Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pacan Wojciech, dziekuje, co do miejsca na wédzarnie to akurat to, po starym grillu jest ok. Akurat mam tam sąsiadów co palą w piecu czym popadnie, więc mój aromatyczny dym raczej nie będzie im przeszkadzał. Wędzić chcę dla nas iewentualnie rodziców, wiec nie muszę mieć wielkiej wędzarni. Będzie ona oddalona od mojego domu jakies 10m, dam radę dolecieć z "materiałem na wsad" :)

vtec, sverige2, spokój. Będe czytać wszystkie wypowiedzi. Dopiero raczkuję i wszystko musze dobrze rozważać, nie mogę czytać tylko wybranych wypowiedzi, bo albo okaże się, że zbuduję tandetę albo fabrykę.

Teraz już na przykłąd wiem, że nie mogę mieć długiego komina dla dymu, bo nie mam gdzie tego wybudować, ale nie zrobię też paleniska zaraz pod wędzarnią. Pomyslałam (wiem, wow, baba mysli), że może spokojnie być po stronie grilla, czyli jakąs tam drogę już ten dym będzie musiał przebyć.

sverige2, nie uzywaj prosze takich określeń " as " gdyż ja oraz inni koledzy nie deprecjonują Twojego stanowiska podobnymi określeniami , znamy się tylko z wymiany zdań i spostrzeżeń na forum , wielokrotnie też potwierdzam Twoje doświadczenie , jeśli w moim poście zuważyłeś elementy nielogiczne to je wykaż i podaj rozwiązanie , ja w przypadku gdybym był początkującym forumowiczem po przeczytaniu takiego postu jaki napisałeś zastanawiałbym się czy skorzystać z Twoich rad , lub też sądziłbym ,że sa "podszyte " nie tolerancją oraz niechęcia w stosunku do kolegi forumowicza , więc proszę Cię o więcej tolerancji , luzu i otwarcia na problemy naszych nowych kolegów .Pozdrawiam
Wojciech Pacan

Rozumiem że będziesz bronił swojego kanału, i słusznej sprawy w Twoim mniemaniu.

Ale po co? W jakim celu? Po pierwsze nie odczuwam takiej potrzeby, a po drugie nie mam wędzarni z kanałem :)

Natomiast ostatnio którykolwiek temat poświęcony budowie otworzę, to wyskakuje z niego sverige2 propagujący "jedynie słuszną wędzarnię" i negujący jakiekolwiek inne rozwiązania.

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 14:20 ]

Będe czytać wszystkie wypowiedzi. Dopiero raczkuję i wszystko musze dobrze rozważać, nie mogę czytać tylko wybranych wypowiedzi,

Wielkie brawa za taką postawę :clap: :clap: :clap:
Vtec. Z całym szacunkiem, ale obserwując Twoją zdecydowaną polemikę w temacie budowy wędzarni, z kol. AndyAndy i zawsze zdecydowane zgłaszanie tzw. zdania odrębnego, taką właśnie opinię sobie wyrobiłem. Jeżeli się mylę to mnie popraw. Ale zgadzam się w pełni z Twym twierdzeniem że każdy ma prawo mieć swoje zdanie, swoją opinię i swoją wędzarnię. jako przykład podałem perypetie kol. Adka. bo tacy właśnie ludzie jak On początkujący właśnie, piszą prawdę i nie kierują się koniukturą, przynależnością do grup tzw. "interesów" czy TWA. Są po prostu szczerzy i obiektywni w swych ocenach, bo jeszcze nie zdążyli złapać tego "jedynego właściwego" kursu.

Jeżeli się mylę to mnie popraw.

Mylisz się :)

Jako administrator bronię zasady pluralizmu na forum, wychodząc z założenia, że monizm teoretyczny jest szkodliwy dla każdej dziedziny życia, w tym również i dla forum.

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 14:53 ]

Są po prostu szczerzy i obiektywni w swych ocenach, bo jeszcze nie zdążyli złapać tego "jedynego właściwego" kursu.

