Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze a miało być tak pięknie, koniec z wędzeniem w beczce. Teraz to mam dylemat. Kupić czy nie. Wydać tyle kasy na coś co nie dokona jest doskonałe?.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608770
Udostępnij na innych stronach

Może zrób tak:

1. nie spisz się  tak z kupowaniem. Człowiek podniecony, bo by chciał już zażerać się kiełbaskami i szyneczkami własnej roboty, gotowy, żeby kupić sobie wędzarnie na początek, pozbyć się beczki a tu chała,,,,

2. Poczytaj od A do Z ten tutaj temat o wędzarniach Borniaka - bracia naprawdę robią cuda na tych wędzarniach, aż dech zapiera, więc muszą omijać te niedoskonałości w jakiś sposób.

3. Pogadaj z Dzadkiem Maćkiem, powiedz jakie widziisz za i przeciw i zapytaj kto ma największe tu doświadczenie z wędzarnia Borniaka.

4. Nie załamuj się złą wiadomością o izolacji, być może już wykluczyli ten problem topienia się pianki lub używają zupełnie innej piany od tamtej,, która była 5 lat temu. Technologia też idzie w górę.

5. Pooglądaj inne wędzarnie np, Thermawind i sprawdź jakie tam mają rozwiązania.

 

Powiem Ci, że gdybym mieszkał w Polsce dłużej niz kilka miesięcy co roku lub co dwa lata, to z zamkniętymi oczami kupił bym wędzarnię UWD150 bez bajerów i dorobił sobie DG Rogera, albo Ruska - może nawet bym wymienił tę piankę na wełnę odporną na wysokie temp. Ale kupiłbym największą jaka jest, bo wędzę z wędlinami ok 30-35kg za jednym razem. Jak kupiłem UWD70 jakieś 7 lat temu to była dla mnie stanowczo za mała i nie zdążyłem nawet jej zdrowo przepalić.

 

6. Weź wszystkie "za" i "przeciw" i wtedy pomyśl nad decyzją, kto wie może pójdzesz w nasze ślady i zbudujesz sobie "kibelek" zamiast Borniaka. np. taki jak binio1111 (

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608773
Udostępnij na innych stronach

 

 

Są na forum pięknie zrobione beczki.

 

 

Albo kibelki - jeden z najbardziej fascynujących tutuj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Albo kibelki - jeden z najbardziej fascynujących tutuj: https://wedlinydomow...1111-ukończona/

Wczoraj już oglądałem, naprawdę super gratuluje pomysłowości i naprawdę dobrego wykonania :clap: . Sam na to czasu nie znajdę zazwyczaj w domu po 17 jestem więc gdzie tu jeszcze czas na majsterkowanie, chociaż pracy i ja się nie boję. Miałbym nawet gdzie to wykonać ale największy problem sprawiła by mi elektronika. Dzisiaj już sobie kalkulowałem i jeżeli z ociepleniem to około połowy tego co Borniak by mnie to wszystko wyszło. Nie wiem tylko czy cegła klinkierowa musiała by być pełna czy dziurawka. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608788
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem tylko czy cegła klinkierowa musiała by być pełna czy dziurawka. 
 

 

Ja nawet nie wiedziałem, że są klinkierowe dziurawki...

Ale w ogóle po co Tobie cegła ???

 

Z elektroniką to w cale nie jest tak źle, po prostu łączysz komponenty i wkładasz do pudełka/obudowy. Tu wiara zawsze Ci pomoże. Z resztą z elektroniki to tylko regulator temperatury Ci będzie potrzebny - no biggie! Najwięcej czasu zajęło by Ci chyba zbudowanie jakiejś beczki albo box'a. Ja zrobiem moje wędzarnie z drewna, co mi zostało po budowach. 

 

Następna opcja, to oczywiście Borniak, ale też się trochę nawkurzasz podczas użytkowania, niemniej jednak każdy posiadacz to przechodzi, dopóki nie zmodyfikuje się pewnych elementów.

Myślę, że jak czas jest problemem, to powinieneś to wziąść pod uwagę. Na początek. Dla mnie mój Borniak był za mały, ale swoje uwędził. Wydaje się też, że te starsze modele były trochę lepsze... 

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608821
Udostępnij na innych stronach

i

 

Mam taką nadzieję  :D. Z beczką to znowu bym się wkurzał. Zerwał się wiatr coś się przypiekło itp.... Mam nadzieję że zbyt wielu modyfikacji robić nie będę musiał tylko dobre wędzonki będę robić od samego początku.  

[Dodano: 09 paź 2018 - 14:35]

 

 

i będziesz zadowolony 

 

 

Mam taką nadzieję  :D. Z beczką to znowu bym się wkurzał. Zerwał się wiatr coś się przypiekło itp.... Mam nadzieję że zbyt wielu modyfikacji robić nie będę musiał tylko dobre wędzonki będę robić od samego początku. 

 

Coś tam wyżej na mieszałem 

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608866
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej będziesz zadowolony jak przyniesiesz do domu pięknie uwędzone wędliny.

