Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie obrażam się ,wiem że każda wada może mieć parę przyczyn na pewno mam w komorze za dużą wilgotność, mam niedużą wędzarnię murowaną z kanałem dł ok170cm staram się wędzić zimnym dymem o temp wewnątrz komory 30 stopni no mam mokre produkty
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87987
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Do kolegi jędrek-107. Ja na Twoim miejscu zwróciłbym szczególną uwagę na:

1 - prawidłowe ociekanie wędzonek po zakończeniu peklowania (dobrze jest jak wędzonki wiszą). Ociekanie jest wtedy skuteczniejsze.

2 - prawidłowe osuszenie wędzonek (w dotyku muszą być suche - nie wilgotne)

3 - wcześniej mocno rozgrzej wędzarnie np. do 90 st.C i podtrzymej tą temperaturę kilkanaście minut. Następnie obniż temperaturę w wędzarce do żądanej w jakiej chcesz wędzić i tyle.

Spróbuj tak zrobić i napisz czy pozbyłeś się problemu mokrych wędzonek.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87992
Udostępnij na innych stronach

No i podczas dosuszania w wędzarni daj wędzonkom trochę pooddychać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87996
Udostępnij na innych stronach

zdarza że w wędzarni ''pocą się wędliny"

.

Chciałbym wiedzieć jakie wędliny.. Wędzarnia murowana -gdzie stoi jak jest skonstruowane ujście dymu . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87999
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jędrek 107,.Może masz kiełbasę zbyt tłustą i dlatego kiełbasa Ci się poci.

Przy złym obsuszaniu nie nazywamy to poceniem tylko roszeniem się kiełbasy.

Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88000
Udostępnij na innych stronach

No i masz problem chyba rozwiązany. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88002
Udostępnij na innych stronach

Jakie są wymiary komina.To kiełbasy wcale nie wędzisz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88003
Udostępnij na innych stronach

Jak szeroki jest komin 5cm. 10 cm ,20 cm a może 50 cm. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88005
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Moje wczorajsze boje, nie tylko na kompie :grin:

Osuszanie.Prześcieradło używane i przygotowane jak pada deszcz.

Temperatura taka sama w całej komorze.Zamontowany wiatraczek z regulacją obrotów.

I czas na wyjmowanie po ostatnich 1,5h w 80*C

 

Wędzone drzewem wiśniowym.Dodam, że przez cały czas wedzenia ok.8h ani razu nie dotknąłem drzwiczek paleniska kozy - cały czas otwarte na ful, ani fajerki jak jązdjąłem do rozpalania to tak zostało.Temperaturę regulowałem ilością włożonego drewna i jego grubością. Ja rozpalam przy użyciu ekologicznej podpałki do grilla (te jak płyta pilśniowa) i ccienkich szczapek :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88008
Udostępnij na innych stronach

Boje z wedzonkami wyszły Ci zdecydowanie lepiej i przede wszystkim, na zdrowie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88009
Udostępnij na innych stronach

jędrek107, i tu chyba jest rozwiązanie Twego problemu, brak należytego cugu w wędzarni, za mały przekrój komina.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88010
Udostępnij na innych stronach

Proponuję rozwalić całe sklepienie z tym mini kominkiem, zrobić tak jak ma Gonzo i będziesz szczęśliwy jak On. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88011
Udostępnij na innych stronach

Moje wczorajsze boje, nie tylko na kompie :grin:

 

Gonzuś . Wędzenie profesjonalne ." Pigfufka " pomogła :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88013
Udostępnij na innych stronach

Zastosuję się do rady Dziadka ,ja podejrzewałem że to sprawka złego odprowadzania wilgoci ale chciałem usłyszeć zdanie bardziej doświadczonej osoby,jeszcze raz dziękuję. No postaram się zastosować do rady Miodka ,schowam dyplom do szuflady i zacznę edukację od nowa ale dopiero od nowego roku szkolnego ,pozdrawiam .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88042
Udostępnij na innych stronach

Gonzo! To jest to o czym pisałem w swoich postach, na temat budowy wędzarni. Zadnych kominów, ciągu - cugu itd. Duża komora to dobry komin i stabilne wedzenie, nawet możesz wyłączyć wiatraczek. Chociaż wiatraczek przyśpiesza osuszanie i powoduje równomierne wędzenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88045
Udostępnij na innych stronach

No postaram się zastosować do rady Miodka ,schowam dyplom do szuflady i zacznę edukację od nowa ale dopiero od nowego roku szkolnego

 

Dobrze że zrozumiałeś , Wieczory długie , naukę rozpoczynaj jak najprędzej :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88047
Udostępnij na innych stronach

Dodam że bardzo duży wpływ na wilgotność ma również wędzenie mokrym drewnem, ale nie zawsze. Zależy to od szczelności wędzarni jak również jej typu Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88054
Udostępnij na innych stronach

jędrek107, ! Napisz jaki masz kanał dolotowy i palenisko. Czasami jest tak że, blaszane palenisko i kanał dymny wykonany z blachy jest przyczyną i należy palić suchym drzewem. Ja mam wszystko z bloczków i palenisko wraz z kanałem po nagrzaniu jest bardzo higroskopijne, więc mogę palić wilgotnym drewnem bez przeszkód. Komora wykonana z drewna i obita czarną blachą jest zawsze sucha i nawet nie obsuszam wędzonek i ryb. Częstą wadą wędzarni jest zadaszenie szczelne i kominy. Moja wędzarnia ma szczelinę przy dachu na 1,5 cm i dodatkowo odsuwane deski z dwóch stron. Solidność wykonania czasami powoduje szereg problemów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88062
Udostępnij na innych stronach

Andyandy nie ukrywam, że przy budowie wędzarni wzorowałem się i na Twoim pomyśle z kominem bez komina :grin: Gdybym stawiał stacjonarną to również Twoje rozwiązanie z podwójnym kanałem od razu wpadło mi w oko :cool:

 

Andrzeju_k - "pigfufka" tak, ale tylko na popatrzenie no i ewentualnie po wędzeniu :grin: Kiedyś przez czytanie z 10kg krakowskiej poszło się j......... :devil: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88090
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, Witam Masz coś takiego jak moja "sławojka" dziurawa i dymi się z każdej szczeliny ale wędzi dobrze.Wczoraj 30 kg kiełbaski, a dzisiaj szyneczki, polędwiczki, baleronik, grube kiełbaski i słoninka.Właśnie w tej chwili parzę.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88095
Udostępnij na innych stronach

SMORODINA, Moje ostatnie wędzenie to 24kg łososia. Należy pamiętać o zasoleniu przynajmniej 4 dni i więcej, jak są duże kawałki. Wędziłem trzy dni i noce.

Ps. Na filmie "U Pana Boga za piecem" też taka wędzarnia była że wszystko było widać co jest w środku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88101
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.