Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niektóre przepisy przewidują powtórne wędzenie kiełbasy po jej sparzeniu (np. krakowska sucha).

Czy jest możliwe rozpoczęcie tego wędzenia zaraz po sparzeniu, jeszcze w tym samym dniu?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/
Udostępnij na innych stronach

Nawet natychmiast, jeszcze ciepłe, byle by wyschło przed wędzeniem! Chyba że przepis zaznacza że wpierw ma ostygnąć i dopiro wędzić. Jak nie jest zaznaczone to wystarczy tylko obsuszyć i jeszcze ciepłe do wędzarni.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33606
Udostępnij na innych stronach

Chyba że przepis zaznacza że wpierw ma ostygnąć

W przypadku krakowskiej przepis mówi o studzeniu a raczej o warunkach studzenia. Ale to mogą być dwie różne sprawy. Nie wiem, czy to studzenie między wędzeniami ma jakieś znaczenie, a jeżeli ma, to jakie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33607
Udostępnij na innych stronach

Nawet natychmiast, jeszcze ciepłe, byle by wyschło przed wędzeniem!

Wydaje mi się (może tylko wydaje :rolleyes: ), że wyrób musi całkiem wystygnąć. Nawet z pozoru suche na powierzchni batony kiełbasy są jeszcze w środku ciepłe i cały czas odparowują wodę. W tej sytuacji w wędzarni powierzchnia powtórnie wędzonego batonu nałapie różnego rodzaju popiołu, sadzy i innych niepożądanych "dodatków". Jest to tylko takie moje chłopskie rozumowanie i proszę o wypowiedź zawodowców. Jednak osobiście nigdy tak nie robię. Zawsze całkowicie ostudzę wyrób i potem powtórnie wędzę (najczęściej na drugi dzień). :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33610
Udostępnij na innych stronach

Jeśli przepis przewiduje studzenie to należy czynność wykonać.

Należy pamiętać, że jeśli nie wystudzimy wyrobu może dojść do rozwoju drobnoustrojów, czyli może nastąpić skwaśnienie.

Oczywiście wszytko zależy od czasu pozostawania wyrobu w wędzarni i panującej w niej temperatury.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33622
Udostępnij na innych stronach

Proces wędzenia w tej recepturze jest podany trochę nie precyzyjnie. może ten wycinek rozwiąże dylemat .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33630
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję DZIADKU za informację.

Miałam wątpliwości, czy mogę pociągnąć wędzenie jeszcze tego samego dnia. To dobra wiadomość, bo czasami szkoda wygaszać wędzarnię tym bardziej, gdy są warunki i chęć do dalszego wędzenia.

Ta kiełbaska krakowska jest dość pracochłonna, właśnie ze względu na wędzenie. Przy możliwości rozpoczęcia drugiego cyklu jeszcze tego samego dnia, całe wędzenie można zamknąć w trzech dniach. oczywiscie z przerwą na suszenie. Dotychczas, drugie, 12 godzinne wędzenie zawsze robiłam na raty (gdy zbyt wiele godzin poświecam swojemu hobby rodzina zaczyna robić jakieś dziwne kółka w okolicach głowy :grin: :grin: :grin: ).

Mimo tych niedogodności w przyrządzaniu kiełbasa krakowska jest tego warta. Przygotowuję ją zawsze przed dłuższymi wyjazdami, ponieważ jest trwała i stanowi skondensowane pożywienie. Nie mówiąc o eksporcie aromatu i sławy polskich wędlin.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33633
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.