Wsadzisz wszystko do lodówki albo powiesisz do dalszego suszenia, a na nastepny dzień będziesz wracał z pracy do domu i z daleka będziesz czuł wędzonkę....   :clap:  :D  :D  :D  :D  :clap:

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-608868
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Borniak już złożony, wczoraj pierwsze dymienie. Przeczyściłem go dymiąc kilka godzin. Na pierwszy rzut oka wszystko działa dobrze nic się nie zapycha wszystko dymi ok. Dorze że wybrałem 150 UWD bo w tym to wcale tak dużo miejsca nie ma. Dziś pierwsze dymienie szynek i polędwicy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609095
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dorze że wybrałem 150 UWD bo w tym to wcale tak dużo miejsca nie ma
To dobry wybór- pamiętaj o dobrym osuszeniu wędzonek PRZED puszczeniem dymu - i nie zamykaj mocno szybra - bardziej swobodny przypływ dymu :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609110
Udostępnij na innych stronach

Szyber otwarty na Maxa. I jak już tu jestem to zapytam planuje wędzić szynkę około 8h polędwica 4. Jaką temperaturę musi mieć w środku szynka i polędwica aby nie były surowe? Wiem że to nie dział do tego ale... Brak czasu na wszystko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609118
Udostępnij na innych stronach

Wędzimy do koloru nie na czas.W jakiej temp wędzisz? Trzymaj 50-55 .Z reguły po wędzeniu się parzy w wodzie żeby nie było surowe. Jak chcesz dopiekać w wędzarni to szynka 68 w środku ,polędwica 60-62. Temp w wędzarni 90-max100 Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609119
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z reguły po wędzeniu się parzy w wodzie żeby nie było surowe
Po OSUSZENIU - wędzisz do kolory jak Binio odpowiada :yes:  i to u mnie nie więcej jak 4 godziny - po prostu u mnie nikt nie chce przewędzonego. Później parzysz !- nie rób tego w wędzarni na początek - zniszczysz wędzonki

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609121
Udostępnij na innych stronach

 

Jaką temperaturę musi mieć w środku szynka i polędwica aby nie były surowe? Wiem że to nie dział do tego ale...
 
 
Chyba, że wędzisz na zimno ... - wtedy wędzisz 4 godziny w temperaturze 30-40°C potem robisz dwie godziny przerwy. Potem wędzisz przez dwie. Na następny dzień tak samo. Sprawdź jak inni na forum to robią. Bardzo polecam - wychodzą super wędzonki i co najważniejsze nieprzewędzone !

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609126
Udostępnij na innych stronach

Po parzeniu wędzonki ściemnieją , weź to pod uwagę i wędź raczej krócej tzn do jasno złotego koloru .

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609128
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam trzymać 4 H około jak będzie kolor?

 

o parzeniu wędzonki ściemnieją , weź to pod uwagę i wędź raczej krócej tzn do jasno złotego koloru .

po 2-3 godzinach sprawdź -może będą ok 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609131
Udostępnij na innych stronach

Van - wędzenie na zimno to max 22 stopnie.

Na pierwszy raz niech kolega nie bawi się na zimno,tylko wędzi do koloru złotego/miedzianego. Później parzenie.Szynka w temperaturze wody 78-82 . Polędwica temp.wody 72 i będzie cacy.Później czytać forum i można zacząć się bawić w wędzenie zimne i pomyśleć o dopiekaniu.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609135
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki. Fajnie że tu zawsze można liczyć na pomoc.

[Dodano: 12 paź 2018 - 19:07]

Nie rozumiem jednej jednego mam ustawioną temperaturę na 53 st. a urosła do 65 i nie maleje

post-91941-0-84646700-1539364046_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609136
Udostępnij na innych stronach

 

 

Van - wędzenie na zimno to max 22 stopnie.

 

binio1111 - jeszcze raz zapraszam do mnie. W Polsce zgadzam się 22°C - to jest na zimno. Nawet 16°C to jest na zimno.

Postaraj się o 22°C jak temperatura otoczenia jest 33°C. Mam nasypać lodu do wędzarni???

23 lata to robię i nie moge obniżyć temperatury w wędzarni. Może zapytam tych co wędzą w wędzarniach zrobionych ze starych lodówek (tych z klamkami od Cadillac'a). 

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609139
Udostępnij na innych stronach

Jak przeciągnęło temp. mogłeś uchylić drzwi i lekko przewietrzyć komorę. Jak chwilę to trwało to się  nic nie stanie. Jedynie na polędwicę trzeba uważać , bo to delikatne mięso.  Wzrost temp. mógł być spowodowany bezwładnością grzałki i PID nie mógł "opanować" (powinno się ustabilizować) - Borniaka nie mam , ale takie są prawa fizyki  ;).  

VAN -

 

binio1111 - jeszcze raz zapraszam do mnie.

Z chęcią bym przyjechał , naprawdę - wycieczka życia :).   Co do wędzenia , to po prostu nie możesz wędzić na zimno - rozumiem  - nie zmienia to jednak faktu co do temperatur wędzenia.  Żebyś złapał te 22º musiałbyś wstawić wędzarkę do klimatyzowanego pomieszczenia i dym jakoś wyprowadzić -  Nie dasz rady?  :D Polak potrafi.   Mój kolega w sytuacjach krytycznych pociesza nas słowami "  Więcej wiary"   :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/16/#findComment-609141
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.