Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Też mnie to nurtuje. Chyba takiego cudaka wymuruję latem. Jeśli nie zadziała, będzie wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim, a do zimnego zastosuje się DG.

I to jest właściwe potraktowanie tematu i podejścia do poruszanego zagadnienia.

Upakowanie w małym cokole długiego kanału byłoby łatwiejsze gdyby dopuścić wędrówkę dymu w dół i w górę.

Szafka nieduża, więc i postument chciałbym zrobić jak najmniejszy.

Przy małej gabarytowej wedzarni wg. mnie nie ma to sensu

będzie wędzarna z paleniskiem bezpośrednim, a do zimnego zastosuje się DG.

:rolleyes: Raczej pomyśl nad tym :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Przy małej gabarytowej wedzarni wg. mnie nie ma to sensu

Jak ją nazwać? Duża, czy mała. Ja przerabiam max 10-12 kg mięska naraz.

Szafka nieduża,

Sam ją tak określiłeś.Wyroby fajne,ale z temp trochę przesadziłeś :wink:

Sam ją tak określiłeś

Wiem, że to mało precyzyjne określenie. Dlatego wstawiłem fotki.

[ Dodano: Nie 28 Paź, 2012 13:15 ]

z temp trochę przesadziłeś

To już sparzone kawałki /bo tam mam garnek mały/. I proszę nie narzekajcie, że zbyt ciemne. Takie lubię i jeśli już kupuję, to szukam najciemniejszych wędzonek.

Iproszę nie narzekajcie, że zbyt ciemne

Oj tam oj tam nie narzekam,o gustach się nie dyskutuje czy jakoś tak :tongue:Pozdrawiam

sokoz, uwazam , ze uklad z ruchem dymu w dol i w gore , bez komina sie nie uda ,zadziala jak napisales efekt syfonu , nawet gdyby zalozyc ze ogrzejesz wylot od wewnatrz to i tak najprwdopodobniej nie pokana roznicy cisnien .|takie rozwiazanie jest stososwane w piecach co , stalowych ale one sa podlaczone do dosc wysokiego komina i on wymusza obieg , ocieplona szafka tego nie zrobi ze wzgledu na niewielka roznice wysokosci , ktora powinna wywyolywac efekt kominowy , chyba ze do szafki domontujesz komin, jego wysokosc minimum 4 mb opory przeplywu sa w takim rozwiazaniu bardzo duze dwa razy zwrot 180 stopni . chyba zeby zastosowac maly wentylatorek wyciagowy , ale jak wtedy z temperatura ? pozdrawiam

[ Dodano: Nie 28 Paź, 2012 13:50 ]

sverige2, jesli dajesz do zrozumienia ze jestes weteranem walki o wolnosc ,to juz robisz polityke , a jesli chodzi o moje zdanie , jak to jest prawda to chyba cos w tej walce nie wyszlo do konca - nie ropalaj prosze zarzewia dalszej dyskusji nie na temat , nie wszystki podoba sie efekt tej walki, a tym bardzie jesli czesc bojownikow po walce reszte swego zycia zawodowego spedzila poza granicami naszego kraju.Uwazam ze znowu zblizasz sie do niedopuszczalnej granicy awantury nie na temat, Chyba Cie zignoruje .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

wysokosc minimum 4 mb

To chyba dotyczy pieca w pomieszczeniu, takiego, który może ludzi zatruć. Pewnie też zalecenie uwzględnia współczynnik bezpieczeństwa, czyli conajmniej x2.

Wędzarnia jest jednak urządzeniem w którym duży ciąg, czy przeciąg, nie jest wskazany.

Wiem, że obowiązuje nakaz - rura i to tylko w górę! Ale może to nie ma wyraźnych podstaw, może to tylko mit, ktoś próbował nie przejmować się tymi zakazami?

sokoz, ciag regulujesz szybrem ,czy nakaz chyba nie , musze gdzis pogrzebac to wynik praw fizyki , trzeba przynajmniej pokonac opor tak pokreconego kanalu njaki chcesz zrobic to naprawde bedzie trudne, czesciej zajmuje sie co prawda wentylacja , ale to jest ta sama dzialka i zasada , wentylacja nie zadziala jak nie masz roznicy wysokosci pomiedzy kratka a wylotem , nie wpomne juz o srednicach i temperaturach.Pozdrawiam

[ Dodano: Nie 28 Paź, 2012 14:02 ]

sokoz, ciag regulujesz szybrem ,czy nakaz chyba nie , musze gdzis pogrzebac to wynik praw fizyki , trzeba przynajmniej pokonac opor tak pokreconego kanalu njaki chcesz zrobic to naprawde bedzie trudne, czesciej zajmuje sie co prawda wentylacja , ale to jest ta sama dzialka i zasada , wentylacja nie zadziala jak nie masz roznicy wysokosci pomiedzy kratka a wylotem , nie wspomne juz o srednicach i temperaturach.Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Przewód wentylacyjny czy też kominowy...

