Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam po raz kolejny.

Czemu chcesz zbudować wędzarnię z kanałem dymowym ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

To ja Ci odpowiem. A dlaczego nie?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Z tego co czytałem, to nie ma to większego znaczenia mięsko z obu wyjdzie smaczne jeśli ktoś umie wędzić, a bardziej podobają mi się takie większe wędzarnie i zdecydowanie nie chce mieć w ogrodzie wieży:))) 

To ja Ci odpowiem. A dlaczego nie?

Nie odpowiada się pytaniem na pytanie .....

Dlatego jeśli chcecie to napiszcie na priv lub tutaj w temacie co złe albo co dobre:

Dlatego, że można zbudować wędzarnię bardziej funkcjonalną niż wędzarnia kanałowa.

Dlatego też zapytałem ..... mam nadzieję, że mogłem i że jeszcze wolno zapytać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Nie odpowiada się pytaniem na pytanie .....

Słusznie prawisz Miro. :D Miało być: To ja Cię zapytam.... ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Panowie nie spamować tylko odpowiadać na pytania konkretami:)

Dlatego, że można zbudować wędzarnię bardziej funkcjonalną niż wędzarnia kanałowa.
  to znaczy że kanałaowa jest gorsza? podejrzewam że zaraz uaktywnią się obrońcy kanałowych wędzarni i tych z bezpośrednim paleniskiem haha. Widziałem zdjęcia wędlin z obu wędzarni nie widzę różnicy, także zdecydowałem się na kanałową.

Olo z całym szacunkiem ale jak ktoś nowy wchodzi na forum to wypadał by się przywitał, by zaznajomił się w zasadami tu panującymi czyli okazał choćby troszkę szacunku ludziom którzy tu są. Przeczytanie  choćby podstaw rozwiało by sporo wątpliwości i pytanie tego co są zadane nie miały by miejsca.

Ale czy do mnie należy nauczanie dobrych manier?

Poczytaj troszkę i zauważ, że co kilka dni pojawiają się te same pytania i dawane są te same odpowiedzi. Jutro albo pojutrze zarejestruje się nowy człowiek i zaś te same pytania - ręce opadają.

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Już wczoraj miałem Ci napisać to co grzecznie napisał Artur ...

Ale ze względu na to miłe i grzeczne "powitanie" ...

Panowie nie spamować tylko odpowiadać na pytania konkretami:).

... miały to być bardzo konkretne dwa trzy-literowe słowa.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Ok ok rozumiem. także przepraszam za zamieszanie.

Powitanie napisałem dziś odnajdując temat, ponieważ link w priv wiadomości od admina nie odpalał mi się z jakiegoś powodu pewnie związanego z moim komputerem.

Przeczytałem temat z linka dzięki Miro. Wyjaśniło mi się dużo. Muszę tylko przeczytać co to takiego palenisko pół bezpośrednie. Widzę że w moim projekcie można łatwo zrobić bezpośrednie.

Dalej pozostaje przy zrobieniu murowanej komory wędzenia. W środku chyba wyłożyłbym drewnem. I pozostaje problem szybru w murowanym kominie.

Miro mocno podziałało na mnie ilośc spalanego drewna w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim.

Przeczytałem dodatkowo ten artykuł https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Załączam projekt po drobnych przeróbkach.

Palenisko bezpośrednie o szerokości takiej jak komora do wędzenia. Można zrobić tak żeby palić drewno po środku aby nie stykało się ze ściankami.

Palenisko z cegły klinkierowej pełnej, szamotówka wywalona:)

Miejsce w którym poprzednio był kanał dymny zamienione na schowek.

Dodatkowy schowek zamykany w miejscu poprzedniego paleniska.

Załączyłem 2 rzuty które pokazują rozwiązanie wewnątrz komory do wędzenia. Czy muszę zrobić wysłonięcie drewnem także tam gdzie jest zwężenie na komin czy mogę zostawić tam gołe cegły?

P.s. na forum jest multum materiału do przeczytania i zajmuje mi bardzo dużo czasu studiowanie kazdego tematu, dlatego właśnie proszę o odpowiedzi i rady, ludzie którzy dłużej korzystają z forum moga podrzucić poprostu link bo wiedzą gdzie szukać. Nie trzeba się odrazu denerwować. Rozumiem że dużo osób zadaje te same pytania i to niektórych irytuje.

Starałem się wyszukać coś na temat szybru w kominie z cegły i póki co nic nie znalazłem może źle szukam albo nie ma takeigo tematu.

post-63421-0-29063200-1394200598_thumb.jpg

post-63421-0-69719800-1394200610_thumb.jpg

post-63421-0-85968900-1394200622_thumb.jpg

Edytowane przez OloDVG

Zaczyna mi się podobać ... bo jesteś jednym z nielicznych który cokolwiek analizuje z tego co przeczyta zamiast trwać w swoich nie zawsze dobrych pomysłach.Proponuję wyizolować deski od cegły wełną, z tego typu szerokim i łagodnie zwężającym się kominem nie powinno być problemu.Aha pomyśl o troszkę większej komorze ja dołożyłbym cegłę na głębokość i przynajmniej pól na szerokość. Drzwiczki paleniska zrób większe i bez rantu na dole ( w razie czego możesz zastosować metalową szufladę palenisko albo szybko wygarnąć)PSŁadna robota w 3d ;)Sent from my iPhone using Tapatalk 2

A w miejscu poprzedniego paleniska możesz pomyśleć o małym piecu chlebowym ;)

Potem na środku grill i masz komplet ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601

Bardzo fajnie to wygląda.

W jakim programie robisz takie projekty ?

