Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

taka sobie myśl; Pasjonaci,zadymiacze oraz Wy wszyscy z branży mięsnej,jaka przyszłość wędzenia metodą tradycyjną od wrześniatego tego roku? ;)

ssbspsas4

Dobry Człowieku, tych wpisów było już tyle, że ludziska na forum dostają gęsiej skórki czytając o decyzjach UE. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

czytałem jedno i drugi i nadal nie jestem przekonany czy wylewać fundament czy tylko płytę zbrojoną ? Grunt jest ciężki gliniasty i mam obawy czy płyta zbrojona się sprawdzi.

Wystarczy płyta zbrojona. Jak bedzie duży mróz to wędzarnia pójdzie do góry. Wiosną opadnie na swoje miejsce, Tak jak kostka brukowa :)

• 3 tygodnie później...

witam a ja mam inny problem. mianowicie jestem na etapie skręcania skrzynki na wedzarnie. i szukam rady. bo czytam forum i już zgłupiałem. mianowicie moja wędzarka bedzie miała wymiary 60x50x100cm zjednej strony niższa o 10 cm. od strony wyższej będą wyloty dymu. moje pytanie brzmi: czy robić na dole jakiś nawiew powietrz??? czy nie??? będę używał g€rnej grzałki piekarnika, takiej 2000w i dymogeneratora.

Kainabru, zapoznaj się z tematem Rogera pt. "Beczka nie musi być szpetna" i tam masz wszystko pokazane jak na dłoni, opisane i wyjaśnione ze wszystkimi interesującymi Cię detalami i szczegółami, oraz trochę ponad to, na pewno wystarczy aby samodzielnie sprzęt zbudować...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-byc-szpetna/?hl=%2Bbeczka+%2Bmusi+%2Bszpetna

Edytowane przez sverige2
Jezeli jestes na etapie budowy to wykonanie tskich wlotow nie bedzie trudne i kosztowne. Ja bm zrobil powiedzmy po dwa na przeciwleglych scisnkach tzn. na lewej i prawej sciance patrzac od scianki CZOLOWEJ. Umiescil bym je tak okolo 2-3 cm nad podloga. Potem w fazie testow spraedzisz ich przydatnosc i funkcjonalnosc. Jestem pewny ze napewno nie zaszkodza. Sam u siebie bede takie robil, ale u mnie to juz bedzie przerobka i niestety troche klopotliwa bo tam gdzie chcialbym te wloty umiescic ida przewody. Pozdrawiam

Aby Ci którzy mają raczej mgliste pojęcie o tym jak wykonac projekt i rozwiązać problemy, zamiast nieprzemyślanych i błędnych decyzji i rozwiązań, mają do dyspozycji to wlaśnie kompleksowe opracowanie, kompendium wiedzy, które krok po kroku pokazuje, instruuje i pozwala nawet tym mało politechnicznym, ogarnąć i zrozumieć zasady budowy  komory wędzarniczej tego typu. Podaję adres raz jeszcze.

http://wedlinydomowe... +musi +szpetna

Edytowane przez sverige2

moje pytanie brzmi: czy robić na dole jakiś nawiew powietrz??? czy nie???

Tak, takie otwory są wskazane.

Przydadzą się podczas osuszania wędlin, a także aby móc regulować przepływ dymu przez wędzarnię.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Beczka rogera to jest oczwiscie wzor do nasladowania, ale jezeli kolega buduje powiedzmy ,,kwadrat'' z grzalka zamocowana na stale to lepiej bedzie umiescic otwory tak jak pisalem wyzej. Roger do regulacjii przplywu powietrza wykorzystuje otwor/drzwiczki potrzebne do wkladania/wyjmowania grila. Nie widze sensu wycinania jednych drzwiczek . Nie wiem kolego jak planujesz czy: beda normalnie drzwiczki, czy klapa z gory, bo jak klspa z gory to pomysl o wysuwanej na dole szufladzie w celu - lepiej czyscic

