Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bez problemu musisz dołączyć do wpisu a następnie wkleić do postu , funkcja dostępna w "więcej opcji"

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-540986
Udostępnij na innych stronach

 

 

dwa rzuty po 12 do 16godzin w zimnym dymie i na koniec zazwyczaj 3dnia podpiekam. Tak wędził mój dziadek i ojciec. Co sądzicie o takim sposobie wędzenia?

Troch bez sensu ba najpierw prowadzisz wędzenie jak zimne a następnie podpiekasz . A nie ma wędlin zimno wędzonych podpiekanych bo jest to wewnętrznie sprzeczne .Czyli albo zimno wędzone albo podpiekane .Kolory b.ładne pewnie aromat też

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-540994
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moje ostatnie wyroby wieprzowo- wołowe : salcesony biały , czarny , brunszwicki i łódzki oraz kaszanka i wątrobianka do krojenia .

 

Materiału to głowy wieprzowe , podgardle , boczek ,skórki , słonina karkowa, serce i ozor wołowy , krew suszona .

 

Trochę mało wybarwione bo niepotrzebnie krew po wymieszaniu niepotrzebnie zagotowałem bo smakuję farsz  przed niadzianiem i jakoś surowa mi nie "pasi" , Smak jednak odpowiedni .

post-41581-0-08475200-1489996696_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-544800
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak jednak odpowiedni .

 

 

Henio i tego się trzymajmy  . Ja mogę surową krew próbować więc mi łatwiej dobierać kolor :D :D

 

 

 Pozdrowienia

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-544809
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A tak na Wielki Piątek uwędziłem dwie polędwice bosmańskie z łososia  bałtyckiego - waga to prawie dwa kilo więc i na Święta wystarczy .

 

Ps. To moja wędzarenka .

post-41581-0-56342500-1492091540_thumb.jpg

post-41581-0-49982600-1492091561_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-547761
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak na Wielki Piątek uwędziłem dwie polędwice bosmańskie z łososia

 

Henio :thumbsup::clap:    jak masz dwie to możesz się podzielić ze mną  :D     Qrcze wędzarnia jak Alfa-romeo . :D

 

Pozdrowionka

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-547765
Udostępnij na innych stronach

 

 

To moja wędzarenka .
  No... I we takii szofie ina dwie bombki,...??? :facepalm::( ... :clap::thumbsup::cool:  Poozdro  Heniu :)  !!!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-547854
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

 

 

A tak na Wielki Piątek uwędziłem dwie polędwice bosmańskie z łososia bałtyckiego

 

Byłbyś tak uprzejmy i zdradził gdzie kupujesz tego bałtyckiego ?

Też jestem z Gdańska i zdecydowanie wolę naszego lub troć zamiast tego norweskiego szajsu, ale ostatnio ani w Sobieszewie/Świbnie ani w Sopocie nie mieli ?

 

Swoją drogą wyroby pierwsza klasa - mam nadzieję że moje też kiedyś będą podobne :) 

 

Pozdrawiam

Radek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-548382
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich.

Może w końcu i ja się pochwalę czego nauczyłem się od Was.

Zacznę od tego, że bardzo rzadko wędzę. Wędzonki, kiełbasy wędzę zaledwie kilka razy do roku, więc nauka idzie żółwim tempem, ale efekty powoli przychodzą i jestem zadowolony. Dzisiaj, w końcu pamiętałem o aparacie i zrobiłem kilka fotek z wędzenia ćwiartek z kurczaka.

Moja wędzarnia, to „kibelek” bez stropu. Dopływ powietrza- od dołu poziomej zasuwy (wylewka ma wymiary mniejsze niż wymiary zewnętrzne paleniska, stąd też szczelina 1,5 cm doprowadzająca powietrze do strefy tlenia). W razie potrzeby dopływ powietrza zwiększam poprzez rozsunięcie poziomej zasuwy. Dach otwierany na cztery strony świata. Na początku sterowałem dymem poprzez unoszenie dachu. Od wiosny tego roku otwieram drzwi komory i pod górną deskę wsuwam stary obrus i tak wędzę. Dym ma ujście w nieszczelnościach dachu, rozszczelnieniach komory przy słupkach (na wysokości wędzonek) oraz poprzez obrus. Śmiem powiedzieć, że najprostsze rozwiązania są najlepsze ;)

No dobra, wystarczy tego stękania i pora przejść do konkretów.