Biorąc pod uwagę to, że napisał to użytkownik, który:
więc idąc Twoim tokiem rozumowania: Twoje opinie nie mogą szczere i obiektywne ;)
Vtec. Jak sam widzisz, czujesz i wiesz, nie ma co po tzw. próżnicy klepać frazesów. Zgadzam się z Tobą całkowicie że pluralizm to podstawa, i to nie tylko na forum. Jestem za tym zawsze całym sercem. Uważam jednak że przy całym szerokim pojęciu pluralizmu , były są i będą metody lepsze, gorsze, czy też zupełnie złe, i tego nic nie jest w stanie zmienić i dla tego każdy powinien bronić swoich racji przy poparciu siły argumentów i zdobytych doświadczeń. Myślę że dla tego właśnie szczególnie ludziom zaczynającym swą przygodę z naszym hobby, powinno zalecać się metody bardziej proste, łatwiejsze do opanowania i mniej kłopotliwe w prowadzeniu. Przy pełnym mym poparciu dla pluralizmu, metody i sposoby wędzenia w wędzarniach kanałowych, do łatwiejszych i bardziej prostych, jak też uniwersalnych, pomimo swych jakichś zalet (wędzenie na zimno) niestety nie należą, i tylko tyle staram się przekazywać w swoich postach.

Ciągnę ten temat bo nie zakładałem tematu o budowie swojej wędzarni a jak już postawiłem to dzięki temu forum dopiero zobaczyłem ile błędów popełniłem

Może tu leży problem. Zła kolejność. Trzeba najpierw odwiedzać forum później budować wędzarnię
sajmonek, jak masz mozliwosc posyłać na pw projekty to Ci pomoge ,jelsi nie znajdziesz pomocy z okolicy Twojego zamieszkania .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Witam wszystkich a szczególnie tych cierpliwych dla początkujących.Jako początkujący w budowie wędzarni pragnę podziękować za okazaną mi pomoc kol.Beiot-owi oraz kol.Andyandy-emu,za poświęcony czas,rysunki itp. Rozpoczynam budowę na działce w Oświęcimiu, dwa tygodnie temu wylałem fundament.Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów Gienek
"Czy jeśli ludożerca je widelcem i nożem - to postęp?" S.J.Lec

Gienek46,

życzymy powodzenia na tej wyboistej drodze. Mnie to jeszcze też czeka.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Palenisko z szamotu gwarantuje bardzo dobre parametry cieplne. (4 godz. po zakończonym wędzeniu palenisko z zewnątrz gorące, a w komorze 35st.)

Komora z betonu komórkowego, też pod względem termicznym jest bez zarzutu.

Nie wiem jakie inni forumowicze mieli problemy z wędzeniem w takim "pomniku".

Malajkat to jak opalasz, że palenisko jest aż tak gorące - jaki jest ( teoretyczny) skład uzyskanego dymu. Jak smakuje wędzonka przy zamkniętych drzwiczkach paleniska. To, że beton komórkowy jest dużo lepszym izolatorem od kamienia czy cegły klinkierowej jest dużą zaletą i to jest Twoim sukcesem w wędzeniu. Jednak z opisu wynika

4 godz. po zakończonym wędzeniu palenisko z zewnątrz gorące, a w komorze 35st.

znaczy że palisz jak w "dymarku" ponadto jaką temperaturę osiągasz w palenisku skoro uzyskujesz

W czasie rozgrzewu komory , przy pełnym przepływie powietrza temp. przekraczała 200st.

Żeby się przekonać sprawdź ile spalasz drewna na jeden proces wędzenia, a dowiesz się ile dostarczyłeś energii. Lato jest wspaniałe, ale zima ma swoje prawa.

Nie tylko ja piszę o sposobie opalania lecz materiały przedstawione przez Maxella również zdecydowanie świadczą o sposobie pozyskania dymu w odpowiednich zakresach temperatur. Smak i kolor to nie wszystko. Zdrowie ponad wszystko. :wink:

Wędzenie przy temp. 55st bez potrzeby jakiejkolwiek regulacji. krótkie skoki temp. do 60st przy zaglądaniu do paleniska.

