Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podbiję trochę temat z pytaniem, którą maszynkę wybrać. Zelmer MM 1200 z nożykiem dwustronnym czy Zelmer 986 z nożykiem jednostronnym?

to jest model 886.5 - najmniejszy i najbardziej masakruje mięso, nie polecam

jeśli już mały zelmer to model 886.8

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Witam jestem sympatykiem wędliniarstwa domowego ... chciałbym zakupić maszynkę do mielenia mięsa, mielę na razie ręcznie i już powoli mam tego dosyć , chciałbym zakupić coś elektrycznego ... tylko nie wiem co . mielę od 15 do 40 kg jednorazowo mniej wiecej raz w miesiącu ... moje pytanie brzmi czy taka maszynka mi starczy

http://www.jula.pl/maszynka-do-miesa-800w-819370

prozę o pomoc ... i może jakies inne propozycje sprzętowe do 1700 zł

pozdrawiam i zapraszam do rozmowy

milytg

prozę o pomoc ... i może jakies inne propozycje sprzętowe do 1700 zł

Ja mam taką http://semagastro.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=18&category_id=115&option=com_virtuemart&Itemid=8 tylko musiałam dokupić sitka bo na wyposażeniu jest tylko jedno . Odkąd "zafudowałam" sobie nadziewarkę i w/w maszynkę to robienie kiełbas to sama przyjemność :grin: Poprzednio mieliłam zelmerkiem 8 i mimo świeżo ostrzonych sitek i noży zmielenie 5 kg mięsa szczególnie tej części ścięgnistej to była mordęga i dla mnie i dla maszynki .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Własnie mi tu chodzi o ten rodzaj mięsa gdzie jest dużo tłuszczu, boczki, podgardle itp. wiadomo że szkoda do kiełbasy polędwiczek czy kotletów, albo szynek tylnich ;) przynajmniej mi jest szkoda... no a wydatek 1400- 1700 jest dla mnie sporawy ... i wolałbym mieć pewnoć że te maszynki dają radę z najgorszą klasą mięsa ;)

[ Dodano: Sob 06 Kwi, 2013 19:28 ]

Co do hendi 12 i maszynki z juli - maszynka z juli wypada lepiej - 2 sita w zestawie , wkładki do nadziewania mięsa , 0.8 kw , reverse , tylko ta firma mnie martwi " menuett" - ktoś zna może ?

pozdrawiam

Własnie mi tu chodzi o ten rodzaj mięsa gdzie jest dużo tłuszczu, boczki, podgardle itp

milytg mięso tłuste, o którym piszesz nie jest "najtrudniejsze" do zmielenia zważywszy ,że do większości wyrobów mieli się je nie na tych najmniejszych sitkach ."Zabójcze" dla maszynki jest mielenie miesa kl III czyli ścięgnistego a swojego zelmerka musiałam co chwila rozkęcać i usuwać owijające się kawałki a dodatkowo robić dłuższe przestoje bo się grzał

Zgadzam się ,że to spory wydatek i choć mielę zdecydowanie mniej niż Ty deklarujesz to wydanych pieniędzy nie żałuję .

Jeśli mielisz takie duże ilości to może pomyśl o Alfie 22 czy 32 z napędem ale na takim sprzęcie to ja się nie znam :???:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Poprzednio mieliłam zelmerkiem 8 i mimo świeżo ostrzonych sitek i noży zmielenie 5 kg mięsa szczególnie tej części ścięgnistej to była mordęga i dla mnie i dla maszynki .

Chudziaczku, ja też mielę zelmerkiem 8 (nie chce mi się wyciągać mojego NMK110), ścięgniste najpierw na szarpaku albo siatce 8 a potem to już i na makowym bez problemu.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

ścięgniste najpierw na szarpaku albo siatce 8

zazwyczaj przed ścięgnistym używamy jakiegoś większego sitka więc powyższa wskazówka jest jak najbardziej godna uwagi...

zazwyczaj również używamy do masy wiążącej trochę wody - ja wtedy dodaję ją do mięsa przed ostatnim mieleniem na drobnym sitku (czasem jak się przygotuję to daję lód) - mięso zdecydowanie lepiej się mieli

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

ścięgniste najpierw na szarpaku albo siatce 8

zazwyczaj przed ścięgnistym używamy jakiegoś większego sitka więc powyższa wskazówka jest jak najbardziej godna uwagi...

zazwyczaj również używamy do masy wiążącej trochę wody - ja wtedy dodaję ją do mięsa przed ostatnim mieleniem na drobnym sitku (czasem jak się przygotuję to daję lód) - mięso zdecydowanie lepiej się mieli

Robię po osiem kg parówek i wszystko leci przez sitko makowe na zelmerku "8" ale:

1. tak jak wyżej Gonzo i Abratek napisali, najpierw przez większe sitko

2. mięso schłodzone do +0

3. dodaję lód do mielenia

4. sitko i nóż ostrzone na magnesówce.

