Adek Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Na początek pragnę się przywitać i serdecznie całą brać pozdrowić . Chociaż to jest mój pierwszy post to jednak forum i stronkę przeglądam już od dłuższego czasu czerpiąc wiedzęz waszych wieloletnich doświadczeń . Ale zacznę w końcu temat . Jestem w trakcie budowania wędzarni bardzo podobnej do tej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1344 jednak moja wychodzi dużo większa ,komora w środku będzie miała (prawie już ma ) wymiary szer . 82 cm , głębokość 87cm a wysokości 200 cm . Na górze będzie zwieńczona kominem z szybrem fi.150 . Drzwi o wymiarach szer. 82cm , wys 96cm. Palenisko w odległości około 150-200 cm od wędzarni , kanał dymny wchodzi od dołu . I tu rodzą się moje wątpliwości .Oczytałem sie troszkę na stronce i wiem jak bardzo ważne jest w pierwszym etapie wędzenia tzw. osuszanie . Kolega Dziadek pisze o osuszaniu wędlin ale tam jest sprawa prosta bo to jest wędzarnia skrzyniowa ewentualnie inna ale o podobnej zasadzie i całe gorące powietrzeidzie przez wędzonki przy odsłoniętej górze .A jak ja w mojej wędzarni będę osuszał?Czy jak otworze w kominie szyber na maksa to wystarczy przy zamkniętych drzwiach ? Czy drzwiczki wędzarni otworzyć? Ale wtedy gorące powietrze będzie uciekać dołem przez otwarte drzwi i wędzonki mogą podwieszone na górze być chłodne bo ciepłe powietrze nie będzie przez nie przechodzić . Wiem to są rozterki początkującego ale proszę doradźcie jak w takiej wędzarni zrobić osuszanie . Druga sprawa to chcę zrobić wieszaki na kije z kątownika przymocowanego kołkami metalowymi do wędzarni ale mój znajomy zbił mnie z tropu . Powiedział mi , że on u siebie zrobił wieszaki z pręta stalowego a ma wędzarnie murowaną skrzyniową . Pręty wmurował w ścianki i na nich opierał kije ale gdy się wędzarnia rozgrzała pręty się rozszerzyły i rozsadziły mu boki wędzarni (suporeks) musiał później zrobić tak aby te pręty miały luz i problem zniknął .Co wy sądzicie o tej sprawie czy jak dam podpory z kątownika przymocowanego na sztywno to też on może mi rozwalić wędzarnie po rozgrzaniu ( jak wy macie ).Oglądałem zdjęcia ale ten element jest słabo eksponowany .Pozdrawiam wszystkich i proszę o radę takie są problemy początkujących :blush: Ps. Będę miał aparat to zrobię zdjęcie na razie :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Cześć Adek, ściany komory wędzarniczej wyłóż od wewnątrz deskami dębowymi calówkami z dylatacją od muru min. 1 cm a już do tych desek przymocujesz jakie tylko będziesz chciał podporowe listwy, mogą nawet być z nacięciami. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Cześć Adek, ściany komory wędzarniczej wyłóż od wewnątrz deskami dębowymi calówkami z dylatacją od muru min. 1 cm a już do tych desek przymocujesz jakie tylko będziesz chciał podporowe listwy, mogą nawet być z nacięciami. Idąc tym tropem to mógł bym od razu zamiast kątownika dać do muru drewniane listwy ale wiadomo metal dłużej wytrzyma . Widziałem na stronce wędzarnie czy gryllo wędzarnie z metalowymi podporami na kije w murze ale ciekawi mnie czy były mocowane na sztywno . Wiesz obłożenie wszystkiego jeszcze dębowymi deskami pociągnie za sobą dość spore koszty chyba , że nie będzie już wyjścia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Adek! to proste jak sznurek do wiązania wędlin. Wystarczy kątownik przykręcić do deski i deskę umocować do ściany. Pamiętaj też żeby otwory wywiercone w kątowniku były w formie ( elipsy ) szczelin wzdłużnych do kierunku pracy – rozszerzania się metalu i problem rozwiązany. Luz który uzyskasz np. dwie średnice śruby śmiało pozwoli nawet na bezpośrednie przykręcenie do kruchych materiałów. Pozdrawiam i życzę udanego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Wmuruj normalne kątowniki (gorąco gięty / kuty) wysokie na 35 - 40 mm, od tył półki przyspawaj pręty FI 10 mm w trzech miejscach i wmuruj to w fugę pomiędzy cegły.Taki kątownik przy 90 cm nie wydłuży się tobie tak żeby się pogiął, więc nie masz się czym martwić, kątownik nie powinien sięgać od ściany do ściany zostaw tam po 1 cm przerwy.Do wieszania wędlin na tej szerokości starczy nawet przycięty kijek od szczotki do zamiatania.Jednak kominek FI 150 mm wydaj się przymaławy. Pomyśl czy w Twojej koncepcji da się coś zmienić na minimum FI 250 – 300 mm. