Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jędrek107, Wygrzanie samej wędzarni to tylko 50% sukcesu przy dobrej pogodzie. Pamiętaj że zimne wędzonki w wędzarni będą pracować jak chłodnica i na wędzonkach będą skropliny więc ociekanie należy zastosować w ciepłym pomieszczeniu przy zimnym wędzeniu. Żeby uniknąć czasochłonnych przygotowań do wędzenia - ociekania obsuszania wygrzewania itd. Przerób wędzarnie tak, aby nie była szczelna - nie brać pod uwagę komina. Komora przy dachu musi być rozszczelniona w miarę potrzeb i pogody. Bezpośredni przepływ ciepłego dymu i ujście szczelinami, kominem - szybko osuszy wędzonki. Zniknie też efekt skroplin kwaśnych wędzonek i wszystkich podobnych problemów opisywanych na forum. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-91750
Udostępnij na innych stronach

Pozwólcie, że pochwalę sie za Kolunię.To nasze pierwsze samodzielne pyszności.

Pojechał do Zrębic,otrzymał fachowe szkolenie i oto efekty :lol:

A ileż radości :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-91758
Udostępnij na innych stronach

Obrazek

Pozwólcie, że pochwalę sie za Kolunię.To nasze pierwsze samodzielne pyszności.

Pojechał do Zrębic,otrzymał fachowe szkolenie i oto efekty :lol:

A ileż radości :lol:

Witam,

 

No , no ... pamiętam , był bardzo aktywny. Jak widać efekty są doskonałe.

A kiedyż to będzie kaszaneczka z "czochem" ?

Ja na święta spróbuję trochę zrobić , może się uda ... ( też byłem aktywny na zajęciach)

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-91769
Udostępnij na innych stronach

Eluniu,

przyjmij moje gratulacje! Garnitur pięknych wędlin wykonaliście.

Napisz mi proszę, z jakiego kawałka mięsa jest ta przekrojona wędlina z tłuszczykiem? Taki duecik to sam smak :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-91798
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu kilka sztuk i dzisiaj kilka :grin:

Osuszanie na powietrzu

Wsad w wędzarni

Osuszanie i po godzinie wędzenie

Balerony i polędwice

Szyneczki i szynkopodobne :wink:

W większości już zamrożone, dwa dni przed świętami po rozmrożeniu je sparzę i

zostaną skonsumowane jak zawsze szybko i ze smakiem :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-91827
Udostępnij na innych stronach

moje pierwsze wyroby

pasztecik troche mi nie wyszedl mysle ze zaduzo sloniny

http://i270.photobucket.com/albums/jj95/robedywer/DSC00632.jpg

 

biala sorowa

http://i270.photobucket.com/albums/jj95/robedywer/DSC00627.jpg

 

kiebasa przed wedzeniem

 

http://i270.photobucket.com/albums/jj95/robedywer/DSC00631.jpg

i po

http://i270.photobucket.com/albums/jj95/robedywer/DSC00635.jpg

 

jakie opinie Dzieki robert

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-92127
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I ja, podobnie jak szuirad, chętnie bym takie coś zmajstrował. Raczej tylko podstawę z golonką, bez nóżki. Mam jednak problem - nie wiem czy zmieści mi się do wędzareczki i jak duży kociiołek musiał bym kupić by toto sparzyć. Komora wędzareczki ma wymiary prawie takie jak "Borniak" i "Grzegorz" tj. 70x41x32 cm.

Jeśli nie sprawia to kłopotu to proszę o info.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-93809
Udostępnij na innych stronach

jak duży kociiołek musiał bym kupić by toto sparzyć.

 

Najlepiej kega , nie jest drogi i posiada wiele zalet : peklowanie , parzenie , warzenie piwa itp . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-93811
Udostępnij na innych stronach

Witam,

A oto mój zestaw na Święta Bożego Narodzenia

 

-3 szynki,

-baleron w osłonce białkowej

-polędwica

-2 k. szynkowe

-5 k. krakowskich

-2 boczki

- i serdelki (przysmak wnuczki)

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-93844
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia ? no cóż napewno jest funkcjonalna ,

skoro uzyskujesz takie efekty wędzenia ,jakie widać na "cienkiej",no i nie ważne na jakiej ziemi stoi, - ważne że właściciel wędzi "po Polsku zrobione" wiktuały.Życzę powodzenia w naszym gronie i ....Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-93933
Udostępnij na innych stronach

No tak, kielbaska pierwszy raz wyszla dobrze ,no moze troche za tlusta byla.Ale nie moglem dojsc ,dlaczego po uwedzeniu ,kielbasy mialy bardzo twarda skore, wiec dodawalem coraz wiecej tluszczu. Rozwiazalem problem, gdy kolega podrobek dal mi namiar na sklep z dobrymi jelitami i ta kielbasa wyszla dobrze. Nareszcie:))wedzic da sie w tym, tylko troche praktyki, dobra pogoda i suche drewo :)
Grupa Totalnych Ignorantow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/8/#findComment-94036
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.