Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zibi_1973 zerknij __TU__ kolega zrobił "kibelek" - z tyłu u Ciebie dasz szybę, z przodu drzwi, pod spodem palenisko na opał tradycyjny albo wstawiasz (piszę to w skrócie ) maszynkę do dymu Dymo Generator, zastępczo możesz wstawić jakieś grzałki do utrzymania temp.

poszukaj na forum i na stronie głównej jest wszystko o co sie dopytujesz :)

Tak, czytam czytam forum od dłuższego już czasu. Śledzę też różne projekty, jednak nic o szybach i ich zachowaniu nie znalazłem, a to mnie najbardziej interesuje.

 

Palenisko odpada, bo pracownik tego nie ogarnie... DG jest chyba bezpieczniejszym rozwiązaniem i mniej absorbującym, co nie jest bez znaczenia podczas dużego ruchu...

 

Choć DG Borniaka daje już jakąś temp. to dodatkowo mam zamiar zastosować grill elektryczny by móc podnieść temp. do ok. 90stC

zibi_1973, szybka to tego projektu to mój natychmiastowy pomysł, dlatego prostokątna bo najmniej miejsca zajmuje, palenisko możne być a nie musi możesz tam zrobić schowek- DG (dymo gene.) obok żeby tylko dawał dym a wędzarnia w środku. To takie pomysły kogoś nie związanego z branżą :D

pomysły pomysłami a TY i tak wybierzesz co dla Ciebie najlepsze

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Chyba nie zrozumiałem tego, co napisałeś...

Do jakiego projektu? Masz jakiś projekt z szybką? Sorry, ale nie potrafię tego znaleźć...

Moja wędzarnia ma być mobilna, dlatego nie planuję paleniska (nawet jako schowka), a szyba ma być zamienna na drzwiczki drewniane lub drewnianą zaślepkę otworu. Wędzarnię będę użytkował cały rok, a po sezonie w innym miejscu i "telewizor" nie będzie mi wtedy potrzebny :grin:

zibi_1973, Jako posiadacz szyby powiem Ci ze jeśli nie będziesz często o nią dbał to może wyglądać gorzej niż lepiej :lol: ....

jeśli chodzi o dymogenerator to jeśli chcesz tylko stwarzać wrażenie wędzenia (tak to zrozumiałem) to Borniak wystarczy w zupełności.... dymu będzie akurat tyle żeby klienta "ściemnić"

 

a jak juz poważnie będziesz chciał zadymić to albo tradycyjnie albo "Rogeraka"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

zibi_1973, Jako posiadacz szyby powiem Ci ze jeśli nie będziesz często o nią dbał to może wyglądać gorzej niż lepiej :lol: ....

jeśli chodzi o dymogenerator to jeśli chcesz tylko stwarzać wrażenie wędzenia (tak to zrozumiałem) to Borniak wystarczy w zupełności.... dymu będzie akurat tyle żeby klienta "ściemnić"

 

a jak juz poważnie będziesz chciał zadymić to albo tradycyjnie albo "Rogeraka"

Nie nie!!! Żadnego ściemniania!

Już się najadłem niby wędzonych rybek nad morzem... Przywożą hurtownicy rybki gotowe- uwędzone, a potem wrzucane są do wędzarni i niby wędzone... To nie dla mnie.

Ja mam zamiar wędzić tylko ryby świeże- flądra, śledź, łosoś na ciepło. Do tego jakieś udka "kurzęce" i wędliny na "szweda" dla swych gości. Staram się zaszczepić jakość w żywieniu. Turyści "z chodnika" mogą sobie wybrać nawet badziew z budy bez zaplecza, ale swoim gościom staram się zapewnić jakość- to procentuje i ludzie wracają :wink:

 

Odnośnie DG- to miało być moje następne pytanie...

Czy DG z pompką lepiej sprawdzi się od Borniaka? Jeżeli tak, to kol. Miro, czy kol. Rogera?

Na to pytanie proszę odpowiadać tylko poprzez PW- nie chciał bym tu wywołać jakiejś burzy i niepotrzebnych sporów. Pytanie kieruję do użytkowników ww. DG

Czytałem dużo na temat zasady ich działania, ale doświadczenie mam znikome i nie mogę wyłuskać esencji... :cool:

Jeżeli robisz szybę, to: Powinna być podwójna, wtedy mniej zaparowuje /brązowieje od dymu/, zapewnia lepszą izolację cieplną. Szyby muszą być szczelnie obsadzone, bo tylko wtedy pozostaną dłużej czyste w środku.