Jak myślisz o czym to świadczy? :wink:
Nie będę dziękował dyzio żeby nie zapeszyć , ja miałem wybudowana z kamienia mini wedzarkę ale 3 tygodnie temu poszła pod młot dzięki forum , bo zrozumiałem ze trzeba pierwsze poczytać , a później popytać praktyków co zrobiłem i zaczynam od nowa.Po rozmowie z Andyandy-m powiększyłem fundament.Pozdrawiam :grin:

Andyandy, prosisz w poście kolegę malajakat , by zrobił prace co najmniej na poziomie doktoratu , brakuje tylko na koncu -dopełnienia zadania - "podaj wiek palacza na podstawie otrzymanych wyników ". Co chcesz wyrazić w tym zdaniu ?

Nie tylko ja piszę o sposobie opalania lecz materiały przedstawione przez Maxella również zdecydowanie świadczą o sposobie pozyskania dymu w odpowiednich zakresach temperatur. Smak i kolor to nie wszystko. Zdrowie ponad wszystko. :wink:

malajakat napisał/a:

Wędzenie przy temp. 55st bez potrzeby jakiejkolwiek regulacji. krótkie skoki temp. do 60st przy zaglądaniu do paleniska.

Jak myślisz o czym to świadczy? :wink:

Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Z ciekawości zmierzę przy następnym wędzeniu temperaturę w palenisku podczas rozgrzewu. Palę wtedy ostro żeby uzyskać dużo żaru. Gdzieś na tym forum wyczytałem że może to być 600st. Rozgrzewam komorę około 1h. W zamkniętej komorze po upływie godziny mam około 70st. a w palenisku tylko żar. Szamot w palenisku jest już gorący, oddaje skumulowane ciepło, co pozwala na bezdymowe osuszanie przy otwartej komorze temp. wynosi około 50st. palenisko otwarte. Po osuszeniu i zamknięciu komory przymykam palenisko co powoduje uzyskanie w komorze temp.55-60 st. Pisałem o zamkniętym palenisku, co nie oznacza że drzwiczki są super szczelne, są "prześwity" co pozwala na stały dopływ powietrza do paleniska. Jak wiadomo szamot długo "trzyma" ciepło dlatego długo po wędzeniu jest jeszcze gorące palenisko. Zawodowo pracuje przy agregatach cieplnych. Po wygaszeniu pieca z szamotu przy temp. 800st. po 24h jest około 200-300st.Opisywana sytuacja dotyczyła wędzenia przy temp. otoczenia na poziomie +20st. Póki co nie mam doświadczenia w zimie, ale na pewno jestem spokojny o osiągniecie odpowiedniej temperatury wędzenia. Chyba że nie to jest problemem z "pomnikami " w zimie.
malajakat, ma podobną wędzarnie zbudowana z ytonga , wędzę zima , bez żadnego problemu utrzymując temperaturę 50- 60 stopni , jak potrzeba także więcej .Wszystko zależy od intensywności palenia oraz dostępu do paleniska powietrza , nie bez znaczenia jest także użyte drewno , suchy dąb czy buk spełnia oczekiwania .Jesli pracujesz przy agregatach nic wiecej nie moge dodać , masz wiadomosci na temat spalania ciepla i innych zagadnien , ktorymi przy wedzeniu oprócz sterownania procesem wedzenia nie nalezy sie zajmować -to ma byc przyjemność .Moj dziadek mieszkajacy na wsi , napeweno nie miał tyle wiedzy i szkoły jaką udostępniamy na forum , a wędzonki i pieczony przez dziadków chleb - ich smak mam do teraz w pamięci . Pozdrawiam
Wojciech Pacan

Witam wszystkich serdecznie.

Bedac tu nowo zapisanym czlonkiem tego forum nie moge zalozyc osobnego nowego tematu takze sprobuje dostac od was porad na budowe mojej pierwszej wedzarni.

Aktualnie posiadam palenisko o wymiarach 23cm wysokosci i 31cm srednicy.

http://img21.imageshack.us/img21/7568/er5v.jpg

Palenisko posiada z tylu male dzwiczki takze nie bedzie problemu z dostarczeniem powietrza.

