Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądzę, że można całkowicie uniknąć równomiernego rozłożenia temperatur w wędzarni usytuowanej na dworze. Wystarczy silny wiatr, żeby spowodować w wędzarni zawirowanie a i tak trzeba będzie wędzonki przekładać. Ja mam deflektor i komin, w którym przy silnych wiatrach zamykam szybry a wiatr swoje i tak zrobi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Kolego Dziadek,

 

przecież ja wcale nie prosiłem o ocenę swojej wędzarni Ani tym bardziej o tak nie miła i bezpodstawną krytykę kolegi AndyAndy który według mnie pomógł na zaplanowaniem paleniska.

 

Nie wiem czy forum na tym właśnie polega aby kogoś tak oczerniać???

 

Nikt z was nie wie jaki wkład w ten projekt miał kolega AndyAndy.

 

Szkoda że tak to się musiało skończyć.

 

Jeszcze raz dziękuję za wiedzę niektórych osób udzielających się na forum i chęć pomocy.

 

 

Piotrek.

Kolego Pioter Forum jest od tego by wymieniać się poglądami z krytyką włącznie i nie ma się co oburzać. To, że nie prosiłeś o ocenę nie oznacza, aktywnej dyskusji nad rozwiązaniami konstrukcyjnymi Twojej budowy i jej funkcjonalności. Na tym forum jest na to miejsce o ile wypowiedzi nie są obrażające. W tym wypadku takie chyba nie były co :question:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

witam, mam pytanie czy ktos wie gdzie w okolicach stolicy mozna kupic deske lita podlogowa dębowa , nielakierowoana oczywiscie. Szukam juz od tygodnia wszedzie sa z sosny.brrrr potrzebuje zrobic drzwiczki do komory wedzarniczej, dziekuje za inforamcje

pzdr

Podróżnik

podroznik - to sa linki do sprzedawcow , moze cos sie znajdzie: 1. http://www.parkietline.pl/deski_debowe.html?gclid=CLK7ienUzrICFUJd3godeCEAaw,

2. http://www.drewex.net.pl/parkiety_z_drewna_krajowego, na drzwiczki napeweno dobierzesz . Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Szukam najbardziej ekonomicznej wersji wędzarni, że tak powiem na próbę, możecie doświadczeni użytkownicy poratować linkiem do takowej?

Witam

 

Jestem na etapie kończenia mojej wędzarni, drzwiczki zrobiłem z iglaka (wiem że najlepsze były by jakieś z liściastego) i teraz chciałbym je od zewnątrz zaimpregnować czymś, co polecacie ??

 

pozdrawiam

Mirek

 

ps

jutro wrzucę całą historie budowy żeby się pochwalić :)

teraz chciałbym je od zewnątrz zaimpregnować czymś, co polecacie ??

Ja polecam SADOLIN. Sam używam i mam tym pomalowane sporo drewnianych konstrukcji i nie mam zastrzeżeń. Odradzam Drewnochron, dość słaby środek. Kiedyś był nawet całkiem dobry ale podobno kazali im zmienić jakiś komponent ze względu na ochronę środowiska i od tamtej pory sporo spadła jakość.

Pozdrawiam

SlawekCh

Witam

Tak jak obiecałem dzisiaj będę się chwalił :) moja wędzarnia jeszcze nie jest gotowa ale pierwsze 6 udek z kurczaka już wyprodukowała :) (tak na marginesie wyprodukowanie pierwszych 6 udek kosztowało mnie 380 zł/udko)

 

http://imageshack.us/a/img87/2554/20120724379.jpg

http://imageshack.us/a/img202/7688/20120724387.jpg

http://imageshack.us/a/img688/3712/20120804557.jpg

http://imageshack.us/a/img140/8310/20120804560.jpg

http://imageshack.us/a/img515/456/20120806568.jpg

http://imageshack.us/a/img152/1271/20120810573.jpg

http://imageshack.us/a/img405/2721/20120810582.jpg

http://imageshack.us/a/img405/7691/20120818595.jpg

http://imageshack.us/a/img163/4459/20120820602.jpg

http://imageshack.us/a/img411/8895/20120821606.jpg

http://imageshack.us/a/img152/1079/20120821608.jpg

http://imageshack.us/a/img411/5982/20120822610.jpg

http://imageshack.us/a/img171/2374/20120823617.jpg

http://imageshack.us/a/img651/5696/20120901681.jpg

http://imageshack.us/a/img141/7110/20120901685.jpg

http://imageshack.us/a/img803/3876/20120921715.jpg

http://imageshack.us/a/img202/6553/20120929736.jpg

 