Ale i tak narobi się dużo kłopotu z bezustannym czyszczeniem. Każda działajaca wędzarka jest od środka mocno nasączoną smakowitym dymem.

Ścianka z szybą będzie zawsze zimniejsza niż inne /dobrze izolowane/ co zakłóca prawidłowy rozkład temperatur w środku i cały proces wędzenia: bieg dymu, omywanie nim wędzonek. Taka skrzynka może wymagać częstrzego przewieszania kijów z wędzonkami.

AHA!

Z dbałością o szybę nie ma problemu- i tak na koniec dnia cały sprzęt jest dokładnie czyszczony więc i szyby to nie ominie :lol:

A wogóle, to widać coś przez nią podczas wędzenia?

 

[ Dodano: Sro 30 Sty, 2013 21:32 ]

Jeżeli robisz szybę, to: Powinna być podwójna, wtedy mniej zaparowuje /brązowieje od dymu/, zapewnia lepszą izolację cieplną. Szyby muszą być szczelnie obsadzone, bo tylko wtedy pozostaną dłużej czyste w środku.

Ale i tak narobi się dużo kłopotu z bezustannym czyszczeniem. Każda działajaca wędzarka jest od środka mocno nasączoną smakowitym dymem.

Planuję wstawić szybę z okna plastikowego które zdemontowałem- podwójna o współczynniku przenikania ciepła 1,1W/m2 :rolleyes: z pięknymi szprosami w kolorze złoty dąb i łukiem u góry.

 

Nie wiem, czy nie przesadziłem... :rolleyes:

Mam szybkę w bocznej ściance, taką 10x15 cm. Na początku zaglądałem z latarką i przeżywałem "jak woźny wakacje". Pierwszą automatyczną pralkę też tak podglądaliśmy w domu.

Teraz zastanawiam się czy szybki nie zlikwidować.

A wogóle, to widać coś przez nią podczas wędzenia?

Jak dobrze dymisz to nie za bardzo.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

No, u mnie ta szybka ma mieć wymiar wyłącznie marketingowy i przyciągać oko :lol:

Ma być widać rybkę gdy się nie wędzi.

Myślę jeszcze nad zastosowaniem jakiegoś oświetlenia celem lepszej ekspozycji wsadu już uwedzonego :shock:

Myślę jeszcze nad zastosowaniem jakiegoś oświetlenia celem lepszej ekspozycji wsadu już uwedzonego

Największym magnesem na klientów i tak będzie zapach dymu :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Śledzę też różne projekty, jednak nic o szybach i ich zachowaniu nie znalazłem, a to mnie najbardziej interesuje

Teraz napisałeś, że to mobilne ma być

cofnij się o 1 stronę tam AdamJas pokazał swoją wędzarnie - o takie dla Ciebie myślałem z jednej str. duże drzwi a po przeciwległej dał byś szybę. - całość z drewna i ocieplona wełną (z zewnątrz wygląda ładnie) a od środka blacha kwasowa (sanepid nie przyczepi się) możesz to zrobić na kółkach (of corse bez podbudówki i ławy:) )

W miejsce szyby identycznej wielkość zrobisz ściankę podobną jak cala reszta wędzarni i na zatkasz sobie jak będzie taka potrzeba.

 

W czasie wędzenia w komorze robi się dym i to spory więc ciężko będzie komuś coś zobaczyć tam w środku, jeżeli planujesz pod klienta to wybieraj czy wędzarnia czy grill.

porządnie uwędzone musisz mieć. później niech to wisi i niech dym to owiewa prawie jak obieg zamknięty tak dla oka inaczej nie zrobisz tego (będzie tylko problem z wysuszaniem się materiału w wędzarni.

Na grillu tez nie trzymasz kiełbasy albo karkówki przez 8 godz. bo będzie wiór tak samo z wędzeniem.

nie połączysz wędzenia z grillowaniem - czas potrzebny na wędzenia przeróbka wędzarni na grill następnie czas na grillowanie i jeszcze obsługa klienta - chyba braknie Ci czasu

napisałeś:

Ma być widać rybkę gdy się nie wędzi.

