TOSHIBA Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) W roli głównej oczywiście wołowina.Polecam ligawę, ale to już Wasz wybór.Jak wybierzecie już kawałek mięsa w sklepie, poproście aby ja podzieli na maszynie na 4-5 mm plastry.Ciecie wzdłuż włókien, dla tych co lobią żuć, w poprzek dla początkujących na ukos okres przejściowy Tak pocięta wołowinę zabieracie do domu i do dzieląPrzygotować zaprawęRówne części objętościowo sos Sojowysos Teriyakisos Oyster Dodatkowopieprz, czosnek cukier trzcinowy lub miód Jak ktoś chce to koncentrat dymu, ale jak już to bardzo mało "Bejcowanie mięsa" Wszystko do woreczka i zapróżnować na godzinę, lub 24h w lodowce Osuszyć ręcznikiem papierowym Na sita ro suszarki, lub inny własny sposób suszenia Po 4 godzinach bez grzania lub po godzinie z grzaniem taki efekt Mi padła 12 piętrowa suszarka wiec robię na 4 piętrowej wiec jak podeschnie mięso tak jak na przedostatnim foto można składać już piętrowo z prześwitami PSNaturalnie nie jest to dokładnie taki sam smak jak kupne, ale podobny i mi smakuje jak przekąska po która zawsze można sięgnąć, np do TV lub do piwa Edytowane 9 Lipca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lipca 2018 Polecam ligawę, A nie wychodzi z tego żujka?Faktem jest, że w Polsce mamy raczej podłą wołowinę.Mniej tkanki łącznej ma antrykot, rostbeef, zrazowa górna, "oko"biodrówki.Suszę wołowinę dla wnuka, który jest na diecie. Ligawę też suszyłam Następnym razem spróbuję z Twoimi sosami, dziękuję za przepis. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) A nie wychodzi z tego żujka? Ciecie wzdłuż włókien, dla tych co lobią żuć, w poprzek dla początkujących na ukos okres przejściowy Nie susz do konca, Zapodaj 45 - 55 st C to prawie jak suis vide Suszyłem rożna części, ale ligawa mi podchodzi najbardziej kwestia smaku. Edytowane 9 Lipca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) Z 1 kg wołowiny susze do momentu uzyskanie około 350 do 370 gJak dla mnie jest to optymalna "suchość "Niżnej pokazany plaster wołowiny powiedzmy przeznaczony dla dzieci żeby nie robiły kulki, dla dorosłych (ale mających wszystkie zęby ) możne być ugięcie z 2 obrazka czyli okolu 2 cm każdy sobie sam znajdzie optymalną suchość. EANNA a dla Twojego wnuka coś znajdę/opracuje, ale teraz mam trochę urwania głowy w pracy Edytowane 9 Lipca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lipca 2018 Ja też robię od czasu do czasu -mięso podmrażam i dopiero wtedy kroję w cienkie plasterki . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/?view=findpost&p=597678 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Tak jakoś tym razem mnie naszło na eksperymenty z suszoną wołowiną... po małych konsultacjach społecznych doszedłem jednak do wniosku że robił będę z wołowiny o stosunkowo grubych i luźnych włóknach, co pozwoli na lepszą obróbkę cieplną. Padło na dużą bawetę i świecę wołową... na pierwszy ogień pójdą jakieś czosnkowe, pieprzowe i oczywiście przyprawione a`la Pastrami. Zastanawiam się jeszcze czy solić czy peklować ale to wyjdzie potem... no i jak długo wytrzyma taka wołowina zapakowana próżniowo... Zobaczymy co z tego wyjdzie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.