Skocz do zawartości

Termometr do wędzarni


Anka Dymna

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ChefPaul

Witam Wędzarniczą Brać

Chcę zakupić do wędzarni termometr i właściwie nie mam pojęcia w jakim sklepie mam go szukać tzn z jakimi artykułami :question: proszę o podpowiedź :smile:

Pozdrawiam

... czy chodzi o termometr do mierzenia temperatury w wędzarni :question: ... jeżeli tak to dostaniesz go w każdej większej hurtowni instalacyjnej ... pytaj o termometry do kotłów centralnego ogrzewania,

... jeżeli o termometr do mierzenia temp. wewnątrz wędzonek lub kiełbas (i nie tylko) :question: ... polecam sprzęt od Naszego Forumowego Kolegi Mirka (przystępne ceny, fachowa obsługa i towar dobrej jakości)

 

pozdrawiam niezmiernie smacznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ważne jest aby miał możliwie długą sondę , aby pomiar odczytywany był możliwie z głębi wędzarni
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajny wykład.

Jakiego typu jest twój termometr ,który prezentujesz na zdjęciach swojej wędzarni?

Ja używam termometru z kapilarą gazową? nie wiem może cieczową od roku ,czyli jakieś 6 sesji wędzarniczych i co ciekawe za każdym razem rozwijam go i zwijam .Bydlę nie chce sie popsuć.

Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dymek - nie obraź się, wiem, wiem... miałem Cię nie zaczepiać... ale nie wytrzymałem -

jad płynący z Twojej wypowiedzi MOŻE SKAZIĆ CI WĘDZONKI !!!!

 

Ja też lubię nowoczesne rozwiązania (od kiedy stłukłem zwykły sam używam np do parzenia czujników DS18B20 do kompa )ale po takich postach, osoba jak np Anka Dymna może stracić ochotę do wędzenia :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie :grin:

Termometr już mam , zwykły bimetaliczny do c.o.(wiem że nie jest za dokładny) . Wędzę ok 3-4 razy w roku ( do wędzarni muszę dojeżdżać ) więc nie chcę wydawać więcej kasy na lepszy. Dotąd wędziłam bez termometru i nie mam zastrzeżeń do wędzonek. Teraz wypróbuję z termometrem. Przy każdym wędzeniu wciąż się czegoś nowego uczę , jak ten termometr mnie zawiedzie :???: poszukam innego .

Abratku ochoty do wędzenia napewno nie stracę :grin:

Dymku dzięki za odpowiedź .Widzę że też zaczynałeś od takiego termometru. Moja wędzarenka jest mała , rozkład temperatury nie jest za duży więc może ten termometr się sprawdzi.

Pozdrawiam Wszystkich :smile:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj Dymek - takie to już ze mnie "nożyce" :grin:

 

A teraz Abratek wyjaśnij mi gdzie jest ten JAD

Starczy taki? :grin:

Teraz to Sam dołożyłeś do pieca, z tym podłączaniem do kompa.

no fakt... może tak wyglądać :rolleyes: - uściślę wypowiedź:

od kiedy stłukłem zwykły termometr, czasem używam do parzenia, czujnika DS18B20 podłączonego do kompa, ale tylko dlatego że nie mogę się zebrać do kupna nowego "parzelniczego", a komputerowy i tak mam pod ręką,

w wędzarni natomiast mam zwykły bimetaliczny od CO - i działa :lol:

 

Dymku - Twoje http://www.chefpaul.net/smiles/big02.gif

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też dołoże do pieca

 

http://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gifhttp://www.chefpaul.net/smiles/big02.gif

 

 

 

Na nic innego nie mam siły w tym upale :(http://www.chefpaul.net/smiles/big02.gif

 

UFFFFFF

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DYMEK - dzięki Tobie to forum nabiera rumieńców.Kiedyś napisałem że zostaniesz największym zadymiarzem - i chyba nie pomylilem się. Automtyzację wprowadzasz w swojej wędzarni - to dobrze jeżeli to pomaga w pracy. Tak się zastanawiam czy nie lepiej było by Tobie kupić jakiś małą komorę wędzarniczo - parzelniczą np. typu ,,Atmos'' wszystko by odbywało się automatycznie nastawisz program i możesz zająć się w taki upał ,,miłymy przyjemnościami''W swojej wedzarni możesz zainstalować wyłapywacz pyłów - jest to taka kurtynka wodna przez którą przechodzi dym a pyły zostają wyłapane .A tak ile płacisz na ochronę środowiska za zadymianie bo wszystkie firmy płacą kary umowne. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Abratek i Miro

Nie wiedziałem że jesteście palaczami :lol: :lol: :lol:

 

Abratek ja też mówiłem poważnie o tym termometrze i będę go miał, więc mały kamyczek wrzucę w Twoje przyostrawe nożyczki żeby je lekko przytępić :cool::cool::cool: :tongue:

 

Dziadek, to nie automatyzacja tylko lepsza, większa i dokładniejsza kontrola procesu wędzenia

A tak naprawdę to niezły bajer, zawiesić sobie takie coś na wędzarni, zawsze można wtedy powiedzieć że nad moją wędzarnią czuwa mikroprocesorowy kontroler i będzie to prawda.