Myślę jeszcze nad zastosowaniem jakiegoś oświetlenia celem lepszej ekspozycji wsadu już uwędzonego :shock:

 

jak zadymione to nie widać - a jak planujesz myć codziennie to oświetlenie - i tak światło potrzebne tylko jak coś widać a to chyba tylko przy grillowaniu

 

Kombinuj :lol:

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Artur Dor,

Z założenia ma to być wędzarnia, dodatkowo poza wędzeniem mogę tam trzymać na podgrzaniu golonki i inne karkówki :-) ale tylko jako podgrzewacz. Przygotowane będą w piecu konwekcyjnym. Jeżeli rybka będzie szła, to wtedy miejsca na goloniacze nie będzie- będzie tylko rybka, a golonki i inne wyeksponuję w witrynie grzewczej.

Generalnie ma być wędzarnia- będę jej też potrzebował poza sezonem na wędlinki dla rodzinki :thumbsup:

 

I tak, jak kolega kostek61 napisał, to jest 100% racji i 60% sukcesu.

Zresztą wymiar finansowy nie jest tu aż tak ważny- to trochę wymówka i dodatkowy aspekt dla koleżeńskich spotkań przy wędzeniu swojej dziczyzny w długie jesienne wieczory. Z kolegami of-kors :wink:

Planuje zrobić wędzarnie ze starego wózka wędzarniczego. Komora wędzenia mierzyć będzie 90x100x150 cm , więc spora.Chcę żeby to była lekka konstrukcja na kołach żebym mógł chować ją do garażu po robocie. Moje pytania: mam blachę aluminiową, czy wystarczy ją obić wózek, potem izolacja (wełna) na blache i jeszcze raz blacha na zewnątrz, czy może lepiej najpierw obić wózek drzewem np. płyta osb może być? . jaką dać minimalną grubość wełny, 5 cm wystarczy? Czy ogrzewanie typową grzałką elektryczną da rade czy przy tych gabarytach lepiej osuszać wędlinki gazem (palnikiem od opalania świń wprowadzając ciepło przez rurę od spodu tą samą którą będę później wpuszczał dym)? A możę ktoś robił już coś podobnego? prosze o praktyczne rady

http://img9.imageshack.us/img9/9421/wedzarniaj.jpg

No nie wiem z tym wózkiem...

Ja bym sobie go darował i zrobił konstrukcję z blachy na kątowniczkach, obłożył wełną 5cm z ekranem i na to ładne wykończenie z desek boazeryjnych lub podbitkowych.

Po co ci ten złom- tylko niepotrzebne kilogramy do taszczenia.

 

Mogę się mylić, bo nie jestem fachowcem od wędzenia, ale za to pomyślunek techniczny mam i ten wózek to bym zaadaptował jako kwietnik w ogródku.

 

Ja bynajmniej będę robił wg. tego, co napisałem powyżej. Ewentualnie zaadaptuję gastronomiczną aluminiową szafę przelotową na naczynia- fajna, bo można zrobić dwie komory osobno. Ale to już tam takie moje przemyślenia :rolleyes:

chodzi ci pewnie o jego wygląd? tym sie akurat nie przejmuje bo i tak wszystko się okopci dymem i nie będzie nic znać:) za to konstrukcja gotowa do dalszego działania, miejsca na kije są i na kołach jest a o to mi chodzi. spawać nowe z kątowników...hmm , nie chce mi sie. wygląd sie nie liczy, będzie to stało w garażu i raz na jakiś czas wyjadę powędzić a gdyby zależało mi na ładnym wyglądzie to pomurował bym z cegieł. myśle czym to ogrzać, elektryczne było by wygodniejsze termostat itp a z gazem trzeba siedzieć i pilnować no i nie wiem jak gaz sprawdza się do podsuszania. elektryczne (230 v)z kolei ciekawe czy ogrzeje taką objętość (1,5 m3) i bedzie tam sporo towaru bo jak walne w łep to z całego świniaczka.

Nie chodzi mi o wygląd, bo to przecież indywidualna sprawa każdego człowieka :wink:

Miałem raczej na myśli gabaryty i całą tą konstrukcję- trochę to duże i kłopotliwe w użytkowaniu dla domowego zadymiacza, ale jak piszesz, że całą Pigi tam chcesz wędzić to chyba będzie OK.

Tyle tylko, że i konstrukcja wędzarni do tego wózka też już musi być "słuszna...

Chyba, że obić go blachą, wełną i na to dać deski, to wtedy może i by poszło.

