Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie kombinuj, nie wierć.

Najpierw zrób kiełbasę i nadziewaj tym co masz. Przekuwać będziesz jak w gotowych kiełbaskach (farsz w jelicie) jak będzie powietrze.

Ta plastykowa przystawka ma 4 karby wzdłuż (nacięcia czy jakoś tak to nazwać można) którym powietrze samo odejdzie.

Kup ze 2 kg łopatki i zobaczysz, że da radę :) 

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Ten lejek , od Diany ma na całej długości trzy rowki , które eliminują problem zapowietrzania . Bardzo dobry patent tylko lejek ma taki minus , że się rozszerza i jest kłopot z osłonkami o małym kalibrze.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Pytanie do obeznanych w temacie 
Czy taki sprzęt jest godny uwagi ? niecałe 200 zł

To Chińczyk, więc głowy sobie nie zawracaj. Alfa wygląda tak ( wersja z podwyższoną gardzielą) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=427721 i kosztuje 5 stówek z przesyłką ( oczywiście z zestawem sitek). Sama 300.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=427738

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

To Chińczyk, więc głowy sobie nie zawraca

i tak zrobię :thumbsup: , kupie nadziewarkę (chyba Royala 3 kg) pomęczę się Zelmerem, a jak zaskoczę z kiełbasami to zakup Alfy :)  

Nadziewałem zelmerem 8. Kupiłem używaną nadziewarke poziomą i mimo że tłok nie jest szczelny i farsz bokiem wychodzi do zelmera nie wrócę jako nadziewarki. Różnica jest kolosalna

http://allegro.pl/nadziewarka-szpryca-do-kielbasy-4kg-profesjonalna-i5665595896.html

Super info. Pomęczę się tym co mam taki był plan. Jak chwycę bakcyla to będę myślał o usprawnieniu procesu :-)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Pomęczę się tym co mam taki był plan.

Tylko oby to męczenie nie przerosło w niechęć  :D :D  ...........   powinno mobilizować jednak do zakupu lepszego sprzętu :D

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Pomęczę się tym co mam taki był plan.

Tylko oby to męczenie nie przerosło w niechęć  :D :D  ...........   powinno mobilizować jednak do zakupu lepszego sprzętu :D

Pozdrawiam serdecznie

Nie planuje porażki przed rozpoczęciem potyczki. Lubię dobrze i zdrowo zjeść więc traktuję to jako wyzwanie.

Ten lejek , od Diany ma na całej długości trzy rowki , które eliminują problem zapowietrzania . Bardzo dobry patent tylko lejek ma taki minus , że się rozszerza i jest kłopot z osłonkami o małym kalibrze.

Jakiej średnicy jelita do takiej nasadki uzywacie?

Najczęściej kiełbasę nadziewam w jelita 28-30. Cieńsze też możesz używać tylko przez to , że lejek sie rozszerza nałożysz ich mniej jednorazowo .

• 2 tygodnie później...

Szanowni, studiuję od kilku dni różne fora i chuba już mogę się doktoryzować ... :)  ale jakie znaczenie ma czy jest to 5 czy 8, rozumiem, że to wymiar średnicy komory ... no że większe to lepsze ale dlaczego i w czym ta lepszość się objawi w użytkowaniu.

Druga sprawa, stare Zelmery są praktycznie nie zniszczalne, a co z tymi nowymi czy ktoś ma w tym zkresie doświadczenie. O sprzęgiełku już wiem ale to podobno celowa "wada" żeby w czasie przeciążenia padło sprzęgiełko z 5 zł a nie silnik.

JAk masz doktorat to poco pytasz ? :)  , róznicę widac w wyposażeniu oraz stosowanych sitek  ( w wiekszej 8 sitka beda mogły mieć  wieksze srednice otworów -wazne przy wyrobie kiełbas, szarpak etc  ) ponadto wieksza maszynka bedzie miala wieksza wydajność i szybkośc mielenia , lepszą jakośc zmielonego mięsa .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

No właśnie jeszcze nie mam :), bardzo dziękuję za informację, w takim razie kupuję Zelmera 987.8 i z teorii przechodzę do praktyki ... pozdrawiam

Zależy do czego ten Zelmer ma być - jak do domowego mielenie na kotlety to może być a jak na kiełbasy to się wstrzymaj i jeszcze poczytaj forum.

