Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przewieszaj kije , bo kolor nierówny (no chyba , że są dwie różne kiełbasy)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610086
Udostępnij na innych stronach

 

przepisy z netu.

No tak  , na forum jest ich za mało  ;)  :)  - tylko nie pytaj  za chwilę , czemu nie wyszło  :laugh:  ;) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610088
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowerafala.blogspot.com/2012/11/szynka-boczek-poledwica.html?m=1

ten przepis już robiłem w beczce i było ok.

[Dodano: 20 paź 2018 - 10:52]

A tego robię pierwszy raz

https://borniak.pl/wedzona-kielbasa/

 

Jeden i drugi proporcje wszystkiego po połowie dalem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610089
Udostępnij na innych stronach

Może grzałka się skalibrowała jak ja ostatnio na 80 st. Ustawiłem i zostawiłem na 2,5h. Nie wiem co jest przyczyną. że jest ok

No i sukces - pamiętaj jak producent opisuje wejdzie 20 kg - tak wejdzie :angel: - ale by dobrze uwędzić - to 10  ;)  to tak jak ze spalaniem w samochodach - żony miał palić 3,2 - a pali 5,2 :facepalm: i też z elektroniką :facepalm:

[Dodano: 20 paź 2018 - 12:31]

 

 

Wielka ulga!!! Tomek101082 też dostał promocję
nie po prostu po określonej  ilości postów  dostajesz zmiane statusu  - i to nie wynika ze stażu wędzenia w realu czy wieku czy jakichkolwiek innych warunków (przestrzegamy regulaminu) Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610100
Udostępnij na innych stronach

Temperatura kiełbasy w środku 67 st. ma być a coś za wolno się podnosi. Jelito trochę twarde więc coś z osuszeniem nie tak wyszło. Ale jak na drugie wędzenie w Borniaku to i tak będzie smaczne.

Mam nadzieję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610107
Udostępnij na innych stronach

 

 

Temperatura kiełbasy w środku 67 st. ma być a coś za wolno się podnosi.
To w jakiej temperaturze wędzisz ???? nie spalisz aby wędzonek ? zawsze w środku podnosi się wolno lub bardzo wolno w przypadku grubszych wędzonek - to nie wymiana temperaturowa  woda -mięso

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610113
Udostępnij na innych stronach

Temperatura kiełbasy w środku 67 st. ma być a coś za wolno się podnosi.

 

 

Tomek, od jakiej temp. zacząłeś wędzić (już po osadzeniu jak długo? Bo na zdjęciu wygląda jakby właśnie zaczęły dostawać kolor... ale mogę się mylić.

Edytowane przez Van Claaude

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610124
Udostępnij na innych stronach

Tem. Poczatkowa 55st jeszcze dojdę do wprawy na Borniaku. Poczytam trochę jeszcze i posłucham waszych rad.

post-91941-0-55650300-1540042882_thumb.jpg

post-91941-0-63564700-1540042908_thumb.jpg

post-91941-0-20778000-1540042918_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610132
Udostępnij na innych stronach

A można wiedzieć jakie jelita i jaki kaliber, bo kiełbaski wyglądają bardzo apetycznie i niewiele chyba grubsze niż kabanosy? Albo zdjęcie daje takie wrażenie ...

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610145
Udostępnij na innych stronach

 

 

widzę ostre podpieczenie na przekroju - jeszcze kilka i będzie dobrze

 

 

 

I tak wygląda dobrze - głowę daje, że smakuje jeszcze lepiej. Tylko piffo trzeba i można się zajadać.... :clap:  :yes:

:tongue:  There is a sucker born every minute - P.T. Barnum    :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610224
Udostępnij na innych stronach

Tem. Poczatkowa 55st jeszcze dojdę do wprawy na Borniaku. Poczytam trochę jeszcze i posłucham waszych rad.

