EAnna Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2008 Niektóre przepisy przewidują powtórne wędzenie kiełbasy po jej sparzeniu (np. krakowska sucha). Czy jest możliwe rozpoczęcie tego wędzenia zaraz po sparzeniu, jeszcze w tym samym dniu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2008 Nawet natychmiast, jeszcze ciepłe, byle by wyschło przed wędzeniem! Chyba że przepis zaznacza że wpierw ma ostygnąć i dopiro wędzić. Jak nie jest zaznaczone to wystarczy tylko obsuszyć i jeszcze ciepłe do wędzarni. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Maja 2008 Chyba że przepis zaznacza że wpierw ma ostygnąćW przypadku krakowskiej przepis mówi o studzeniu a raczej o warunkach studzenia. Ale to mogą być dwie różne sprawy. Nie wiem, czy to studzenie między wędzeniami ma jakieś znaczenie, a jeżeli ma, to jakie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2008 Nawet natychmiast, jeszcze ciepłe, byle by wyschło przed wędzeniem! Wydaje mi się (może tylko wydaje :rolleyes: ), że wyrób musi całkiem wystygnąć. Nawet z pozoru suche na powierzchni batony kiełbasy są jeszcze w środku ciepłe i cały czas odparowują wodę. W tej sytuacji w wędzarni powierzchnia powtórnie wędzonego batonu nałapie różnego rodzaju popiołu, sadzy i innych niepożądanych "dodatków". Jest to tylko takie moje chłopskie rozumowanie i proszę o wypowiedź zawodowców. Jednak osobiście nigdy tak nie robię. Zawsze całkowicie ostudzę wyrób i potem powtórnie wędzę (najczęściej na drugi dzień). :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Maja 2008 Jeśli przepis przewiduje studzenie to należy czynność wykonać.Należy pamiętać, że jeśli nie wystudzimy wyrobu może dojść do rozwoju drobnoustrojów, czyli może nastąpić skwaśnienie.Oczywiście wszytko zależy od czasu pozostawania wyrobu w wędzarni i panującej w niej temperatury. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Maja 2008 Proces wędzenia w tej recepturze jest podany trochę nie precyzyjnie. może ten wycinek rozwiąże dylemat .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Maja 2008 Dziekuję DZIADKU za informację. Miałam wątpliwości, czy mogę pociągnąć wędzenie jeszcze tego samego dnia. To dobra wiadomość, bo czasami szkoda wygaszać wędzarnię tym bardziej, gdy są warunki i chęć do dalszego wędzenia. Ta kiełbaska krakowska jest dość pracochłonna, właśnie ze względu na wędzenie. Przy możliwości rozpoczęcia drugiego cyklu jeszcze tego samego dnia, całe wędzenie można zamknąć w trzech dniach. oczywiscie z przerwą na suszenie. Dotychczas, drugie, 12 godzinne wędzenie zawsze robiłam na raty (gdy zbyt wiele godzin poświecam swojemu hobby rodzina zaczyna robić jakieś dziwne kółka w okolicach głowy :grin: :grin: :grin: ). Mimo tych niedogodności w przyrządzaniu kiełbasa krakowska jest tego warta. Przygotowuję ją zawsze przed dłuższymi wyjazdami, ponieważ jest trwała i stanowi skondensowane pożywienie. Nie mówiąc o eksporcie aromatu i sławy polskich wędlin. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1544-powt%C3%B3rne-w%C4%99dzenie/#findComment-33633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.