Na kotlety robi się  z max. 2kg mięsa a kiełbasy z min 5 kg (tak na początek) - i ta różnica jest spora.

Maszynka nr10 ręczna przemieli lepiej niż 8 mechaniczna  - ale to już inna bajka - poczekaj z zakupem i poczytaj a może coś sie jeszcze zmieni 

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Ja mam Zelmera 8 (MM1200.89) i powiem Ci że jeśli mięsko się pokroi w takie kawałki, żeby samo wpadało do gardzieli, a ślimak je tylko zasysa, to ta maszynka może spokojnie zmielić 10-15kg mięsa. Ważne dla niej jest, aby jej nie dopychać na siłę mięsa, bo ma do tego za słaby silnik.

Gość ArkoGdynia
Ja potwierdzam słowa kolegi jack78...ja od początku jadę na takim zelmerku i nie raz mieliłem i po 20 kg mięsa na raz...ale ślimak ma sam zabierać mięso i wszystko gra!! Wiadomo, dłużej to trwa ale maszynka u mnie nie ma lekko ;)

A mi się wydaje że im większa maszynka tym mniej miażdży mięso podczas mielenia. I tak mięso zmielone na sitku 8mm będzie inne w maszynce numer 8 i numer 22.

A mi się wydaje że im większa maszynka tym mniej miażdży mięso podczas mielenia. I tak mięso zmielone na sitku 8mm będzie inne w maszynce numer 8 i numer 22.

Wiele razy było to wałkowane, ja tak nie uważam jeśli chodzi o ósemkę, należy przede wszystkim mieć ostre sitka i nóż i dobrze dokręcona maszynkę a żeby mięso nie bylo miażdzone to mozna odpowiednie mniejsze/cieńsze kawalki do pasowac do maszynki. A że "każdy Żyd..." itd. to wszyscy wiemy.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Ja zaczynałem na zelmerku nr. 8 po babci, larmo było słychać w całej klatce :D

Od pól roku mam alfe 32 z napędem.

Różnica w mieleniu widać od razu,mniej zmiażdżone mięso, niż w starej 8.

Jak robię do 10 kg kiełbasy to miele na 8, w alfie wszystko się mieli w momencie, dłużej trwa zmiana sitek niż samo mielenie.

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Witam.
Muszę wymienić swoją maszynkę Zelmer 586.5 A na coś porządniejszego.
Chciałbym zasięgnąć porady w sprawie maszynki Caterlite CB 943 numer 10
Maszynka jest półprofesjonalna. Cena 165 euro. W zestawie 3 sitka 70mm o średnicach oczek 3,5,8 mm. + 3 lejki do nadziewania.

Ma ktoś taką?  Czy warto kupować? 
Z góry dziękuję za odpowiedzi. ;)

Link do polskiego opisu maszynki. http://www.xxlgastro.pl/pl/caterlite-maszynka-do-mielenia-miesa-113-kg-h.html

post-72541-0-55376200-1452696990_thumb.jpg

post-72541-0-92977900-1452696990_thumb.jpg

post-72541-0-28036300-1452696991_thumb.jpg

post-72541-0-63027400-1452696991_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

+ 3 lejki do nadziewania.

Maszynki nie znam ale napiszę tak  : maszynka jest do mielenia a do nadziewania jest nadziewarka  Nadziewanie w tego typu maszynkach jest bardzo uciążliwe , co nie znaczy , że nie idzie zrobić

Pozdrawiam

Nadziewanie w tego typu maszynkach jest bardzo uciążliwe , co nie znaczy , że nie idzie zrobić

Andrzejku ja mam już nadziewarkę, nawet napisałem poradnik o jej przeróbce.

Interesuje mnie sama maszynka. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

Andrzejku ja mam już nadziewarkę,

Pisałeś o lejkach i dlatego tak skojarzyłem . :D

Pozdrawiam serdecznie .