no i nareszczie pierwszy wsad :)

http://imageshack.us/a/img39/2638/20120929734.jpg

http://imageshack.us/a/img825/2184/20120929740.jpg

http://imageshack.us/a/img824/6161/20120929742.jpg

 

było by za pięknie żeby się wszystko udało

trochę popękało nad paleniskiem

http://imageshack.us/a/img812/1860/20120930743.jpg

http://imageshack.us/a/img267/8623/20120930744.jpg

 

Jeszcze tylko dokończyć fugowanie zrobić blat nad paleniskiem i będzie można zamknąć budowę :)

 

Pozdrawiam

Mirek

Carim , piekna wedzarnia z grilem , peknieciem sie nie przejmuj , bedzie powracało jesli bedziesz probował je usunac, jesli plyta jest zbrojona to proponuje poszerzyc pekniecie do rozmiaru okolo 5 mm wypelnic silikonem - pastą do uszelniania kominow ( odpornosc 1200 stopni ) uszczelni , i zachowa sie w ten sposob powstala dylatacja .Pozdrawiam
Wojciech Pacan

Carim , piekna wedzarnia z grilem , peknieciem sie nie przejmuj , bedzie powracało jesli bedziesz probował je usunac, jesli plyta jest zbrojona to proponuje poszerzyc pekniecie do rozmiaru okolo 5 mm wypelnic silikonem - pastą do uszelniania kominow ( odpornosc 1200 stopni ) uszczelni , i zachowa sie w ten sposob powstala dylatacja .Pozdrawiam

nie wiem czy dobrze zrobiłem że tym kamieniem przyblokowałem jak było nagrzane żeby nie wróciło i miałem zamiar czymś to uzupełnić tylko jeszcze nie wiedziałem czym

 

pozdrawiam

Mirek

Wiesz , ze zastanawialem sie skad taka "narośl" wyplyneła w tym miejscu , ale doszedłem do wniosku , ze sprawa nie istotna , czyszczac pekniecie usuniesz i koniec .teraz wiem ze pokusiło Cie by wsadzic kamien tak by pozostala dylatacja ,wiec ja masz usun kamien poszerz tak jak napisalem , na to plyta konczaca ( Tylko musisz sie zastanowic z jakiego materialu ) od goraca bedzie pekac wiec trzeba wymyslec , tak by sie komponowala z wedzarnia i grilem , ale to juz Twoja sprawa , jesli bede mogl to służe swoim doswiadczeniem .Jeszcze raz gratuluje :grin: :clap:
Wojciech Pacan

Wiesz , ze zastanawialem sie skad taka "narośl" wyplyneła w tym miejscu , ale doszedłem do wniosku , ze sprawa nie istotna , czyszczac pekniecie usuniesz i koniec .teraz wiem ze pokusiło Cie by wsadzic kamien tak by pozostala dylatacja ,wiec ja masz usun kamien poszerz tak jak napisalem , na to plyta konczaca ( Tylko musisz sie zastanowic z jakiego materialu ) od goraca bedzie pekac wiec trzeba wymyslec , tak by sie komponowala z wedzarnia i grilem , ale to juz Twoja sprawa , jesli bede mogl to służe swoim doswiadczeniem .Jeszcze raz gratuluje :grin: :clap:

no i właśnie z płyta mam teraz problem, z założenia miały tam być położone płytki ale teraz takie rozwiązanie odpada wiec chyba powstanie płyta drewniana