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Powiem tak: przy tych wymiarach komory wędzarniczej stwierdzam zdrcydowanie za małą średnicę komina wylotowego z szybrem. Średnica 40 cm wydaje być się rozsądna. Nie podajesz wymiarów kanału dolotowego, proponuję kanał 30/30 cm. Jesli dasz cienki kanał dolotowy i komin 20 cm nie uzyskasz wystarczającego ciągu a z tym się wiąże regulacja temp. Ja ma beczkę ze szczelnym deklem w którym jest kominek z szybrem 20 cm i przy pełnym otwarciu szybra ciąg jest b. mały, ogień nie za bardzo chce się palić a co za tym idzie nie ma dymu. Muszę podkładać pod dekiel listewkę albo 2cm, albo 4cm. Wtedy ciąg jest już wystarczający do regulacji drzwiczkami paleniska temp. Do zawieszania wędlin proponuję drweniane kijki od szczotki, moje mam już trzy lata i nie wypaczyly się na tyle żebym ich nie mógł używać. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie . Jeśli chodzi o komin to już pozamiatane wczoraj zalewałem strop wędzarni zalałem też komin z szybrem . Martwią mnie opinie wasze odnośnie ciągu . Komin wylotowy robiłem z rury kwasoodpornej wmontowałem do niej szyber ale ona jest w górnym odcinku rozszerzona w taki sposób , że mogę dokładać do niej dalsze elementy i w ten sposób wydłużać komin może to coś pomoże . Odnośnie kanału dolotowego widzę znów problem . Wmurowałem od dołu rurę ceramiczną fi 200 o długości 150 cm (już wmurowana ) pod kątem aby dym miał łatwiej .Ta rura zakończona jest kielichem i chcę ją przedłużyć rurą stalową (wszystko w ziemi ) fi 200 bo też taką mam grubościenną . Reasumując dolot będzie miał 2,5 m palenisko poniżej gruntu .Troszkę mi ręce opadły po waszych komentarzach . Prace były na tyle zaawansowane , że praktycznie jedyne co mogę zrobić to wydłużyć komin . MirkuB na czym powiesić wędliny to faktycznie nie problem mi chodziło na czym oprzeć te kije . Myślę , że zrobię w ten sposób , że faktycznie zrobię w kątowniku otwory w kształcie elipsy i przymocuję kątownik na metalowe dyble do ściany wędzarni (może tak być ?) . Jak będzie wyglądać w mojej wędzarni proces osuszania Doradźcie coś bo będzie obciach w rodzince jak to wszystko nie wypali :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Adek! przy takim ustawieniu jak piszesz to ciąg bedzie, a nawet duży. Zwiekszając wysokość komina można uzyskać dużo większy ciąg, ale czy to będzie potrzebne?. Jednak przed tym, moja propozycja jest taka, żeby zrobić próbę. Wielkość i pojemność kanału ją również doliczam do komina i komora po zamknięciu taką podobną rolę spełnia. Kwestia jest tylko jak nauczyć się w tym wędzić bo każda budowa i projekt ma własne wymogi, które należy poznać. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dolot zrobiłeś większy niż komin, już na „chłopski rozum” coś nie gra, jeżeli przykładowo do wiadra będziesz lał wodę wężem ¾ cal a w wiadrze będzie dziura ½ cala to wiadomo że wody będzie coraz więcej, w dodatku będzie padał deszcz do wiadra to już na pewno się uleje (ten deszcz to zamiennik pary / wilgoci z wędzonek. Prawdopodobnie będziesz długo osuszał wędzarnie na oko koło 1 ½ do 2 godzin. Potem będziesz miał problem z dosuszeniem wędlin. Ale to oczywiście domniemania więc nie masz co już burzyć wędzarni. Jeżeli tak będziesz to możesz od