jacekw57 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Kupiłem polędwicę wołową o nazwie "cygańska". To nie jest polędwica tylko ligawa. Dosyć twardy mięsień półścięgnisty. 1kg polędwicy wołowej kosztuje obecnie ok. 100zł. Zdaje sobie sprawę, że to nie ta "prawdziwa". Po prostu tak ją nazwali w sklepie. A leży na ladzie pomiędzy tą prawdziwą a ligawą, zatem prawdziwą ligawą też nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 leży na ladzie pomiędzy tą prawdziwą a ligawą, zatem prawdziwą ligawą też nie jest. Wybacz - nie jest to atak na Ciebie - poczytaj uważnie rozbiór mięsa wołowego - w Warszawie polędwica wołowa kosztuje od 80-120 zł - natomiast ligawa to już koszt ok 30-45 zł i musisz sobie sam odpowiedzieć co kupiłeś ? polędwica tzw cygańska zwana też oszukaną to właśnie ligawa. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Spotkałam w necie taką ofertę mięsa pod nazwą "polędwica cygańska": Rzadziej spotykane cięcie pozwalające uzyskać dość miękki i kruchy fragment łopatki wołowej. Mięso jest chude, o zwartej strukturze. Po zamarynowaniu, które skruszeje mięso, dobre na szybkie bistro-steki. Surowe świetnie się nadaje na tatara. Jest to mięsień nadgrzebieniowy - en. chuck tender.Ale czy to kolega kupił? Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 zdjęcia mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Z wielkiej Księgi Wołowiny:MIĘSIEŃ NADGRZEBIENIOWY ZE WZGLĘDU NA KSZTAŁT BYWA NAZYWANY FAŁSZYWĄ POLĘDWICĄ LUB POLĘDWICĄ BARKOWĄ. MIĘSO O DELIKATNYCH, CIENKICH WŁÓKNACH JEST PRZEROŚNIĘTE GRUBYMI ŚCIĘGNAMI. SAMO MIĘSO JEST DOŚĆ CHUDE, DLATEGO WYMAGA PODCZAS PROCESU OBRÓBKI TERMICZNEJ DODANIA TŁUSZCZU. W TYM CELU MOŻNA JE SZPIKOWAĆ SŁONINĄ, BOCZKIEM, INNYM BARDZIEJ TŁUSTYM MIĘSEM ELEMENTU, Z KTÓREGO PRZYGOTOWUJE SIĘ POTRAWĘ. MOŻNA EWENTUALNIE OBŁOŻYĆ MIĘSIEŃ NADGRZEBIENIOWY BARDZIEJ TŁUSTYMI GATUNKAMI MIĘS ALBO GO W NIE ZAWINĄĆ. NADAJE SIĘ ON DO PIECZENIA I POWOLNEGO PIECZENIA, A PO USUNIĘCIU ŚCIĘGIEN NA BEFSZTYK TATARSKI, KOTLETY SIEKANE, GRILLOWANE MEDALIONY. Z TEGO ELEMENTU PRZYGOTOWUJE SIĘ SZTUKĘ MIĘSA, ZRAZY, PIECZEŃ, SZTUFADĘ, GULASZ, BITKI. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malwa89 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Narazie dopiero uczymy się, ale i tak nasze pierwsze rybki i szynki wyszły według dzieci wyśmienite a to cieszy najbardziej. Teraz młoda nie chce rano przed szkołą mleka z płatkami tylko kanapkę z szynką???? Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Malwa89 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) Piękne, na pewno smaczne wyroby i dobry przykład dla dzieci Ten kawałek na piątym i szóstym zdjęciu to jest z łopatki? Teraz młoda nie chce rano przed szkołą mleka z płatkami tylko kanapkę z szynkąTo proszę słuchać dziecka Płatki z mlekiem to jest - przepraszam, współczesny - s-y-f . Po takim śniadaniu dziecko jest senne i nie może skupić uwagi.Moje wnuki samą wędlinę do szkoły noszą Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 wyszły według dzieci wyśmienite a to cieszy najbardziej Moje dzieci sa trochę większe - ale też nie chcą kupować wędlin w sklepie i taką metodą mam robotę hobbystyczną - widze ,że borniaczek się sprawdził i osuszanie było Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw57 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Spotkałam w necie taką ofertę mięsa pod nazwą "polędwica cygańska":poledwica-cyganska-angus.1.jpg Rzadziej spotykane cięcie pozwalające uzyskać dość miękki i kruchy fragment łopatki wołowej. Mięso jest chude, o zwartej strukturze. Po zamarynowaniu, które skruszeje mięso, dobre na szybkie bistro-steki. Surowe świetnie się nadaje na tatara. Jest to mięsień nadgrzebieniowy - en. chuck tender.Ale czy to kolega kupił?To co nabyłem, wyglądało prawie identycznie. Niestety zdjęcia pokazać nie mogę, bo go nie zrobiłem. A teraz, po "ususzeniu" to już wygląda trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-595318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Jestem po pierwszej sterylizacji pasztetu w turku. Trochę emocji było jak to zawsze gdy coś robi się pierwszy raz dlatego trochę męczyłem Zbója Madeja pytaniami.W sumie wszystko było ok. z wyjątkiem małego wycieku tłuszczyku do wody. Farsz był 1,5 cm od wieczka a po sterylizacji ok 1,0 cm. Przy pasztecie to normalka czy a dużo farszu. woda była 1 cm nad wieczkami drugiej warstwy /spód 7 słoików 0,3 a druga warstwa 6 słoików 0,2/. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Dzisiaj od 5:00 rano wędziłam.Dostałam zgodę sąsiadki - graniczymy ogródkami atrialnymi - na wędzenie do 9:00.Dobre i to Uwędziłam coś takiego: Potem było parzenie.Jutro będzie jeszcze 8h wędzenia zimnego i kilka dni suszenia do 70% wagi wyjściowej. Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Bardzo apetyczne fotki,i kolor ladny,tylko nie wiem jak sie "ona" nazywa Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zapowiada się fajnie ,tłuszczyk widać więc to musi być dobre Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) EAnna współczuję. Ja mogę dymić kiedy chcę. Sąsiedzi mówią tylko , że ładnie dymek pachnie. Nieraz po dymieniu jakiś "ogryzek" im ofiaruję i wszyscy są zadowoleni .PS. Kiełbaski ładne - ja właśnie dymię podobne i też będę dowędzał po parzeniu. Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 tylko nie wiem jak sie "ona" nazywa To jest "tajomstwo" - jak mówią bracia Słowacy.Jak będzie gotowa to pokażę przekrój i będzie zgadywanie Tylko jedna osoba zostanie wyłączona z konkursu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Tylko jedna osoba zostanie wyłączona z konkursu Uwędziłam coś takiego: . Ja chyba wiem jak się nazywa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Dlatego to o Tobie była mowa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Już nic nie mówie,ale sądzę że to będzie trudna zagadka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Czy jest to kiełbasa z 16-ki , Czy autorska ? Może regionalna? I być może z dziczyzną ? . No jakaś podpowiedź by się przydała Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 jakaś podpowiedź by się przydała Przekrój powie wiele (w przyszłym tygodniu) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Ja chyba wiem jak się nazywa. Ja też chyba znam "tajomstwo" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 tajomstwo Tajmostvo (przez V ) tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Dziczyzna na Sto procent Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Dziczyzna na Sto procent Poczekaj na przekrój. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Czekam! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/48/#findComment-596133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.