 

pozdrawiam

Carim , uwazam ze powinienes rozpatrzec mozliwosc polozenia plyty granitowej , w kastoramie widzilem w lecie tanie plytki granitowe o grubosci okolo 1,5 - 2,0 cm , wymiar 60 x60 cm , lub tez wizyte u kamieniarza , ja bym zrobil tak na plyte juz naprawiona polozyłbym plyte z welny mineralnej cienka 3 cm twarda do kupienia w Castoramie lub tez plyty ze speininego tworzywa stosowane do kominkow , calosc zaszalowal i wylał 3-4 cm wylewke ( jesli chesz miec stabilne podloze , na to przykleiłbym plte granitowa wystajaca poza obrys 2-3 cm ,zawsze " czysto zawsze sucho |" elegancko , drewno sie nie sprawdzi plytki na wylewke ok , ale po dokladnym przeliczeniu moze sie okazac ze plyta z granitu strzegomskiego jest niewiele drozsza . Pozdrawiam . :grin:
Wojciech Pacan

A ja mam pytanie z innej beczki... buduję wędzarnie korzystając z kilku projektów i zastanawiam się czy zamiast budowy przewodu dymowego okrągłego z rur ceramicznych mógłbym go zrobić kwadratowy/prostokątny z cegły? Jeśli tak to czy lepsza będzie cegła szamotowa czy zwykła? Mam materiał z rozbiórki- cegłę zwykłą oraz cegłę szamotową z rozbiórki pieca kaflowego...

Kwadratowy kanał dymny zrobiłbym o wys. 25cm i szer. 20cm (takie wymiary pozwolą na łatwe murowanie cegłą) i ~10 stopni pochylenia miedzy komorą wędz. a paleniskiem, tylko czy to zda egzamin? Może ktoś ma doświadczenie w budowaniu przewodu dymnego z cegieł i podzieliłby się swoimi uwagami?

luukas,uwazam ze kanal o przekroju 25 x 20 cm nie bedzie kwadratowy tylko prostokatny, osobiscie nie mam doswiadczenia w budowaniu z cegly kanałow pochylonych o pochyleniu 10 stopni , przy duzej wprawie jest to mozliwe , wydaje mi sie jednak ze zrobienie kanalu okraglego fi 200 z kształtek szamotowych lub rur bedzie lepszym rozwiazaniem, bedzie mial male opry przeplywu dymu , latwiej bedzie sie go ukladalo z duzych ksztaltek i bedzie rowny wewnatrz , z cegly chocbbys niewiem jak byl dokladny to kanal bedzie mial nierowne scianki ubytki zaprawy , tyrezba by go szlamowac , wiec po co sobie utrudnia zycie , ponadto 10 stopni to dosc duzy spad wysatrczy 3 % spadu , gazy zachowuja sie tak samo jak plyny , czyli przy ukladniu rur stosujemy spadek do 3 % , Pozdrawiam :grin:
Wojciech Pacan

Wymurować taki komin nie będzie trudno. Jak masz za darmo cegłę z rozbiórki to się nie zastanawiaj.

Dwa kątowniki pod kątem na wymiar cegły, podsypać suchym piaskiem z cementem i można murować. Pierwszy metr szamot z cementem, żeby nie popękało.

 

Moja stara wędzarnia z beczki miała taki komin w ziemi z cegły pełnej i dawał radę przez ponad 15 lat.

 Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl

Wybudowanie nie będzie problematyczne bo dolna warstwa z cegieł będzie układana już na równi pochyłej (kąt faktycznie trochę za duży miałem- 3 stopnie będzie odpowiedni). Co do nierówności to nie wiem jak duży wpływ może mieć opór dymu na wędzonki? Czy ta strata będzie tak znacząca żeby rezygnować z darmowego materiału? Kominy w domach są budowane z pełnej cegły i się sprawdzają, dodatkowo słyszałem że ludzie zaczynają narzekać na okrągłe systemy kominowe ceramiczne bo się często zapychają i obrastają.