tył wywalić (lub jakoś równo wykuć) dziurę fi 200 – 250 mm i tam założysz szyber. Będziesz go otwierał tylko do suszenia wędzarni i wędzonek i potem przymykał do samego wędzenia. Po pokazaniu się rosy na wędlinach znów go lekko otworzysz.Wysoki komin (musi być ocieplony) też pomoże, ale nie załatwi sprawy w całości.Jeżeli z jakiegoś powodu dodatkowy otwór nie możesz zrobić, to jeszcze ratuje Cię wentylator w kominie który wymusi większy przepływ dymu. Szkoda że wpierw zrobiłeś a potem spytałeś o rady. PSZ tą długością kanału nie przesadzaj, nie będziesz miał takiego cugu żeby ogień wciągnęło do wędzarni. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Toshiba! tak to wygląda teoretycznie, ale z "turbiną"!!! Od paleniska do ujścia ciepłych gazów i po przez komorę, całość można traktować jako komin. Szerokość komina na początku wyzwoli tylko większe ciśnienie gazów na wylot końcowy co zaowocuje szybszym wlotem pod ciśnieniem i wypychaniem schłodzonych gazów. Jednak nie większym niż zdolność przepustowa całości na drodze od paleniska do ujścia gazów ( dymu ) wagowo. Co do wkraplania się par to istotna rolę ma oczywiście temperatura i różnice ciśnienia dla różnych frakcji. W przeliczeniu na wędzonki liczy się temperatura i szybkie zmiany przeważnie w małych gabarytach komór. Wędzonki osuszone i stopniowo doprowadzone do temperatury wędzenia nie powodują wkraplania się par wody.( nie dotyczy skrajnych warunków pogodowych jak deszcz spadek ciśnienia w niskich temperaturach otoczenia itp. ) Praktycznie dym w naszych domowych wędzarniach po przejściu przez wędliny może wraz z zawartymi parami zostać usunięty. W przypadku wysokiego komina, komin musi być ogrzewany, izolowany przed „termicznym korkiem” i wkraplaniem się gazów. Dziadek ma stary krąg od studni i to jest to! Również skrzyniowe wędzarnie sprawdzają się super. Mamy taki typowy błąd w myśleniu na temat kominów w wędzarniach, ponieważ, „Ktoś” zaprojektował domowego grilla czy wędzarnie z wysokim kominem i ten błąd jest powielany. Nie wszystko złoto co się świeci. Może ten „Ktoś” zna się na patrzeniu damskim okiem i lubi duże „kominy”, ale na pewno nie na fizyce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Przykro mi, ale całkowicie się z Tobą nie zgodzę, i nie ma to nic ze skojarzeniami „fallusistycznymi” :grin: :grin: :grin: . Wyższy komin zawsze ma większy cug a jeżeli niższy. Oczywiście nie w nieskończoność i za duży ma wręcz odwrotny skutek.Komin może być niski, jak ma duży przekrój.Dodatkowo zwróć uwagę jaką komorę wybudował, tam wejdzie spokojnie z 50 kg mięsa (jak nie więcej) ile to jest wilgoci!.Tak czy owak komin ma za małą średnicę i moim zdaniem będzie miał kłopoty z tą wędzarnią, a życie pokaże swoje.Gdyby nie była tak duża można by zaproponować grzałkę elektryczną a palenisko wykorzystać jako „dymogenerator”, ale przy tej kubaturze to by musiała być niezła moc.Można by też dosuszać wędzonki jakimś systemem osuszającym np. ogniwem Pętiera ale to dodatkowy koszt – zasilacz, jakiś kanał cyrkulacyjny, samo ogniwo i odpowiednie radiatory, odprowadzenie skroplin.Ale tak jak sam Autor napisał, już po wszystkim, teraz trzeba zaczekać na odpalenie wędzarni i sprawdzić jak funkcjonuje. PSJak się buduje wędzarnie, to powinna być tak zrobiona żeby pracowała poprawnie w każdych warunkach. Co innego jak się adoptuje już istniejące objekty. PS 2Przeprowadź proste doświadczenie.Rozpal małe ognisko, wstaw rurę blaszaną 0,3 m nad płomienie (ale nie trzymaj ją rękoma) zobaczysz, że płomienie i dym są „lekko zasysane” przez rurę, potem tą rurę oćepl i powtórz doświadczenie, potem to samo z rurą 1 m, zobaczysz różnicę. Albo inne, rostrze.Zbliż zapaloną zapałkę, lub zapalniczkę, lub nawet papierosa do kratki wentylacyjnej, lub do otwartych drzwiczek od pieca (w którym się NIE pali) zaobserwuj co się dzieje z dymem.Odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego dym wciągany jest przez kanał wentylacyjny i dlaczego czym wyższy komin tym bardziej wciąga / „większy cug”. I kolejny przykład:Dlaczego po otwarciu drzwi od wędzarni dym oprócz tego że wydostaje się przez nie, to dodatkowo nadal uchodzi przez komin? Czym komin większy/ wyższy tym efekt jest mocniejszy. Soory, ale Twoja teoria o ciągłości przewodu kominowego poprzez komorę wędzarni aż do samego końca słabo się trzyma kupy, tym bardziej że jej słabym punktem jest teoretyczne założenie że wszystko jest idealnie szczelne. Nie wiem ilu z nas zbudowało wędzarnie z uszczelkami w drzwiach? I po co? „Fałszywe powietrze” powinno być i tak wyciągnięte razem z dymem przez komin. Bo inaczej budowanie wędzarni np. w domu było by równoznaczne z samobójstwem.Nie wiem jaki projektant podpisał by się pod projektem który przewiduje maksymalny wyciąg spalin poprzez przewód kominowy w ilości ich wytwarzania bez uwzględnienia dodatkowych ilości powietrza obcego.Poza tym wtłaczanie „fałszywego powietrza” do wędzarni znacznie ułatwia sterowanie temperatura procesu, przy stosowaniu tradycyjnych palenisk. :question: Dlaczego twierdzisz że wszyscy się mylą, a Ty masz rację (Twój przykład z wysokim kominkiem od grila) :question: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 czym wyższy komin tym bardziej wciąga / „większy cug”.Popieram! Jeśli budujesz piec lub kominek to masz narzuconą minimalna wysokość komina. Jeśli będzie za niski - nie będzie ciągu, a to grozi zaczadzeniem. Jestem zdania, że wyższy komin zapewni ciąg i nawet gdy ma przymałą średnicę przelot będzie wydajny. A na dodatek: długi gorący komin wyraźnie ssie dym. Jeśli przymkniemy dopływ dymu przed komorą wędzarni /szybrem w kanale doprowadzającym, lub drzwiczkami paleniska/ to w komorze wędzarniczej spadnie ciśnienie na skutek ssania. A spadek ciśnienia to mniejsza tendencja do skraplania wilgoci. Sumując: może być tak, że wysoki komin przez silny ciąg spowoduje lepsze osuszanie wędzonek. Konieczny szyber na wlocie do komory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Biorąc pod uwagę wszystkie wasze wypowiedzi i to , że bardzo zależy mi na jakości wędzonek postanowiłem zrobić przeróbkę w drzwiach wędzarni . Drzwiczki wędzarni miały mieć rozmiar wys 96 cm , szer 80 cm . Postanowiłem to zmienić drzwiczki będą miały wymiar 80x80 cm zaoszczędzę w ten sposób w górze wędzarni pas szer 80cm i wysokości 16 cm . W to miejsce o podanych wymiarach zamontuję klapę uchylną którą będę regulował ciąg jak również proces osuszania wędlin . Strop wędzarni będzie zaraz nad klapą i wędzonki przy najwyższym powieszeniu będą poniżej klapy a ciepłe powietrze (dym) będzie je opływał w drodze do komina lub do klapy . Wędzarnie buduję na działce na której nie mam prądu stąd też wymuszony wyciąg poprzez wentylatory nie za bardzo mi pasuje musiał bym używać akumulatorów do zasilania a wiadomo jak z akumulatorami w zimie mogą zawieźć a tego bym nie zdzierżył jak wędlinki czekają a ja walczę z ciągiem .Obiecuję zdobyć aparat i przedstawić jakieś fotki chociaż bardzo się staram obrazowo przedstawić temat a trafiłem na super fachowców i jakoś to wychodzi . Jak myślicie przedłużać ten kanał o ten metr rurą stalową , czy pozostać na wmurowanej już kamionce ( 1,5 m) ale w tym wypadku palenisko jego górna część wystawała by mi jakieś 10-15 cm ponad grunt bo spadek był przewidziany na długość 2,5 m .Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Toshiba! dokładnie piszesz to co ja tylko w inny sposób nazywasz. Niech tak będzie zjawiska w przyrodzie i fizyce są też inaczej nazywane i opisywane. Z tym też się zgadzam bo czy ja jadę z Warszawy do Poznania przez Kraków czy Bydgoszcz cel jakim jest Poznań osiągnę. A więc wędzonki będą. Napisałem jedno zdanie "Jednak nie większym niż zdolność przepustowa całości na drodze od paleniska do ujścia gazów ( dymu ) wagowo." Więc co by nie budować z dowolną wysokością komina praw fizyki nie przeskoczysz. Magiczne słowo wagowo to jest wyporność gazów, a więc ten ciąg o który chodzi. Uzyskać go można tylko w jeden sposób - objętość gazów i temperatura. np. Lot balonem na ciepłe powietrze. Ten balon to nasz komin, który zaczyna się zaraz za paleniskiem od kanału dymnego po ujście z komina. Podsumowując, ciąg jest wyciskaniem przez gazy zimne, gazy lżejsze ogrzane, więc objętościowo dużo lżejsze przez szerokość paleniska, kanału, komory i szerokość komina minus tarcie i straty na zawirowania właśnie w wysokich kominach. Mówiąc w prosty sposób im więcej ciepłego powietrza tym większa wyporność i siła ciągu. Ale nic za darmo, wysoki komin sam nie ciągnie trzeba dostarczyć energii – ciepła, aby ten proces trwał. Maxell jest strażakiem więc na pewno pewne zawiłości powinien wyjaśnić żeby było dobrze, tanio i właściwie do zamiarów bez zbędnych strat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Kawałek stalowej rury za paleniskiem nie jest zły. Nie wiem jakiej jakości kupiłeś kamionkę.Z paleniska wychodzi wysoka temperatura, i może być tak że płomienie zniszczą kamionkę, dlatego wstawił bym minimum 0,5 m tej „stalówki”. (osobiści stosował bym TYLKO ocieploną „stlówkę” jako przewód dymny dla wędzarni).Poza tym palenisko równo z ziemię będzie miało tendencje do zalewania podczas obfitych opadów atmosferycznych, czyli tak czy owak wystawił bym je z ziemi min te 5 – 10 cm.Ta kalapa do upuszczania dymu nad drzwiami nie jest zła, ale ja bym to zrobił od tył (w miejscu mniej widocznym) bo szybko się osmoli od dymu i będzie nie ładnie wyglądać. Kolego ANDYANDYCiiąg / cug to różnica ciśnień! i temperatur, zapominasz o tym pierwszym (ciśnieniu) i chcesz udowodnić że wszystko zależy tylko od drugiego (różnicy temperatór - różnicy ciężaru gazów w zależniści od ich temperatury)Gazy w różnych ciśnieniach, mają również różną masę.Przypominam jeszcze raz, Twoja teoria trzyma się "kupy" tylko i wyłącznie przy założeniu że wszystko od paleniska do końca komina jest idealnie szczelne. Tak samo można TEORETYCZNIE zwiększać wysokość komina w nieskończoność, przy zwiększaniu jego średnicy - ale to znów TYLKO teoria. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 dlatego wstawił bym minimum 0,5 m tej „stalówki”. (osobiści stosował bym TYLKO ocieploną „stlówkę” jako przewód dymny dla wędzarni). Piszesz minimum 0,5 m w takim razie wstawię 1m bo nie uśmiecha mi się ciąć tej rury aby ją skrócić tym bardziej , że nie jestem pewny jakości tej kamionki (to jest taka jak idzie do kanalizacji w ziemię mocno wypalana z politurą przynajmniej kiedyś takie szły ) a palenisko wystawię trochę ponad grunt . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 He he he Toshiba nareszcie zaczynasz dobrze główkować tak zgadzam się z Tobą. Nie robimy dyfuzji gazów i nie przechodzimy do innych związków. Wędzimy w jednym gazie - powietrzu z dodatkiem spalin - dymu i w tym wypadku to temperatura i masa daje różnicę ciśnień niezależnie od zabudowy i szczelności jeżeli jest w tym samym środowisku. Najwyżej sprawność wraz z ubytkiem spadnie przy braku szczelności. Kształty i zabudowy wędzarni pomagają zjawiskom fizycznym. Ważne żeby działało i zaspokoiło nasze potrzeby. Pozdrawiam i życzę miłej lektury czytając te posty i wyciągnięcia wniosków przy budowie wędzarni wszystkim początkującym w tym fachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Pozdrawiam i życzę miłej lektury czytając te posty i wyciągnięcia wniosków przy budowie wędzarni wszystkim początkującym w tym fachu. Szczęka mi opadła jak czytałem wasze posty :smile: ale dużo na tym skorzystałem . Podejrzewam , że jeszcze nie raz będę miał wątpliwości i problemy .Ale z takimi fachowcami to nie problem (ale wazelinka :devil: ).