regionalna? I być może z dziczyzną ? :). No jakaś podpowiedź by się przydała  ;)  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596082
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakaś podpowiedź by się przydała

Przekrój powie wiele :D

(w przyszłym tygodniu) 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596084
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziczyzna na Sto procent

 

Poczekaj na przekrój. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596131
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.