A teraz moje uwagi:

- komin według mnie za wysoki, ponieważ może wytwarzać się ciąg, a raczej nie jest nam do niczego potrzebny przy wędzeniu.

- na wylot przewodu dymu z paleniska założył bym deflektor (blacha z otworami która rozprasza dym)

- dodałbym szyber między paleniskiem a komorą wędzarniczą (mniej bolą oczy przy przekładaniu wędzonek :cool: )

Jeśli chodzi o szyber, to nie ma znaczenia jaki jest przewód kominowy.

Przydaje się.

Gdybym budował dla siebie, dodałbym po lewej stronie grill, a w centralnej części kuchnię polową, opalaną z "kozy" lub czegoś podobnego.

Ale to już fantazja. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Projekt zrobiłem w 3d max, ale kupa pracy z poznaniem programu a potem z dojściem do efektownych ustawień.

Dodałem deflektor - Miro napisałeś że z otworami to znaczy, że tą blachę perforowaną najlepiej kupić?

Wpadłem na takie rozwiązanie szybru - w załączniku.

Powiększyłem drzwiczki w dół a poszerzać komory do wędzenia raczej nie będe jest teraz 65x65cm wysoka na 120cm.

O ile cegieł powinienem zmniejszyć komin?

Roger odnosśnie tego pieca chlebowego w sumie super pomysł, ale chyba trzeba by dać drugi komin?

Grill mam zamiar kiedyś zrobić trochę w innym miejscu, póki co będzie sklepowy:) A czytałem gdzieś na forum że po dłuższym używaniu wędzarni może być zapach "pogorzeliska" a przy grilu jednak się biesiaduje więc tak sobie pomyślałem że pewnie ktoś nie czyści tej wędzarni, ale z tego powodu na wszelki wypadek nie robie grilo-wędzarni.

post-63421-0-54003000-1394206379_thumb.jpg

Do takiej uproszczonej wersji pieca starczy kawałek rury nierdzewnej wbudowany w lewą podporę żeby nie psuć ogólnej estetyki. Na wylewkę zrób wokół dystans wąski cegła na pól na 6wyskości odizoluj to wełną na to płyta szamotowa najlepiej cała i półokrągłe sklepienie z płytek szamotowych wyizolowanych od cegieł wełną albo keramzytem - to będzie najprostsze bo ze sferycznym będą alpejskie kombinacje ;)

Robert
601353601

Deflektor, taki jak pokazałeś na rysunku + nawiercone otwory, znaczy się takie płaskie sitko. :D

Szyber lepszy byłby obrotowy, jak przepustnica w dawnych gaźnikach samochodowych.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

A czemu miałyby w takim deflektorem służyć te otwory ?

Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby.

Co do szybra to faktycznie lepiej byłoby zrobić go od góry nie wysuwany tylko obrotowy będzie prościej ;)

Robert
601353601

Sterowanie tym szybrem byloby też tak od boku? Tylko poprostu by się nim obracało. A ja myślałem żeby po lewej i prawej strone od wlotu do paleniska zrobić blokady i bym wiedział że na max otworzyłem lub zamknałem szyber. Z tym obrotowym nie wiem jakbym mial to sobie oznaczyć. Może jakiś wskaźnik od boku na rączce. Tak myślę sobie jak to rozwiązać żeby nie zaglądać do środka żeby wiedzieć jak jest ustawiony.

Jak wygniesz dźwignię na 90st równoległe do blachy to zawsze będziesz wiedział w jakiej jest pozycji względem komina ;)

Robert
601353601

Szybrem tym steruję kręcąc normalnie korbką znajdująca się na osi i przylegającej do ścianki paleniska.

Sterowanie szybrem wyglada tak oto.

post-49725-0-39615400-1394215421_thumb.jpg

post-49725-0-19311000-1394215476_thumb.jpg

Sverige dzięki za zdjęcia:) ja w ogóle nie mogłem znaleść zdjęć gdzie ma się znaleść szyber no i myślałem że w kominie się montuje żeby sterować prędkością ciągu. No ale tak nad paleniskiem to i ciepłem można przy okazji. Sugerowałem się tymi drewnianymi komorami które pod dachem mają takie dziurki na wylot dymu. Pełnią rolę tego szybru.

Widziałem na jakimś zdjęciu że montuje się też drugi deflektor przy wlocie do komina. Daje to coś? Czy to kolejny błąd przekazywany dalej?

W kominie też mam drugi szyberek, ale drewniany, tak samo jak komin, ale działający na tej samej zasadzie. Ośka metalowa a szyber obrotowy z deseczki.

Deflektor jest z grubej stalowej blachy na stalowych nóżkach i ustawiam go nad tym szybrem od paleniska.

Deflektor służy do równomiernego rozprowadzania  dymu w komorze .

Edytowane przez sverige2

Dzień dobry :)

Witam użytkowników i czytających forum.

Ponieważ tej wiosny też planujemy w ogródku postawić wędzarnię, a raczej grilo-wędzarnię, od pewnego czasu czytam to forum.

W pierwszym odruchu miała to być wędzarnia z kanałem dymnym, ale po analizie wątków z tego forum wyszło mi, że bezpośrednie palenisko jest po prostu prostsze do budowy (a dla nas to ważne ;))

Podoba mi się projekt OloDVG i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy komin jest konieczny, zakładając, że komora byłaby tylko drewniana? Wtedy zastosowalibyśmy otwory na bokach (tuż pod dachem).

2. Czy grill mógłby być faktycznie po lewej stronie? Tak bym chciała, ale martwi mnie odległość od daszku drewnianego - jak to rozwiązać?

Na razie tyle:)

Ewa

Przy takim projekcie tylko od strony komory ;)

Robert
601353601