Wedzarnie bede budowac z drewna ktorego mam pod dostatkiem

http://img692.imageshack.us/img692/7329/xfmx.jpg

Biorac pod uwage rozmiary paleniska zastanawiam sie jaka najlepiej dostosowac dlugosc rury od paleniska do komory i takze zastanawiam sie o jakich rozmiarach wybudowac sama wedzarnie, nie wiem czy 60x60x100 nie bedzie zawiele.

z gory dziekuje za wszyskie uwagi i porady gdyz w tej domenie jestem naprawde nowicjuszem :lol:

kryz, witamy na forum, piszesz do nas ze Słowacji , mam sentyment do tego kraju.Wracając do wedzarni , musisz sobie określic w jakich ilościach chcesz robić wyroby , wtedy bedziesz mógł wyciągnąc wnioski co do wielkości komory , ja mam komorę dużą i do niej wchodzi bez problemu 30-40 kg wsadu ,dzirele ssie wyrobami z kolegą i najbliższymi , wykonuje takie ilości wedzonek 3-4 razy do roku , komora ktorej rozmiary wskazałeś wystarczy w zupełności na własne potrzeby .Dlugośc kanalu o którym wspominasz powinna być od 1,5 -2 m długości , i średnicy minimum 160 -200 mm , nie będę się dalej rozpisywał , budowa wędzarni którą chcesz zrobić jest opisana na forum proponuję przestudiować .Pozdrawiam
Wojciech Pacan

Dziekuje za porody panie Wojciechu. Tak aktualnie mieszkam na Slowacji i to wlasnie z tego powodu zmobilizoealem sie do budowy tej wedzarni bo tutaj nie ma tak dobrych produktow wedliniarskich jak w Polsce takze zdecydowalem sam zrobic swoje :smile:

Na tutejszym forum jest wiele opisow budowy wedzarnii to prawda, przeczytalem juz wiele i wiele sie dowiedzialem ale napewno pan wie ze kazdy projekt jest wyjatkowy a ja nie chcialbym popelnic jakiegos bledu na poczatku zeby wszystko później od poczatku zaczynac.

Takze moja wedzarnie bedzie wygladala mniej wiecej tak samo jak ta >>>>>>

z tym ze rura od paleniska do komory nie bedzie zakopana w ziemi i zaplanowalem budowe dzwi z boku a nie z gory tak jak to widac na video.

Zastanawiam sie czy bedzie dobry cug/ciag powietrza w takim rozwiazaniu jak na video gdzie zamiast autentycznego komina facet wykroil tylko dziure w dachu. Co o tym myslicie ?

Droga sprawa to to ze moje palenisko ma wyjscie na rure o srednicy 11 centymetrow, jakim materialem mozna zaadaptowac rure o szerokosci 20 cm do mojego paleniska ?

bo tutaj nie ma tak dobrych produktow wedliniarskich jak w Polsce

To aż boję się myśleć co jest na Słowacji,gdyż

większość ludzi z tego forum robi swoje wędliny z powodu braku dobrych wyrobów w sklepach (właśnie w Polsce :) )

A wracając do tematu. Na podstawie tego co wyczytałem już na tym forum, zakładam że wędzarnia z tego filmiku sprawdzi się tylko w lecie. Komora z jednej deski i przewód dymny bez izolacji = zimna komora. Ale są tu znawcy tematu z wieloletnim doświadczeniem, którzy na pewno coś doradzą. Wg. mnie w tego typu konstrukcji chyba najlepszy byłby ceramiczny, lub szamotowy przewód dymny. Ale to tylko moje zdanie, a ZAZNACZAM ,że jestem początkującym zadymiaczem.

Witam kryz ja korzystam z projektów kol Andyandy i kol.beiot a już jedna zbudowałem i rozwaliłem bez konsultacji wiec wiem co to kosztuje nerwów ,wyrobów itd i teraz pytam ,ale to tylko moja rada.Pozdrawiam Gienek46

Komora z jednej deski i przewód dymny bez izolacji = zimna komora.

Ja planuje podwojne obicie komory, z zewnatrz z swierka czeronego deski o grobosci 2cm a w wewnatrz z sosny