To moje kabanki z Borniak7bf1e5ac42e0b6a17ccccf72abbc7062.jpg96a8a15f8eafb6fd78e179340eb1fe5f.jpgc9f5ccfd98ea761743ec1616d752372b.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610258
Udostępnij na innych stronach

 

 

To moje kabanki z Borniak
 

 Ładne 

Ale napisz coś więcej o nich

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610271
Udostępnij na innych stronach

 

To moje kabanki z Borniak

Ładne

Ale napisz coś więcej o nich

Pisaliśmy o Borniaku więc pokazałem jak wedzi

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610272
Udostępnij na innych stronach

A można wiedzieć jakie jelita i jaki kaliber, bo kiełbaski wyglądają bardzo apetycznie i niewiele chyba grubsze niż kabanosy? Albo zdjęcie daje takie wrażenie ...

Chyba 22 już nie pamiętam. Z użyłem całe więc nie odpowiem dokładnie. Zostało się już nie za wiele rozeszły się jak ciepłe bułki :)

[Dodano: 21 paź 2018 - 22:13]

 

A można wiedzieć jakie jelita i jaki kaliber, bo kiełbaski wyglądają bardzo apetycznie i niewiele chyba grubsze niż kabanosy? Albo zdjęcie daje takie wrażenie ...

Chyba 22 już nie pamiętam. Z użyłem całe więc nie odpowiem dokładnie. Zostało się już nie za wiele rozeszły się jak ciepłe bułki :)

Idealne nie były wolę jednak trochę więcej soli. Generalnie nikt nie narzekał, przypomniał się smak dzieciństwa. Wiem co muszę następnym razem zmienić. Zastanawiam się tylko co z tym osuszaniem, było nie tak że to jelito było trochę twarde.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610277
Udostępnij na innych stronach

Przy kiełbasie jelito musi być jeszcze trochę wilgotne.

Jak za dużo osuszysz,zrobi się pergamin i lipa z wędzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-610285
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam nadzieję, że dobrze trafiłem. Słyszałem, że borniak to dobry pomysł, no i spoko, tylko co dalej który? No i tutaj kieruje do was swoje pytanko znalazłem tutaj, że jest https://patiostyl.pl/29-wedzarnie-borniak tylko nie wiem co dalej i jak dalej. Podpowiecie, żeby wtopy nie zrobić? ;) Będę wdzięczny za wszelkie info ^^ Miłego dnia wam życzę! :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-614706
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że dobrze trafiłem. Słyszałem, że borniak to dobry pomysł, no i spoko, tylko co dalej który? No i tutaj kieruje do was swoje pytanko znalazłem tutaj, że jest https://patiostyl.pl...dzarnie-borniaktylko nie wiem co dalej i jak dalej. Podpowiecie, żeby wtopy nie zrobić? ;) Będę wdzięczny za wszelkie info ^^ Miłego dnia wam życzę! :D

Przeczytaj ten temat i wszystko będziesz wiedział. Nic więcej chyba już nie można dodać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-614711
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że dobrze trafiłem. Słyszałem, że borniak to dobry pomysł, no i spoko, tylko co dalej który?
Tylko 150 ze sterownikiem cyfrowym  :yes:  Dziadek Maciek =http://wedzarnie.com.pl/

Nowo zarejestrowany 2% na hasło wedlinydomowe + dodatkowy rabat 5-7% - zadzwoń pogadaj 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-614730
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

 

Kupiłem w końcu swojego Borniaka. Dzisiaj pierwszy raz odpaliłem na próbę aby go wygrzać potem załączyłem dym i jest problem z zapachem tzn. bardzo śmierdzi palonym drewnem tak jakby zrębki za mocno się paliły a dym zamiast pachnieć to śmierdzi spalenizna.

Obejrzałem dymogenerator i coś mi się to nie podoba może sami ocenicie czy to tak powinno być.

Dymiłem około 2 godzinki

 

https://images92.fotosik.pl/97/e64f37c7387dfea7.jpg

https://images90.fotosik.pl/97/c223a8fe6f096ff0.jpg

https://images91.fotosik.pl/97/d1f9484c572bd621.jpg

 

Ta grzałka wydaje się być krzywo i nie wiem jak powinna wyglądać ta blaszka osłaniająca sprężynę może ktoś coś poradzi

Czy sprężyna powinna dolegać do dolnej blaszki bo tutaj odstaje

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/22/#findComment-619119
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.