Mam jeszcze pewne wątpliwości co do cegły szamotowej... Jestem świeżo po przeczytaniu lektury od p. Andrzeja "Projekt _ budowa wędzarni- lektura.pdf" w której autor nie zaleca używania cegły szamotki, twierdząc że doskonale kumuluje ciepło, powoduje podczas dłuższego wędzenia dopalanie dymu i inne problemy jak spalanie pełnym płomieniem opału powodując bardzo męcząca obsługę paleniska. Dym wtedy będzie miał dużą zawartość sadzy i resztek kwasowych co się negatywnie przełoży na smak wędliny. Chciałem szamotke użyć wewnątrz paleniska + ewentualnie przewód dymowy i chyba pozostanę tylko przy samej cegle czerwonej.

 

Nasuwa mi się kilka pytań:

1. Czy faktycznie lepiej nie używać cegły szamotowej i żeby palenisko nie popękało użyć np. podwójnie cegły czerwonej (jeśli to pomoże)? Lub innego materiału który polecacie?

2. W przypadku zrobienia przewodu dymnego z samej cegły czerwonej czy warto użyć dodatkowo innego materiału z wewnątrz lub zewnątrz (np. z zew., do docieplenia- styropian lub wełna mineralna)

3. Czy komora wędzenia która będzie też z cegły czerwonej warto od środka obić deskami 2,5cm w celu izolacji termicznej(pozostało mi ich trochę z innych prac przydomowych)? Czy deska + cegła będzie właściwą i odpowiednią izolacją? Czy lepiej zostać przy samej cegle?

4. Czy nierówności w przewodzie dymnym spowodowane budową z cegły będą miały znaczący wpływ na opór dymu, co pogorszy jakość wędlin?

Nierówności w kominach z pełnej cegły czerwonej aby nie pękały, obrzuca się od zewnątrz zaprawą cementową. Robi się tzw. rapowanie. do samego murowania najlepiej wykonać sobie szablon z deski, umieścić wewnątrz kanału i systematycznie go przesuwać. Wtedy kanał będzie równy i w miarę gładki wewnątrz. Tak wykonuje się przewody kominowe od dziesięcioleci.

luukas przeczytałem Twoja odpowiedz , chyba nie zrozumiales tej czesci :"Mam jeszcze pewne wątpliwości co do cegły szamotowej... Jestem świeżo po przeczytaniu lektury od p. Andrzeja "Projekt _ budowa wędzarni- lektura.pdf" w której autor nie zaleca używania cegły szamotki, twierdząc że doskonale kumuluje ciepło, powoduje podczas dłuższego wędzenia dopalanie dymu i inne problemy jak spalanie pełnym płomieniem opału powodując bardzo męcząca obsługę paleniska. Dym wtedy będzie miał dużą zawartość sadzy i resztek kwasowych co się negatywnie przełoży na smak wędliny."

Proces spalania drewna wg.tej teorii powinien byc idealny bo dopalanie dymu to spalanie zupelne czyli dym powinien byc w zasadzie czysty i miec najnizsza zawartosc sadzy , i resztek kwasowych nie powinno byc ,tak przynajmnie traktuje sprawe termodynamika , wg. tej teorii to szamot bedzie dzialal jak katalizator i dopalacz nie bardzo wiem z jakiej racji powinien byc neutralny jedynie akumulowac ciepl , ale to sprawdze , jestem natomiast pewny ze w kanale o przekroju prostokatnym i z faktura z cegiel nawet " rapowana " - raczej szlamowana , bedzie wiecej sie osadzalo zanieczyszczen niz w kanale okraglym z ksztaltek . ":Pełny plomien " nie bardzo wiem o co chodzi, ale zakladam ze chodzi o dobre palenie sie drzewa, wystapi napewno bo kanal z szamotu bedzie dluzej cieply i poprawi ciag w kominie , mysle ze stosujac suche drewno stan ten osiagniesz szybko , co powinno poprawic jakosc wedzenia , temperature mozesz regulowac jedynie przeplywem powietrza oraz iloscia paliwa ,wiec ta teoria opisana wyzej w cytacie mnie nie przekonuje.Zrobisz jak chcesz , kominy z cegly pelnej powinny byc ocieplone by dobrze funkcjonowaly , podobnie jak kominy prefabrykowane .Jesli spojrzysz na strone www.schiedel.com.pl to tam sa pokazane konstrukcje kominow z dociepleniem i kanalami szamotowymi nie sadze by producent byl przeciwny podstawom techniki spalania , stosuje tez kanaly o przekroju okraglym .Męczaca obsługa paleniska to może byc w parowozie, liczylem kiedys na cwiczeniach spalanie w kotle lokomotywy , gdzie pytaniem ostatnim bylo pytanie o wiek palacza , i po policzeniu wyszło ze lokomotywa spala za zmiane 8 ton wegla , wiec palacz powinien miec pomiedzy 30-45 lat , by podolac bez zbytniego zmeczenia tej pracy ,taki wysunęlismy wtedy wniosek, w palenisku wedzarni spalasz najwyzej 40 kg drzewa , przy duzym wedzeniu.

