Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

salvado napisał

 

widzę, że do świąt z głodu nie umrzesz :-)

 

Nie za wiele w domu zostało wszystko na zamówienie dla bliskiej rodzinki.

 

Makrasz napisał

Witaj Spec z miłą chęcią bym z Toba porozmawiał interesuje mnie wędzarnia w której uwędziłeś Pozdrawiam Makrasz

 

nie dawałem fotek wędzarni bo jest brzydka jak noc listopadowa, ale uwędziła całkiem dobrze :grin:

Jak masz jakieś pytania to wal śmiało.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-75151
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szynka (zrazowa górna)

Te szynki to z Duroca, WBP czy PBZ, dużo ta świnka dała, dlatego pytam? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-75160
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dwa dni wędziłem prawie zimnym tzn. lekko ciepłym dymem małą szynkę wiśnią. Peklowana była 4 dni w lodówce eksperymentalnie. Dziś przy rozbiorze szynki wykroiłem dwie szynki małe, bo mięso do kiełbas potrzebne i zapeklowałem bez tabelek, aczkolwiek waga potrzebna była. W poniedziałek wędzę. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77235
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa

witaj Spec

kiełbasa twoja to już pobiła wyrób regionalny od Pana Wolarka z Liszek gratuluję

 

Pierwszego 8 godzin, drugiego 9.

tak się zastanawiam za ile brrrrr ile można by było wyciągnąć od klienta

za taką piękną wędzonke wędzoną 17 godz.,a gdzie reszta :question: w dzisiejszych

czasach,u ojców benedyktów z Tyńca to by musiała kosztować a z 80zł/kg chyba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77295
Udostępnij na innych stronach

cena napewno przy takim wyrobie musi być wysoka.

Tak myślę, nie licząc robocizny, uwzględniając sól, drewno, prąd i ubytek wagi cena wychodzi około 16 zł za kilogram. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77407
Udostępnij na innych stronach

cena napewno przy takim wyrobie musi być wysoka.

Tak myślę, nie licząc robocizny, uwzględniając sól, drewno, prąd i ubytek wagi cena wychodzi około 16 zł za kilogram. :grin:

 

 

 

I to jest właśnie piękne we własnych wyrobach. Nie dość że smak jest o niebo lepszy od sklepowych wyrobów naszpikowanych chemią to i koszt wykonania jest relatywnie niski. Za 16 zł w sklepie to jakąś zwyczajną kupisz która po 3 dniach w lodówce sama z niej wyjdzie :)

 

Gratuluje pięknego i zapewne smacznego wyrobu. :smile:

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77579
Udostępnij na innych stronach

po 3 dniach w lodówce sama z niej wyjdzie :)

 

Racja, a zrobione przez nas, nie chcą :grin:

Kiełbasa, która przeleżała w lodówce ze 4 miesiące.Zrobiła się tak such i twarda, że nożem cieżko uciąć (Luiza nie da rady :grin: ).Jest twardsza niż mięso suszone przez Indian :rolleyes:

Pomimo to, Luiza jak spróbowała to codziennie żuje po kilka centymetrów i się delektuje smakiem :tongue:

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77580
Udostępnij na innych stronach

).Jest twardsza niż mięso suszone przez Indian :rolleyes:

 

Jak już się zmęczycie żuciem , przywoź na Zlot . Przy ognisku wieczory będą długie :lol:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77582
Udostępnij na innych stronach

Jak mogłeś wędzić na zimno jak na dworze ciepło.

Ja wędziłem metkę na zimno, jak nie było słońca to temp. ok 25 st., jak słońce świeciło na moją blasznkę to było 35 st. I jakie to zimne wędzenie?

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77794
Udostępnij na innych stronach

Ja wędziłem metkę na zimno, jak nie było słońca to temp. ok 25 st., jak słońce świeciło na moją blasznkę to było 35 st. I jakie to zimne wędzenie?

Blaszankę - mówisz.U mnie jest wędzaraka z drewna +wełna 5cm + znowu boazeria olchowa (od wewnąrz) i tam temperatura (wewnątrz wędzarki) jest niższa jak 35*C (bo 18*C). Ja już od 3 dni wędzę na zimno.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77795
Udostępnij na innych stronach

wędzaraka z drewna +wełna 5cm + znowu boazeria olchowa (od wewnąrz) i tam temperatura (wewnątrz wędzarki) jest niższa jak 35*C (bo 18*C).

O klimie zapomniałeś dopisać :lol:

Ja już od 3 dni wędzę na zimno.

A ja już od czterech ostrzę zęby :devil: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77796
Udostępnij na innych stronach

Ja jako człowiek morza .\, rybki moczę w morskiej wodzie , wieszam w "przewiewnym miejscu i potem tylko do wędzarni :wink:Coś w tym stylu:

http://www.youtube.com/watch?v=oNpH5tx4Pu8

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-77991
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

a ten schowek to na co ????

Wyciąłem tzw.żyły i za słabo ścisnąłem - prawie wcale i skrytka taka powstała, ale dzieci mają mniej do wycinania. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-79465
Udostępnij na innych stronach

a ten schowek to na co ????

Wyciąłem tzw.żyły i za słabo ścisnąłem - prawie wcale i skrytka taka powstała, ale dzieci mają mniej do wycinania. :grin:

Jak Ty ją w siatkę upakowałeś?
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-79467
Udostępnij na innych stronach

Jak Ty ją w siatkę upakowałeś?

Owinąłem bandażem, jak Andrzej paluszek, delikatnie. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-79468
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Andy, nie obraź się, ale te Twoje wędzonki przy tej dekoracji to tak seee wyglądają :lol: :lol: :lol: :wink:

 

Trochę pozwiedzałem świata i trochę tych dekoracji kulinarnych widziałem, ale te naprawdę są super.

 

PS

Nooo doobra Andy, wędzonki też są OK :wink: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/3/#findComment-81589
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.