Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie maszynki do mielenia Kenwood MG700. Moja rodzinka sprezentowała mi ostatnio tą maszynkę - z możliwością zwrotu.

Wymień sobie na Zelmera i po problemie,masz wtedy  łatwy dostęp do sitek i części.

Mam Kenwooda MG510 ,  pasuje wszystko od 8.

Na raz robię tak po 20 kg kiełbasy i nawet jej tzn maszynki to nie wzrusza.

Po za tym ,że jest głośna jak ruski czołg nie wymienił bym jej na inną.

A jak z mięsem wołowym? Ostatnio jak robiłem Tatrzańska to mięso zawijało mi się na ostrza i zamiast ciąć mięso to miażdżyło :/

Szukam maszynki która nie będzie tego robić-jak kupić to raz a dobrze.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

A jak z mięsem wołowym? Ostatnio jak robiłem Tatrzańska to mięso zawijało mi się na ostrza i zamiast ciąć mięso to miażdżyło :/ Szukam maszynki która nie będzie tego robić-jak kupić to raz a dobrze.

To zer sie zawija to nie wina mszynki ale ostrosci nozy i sitek. 

Mam Kenwooda MG510 ,  pasuje wszystko od 8. Na raz robię tak po 20 kg kiełbasy i nawet jej tzn maszynki to nie wzrusza. Po za tym ,że jest głośna jak ruski czołg nie wymienił bym jej na inną.

Miales okazje pracowac na silniejsze? Ja sie zdziwilam. :cool: Jak przyjemna byla praca nie mowiac juz o czasie mielenia.

A wlasnie, przy mieleniu 20kg czy sie nie grzeje?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Nic jej nie rusza, a czasem zdarzało się przemielić całą słoninę z prosiaka i chodziła non stop.

Nie zauważyłem by się "zgrzała". Grunt to ostre sitka i noże.

Powiem jednak ,że lepiej mi się mieli na zwykłych sitkach, a nie na tych nierdzewnych. Nawet jak są tyle co po ostrzeniu.

Ciesze sie ,ze bronisz tak firmy Kenwood. JA do niedanwna tez uwazalam ja za jedna z lepszych. No niestety musze przyznac,ze nie jest to co bylo wczesniej.

Co prawda u mnie mixery , maszynki i inne urzadzenia elektryczne w kuchni sa bardzo czesto w urzyciu, gdzie moj slubny twierdzi, ze to jest bardziej juz produkcyjne a nie domowe urzycie. Jednak uwazam ,ze powinny byc bardziej wytrzymale. Bardziej dopracowane i plastyk, ktory jest teraz tak czesto wstawiany w tych urzadzeniach powinien byc mocniejszy.

Nie mysl, ze to jest jakis atak na ciebie, jednak jesli ktos kupuje sobie maszyne, zwlaszcza ,ze zaczyna nasze hobby, to wg mnie powinien zainwestowac w cos co bedzie juz pracowac na lata, a nie zawiedzie tej osoby w polowie mielenia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Wymień sobie na Zelmera i po problemie,masz wtedy  łatwy dostęp do sitek i części

Zelmer też zrobił myk.

Brakuje 3 mm aby założyć zwykły jednostronny nożyk i sitko.

W oryginale jest nożyk dwustronny, ale na tyle cienki że tylko on pasuje do maszynki.

Można to ominąć, kupując nożyk jednostronny i zeszlifować go od strony mocowania do ślimaka wspomniane 3mm.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ciesze sie ,ze bronisz tak firmy Kenwood........................ Jednak uwazam ,ze powinny byc bardziej wytrzymale. Bardziej dopracowane i plastyk, ktory jest teraz tak czesto wstawiany w tych urzadzeniach powinien byc mocniejszy.

Nie bronie, po prostu ja mam.

To jest jak z samochodami - które dzielą się na te które nam się podobają i na które nas stać. 

Kenwood jest cały z aluminium, obudowa to jednolity odlew.

W oryginale jest nożyk dwustronny, ale na tyle cienki że tylko on pasuje do maszynki.

Ja w zelmerze mam nożyk jednostronny od początku.

Ja w zelmerze mam nożyk jednostronny od początku
mam dwa zelmerki - oba fabrycznie mają dwustronne -szczerze nie widzę konieczności stosowania na siłę ( szlifowanie jednostronnych) stosowania jednostronnych :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

W starym Zelmerze też mam nóż jednostronny.

@Muski

Pisałem gdzieś że na siłę.....?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Myślę o zakupie Zelmer ZMM 1008s Diana 88.7.8 mp

Czy warto?

cena dość atrakcyjna 249 zl

Edytowane przez dario0023

Użytkuję dwa lata Zelmera takiego - http://www.zelmer.pl/dla-kuchni/maszynki-do-mielenia/987-86

Polecam jestem bardzo zadowolony! Duża wydajność, mocny silnik.

Miro nie będzie żadnego problemu dostać u ciebie sitka do takiego zelmerka o którym pisałem?

Ogólnie słyszę i czytam pozytywne opinie o zelmerach jako o maszynkach elektrycznych dla domowych potrzeb.

Mam taki sam w ofercie z 270 zł + przystawka do tarcia warzyw.

Moc 1500W, ale jak pisałem sitka bez problemu, a nożyk trzeba podszlifować lub zakupić Zelmerowski dwustronny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Nie powiem, bo nie mam pojęcia jak to zmierzyć.

Trzeba by wrzucić mięsko i chyba mierzyć pobór prądu.....szczerze nie wiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Powinno być napisane na spodzie maszynki i instrukcji obsługi w parametrach.

Myślę ,ze coś około 500-600 W max.

Już znalazłem - 1008s Diana 88.7.8

post-44655-0-95374500-1485893332_thumb.jpg

Szału nie ma. Praca przerywana jak niżej:

Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy 10 minut

Czas przerwy przed ponownym użyciem 30 minut

Edytowane przez 09042

Wiadomo że nie jest to maszynka porównywalna do wilków, ale w tej cenie nic lepszego elektrycznego nie dostane.

Będę mielil od 10 do 15 kg miesa.

Mam już nadziewarke więc nie będę maszynki męczył dodatkowo do nadziewana.

U Mira już sitka sprawdziłem tylko może być problem z przeslifowaniem nożyka

Będę mielil od 10 do 15 kg miesa.

dopóki nie kupiłem wilka - kręciłem na Zelmerku - takie 15- 25 kg bez problemu - na drobnych oczkach 3-2 mm już nie jest tak cudownie - (pamiętaj o dodatkowym sprzęgiełku  do zapasu - koszt 5-15 zł ) - szczerze - mieso mielone z wilka ma trochę inną konsystencję :)  na dzień dobry mocny Zelmerek = przyzwoita jakość i wydajność do ceny ( moja subiektywna ocena)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy 10 minut

Na zelmerze mielę 10-20kg mięsa nie  robię żadnej przerwy i nic się nie dzieje.Mam też 32 alfe z napędem ale   rzadko ją używam.