Nie mają prawa nawijać się jakiekolwiek błony na sitko.

Nie piszę, że zelmerek to jakiś mercedes, ale dobrze utrzymanym maluchem też można jechać :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

no i nadal nie mam rzeczowych odpowiedzi ...nie zrozumcie mnie źle,ale czy wy wszyscy pracujecie na "zelmerkach" ? broń boże że są złe , ale przy 40 kg mięsa bądz więcej ...?

pozdrawiam milytg

Zelmerek jest ok pod warunkiem że nie ma tego zbyt wiele. Mnie denerwują przymusowe przerwy na chłodzenie maszynki dlatego jak uzbieram kupię coś większego. Zelmerek jest tani i dostępny. Jeśli nie on to albo 32 z napędem - tylko skąd wziąć dobrą 32?, lub mały wilk w kwocie ponad tysiąc zł.
Gonzo, też o takiej myślę porażką jest to że w komplecie są tylko dwa sitka.W selgrosie jest taka o 150 zł tańsza
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Gonzo ta maszynka z juli którą podałem w l moim linku jest identyczna którą ty podałeś w Twoim pierwszym linku, tylko w juli jest tańsza i ma przystawki do nabijania kiełbas ;) porównaj sobie te dwa linki . pozdrawiam

Gonzo, też o takiej myślę porażką jest to że w komplecie są tylko dwa sitka.W selgrosie jest taka o 150 zł tańsza

Karolu, one wszystkie z wyglądu takie same.Jeżeli sprzedający prawdę piszą to trzeba przyjrzeć się "drobnym" róznicom miedzy nimi.Ta którą pdałem np. ma:

http://allegro.pl/wilk-do-miesa-220-kg-h-okazja-i3152743114.html

moc: 0,8 kW

praca ciągła do 8 godzin

wydajność: 220kg/h

:arrow: http://allegro.pl/wilk-maszynka-do-miesa-200-kg-h-najtaniej-i3092071166.html

moc 750 W

nie jest przeznaczony do pracy ciągłej

wydajność: 200kg/h

:arrow: http://allegro.pl/wilk-do-miesa-12-hendi-wyprzedaz-282199-okazja-hit-i3148088983.html

Moc/Napięcie - 130W/230V :question: :question: :question:

nie jest przeznaczony do pracy ciągłej

wydajność: 200kg/h

:arrow: Inny Hendi - profi line

http://allegro.pl/wilk-maszynka-do-miesa-hendi-12-profi-line-210802-i3136422859.html

nie przeznaczony do pracy ciągłej

moc: 0,55kW

wydajność: 100kg/h

Te wydajności to i tak jest wielki :question:

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 07:46 ]

Gonzo ta maszynka z juli którą podałem w l moim linku jest identyczna którą ty podałeś w Twoim pierwszym linku, tylko w juli jest tańsza i ma przystawki do nabijania kiełbas ;) porównaj sobie te dwa linki . pozdrawiam

Nic nie piszą o pracy.Ale jeżeli faktycznie ma te 0,75 -0,8 kW - Hendi podaje 0,55 a do takiej maszyny to chyba trochę :rolleyes: .Ja bym ją brał, jeżeli przy naszych/ moim zelmerku ósemce potrafię bez odpoczynku i zemleć 10-15 kg mięsa ( a i więcej się trafiało) , to ta maszyna 12 i mocniejsza z palcem w .......... od razu przerobi 40 kg.A i kasy zostanie na dokupienie innych siatek. Ja osobiście bym kupił.

Co do tej maszynki podanej przez Ciebie to wymiary ma: 455x270x365, "moja" większa

517x328x410 mm a Hendi najmniejszy 370 x 220 x 440h[mm]

A to też o czymś swiadczy

Carpe diem - raz kozie death

macie może namiary na jakieś motoreduktory by zastosować do 32
Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Gonzo, dzięki tyle szukałem na allegro ale na takie cudo to jeszcze nie wpadłem
Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Chyba obstawię i kupię tą z juli ... mam nadzieje że zakup będzie trafny i maszynka nie zawiedzie moich oczekiwań . relacje zdam po pierwszej próbie jak przerobie jakiegoś dziczka !;)
Kenwood MG700 rozmiar 10.Sitka kupisz w każym slkepie a maszyna smiga aż miło.

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

smola, na jedno posiedzenie przerabiam ok 30kg kiełbasy.Mielenie i nadziewanie.Przy mieleniu bez przerwy,przy nadziewaniu naturalnie przerwa na nałożenie jelita.Silnik sie nie grzeje a i w instrukcji brak wzmianki o przerywanej pracy urządzenia.Przez rok uzytkowania przemieliłem naprawdę sporo mięsa.Jedyny problem to lejek do kabanosów ten dołączony do maszynki jest za duży,trzeba dokupić mniejszy.

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Jedyny problem to lejek do kabanosów ten dołączony do maszynki jest za duży,trzeba dokupić mniejszy.

Dla mnie najmniejszy, mam nadziewarkę.