Odpowiadajac na Twoje pytania :

1. na peweno uzycie cegly szamotowej poprawi jakosc paleniska , bo dla takiego zastosowania ja stworzono, najlepiej zastosowac jako wykladzine ,

2. Komin pionowy mozna wybudowac z czegly czerowonej i ocieplic jak pisalem welna lub styropianem , ,lepiej welna , pokryc siatka z klejem .

3. komore mozesz obic deska , najlepiej heblowana ,

4. nierownosci wplyna na " obrastanie " komina co moze w przyszłosci spowodowac pozar w czesci kanalu od paleniska do komory wedzarniczej , takie zagrozenie wystapi najszybciej w przypadku palenia drzewem mokrym w tedy sadze beda sie osadzac i tworzyc szklista smolista mase , ktora sie zapali w sprzyjajacych warunkach , komin za komora bedzie mniej narazony na taka sytuacje bo czesc tej masy osadzi sie takze w komorze.Opor dymu nie pogorszy jakosci wedzonek , a jedynie jego sklad przy zlym spalaniu lub spalaniu nieodpowedniego drzewa podczas wedzenia . Zycze powodzenia :grin: Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Pacan Wojciech, w procesie wędzeni niestety nie będzie zastosowania naukowego podejścia i termodynamiki. W opalaniu i pozyskiwaniu ciepła zawsze chodzi o najmniejsze toksyczne odpady i wykorzystanie całej energii, którą można uzyskać z opału i spalić możliwie jak najmniej. W wędzarni chodzi o odwrotny proces jak najbardziej nie efektywne spalanie opału - drewna, w najniższej temperaturze i z jak największą ilością dymu, ale i przy odpowiedniej dawce tlenu. Z ekonomicznego punktu i naukowego, to czyste szaleństwo, tak zużywać "paliwo" więc literatura zawsze będzie nas wprowadzać w "błąd". W wędzarniach najlepszy dym to dym który wydobywa się w początkach zwęglenia drewna od 320 do max 470 st ( w moim przypadku piszę na forum do max 510 st ) i o ten proces spalania jest bardzo trudno i jeszcze trudniej uzyskać odpowiednią temperaturę w wędzarni. Dlatego również wielkość paleniska uzależnia i umożliwia zaspokojenie takich potrzeb. W większości budowanych palenisk, robione są podstawowe błędny ( z tytułu opalania wędzarni ) przez naśladowanie wzorców palenisk przystosowanych dużej wydajności energetycznej. Najlepiej się teraz wypowiedzą użytkownicy dużych palenisk, ponieważ posiadają praktyczną skalę porównania. Wiąże się to również z jakością samych wyrobów. :wink:

W wędzarniach najlepszy dym to dym który wydobywa się w początkach zwęglenia drewna od 320 do max 470 st ( w moim przypadku piszę na forum do max 510 st )

Kolejny raz poproszę o źródło tej teorii.

 

Dostępna literatura wskazuje jako optymalną temperaturę ok. 300 st C - wtedy uzyskujemy najwięcej pożądanych w wedzeniu składników dymu i jednoczesnie ograniczamy do minimum składniki niepożądane (węglowodory aromatyczne). Wraz z przekroczeniem tej temperatury ilość składników niepożądanych zaczyna rosnąć.

 

Już kiedyś starałem się od Ciebie uzyskać te informacje, ale bez rezultatu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.