 

Ja jednak bym zrobił konstrukcję z kantówek, na to blacha, wełna i deski. Albo też deski, wełna, deski. Chyba szybciej by było coś takiego stworzyć :rolleyes:

jaką położyć wełne, zwykłą mineralną czy trzeba dać tą od kominków?

poczytaj charakterystyki producentow i wszystko będzie jasne :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

jaką położyć wełne, zwykłą mineralną czy trzeba dać tą od kominków?

Ta od kominków ma zwiększoną żaroodporność dzięki zastosowaniu folii aluminiowej. Dzięki temu "odbija" też więcej promieniowania podczerwonego, a tym samym więcej ciepła zostaje wewnątrz wędzarni- grzałka rzadziej się włącza :-)

"odbija" też więcej promieniowania podczerwonego

bajek się naczytałeś :lol: - promieniowanie to się odbija w bezpośrednim kontakcie a jak masz ją w ścianach to ten proces nie istnieje :cool:

 

Ta od kominków ma zwiększoną żaroodporność dzięki zastosowaniu folii aluminiowej.

i tu się mój drogi baaardzo mylisz... same wełny czy aluminiowe folie mają praktycznie takie same odporności - natomiast klej użyty do zespolenia to zdecydowanie mniejsza temperatura niż same wełny....

gorzko ten temat przerabiałem :blush: :mellow: smród spalonego kleju jest nie do opisania :???:

 

w wędzarni a nawet piekarniku użyty rodzaj wełny nie ma najmniejszego znaczenia..... to nie ten zakres temperatur

 

PS

folia aluminiowa na wełnie kominkowej to głównie osłona przed kurzem i w niewielkim stopniu odbijanie promieniowania podczerwonego (jako że niest bezpośrednio za wkładem

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

abratek, "bajek się naczytałeś :lol: - promieniowanie to się odbija w bezpośrednim kontakcie a jak masz ją w ścianach to ten proces nie istnieje :cool:"

Jak bym słyszał swego budowlańca, który upomniany o zwrócenie uwagi na mostki cieplne stwierdził, że "teraz to się ludziska komiksów (czyt. Murator, Ładny Dom itp.) naczytali i wymyślają jakieś mostki cieplne..." :shock: :lol: :lol: :lol:

 

zibi_1973 napisał/a:

Ta od kominków ma zwiększoną żaroodporność dzięki zastosowaniu folii aluminiowej.

i tu się mój drogi baaardzo mylisz...

Nie wydaje mnie sie... :rolleyes:

 

"smród spalonego kleju jest nie do opisania :???:''

Nie twierdzę, że w wędzarni to zda egzamin- na pewno trzeba unikać każdej chemii w kontakcie z żywnością. Na pewno w wędzarni wystarczy sama wełna- są przecież wędzarnie nieocieplone z powodzeniem użytkowane również zimą.

Nie wiem, o jakim smrodzie kolega pisze, ale ja takowego nie zarejestrowałem- ani przy kominku z płaszczem wodnym, ani przy kominku ze zwykłym wkładem, gdzie temp. są dużo wyższe!

Podstawowa zasada- nie kupować materiałów "no name" i będzie ok :cool:

 

"PS

folia aluminiowa na wełnie kominkowej to głównie osłona przed kurzem i w niewielkim stopniu odbijanie promieniowania podczerwonego (jako że niest bezpośrednio za wkładem"

I tu się kolega bardzo myli... Folia w ekranach cieplnych odgrywa bardzo istotną rolę w odbijaniu promieniowania podczerwonego- tak, jak folia pod ogrzewanie podłogowe...

Na pewno nie służy do ochrony przed kurzem... :shock:

Polecam poczytać w internecie (bardzo dużo na ten temat zamieszczono prac magisterkich i opracowań naukowych).

No!

Ale przecież wędzarnia to nie laboratorium i z powodzeniem spełni swe zadanie również bez docieplenia... Zwykła wełna też nada się idealnie.

 

[ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 12:25 ]

dzięki abratek, ciesze się że to bez znaczenia bo nie będę musiał kupować tych wymysłów za ciężkie pieniądze

Nie jest to bez znaczenia, ale najlepiej wszelkie "porady" weryfikować samemu- czytać, pytać i wyciągać wnioski własne :wink:
zibi_1973, a ja jako budowlaniec popieram zdanie Abratka.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

:grin: Dobrze, dobrze...

Ja tam się nie upieram, by ktoś zmieniał swoje zdanie :wink:

Jeśli uważacie, że folia aluminiowa głównie stanowi barierę dla kurzu, to przecież Wasze zdanie i ja nie mam zamiaru z tym polemizować- wolny kraj mamy przecież

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.