Tomek101082 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 8 Października 2018 Kurcze a miało być tak pięknie, koniec z wędzeniem w beczce. Teraz to mam dylemat. Kupić czy nie. Wydać tyle kasy na coś co nie dokona jest doskonałe?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Claaude Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 8 Października 2018 Może zrób tak:1. nie spisz się tak z kupowaniem. Człowiek podniecony, bo by chciał już zażerać się kiełbaskami i szyneczkami własnej roboty, gotowy, żeby kupić sobie wędzarnie na początek, pozbyć się beczki a tu chała,,,,2. Poczytaj od A do Z ten tutaj temat o wędzarniach Borniaka - bracia naprawdę robią cuda na tych wędzarniach, aż dech zapiera, więc muszą omijać te niedoskonałości w jakiś sposób.3. Pogadaj z Dzadkiem Maćkiem, powiedz jakie widziisz za i przeciw i zapytaj kto ma największe tu doświadczenie z wędzarnia Borniaka.4. Nie załamuj się złą wiadomością o izolacji, być może już wykluczyli ten problem topienia się pianki lub używają zupełnie innej piany od tamtej,, która była 5 lat temu. Technologia też idzie w górę.5. Pooglądaj inne wędzarnie np, Thermawind i sprawdź jakie tam mają rozwiązania. Powiem Ci, że gdybym mieszkał w Polsce dłużej niz kilka miesięcy co roku lub co dwa lata, to z zamkniętymi oczami kupił bym wędzarnię UWD150 bez bajerów i dorobił sobie DG Rogera, albo Ruska - może nawet bym wymienił tę piankę na wełnę odporną na wysokie temp. Ale kupiłbym największą jaka jest, bo wędzę z wędlinami ok 30-35kg za jednym razem. Jak kupiłem UWD70 jakieś 7 lat temu to była dla mnie stanowczo za mała i nie zdążyłem nawet jej zdrowo przepalić. 6. Weź wszystkie "za" i "przeciw" i wtedy pomyśl nad decyzją, kto wie może pójdzesz w nasze ślady i zbudujesz sobie "kibelek" zamiast Borniaka. np. taki jak binio1111 ( Cytuj There is a sucker born every minute - P.T. Barnum Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 8 Października 2018 Przerób beczkę na ładną.Są na forum pięknie zrobione beczki. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Claaude Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 8 Października 2018 Są na forum pięknie zrobione beczki. Albo kibelki - jeden z najbardziej fascynujących tutuj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/ Cytuj There is a sucker born every minute - P.T. Barnum Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 8 Października 2018 Albo kibelki - jeden z najbardziej fascynujących tutuj: https://wedlinydomow...1111-ukończona/Wczoraj już oglądałem, naprawdę super gratuluje pomysłowości i naprawdę dobrego wykonania . Sam na to czasu nie znajdę zazwyczaj w domu po 17 jestem więc gdzie tu jeszcze czas na majsterkowanie, chociaż pracy i ja się nie boję. Miałbym nawet gdzie to wykonać ale największy problem sprawiła by mi elektronika. Dzisiaj już sobie kalkulowałem i jeżeli z ociepleniem to około połowy tego co Borniak by mnie to wszystko wyszło. Nie wiem tylko czy cegła klinkierowa musiała by być pełna czy dziurawka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Claaude Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 8 Października 2018 Nie wiem tylko czy cegła klinkierowa musiała by być pełna czy dziurawka. Ja nawet nie wiedziałem, że są klinkierowe dziurawki...Ale w ogóle po co Tobie cegła ??? Z elektroniką to w cale nie jest tak źle, po prostu łączysz komponenty i wkładasz do pudełka/obudowy. Tu wiara zawsze Ci pomoże. Z resztą z elektroniki to tylko regulator temperatury Ci będzie potrzebny - no biggie! Najwięcej czasu zajęło by Ci chyba zbudowanie jakiejś beczki albo box'a. Ja zrobiem moje wędzarnie z drewna, co mi zostało po budowach. Następna opcja, to oczywiście Borniak, ale też się trochę nawkurzasz podczas użytkowania, niemniej jednak każdy posiadacz to przechodzi, dopóki nie zmodyfikuje się pewnych elementów.Myślę, że jak czas jest problemem, to powinieneś to wziąść pod uwagę. Na początek. Dla mnie mój Borniak był za mały, ale swoje uwędził. Wydaje się też, że te starsze modele były trochę lepsze... Cytuj There is a sucker born every minute - P.T. Barnum Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 8 Października 2018 No to już za późno zamówiłem 150 Uwd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 9 Października 2018 zamówiłem 150 Uwd i będziesz zadowolony Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) i Mam taką nadzieję . Z beczką to znowu bym się wkurzał. Zerwał się wiatr coś się przypiekło itp.... Mam nadzieję że zbyt wielu modyfikacji robić nie będę musiał tylko dobre wędzonki będę robić od samego początku. [Dodano: 09 paź 2018 - 14:35] i będziesz zadowolony Mam taką nadzieję . Z beczką to znowu bym się wkurzał. Zerwał się wiatr coś się przypiekło itp.... Mam nadzieję że zbyt wielu modyfikacji robić nie będę musiał tylko dobre wędzonki będę robić od samego początku. Coś tam wyżej na mieszałem Edytowane 9 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Claaude Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 9 Października 2018 Najbardziej będziesz zadowolony jak przyniesiesz do domu pięknie uwędzone wędliny.Wsadzisz wszystko do lodówki albo powiesisz do dalszego suszenia, a na nastepny dzień będziesz