Brzmi poważnie :cool::cool::cool:

 

Co do płacenia za zadymianie, no cóż nie płace i nie mam zamiaru.

 

Co do komory wędzarniczej, hmm jak mi się znudzi wędzenie i cała zabawa koło tego to może się wtedy zastanowię na jakimś fuul automatem, na razie wole sam rąbać drewno i kręciś szybrami, oczywiście na podstawie wskazań mojego nowego termometru :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dziadek, na sympatyczny żart zawsze odpowiem z :grin: gorzej jak walisz z grubej rury :lol:

 

Dziadek, co do zadymiania to odpowiem Tobie tak.

Łącze moje nowe hobby „troszeczkę” z interesem i podoba mi się.

Robię sobie kiełbaski i takie tam różne wędzone trochę wyśle resztę rozprowadzę po „znajomych”. Cenę walnę większą niż w sklepie a i tak nie starcza dla wszystkich chętnych.

Jako towar limitowany lepiej się sprzedaję. Co nie chwaląc się, nowych klientów przybywa.

Największą frajdą dla mnie jest oczywiście oprócz kasy która wpływa i pozwala się nowemu interesowi rozwijać jest sam fakt rozszerzania się grona chętnych na wyroby, co z jednej strony cieszy a z drugiej strony stawia nowe wezwania.

Chętni praktycznie biorą w ciemno to co zrobię, a robię po kolei wszystko co znajdę (przepisy). Każdą partię próbuje osobiście jako tester i dodatkowo bada to moja znajoma z sanepidu.

W ten oto sposób mogę wypróbować i nauczyć się powiedzmy nowego „zawodu”

Świnek też już nie zabijam, biorę mięso z rzeźni.

Tam też prowadzę ożywioną dyskusje z technologiem na temat wyrobów powiązaną z degustacją. Ale tak czy owak każda rozmowa kończy się tym samym motto ze strony technologa: … No wiesz ty tak sobie możesz robić, ale my nie dalibyśmy by rady z cenami wobec konkurencji … I to niech zostanie bez komentarza :grin: .

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miło czyta się DZIADKU Twoje posty, tym bardziej, że przy ich okazji można troszkę się uśmiać, co przy tej gorącej temperaturze na zewnątrz jest to dla naszego organizmu jakiś rodzaj relaksu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szukaj termometrów do mierzenia temp. w kotłach np.CO.

Ja swój kupiłem we Włocławku (można przez internet) w Fabryce termometrów.

Mają strone internetową z całą ofertą. Kup taki zagięty pod katem 90 st. o długości tej części zagiętej (wchodzi do pieca) 8cm. lub troszkę dłuższej. Zakres do 100 st.

Termometr jest szklany w solidnej mosiężnej obudowie.

Cena ok. 40 PLN.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... termometrów generalnie używam tylko w przygotowywaniu "nowych potraw" ... później już wystarczy zapamiętać czas i temperaturę :wink:

... oto kilka z nich (od najprostszego do najbardziej "wypasionego")

 

http://www.chefpaul.net/images/term02.jpg

 

http://www.chefpaul.net/images/term01.jpg

 

http://www.chefpaul.net/images/term03.jpg

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Koledzy, czy warto zainwestować w taki miernik z pomiarem temperatury ?

Głównie chodzi o walory uzytkowe w elektronice ale czy dobry byłby taki miernik do pomiaru temp. wewnątrz wędzarni ?

http://www.allegro.pl/item139859262_tanio_niemiecki_miernik_z_sonda_temperatury_wawa.html

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny, ale myślę, że trzeba porównać jego wskazania z jakimś termometrem laboratoryjnym, bo różne egzemplarze różnie wskazują. Szukam również informacji czy można przedłużyć (ok 50 cm) przewody do sondy bez wpływu na wskazania.Myślę nad umieszczeniem sondy pomiarowej w jakiejś osłonie aby można było wbić sondę w mięso i stale kontrolować temperaturę parzenia. Chodzą mi po głowie druty (połączone żyłką) do robienia swetrów, ale trafiam na same aluminiowe :sad:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.