Tam przychodzi kominiarz z wiatraczkiem na patyku i sprawdza ciąg. Jedyna idea to zapewnić wysokowydajną wentylację, lub intensywne, całkowite spalanie. Tam mają znaczenie zwężenia, zakręty, różnice ciśnień.

Chcę zrobić wędzarnię. Mam na myśli pusty w środku postument, poprzedzielany cienkimi /cegła na sztorc/ przegrodami. Nie będzie więc typowego kanału. Dym będzie tylko musiał powolnie wędzować po zakrętach.

...Takie lubię i jeśli już kupuję,

to szukam najciemniejszych wędzonek...

Bracia i.............. wszystko jasne! :tongue: :grin:

Macie oto "filozofie". :lol: :grin:

"lubiem" i TO jest NAJWAŻNIEJSZE! :tongue: :grin: :grin: :lol:

A prawa biochemii, zasady, logika, zdrowie itp.........??? :shock:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Chyba Cie zignoruje .Pozdrawiam

Tak Panie Pacanie, zrób pan to, zdecydowanie, lepiej późno niż wcale.

PS. Tzw. Aluzje, niektórzy potrafią odczytać nawet jako żaluzje. Co ta ma wspólnego z polityka to tylko Pan Pacan wie.

W wiejskiej wędzarni zmontowanej z desek, kilku blach i suporków, przykrytej starym kilimkiem nie ma komina, ciągu kominowego, różnicy ciśnień.

Dym jednak, w swej mądrości, wie gdzie ma wędrować. Efekty takiego wędzenia wielokrotnie sprawdzono.

sokoz, sprobuj , efekty opiszesz , wiejska wedzarnia ma z reguly palenisko bezposrednie lub rure , za komni sluzy beczka , i odbywa sie to bez przeszkod w postaci budowania zakreconego kanalu oraz scianki ogniowej zmuszajacej dym do wedrowania w gore i w dol, sam jestem ciekaw czy uda sie poknac ta przeszkode bez komina ( mimo ze rozum mi mowi ze nie )Pozdrawiam :grin:
Wojciech Pacan
Sam mam takie wątpliwości i próbuję dowiedzieć się, co myślą inni. Zapewne pomysł można zweryfikować tylko praktycznie, ale może już ktoś to robił?
sokoz, a moze zbudowac model ze sklejki i sprobowac przemiescic dym podlaczajac do wejscia modelu rure , na drugim koncu rozpalic ognisko w prymitywnym palenisku np. z ulozonych bloczkow betonowych z przykryta na gorze blacha , obsypac ziemia , podpalic np. suche lisci zmieszane z mokrymi . jesli pokaze sie dym w modelu- tzn wyjdzsi to bedzie dzialac - ale nie powinien .Pozdrawiam :grin:
Wojciech Pacan

pzostaje tylko proba

jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz :wink:

sokoz, a moze zbudowac model ze sklejki i sprobowac przemiescic dym podlaczajac do wejscia modelu rure , na drugim koncu rozpalic ognisko

Widzisz Sokoz, jeszcze tylko trzeba by poprosić Maxella, aby stał na straży i baczył w przypadku gdyby się toto sklejkowe perpetuum mobile "zajarało" i prawie rakieta na Marsa gotowa. To jednak stara prawda, że myślenie ma przyszłość.

Pewnie pokleję kilka cegieł nawet gliną, wtedy łatwo rozwalić i przestawić wszystko od nowa.

[ Dodano: Nie 28 Paź, 2012 16:08 ]

Mam sporego psa, małego nie chcę, bo uważam, że prawdziwy pies musi być większy niż umowne minimum.

Podobnie jest z dyskusją, dopiero powyżej pewnego poziomu zaczyna mieć sens.

niż umowne minimum.

To minimum zachowaj Polecam :wink:

sokoz, ciekawosc zwyciezyla, wiesz bede czekal z niecierpliwoscia , jak sie proba powiedzie , to by byl ciekaawy przypadek . :grin: Pozdrawiam
Wojciech Pacan