Anka Dymna Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2006 Witam Wędzarniczą BraćChcę zakupić do wędzarni termometr i właściwie nie mam pojęcia w jakim sklepie mam go szukać tzn z jakimi artykułami :question: proszę o podpowiedź :smile: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2006 termometr można kupić na allegro albo www.stalgast.com Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 7 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lipca 2006 Witam Wędzarniczą Brać Chcę zakupić do wędzarni termometr i właściwie nie mam pojęcia w jakim sklepie mam go szukać tzn z jakimi artykułami :question: proszę o podpowiedź :smile: Pozdrawiam... czy chodzi o termometr do mierzenia temperatury w wędzarni :question: ... jeżeli tak to dostaniesz go w każdej większej hurtowni instalacyjnej ... pytaj o termometry do kotłów centralnego ogrzewania, ... jeżeli o termometr do mierzenia temp. wewnątrz wędzonek lub kiełbas (i nie tylko) :question: ... polecam sprzęt od Naszego Forumowego Kolegi Mirka (przystępne ceny, fachowa obsługa i towar dobrej jakości) pozdrawiam niezmiernie smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anka Dymna Opublikowano 10 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lipca 2006 Dzięki serdeczne za podpowiedzi :grin: Chodzi mi o termometr do mierzenia temperatury w wędzarni .Już się zorientowałam na Allegro a dziś idę poszukać w sklepach ( mam kilka namierzonych :smile: )pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lipca 2006 ważne jest aby miał możliwie długą sondę , aby pomiar odczytywany był możliwie z głębi wędzarni Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lipca 2006 Zobacz to http://www.apar.pl/promocje.php?now=21 Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lipca 2006 Fajny wykład.Jakiego typu jest twój termometr ,który prezentujesz na zdjęciach swojej wędzarni?Ja używam termometru z kapilarą gazową? nie wiem może cieczową od roku ,czyli jakieś 6 sesji wędzarniczych i co ciekawe za każdym razem rozwijam go i zwijam .Bydlę nie chce sie popsuć. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lipca 2006 Dymek - nie obraź się, wiem, wiem... miałem Cię nie zaczepiać... ale nie wytrzymałem - jad płynący z Twojej wypowiedzi MOŻE SKAZIĆ CI WĘDZONKI !!!! Ja też lubię nowoczesne rozwiązania (od kiedy stłukłem zwykły sam używam np do parzenia czujników DS18B20 do kompa )ale po takich postach, osoba jak np Anka Dymna może stracić ochotę do wędzenia :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anka Dymna Opublikowano 12 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lipca 2006 Witam ponownie :grin: Termometr już mam , zwykły bimetaliczny do c.o.(wiem że nie jest za dokładny) . Wędzę ok 3-4 razy w roku ( do wędzarni muszę dojeżdżać ) więc nie chcę wydawać więcej kasy na lepszy. Dotąd wędziłam bez termometru i nie mam zastrzeżeń do wędzonek. Teraz wypróbuję z termometrem. Przy każdym wędzeniu wciąż się czegoś nowego uczę , jak ten termometr mnie zawiedzie :???: poszukam innego .Abratku ochoty do wędzenia napewno nie stracę :grin:Dymku dzięki za odpowiedź .Widzę że też zaczynałeś od takiego termometru. Moja wędzarenka jest mała , rozkład temperatury nie jest za duży więc może ten termometr się sprawdzi.Pozdrawiam Wszystkich :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lipca 2006 Oj Dymek - takie to już ze mnie "nożyce" :grin: A teraz Abratek wyjaśnij mi gdzie jest ten JADStarczy taki? :grin: Teraz to Sam dołożyłeś do pieca, z tym podłączaniem do kompa.no fakt... może tak wyglądać :rolleyes: - uściślę wypowiedź: od kiedy stłukłem zwykły termometr, czasem używam do parzenia, czujnika DS18B20 podłączonego do kompa, ale tylko dlatego że nie mogę się zebrać do kupna nowego "parzelniczego", a komputerowy i tak mam pod ręką, w wędzarni natomiast mam zwykły bimetaliczny od CO - i działa :lol: Dymku - Twoje http://www.chefpaul.net/smiles/big02.gif Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lipca 2006 Ja też dołoże do pieca http://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gif Na nic innego nie mam siły w tym upale http://www.chefpaul.net/smiles/big02.gif UFFFFFF Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lipca 2006 DYMEK - dzięki Tobie to forum nabiera rumieńców.Kiedyś napisałem że zostaniesz największym zadymiarzem - i chyba nie pomylilem się. Automtyzację wprowadzasz w swojej wędzarni - to dobrze jeżeli to pomaga w pracy. Tak się zastanawiam czy nie lepiej było by Tobie kupić jakiś małą komorę wędzarniczo - parzelniczą np. typu ,,Atmos'' wszystko by odbywało się automatycznie nastawisz program i możesz zająć się w taki upał ,,miłymy przyjemnościami''W swojej wedzarni możesz zainstalować wyłapywacz pyłów - jest to taka kurtynka wodna przez którą przechodzi dym a pyły zostają wyłapane .A tak ile płacisz na ochronę środowiska za zadymianie bo wszystkie firmy płacą kary umowne. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lipca 2006 Abratek i MiroNie wiedziałem że jesteście palaczami :lol: :lol: :lol: Abratek ja też mówiłem poważnie o tym termometrze i będę go miał, więc mały kamyczek wrzucę w Twoje przyostrawe nożyczki żeby je lekko przytępić :tongue: Dziadek, to nie automatyzacja tylko lepsza, większa i dokładniejsza kontrola procesu wędzeniaA tak naprawdę to niezły bajer, zawiesić sobie takie coś na wędzarni, zawsze można wtedy powiedzieć że nad moją wędzarnią czuwa mikroprocesorowy kontroler i będzie to prawda.Brzmi poważnie Co do płacenia za zadymianie, no cóż nie płace i nie mam zamiaru. Co do komory wędzarniczej, hmm jak mi się znudzi wędzenie i cała zabawa koło tego to może się wtedy zastanowię na jakimś fuul automatem, na razie wole sam rąbać drewno i kręciś szybrami, oczywiście na podstawie wskazań mojego nowego termometru :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lipca 2006 DYMEK - fajnie że przyjełeś to z wesołoscią bo myślałem że będziesz patrzył na mnie krzywym okiem . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Lipca 2006 Dziadek, na sympatyczny żart zawsze odpowiem z :grin: gorzej jak walisz z grubej rury :lol: Dziadek, co do zadymiania to odpowiem Tobie tak.Łącze moje nowe hobby „troszeczkę” z interesem i podoba mi się.Robię sobie kiełbaski i takie tam różne wędzone trochę wyśle resztę rozprowadzę po „znajomych”. Cenę walnę większą niż w sklepie a i tak nie starcza dla wszystkich chętnych.Jako towar limitowany lepiej się sprzedaję. Co nie chwaląc się, nowych klientów przybywa.Największą frajdą dla mnie jest oczywiście oprócz kasy która wpływa i pozwala się nowemu interesowi rozwijać jest sam fakt rozszerzania się grona chętnych na wyroby, co z jednej strony cieszy a z drugiej strony stawia nowe wezwania.Chętni praktycznie biorą w ciemno to co zrobię, a robię po kolei wszystko co znajdę (przepisy). Każdą partię próbuje osobiście jako tester i dodatkowo bada to moja znajoma z sanepidu.W ten oto sposób mogę wypróbować i nauczyć się powiedzmy nowego „zawodu”Świnek też już nie zabijam, biorę mięso z rzeźni.Tam też prowadzę ożywioną dyskusje z technologiem na temat wyrobów powiązaną z degustacją. Ale tak czy owak każda rozmowa kończy się tym samym motto ze strony technologa: … No wiesz ty tak sobie możesz robić, ale my nie dalibyśmy by rady z cenami wobec konkurencji … I to niech zostanie bez komentarza :grin: . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Lipca 2006 Miło czyta się DZIADKU Twoje posty, tym bardziej, że przy ich okazji można troszkę się uśmiać, co przy tej gorącej temperaturze na zewnątrz jest to dla naszego organizmu jakiś rodzaj relaksu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savio Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Lipca 2006 ja również się zrelaksowałem. Uśmiechnięty zadymiacz - to jest to !! Cytuj wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsail Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Witam.Jaki termometr sprawdzi się do mierzenia temperatury w wędzarniku, (taki na stałe) ma może ktoś jakieś doświadczenia w tej materii, jakiś adres sklepu internetowego. Dziękuję zgóry za info. pozdrawiamadsam Cytuj adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Użyj funkcji SZUKAJ (do góry) i wpisz słowo termometrWyjdzie Ci parę tematów, np. ten https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=429&highlight=termometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Szukaj termometrów do mierzenia temp. w kotłach np.CO.Ja swój kupiłem we Włocławku (można przez internet) w Fabryce termometrów.Mają strone internetową z całą ofertą. Kup taki zagięty pod katem 90 st. o długości tej części zagiętej (wchodzi do pieca) 8cm. lub troszkę dłuższej. Zakres do 100 st.Termometr jest szklany w solidnej mosiężnej obudowie.Cena ok. 40 PLN. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Witam !!! Ja kupiłem taki http://www.allegro.pl/item123517259_termometr_do_miesa_z_sonda_grill_wedzarnia_.html i używam go od ponad roku w wędzarni ( jest długi ) i do parzenia i.t.p. . Trochę drogi, ale ja jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 ... termometrów generalnie używam tylko w przygotowywaniu "nowych potraw" ... później już wystarczy zapamiętać czas i temperaturę :wink: ... oto kilka z nich (od najprostszego do najbardziej "wypasionego") http://www.chefpaul.net/images/term02.jpg http://www.chefpaul.net/images/term01.jpg http://www.chefpaul.net/images/term03.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Listopada 2006 Koledzy, czy warto zainwestować w taki miernik z pomiarem temperatury ?Głównie chodzi o walory uzytkowe w elektronice ale czy dobry byłby taki miernik do pomiaru temp. wewnątrz wędzarni ?http://www.allegro.pl/item139859262_tanio_niemiecki_miernik_z_sonda_temperatury_wawa.html Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Listopada 2006 Mam podobny, ale myślę, że trzeba porównać jego wskazania z jakimś termometrem laboratoryjnym, bo różne egzemplarze różnie wskazują. Szukam również informacji czy można przedłużyć (ok 50 cm) przewody do sondy bez wpływu na wskazania.Myślę nad umieszczeniem sondy pomiarowej w jakiejś osłonie aby można było wbić sondę w mięso i stale kontrolować temperaturę parzenia. Chodzą mi po głowie druty (połączone żyłką) do robienia swetrów, ale trafiam na same aluminiowe :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Listopada 2006 Acha! Miernik na zdjęciach na 99% nie jest niemiecki tylko "germany design" wyprodukowany w Chinach. Z tego co wiem jest to średnia klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.