zapoznałem się z tematami ww. ale nadal nie wiem jak umjejscowić otwór lub otwory. wedzarnia jest szczelna jak cholera i ma tylko otwierane dzwiczki z boku do wkładania wedzonek. a jeśli nie ma przepływu powietrza to wedzonki będą kwaśne o ile dobrze rozumię. zastanawiałem sie nad otworem średnicy 100mm w wolnej części (tak zwanej podłodze) zaraz pod grzałką. i zastosowaniu tak zwanego szybra , siuberka czy jak to nazwać do zasłaniania i odsłaniania. czy to dobre rozwiązanie?? i czy lepiej jest umiejscowić grzałkę na dole czy możę na tylnej ścianie??

Ja mam zrobione w ten sposób, jest regulacja za pomocą zasuwanej blaszki. W czasie wędzenia otwór jest otwarty do połowy .

post-53607-0-03699300-1391601912_thumb.jpg

post-53607-0-96865200-1391601972_thumb.jpg

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

boob96 dokładnie o tym myślę, tylko że ja bym dał tak jak pisałem wyżej dwa na przeciwległych ściankach. U mnie długość komory wędzarniczej  ma 100 cm i ja planuję dać po 2 na przeciwległych ścinkach. Ładniej chyba jest dać taką regulację na zewnętrznej ścianie, a ty chyba z tego co widzę zrobiłeś wewnątrz. Mnie interesuje takie coś, lub coś w tym stylu:

https://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.camperteam.pl%2Fforum%2Ffiles%2Fp1040845_392.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fforum.muratordom.pl%2Farchive%2Findex.php%2Ft-100061-p-21.html&docid=kYNO-n_9zyRuoM&tbnid=J-xUKnbdGuke8M%3A&w=640&h=480&ei=p1fyUun_D_LK0AWBmIGACQ&ved=0CAIQxiAwAA&iact=c 

Ja mam regulacje na zewnątrz, obecnie jestem poza domem ale jutro wracam to zrobię fotkę i obejrzysz co i jak. Tutaj fotki z budowy zadymiarki   :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7632-wedzarnia-emeryta/

Otwór o ile dobrze pamiętam jest jest 10 cm na 14, ale jak wcześniej pisałem jutro zmierzę i zapodam fotkę.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

dzieki wielkie a co myślisz u umiejscowieniu go od dołu ?? moja wedzarnia bedzie miała nużki takie 30 cm. powietrze wpadało by wtedy na grzałke i ogrzewało się szybciej 

na gorze otwór, powiedzmy centralnie pod nim w podłodze też otwór? Nie będzie to skutkowało takim kominowym ciągiem w linii pionu do góry? Nie lepiej zrobić nawiewy z boku przy podłodze?Wydaje mi się, że wtedy bardziej równo będzie wytwarzany ciąg do góry. 

Edytowane przez kokos

na gorze otwór, powiedzmy centralnie pod nim w podłodze też otwór? Nie będzie to skutkowało takim kominowym ciągiem w linii pionu do góry? Nie lepiej zrobić nawiewy z boku przy podłodze?Wydaje mi się, że wtedy bardziej równo będzie wytwarzany ciąg do góry. 

no właśnie moja wedzarka ma skośny daszek i bedzie miała otwory w bocznej ścianie tej wyższej. a gdzieś wyczytałem ze umiejscowienie otworu na dole, pod grzałką skraca cas osuszania.bo powietrze wpada na grzałkie ogrzewa sie i szybciej osusza. jęśli dobrze zrozumiałem to co czytałem :hmm:  

a co zrobisz jak błędzie powiedzmy -15, a u ciebie otwarty wlocik powietrza na grzałkę bezpośrednio ją oziębiając. Oczywiście, że ogrzane powietrze poleci do góry szybciej osuszając wsad, ale czy to będzie korzystne dla stabilizacji temperatury i czasu pracy grzałki?