Tak oto wygląda moja wędzarnia z obrusem.

 

post-57325-0-43436800-1498341556_thumb.jpg

 

A tak wyglądają uwędzone ćwiartki kuraka

 

post-57325-0-13423900-1498341585_thumb.jpg

post-57325-0-62361400-1498341629_thumb.jpg

 

Do zgromadzenia żaru użyłem drewna bukowego. Natomiast do wędzenia- drewno śliwy i akacji.

 

Jestem zadowolony z moich postępów. To wszystko tylko i wyłącznie Wasza zasługa, za co gorąco  Wam wszystkim dziękuję.

Cel jaki sobie postawiłem, to nauczyć się w miarę poprawnie zrobić po jednym produkcie z każdego asortymentu.

Kiełbasy, wędzonki i kurczaki, jak na moje możliwości już w miarę przyzwoicie wychodzą. Kaszanka- ujdzie w tłumie. Salceson (a w zasadzie głowizna) pierwszy raz ostatnio robiłem i nigdy więcej tłuszczu w salcesonie. Na resztę produktów powolutku przyjdzie czas.

 

A tak na marginesie, to szkoda, że nie robiłem zdjęć pierwszych moich wyrobów w starej, kanałowej wędzarni. Mielibyście ubaw. Trochę przypominałem „wczesnego zbójaszka” hehe ;)

 

Nieśmiało zapytam, czy mogę liczyć na Waszą pomoc w przypadku niejasności?

Pozdrawiam wszystkich miłośników dymu

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-555722
Udostępnij na innych stronach

pierwszy raz ostatnio robiłem i nigdy więcej tłuszczu w salcesonie.

 

Zależy do jakiego, ale do włoskiego to pomyłka.Wystarczy tego z głów wp. 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=544678

 

P.S

Udka  :clap:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-555749
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nieśmiało zapytam, czy mogę liczyć na Waszą pomoc w przypadku niejasności?
SiBy zawsze sobie pomagają - lepiej poczytać a w niejasnościach pytać przed a nie po -udka ładniutkie :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-555755
Udostępnij na innych stronach

To pierwsza kiełbasa na którą zrobienie namówił mnie teściu.

Nie pytajcie o przepis bo go nie pamiętam. Zebrałem przepisy od kilku wędzarzy i stworzyłem swój.

Następnym razem spisze to wszystko.

post-63794-0-51102100-1498663850_thumb.jpg

pierwsze nabijanie do jelita :thumbsup:

post-63794-0-61954500-1498663886_thumb.jpg

wędzenie :frantics:

temp.jakieś 60 st. około 4-5 godz

post-63794-0-18971100-1498663912_thumb.jpg

post-63794-0-31754400-1498663924_thumb.jpg

gotowy wyrób :clap:

Może wygląda jak zwykła pospolita kiełbasa ale ten smak :tongue: .Po prostu poezja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-556406
Udostępnij na innych stronach

To pierwsza kiełbasa na którą zrobienie namówił mnie teściu.

Nie pytajcie o przepis bo go nie pamiętam. Zebrałem przepisy od kilku wędzarzy i stworzyłem swój.

Następnym razem spisze to wszystko.

 

Może wygląda jak zwykła pospolita kiełbasa ale ten smak :tongue: .Po prostu poezja.

Dokładnie, nawet jak nie wyjdzie jakbyśmy chcieli to i tak jest o niebo lepsza jak masówka. Ładnie wygląda jak na pierwszy raz, dużo lepiej jak moja.  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-556692
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wędzenie z ostatniego tygodnia

Po raz pierwszy na dym poszły rybki (solone z ręki).

post-60980-0-94274800-1504595118_thumb.jpg

 

Kiełbasa wiejska tradycyjna

post-60980-0-23583500-1504595187_thumb.jpgpost-60980-0-46615100-1504595228_thumb.jpg

 

Kabanosypost-60980-0-74432400-1504595314_thumb.jpgpost-60980-0-89975000-1504595336_thumb.jpgpost-60980-0-51997900-1504595358_thumb.jpg

 

Wędzonki

 

post-60980-0-99734400-1504595414_thumb.jpgpost-60980-0-17485900-1504595436_thumb.jpg

 

Krakowska

post-60980-0-48794200-1504595471_thumb.jpg

 

Boczek

post-60980-0-84072000-1504595513_thumb.jpg

 

Pozdrawiam wszystkich .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/44/#findComment-565655
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.