jędrek107 Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 14 Listopada 2009 Nie obrażam się ,wiem że każda wada może mieć parę przyczyn na pewno mam w komorze za dużą wilgotność, mam niedużą wędzarnię murowaną z kanałem dł ok170cm staram się wędzić zimnym dymem o temp wewnątrz komory 30 stopni no mam mokre produkty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 15 Listopada 2009 Do kolegi jędrek-107. Ja na Twoim miejscu zwróciłbym szczególną uwagę na:1 - prawidłowe ociekanie wędzonek po zakończeniu peklowania (dobrze jest jak wędzonki wiszą). Ociekanie jest wtedy skuteczniejsze.2 - prawidłowe osuszenie wędzonek (w dotyku muszą być suche - nie wilgotne)3 - wcześniej mocno rozgrzej wędzarnie np. do 90 st.C i podtrzymej tą temperaturę kilkanaście minut. Następnie obniż temperaturę w wędzarce do żądanej w jakiej chcesz wędzić i tyle. Spróbuj tak zrobić i napisz czy pozbyłeś się problemu mokrych wędzonek. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 15 Listopada 2009 No i podczas dosuszania w wędzarni daj wędzonkom trochę pooddychać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 15 Listopada 2009 Mówiąc prościej podsuszanie w wędzarce otwartej samą temperaturą bez dymu. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 15 Listopada 2009 zdarza że w wędzarni ''pocą się wędliny". Chciałbym wiedzieć jakie wędliny.. Wędzarnia murowana -gdzie stoi jak jest skonstruowane ujście dymu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-87999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 15 Listopada 2009 WitamJędrek 107,.Może masz kiełbasę zbyt tłustą i dlatego kiełbasa Ci się poci.Przy złym obsuszaniu nie nazywamy to poceniem tylko roszeniem się kiełbasy.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 15 Listopada 2009 Ser, małe szyneczki i boczek, komin centralnie wychodzi z komory wędzenia ale może jest za krótki bo mam kiepski ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 15 Listopada 2009 No i masz problem chyba rozwiązany. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 15 Listopada 2009 Jakie są wymiary komina.To kiełbasy wcale nie wędzisz. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 15 Listopada 2009 No komin ma jakieś 25cm ponad wędzarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 15 Listopada 2009 Jak szeroki jest komin 5cm. 10 cm ,20 cm a może 50 cm. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 15 Listopada 2009 12cm ze stali kwasoodpornej nieocieplany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 15 Listopada 2009 Witam. Moje wczorajsze boje, nie tylko na kompie :grin: Osuszanie.Prześcieradło używane i przygotowane jak pada deszcz. Temperatura taka sama w całej komorze.Zamontowany wiatraczek z regulacją obrotów. I czas na wyjmowanie po ostatnich 1,5h w 80*C Wędzone drzewem wiśniowym.Dodam, że przez cały czas wedzenia ok.8h ani razu nie dotknąłem drzwiczek paleniska kozy - cały czas otwarte na ful, ani fajerki jak jązdjąłem do rozpalania to tak zostało.Temperaturę regulowałem ilością włożonego drewna i jego grubością. Ja rozpalam przy użyciu ekologicznej podpałki do grilla (te jak płyta pilśniowa) i ccienkich szczapek :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 15 Listopada 2009 Boje z wedzonkami wyszły Ci zdecydowanie lepiej i przede wszystkim, na zdrowie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 15 Listopada 2009 jędrek107, i tu chyba jest rozwiązanie Twego problemu, brak należytego cugu w wędzarni, za mały przekrój komina. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 15 Listopada 2009 Proponuję rozwalić całe sklepienie z tym mini kominkiem, zrobić tak jak ma Gonzo i będziesz szczęśliwy jak On. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 15 Listopada 2009 Moje wczorajsze boje, nie tylko na kompie :grin: Gonzuś . Wędzenie profesjonalne ." Pigfufka " pomogła :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek107 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zastosuję się do rady Dziadka ,ja podejrzewałem że to sprawka złego odprowadzania wilgoci ale chciałem usłyszeć zdanie bardziej doświadczonej osoby,jeszcze raz dziękuję. No postaram się zastosować do rady Miodka ,schowam dyplom do szuflady i zacznę edukację od nowa ale dopiero od nowego roku szkolnego ,pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 15 Listopada 2009 Gonzo! To jest to o czym pisałem w swoich postach, na temat budowy wędzarni. Zadnych kominów, ciągu - cugu itd. Duża komora to dobry komin i stabilne wedzenie, nawet możesz wyłączyć wiatraczek. Chociaż wiatraczek przyśpiesza osuszanie i powoduje równomierne wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 15 Listopada 2009 No postaram się zastosować do rady Miodka ,schowam dyplom do szuflady i zacznę edukację od nowa ale dopiero od nowego roku szkolnego Dobrze że zrozumiałeś , Wieczory długie , naukę rozpoczynaj jak najprędzej :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 15 Listopada 2009 Dodam że bardzo duży wpływ na wilgotność ma również wędzenie mokrym drewnem, ale nie zawsze. Zależy to od szczelności wędzarni jak również jej typu Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 15 Listopada 2009 jędrek107, ! Napisz jaki masz kanał dolotowy i palenisko. Czasami jest tak że, blaszane palenisko i kanał dymny wykonany z blachy jest przyczyną i należy palić suchym drzewem. Ja mam wszystko z bloczków i palenisko wraz z kanałem po nagrzaniu jest bardzo higroskopijne, więc mogę palić wilgotnym drewnem bez przeszkód. Komora wykonana z drewna i obita czarną blachą jest zawsze sucha i nawet nie obsuszam wędzonek i ryb. Częstą wadą wędzarni jest zadaszenie szczelne i kominy. Moja wędzarnia ma szczelinę przy dachu na 1,5 cm i dodatkowo odsuwane deski z dwóch stron. Solidność wykonania czasami powoduje szereg problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 15 Listopada 2009 Andyandy nie ukrywam, że przy budowie wędzarni wzorowałem się i na Twoim pomyśle z kominem bez komina :grin: Gdybym stawiał stacjonarną to również Twoje rozwiązanie z podwójnym kanałem od razu wpadło mi w oko Andrzeju_k - "pigfufka" tak, ale tylko na popatrzenie no i ewentualnie po wędzeniu :grin: Kiedyś przez czytanie z 10kg krakowskiej poszło się j......... :devil: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 15 Listopada 2009 Andyandy, Witam Masz coś takiego jak moja "sławojka" dziurawa i dymi się z każdej szczeliny ale wędzi dobrze.Wczoraj 30 kg kiełbaski, a dzisiaj szyneczki, polędwiczki, baleronik, grube kiełbaski i słoninka.Właśnie w tej chwili parzę. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 15 Listopada 2009 SMORODINA, Moje ostatnie wędzenie to 24kg łososia. Należy pamiętać o zasoleniu przynajmniej 4 dni i więcej, jak są duże kawałki. Wędziłem trzy dni i noce. Ps. Na filmie "U Pana Boga za piecem" też taka wędzarnia była że wszystko było widać co jest w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/6/#findComment-88101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.