karuzo Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 16 Lutego 2017 Idzie tutaj jakoś szybko wrzucić zdjęcia z telefonu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-540983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 16 Lutego 2017 Bez problemu musisz dołączyć do wpisu a następnie wkleić do postu , funkcja dostępna w "więcej opcji" Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-540986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 16 Lutego 2017 http://m.fotosik.pl/zdjecie/c5e477bfe3223342 [Dodano: 16 lut 2017 - 08:10] Na razie dodałem w ten sposób to moje ostatnie wędzenie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-540987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 16 Lutego 2017 Efekty systemu zadowalające, nawet bardziej niż zadowalające Podoba mi się, może kiedyś jak czasu więcej będę miał to podejmę próbę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-540993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 16 Lutego 2017 dwa rzuty po 12 do 16godzin w zimnym dymie i na koniec zazwyczaj 3dnia podpiekam. Tak wędził mój dziadek i ojciec. Co sądzicie o takim sposobie wędzenia? Troch bez sensu ba najpierw prowadzisz wędzenie jak zimne a następnie podpiekasz . A nie ma wędlin zimno wędzonych podpiekanych bo jest to wewnętrznie sprzeczne .Czyli albo zimno wędzone albo podpiekane .Kolory b.ładne pewnie aromat też Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-540994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 20 Marca 2017 Moje ostatnie wyroby wieprzowo- wołowe : salcesony biały , czarny , brunszwicki i łódzki oraz kaszanka i wątrobianka do krojenia . Materiału to głowy wieprzowe , podgardle , boczek ,skórki , słonina karkowa, serce i ozor wołowy , krew suszona . Trochę mało wybarwione bo niepotrzebnie krew po wymieszaniu niepotrzebnie zagotowałem bo smakuję farsz przed niadzianiem i jakoś surowa mi nie "pasi" , Smak jednak odpowiedni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-544800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 20 Marca 2017 Taka porcyjka z rana to jak śmietana,bardzo ładne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-544803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 20 Marca 2017 Smak jednak odpowiedni . Henio i tego się trzymajmy . Ja mogę surową krew próbować więc mi łatwiej dobierać kolor :D Pozdrowienia Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-544809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 20 Marca 2017 Henio i tego się trzymajmy bardzo ładne ... zdjęcie... Pozdrówka Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-544837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 20 Marca 2017 Heniu, przeniosłeś salcesony w dziedzinę mistycyzmu :clap: Jeszcze kawałek szkła i Decha Junaka kompletna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-544841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A tak na Wielki Piątek uwędziłem dwie polędwice bosmańskie z łososia bałtyckiego - waga to prawie dwa kilo więc i na Święta wystarczy . Ps. To moja wędzarenka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-547761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A tak na Wielki Piątek uwędziłem dwie polędwice bosmańskie z łososia Henio jak masz dwie to możesz się podzielić ze mną Qrcze wędzarnia jak Alfa-romeo . Pozdrowionka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-547765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 To moja wędzarenka . No... I we takii szofie ina dwie bombki,...??? ... Poozdro Heniu !!! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-547854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Tak wygląda w przekroju.[Dodano: 16 kwi 2017 - 12:25] Poozdro Heniu Pozdrowionka Dzięki za pozdrowienia i Najlepszego w Święta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-548237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opat Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam. A tak na Wielki Piątek uwędziłem dwie polędwice bosmańskie z łososia bałtyckiego Byłbyś tak uprzejmy i zdradził gdzie kupujesz tego bałtyckiego ?Też jestem z Gdańska i zdecydowanie wolę naszego lub troć zamiast tego norweskiego szajsu, ale ostatnio ani w Sobieszewie/Świbnie ani w Sopocie nie mieli ? Swoją drogą wyroby pierwsza klasa - mam nadzieję że moje też kiedyś będą podobne PozdrawiamRadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-548382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greyf Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Witam wszystkich.Może w końcu i ja się pochwalę czego nauczyłem się od Was.Zacznę od tego, że