Edytowane przez kokos

Ja tylko pisze moje przemyślenia, bo absolutnie nie jestem autorytetem w tej branży... Ja bym zrobił na ściankach bocznych powiedzmy 2 większe lub nawet bardziej bym obstawał za  4 mniejszymi  takie około 5 cm z regulowanym wlotem i jak najniżej podłogi 

Edytowane przez kokos

Okazało się że wymiar otworu jest 10 x 10 cm. taki sam jak w pseudo kominie. Regulacja przepływu powietrza na dole  jest za pomocą zasuwy. Na górze dałem przysłonę. W czasie wędzenia oba otwory są jednakowo  przysłonięte w zależności o potrzeb.
Parę fotek które wcześniej obiecałem .

post-53607-0-52691500-1391689575_thumb.jpg

post-53607-0-04751700-1391689599_thumb.jpg

post-53607-0-90130900-1391689616_thumb.jpg

post-53607-0-91487000-1391689643_thumb.jpg

ok http://imageshack.com/a/img811/6373/yk4h.jpg

tak wygląda moja wedzarka. mam problem tylko z dymogeneratorem. mianowicie  zakupiłem pompkę na alegro z regulacja, ale jakoś kiebsko dmucha. rura na zrębki ma śrdnice 80mm wto wspawana jest rurka 3/4 cala pod delikatnym kontem żeby smola wypływała. w 3/4owej rurce jest rurka około 5 może 6mm z której dmucha powietrze. jak podłącze to pod kompresor ze starej lodówki to dym jest gesty. a jak pod pompkę akwariową to ledwo sie tli. czy to wina pompki?? przy zasypie około 7cm zrębek do rury na kompresorze dymi około 30 min. a z 3/4 rury wyciekło około łyżki stołowej smoły i wody. czy tak powinno być ??

Powietrze dmucha z rurki 5-6 mm i na moj gust wytwarza za mala sile zasysania powietrza poprzez otwory gdzie sie tla zrebki. Pomysl co trzeba zrobic z tymi 5-6 mm aby zwiekszyc zassanie tzn.jego sile, pozdrawiam
Witam kłaniając się Wam wszystkim. Zaczynam moją przygodę z wędzeniem. Chciałbym zbudować wędzarnię z grillem. Grill bedzie częściej używany niż wędzarnia. Tu mam pytanie: czy da sie pogodzic wędzarnię drewnianą w formie "kibelka" z grillem? Komorę zabezpieczę od środka blachą.
  • 3 tygodnie później...

Cześć, za jakis czas planuje rozpoczęcie budowy wędzarni i w związku z tym zrobiłem sobie projekt a a moze raczej wizualke zmontowaną z róznych wędzarni, które znalazlem w sieci, ale przynajmniej widze ile mam kupić cegiel i jaki wylaćfundament pod moją wędzarnie. Nadal mam dużo wątpliwosci jak rozwiązać niektóre rzeczy. Dlatego jeśli chcecie to napiszcie na priv lub tutaj w temacie co złe albo co dobre:

Rure w środku chce ocieplić i zasypać keramzytem, palenisko będzie wymurowane z cegły szamotowej.

Gdzieś przeczytałem żeby nie robić w palenisku tej części na dolnej na popiół, czemu?

Jak zrobić regulację dymu przy takiej murowanej wędzarni?

Jak najlepiej zrobić zalewanie niskiego stropu tego nad rurą i paleniskiem? Widziałem że ludzie kładą styropian i na to leją zbrojony beton, a co z tym styropianem potem nie spali się od ciepła?

post-63421-0-15070000-1394137058_thumb.jpg

post-63421-0-18647500-1394137063_thumb.jpg

post-63421-0-18583700-1394137068_thumb.jpg

post-63421-0-00834400-1394137079_thumb.jpg

post-63421-0-21422000-1394138259_thumb.jpg

post-63421-0-12049200-1394138270_thumb.jpg