wracał z pracy do domu i z daleka będziesz czuł wędzonkę.... Cytuj There is a sucker born every minute - P.T. Barnum Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 12 Października 2018 Witam Borniak już złożony, wczoraj pierwsze dymienie. Przeczyściłem go dymiąc kilka godzin. Na pierwszy rzut oka wszystko działa dobrze nic się nie zapycha wszystko dymi ok. Dorze że wybrałem 150 UWD bo w tym to wcale tak dużo miejsca nie ma. Dziś pierwsze dymienie szynek i polędwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 12 Października 2018 Dorze że wybrałem 150 UWD bo w tym to wcale tak dużo miejsca nie ma To dobry wybór- pamiętaj o dobrym osuszeniu wędzonek PRZED puszczeniem dymu - i nie zamykaj mocno szybra - bardziej swobodny przypływ dymu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 12 Października 2018 Szyber otwarty na Maxa. I jak już tu jestem to zapytam planuje wędzić szynkę około 8h polędwica 4. Jaką temperaturę musi mieć w środku szynka i polędwica aby nie były surowe? Wiem że to nie dział do tego ale... Brak czasu na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Wędzimy do koloru nie na czas.W jakiej temp wędzisz? Trzymaj 50-55 .Z reguły po wędzeniu się parzy w wodzie żeby nie było surowe. Jak chcesz dopiekać w wędzarni to szynka 68 w środku ,polędwica 60-62. Temp w wędzarni 90-max100 Edytowane 12 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 12 Października 2018 Ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 12 Października 2018 Z reguły po wędzeniu się parzy w wodzie żeby nie było surowe Po OSUSZENIU - wędzisz do kolory jak Binio odpowiada i to u mnie nie więcej jak 4 godziny - po prostu u mnie nikt nie chce przewędzonego. Później parzysz !- nie rób tego w wędzarni na początek - zniszczysz wędzonki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Muski czyli polędwica i szynkę mam trzymać 4 H około jak będzie kolor? Edytowane 12 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Claaude Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 12 Października 2018 Jaką temperaturę musi mieć w środku szynka i polędwica aby nie były surowe? Wiem że to nie dział do tego ale... Chyba, że wędzisz na zimno ... - wtedy wędzisz 4 godziny w temperaturze 30-40°C potem robisz dwie godziny przerwy. Potem wędzisz przez dwie. Na następny dzień tak samo. Sprawdź jak inni na forum to robią. Bardzo polecam - wychodzą super wędzonki i co najważniejsze nieprzewędzone ! Cytuj There is a sucker born every minute - P.T. Barnum Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 12 Października 2018 Po parzeniu wędzonki ściemnieją , weź to pod uwagę i wędź raczej krócej tzn do jasno złotego koloru . Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 12 Października 2018 mam trzymać 4 H około jak będzie kolor? o parzeniu wędzonki ściemnieją , weź to pod uwagę i wędź raczej krócej tzn do jasno złotego koloru . po 2-3 godzinach sprawdź -może będą ok Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Van - wędzenie na zimno to max 22 stopnie. Na pierwszy raz niech kolega nie bawi się na zimno,tylko wędzi do koloru złotego/miedzianego. Później parzenie.Szynka w temperaturze wody 78-82 . Polędwica temp.wody 72 i będzie cacy.Później czytać forum i można zacząć się bawić w wędzenie zimne i pomyśleć o dopiekaniu. Edytowane 12 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 12 Października 2018 Ok dzięki. Fajnie że tu zawsze można liczyć na pomoc. [Dodano: 12 paź 2018 - 19:07] Nie rozumiem jednej jednego mam ustawioną temperaturę na 53 st. a urosła do 65 i nie maleje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Claaude Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 12 Października 2018 Van - wędzenie na zimno to max 22 stopnie. binio1111 - jeszcze raz zapraszam do mnie. W Polsce zgadzam się 22°C - to jest na zimno. Nawet 16°C to jest na zimno.Postaraj się o 22°C jak temperatura otoczenia jest 33°C. Mam nasypać lodu do wędzarni???23 lata to robię i nie moge obniżyć temperatury w wędzarni. Może zapytam tych co wędzą w wędzarniach zrobionych ze starych lodówek (tych z klamkami od Cadillac'a). Cytuj There is a sucker born every minute - P.T. Barnum Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 12 Października 2018 Temperatura zaczęła spadać pewnie grzałka oddawał ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 12 Października 2018 Jak przeciągnęło temp. mogłeś uchylić drzwi i lekko przewietrzyć komorę. Jak chwilę to trwało to się nic nie stanie. Jedynie na polędwicę trzeba uważać , bo to delikatne mięso. Wzrost temp. mógł być spowodowany bezwładnością grzałki i PID nie mógł "opanować" (powinno się ustabilizować) - Borniaka nie mam , ale takie są prawa fizyki . VAN - binio1111 - jeszcze raz zapraszam do mnie.Z chęcią bym przyjechał , naprawdę - wycieczka życia . Co do wędzenia , to po prostu nie możesz wędzić na zimno - rozumiem - nie zmienia to jednak faktu co do temperatur wędzenia. Żebyś złapał te 22º musiałbyś wstawić wędzarkę do klimatyzowanego pomieszczenia i dym jakoś wyprowadzić - Nie dasz rady? Polak potrafi. Mój kolega w sytuacjach krytycznych pociesza nas słowami " Więcej wiary" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.