bardzo rzadko wędzę. Wędzonki, kiełbasy wędzę zaledwie kilka razy do roku, więc nauka idzie żółwim tempem, ale efekty powoli przychodzą i jestem zadowolony. Dzisiaj, w końcu pamiętałem o aparacie i zrobiłem kilka fotek z wędzenia ćwiartek z kurczaka.Moja wędzarnia, to „kibelek” bez stropu. Dopływ powietrza- od dołu poziomej zasuwy (wylewka ma wymiary mniejsze niż wymiary zewnętrzne paleniska, stąd też szczelina 1,5 cm doprowadzająca powietrze do strefy tlenia). W razie potrzeby dopływ powietrza zwiększam poprzez rozsunięcie poziomej zasuwy. Dach otwierany na cztery strony świata. Na początku sterowałem dymem poprzez unoszenie dachu. Od wiosny tego roku otwieram drzwi komory i pod górną deskę wsuwam stary obrus i tak wędzę. Dym ma ujście w nieszczelnościach dachu, rozszczelnieniach komory przy słupkach (na wysokości wędzonek) oraz poprzez obrus. Śmiem powiedzieć, że najprostsze rozwiązania są najlepsze No dobra, wystarczy tego stękania i pora przejść do konkretów.Tak oto wygląda moja wędzarnia z obrusem. A tak wyglądają uwędzone ćwiartki kuraka Do zgromadzenia żaru użyłem drewna bukowego. Natomiast do wędzenia- drewno śliwy i akacji. Jestem zadowolony z moich postępów. To wszystko tylko i wyłącznie Wasza zasługa, za co gorąco Wam wszystkim dziękuję.Cel jaki sobie postawiłem, to nauczyć się w miarę poprawnie zrobić po jednym produkcie z każdego asortymentu.Kiełbasy, wędzonki i kurczaki, jak na moje możliwości już w miarę przyzwoicie wychodzą. Kaszanka- ujdzie w tłumie. Salceson (a w zasadzie głowizna) pierwszy raz ostatnio robiłem i nigdy więcej tłuszczu w salcesonie. Na resztę produktów powolutku przyjdzie czas. A tak na marginesie, to szkoda, że nie robiłem zdjęć pierwszych moich wyrobów w starej, kanałowej wędzarni. Mielibyście ubaw. Trochę przypominałem „wczesnego zbójaszka” hehe Nieśmiało zapytam, czy mogę liczyć na Waszą pomoc w przypadku niejasności?Pozdrawiam wszystkich miłośników dymu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-555722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-555739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Bardzo ładnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-555747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) pierwszy raz ostatnio robiłem i nigdy więcej tłuszczu w salcesonie. Zależy do jakiego, ale do włoskiego to pomyłka.Wystarczy tego z głów wp. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=544678 P.SUdka Edytowane 25 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-555749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Nieśmiało zapytam, czy mogę liczyć na Waszą pomoc w przypadku niejasności? SiBy zawsze sobie pomagają - lepiej poczytać a w niejasnościach pytać przed a nie po -udka ładniutkie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-555755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzamen Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 28 Czerwca 2017 To pierwsza kiełbasa na którą zrobienie namówił mnie teściu.Nie pytajcie o przepis bo go nie pamiętam. Zebrałem przepisy od kilku wędzarzy i stworzyłem swój.Następnym razem spisze to wszystko.pierwsze nabijanie do jelita wędzenie temp.jakieś 60 st. około 4-5 godzgotowy wyrób Może wygląda jak zwykła pospolita kiełbasa ale ten smak .Po prostu poezja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-556406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 30 Czerwca 2017 To pierwsza kiełbasa na którą zrobienie namówił mnie teściu.Nie pytajcie o przepis bo go nie pamiętam. Zebrałem przepisy od kilku wędzarzy i stworzyłem swój.Następnym razem spisze to wszystko. Może wygląda jak zwykła pospolita kiełbasa ale ten smak .Po prostu poezja.Dokładnie, nawet jak nie wyjdzie jakbyśmy chcieli to i tak jest o niebo lepsza jak masówka. Ładnie wygląda jak na pierwszy raz, dużo lepiej jak moja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-556692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 5 Września 2017 Wędzenie z ostatniego tygodniaPo raz pierwszy na dym poszły rybki (solone z ręki). Kiełbasa wiejska tradycyjna Kabanosy Wędzonki Krakowska Boczek Pozdrawiam wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-565655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 4 Listopada 2017 Moje ostatnio zrobione wędzonki : szynka i baleron w kątnicy wołowej , pierś z indyka w siatce , kurczak aromatyczny DZIADKA i polędwica w słonince. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-573935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 4 Listopada 2017 :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-573945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.