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 ANDYANDYWidzę że do końca walczysz i chcesz żeby Twoje było na wierzchu – nie ma problemu może być i tak :lol: .Jestem zwolennikiem „nieszczelnych” wędzarni (oczywiście bez przesady) ze sprawnym kanałem odprowadzającym / kominem. Widziałem ich już znaczną ilość i zawsze te „nieszczelne” / „mniej szczelne” lepiej działały – mniejsze problemy przy ich obsługiwaniu, szybsze osuszanie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Witam Adek . Jeżeli z paleniska wychodzisz kamionką mam na myśli taką rurę polewaną szkliwem to się szybko zniszczy . Miałem z tego zrobiony komin do kominka było to jeszcze obmurowane cegłą . Podczas rozbierania komina rury były wszystkie popękane i sie rozpadały Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Witam Adek . Jeżeli z paleniska wychodzisz kamionką mam na myśli taką rurę polewaną szkliwem to się szybko zniszczy . Miałem z tego zrobiony komin do kominka było to jeszcze obmurowane cegłą . Podczas rozbierania komina rury były wszystkie popękane i sie rozpadały Pozdrawiam andrzej k dlatego zrobię tak jak podpowiada TOSHIBA , że przedłużę kamionkę rurą stalową o długości 1m i całość będzie miała 2,5m mam nadzieję ,że wtedy kamionka wytrzyma bo będzie miała mniejszą temperaturę . Boję się tylko , że na ogrzanie wędzarni będą mi szły bardzo duże ilości drewna i będę miał problem z uzyskaniem większych temperatur (zwłaszcza w zimie ) w końcowym etapie wędzenia gdy będę chciał zamiast parzyć wędliny upiec .Wędzarnia postawiona z pustaków ceramicznych o grubości 12cm http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1218773_pustaki_ceramiczne.html?sesja_gratka=4fd69364c4d3b099a640980e3c70c81d ma w sobie trochę szczelin powietrznych , które mam nadzieję będą też stanowić izolację . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-33509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Witam!Proszę o poradę w być może prostej sprawie.Czy do paleniska wędzarki lepiej założyć drzwiczki z popielnikiem czy bez.A może to bez znaczenia.Chodzi mi o to aby popiół nie dostawał się do komorz wędzarniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-35154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Ja również prosze o poradę. Jak prawidłowo osadzić drzwiczki żeliwne w palenisku? W moim się niestety obluzowały. Nie mają żadnych wąsów i tylko były obsadzone na zaprawie szamotowej. Ze względu na zewnetrzne warunki ta zaprawa zaczęła się obkruszać. Myślałam o obsadzeniu na cemencie hutniczym ale co z roszerzalnością cieplną żeliwa? Takie drzwiczki potrafią się nieźle nagrzać. Może ktoś ma doświadczenie w robotach zduńskich? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-35161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Czerwca 2008 naszkicowałem Ci jak zabudować .podaj meila to Ci prześlę Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-35162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Czerwca 2008 kusy, myslę, że jest to bez znaczenia. troszkę popiołu pewno i tak "porwie" ze sobą ciąg w wędzarni. Natomiast znaczenie może mieć przy osiąganiu temperatury, bo drewno na ruszcie pali się lepiej bo jest od dołu dpoływ powietrza. EAnna, może jakimś pomysłem będzie przykręcenie do ramy drzwi (od wewnątrz) kawałków kątownika. W drugim jego ramieniu trzeba wykonać gwint. Po włożeniu drzwi wkręcając śruby "rozpieramy" całą konstrukcję w otworze paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosz%C4%99-o-kilka-porad/#findComment-35163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.