Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm dzięki wielkie za podpowiedź - tak zrobię. W pierwszej myśli chciałem wymurować wszystko z takich margli (mam w kamieniołomie takie jasne, żółto-białe - podobne do piaskowca), ale chyba ciężko je będzie spasować. Faktycznie wymuruję palenisko z cegły, a podstawę grilla z suporeksu (zostało mi trochę po remoncie), bo tam nic nie będzie palone. Wkoło obkleję kamieniem. Potem dam stropik i komorę wędzarniczą zrobię z drewna, natomiast grillową odmuruję już z tych wapieni, a w środku dam szamot. Martwię się jedynie "dachem" w grillu - chciałbym zrobić schodzący się w komin z tych kamieni, ale nie do końca wiem jak się za to wziąć, żeby się kupy trzymało :P

Mam jeszcze pytanie odnośnie tych margli - czy można je murować w pionie? Większość z nich jest stosunkowo cieńka (8-12cm), niezbyt szeroka (do 25cm) i podłużna (do 45cm). Chciałbym całą komorę grilla obmurować, stawiając je w pionie, prostopadle do podstawy na tym najdłuższych boku (tak, żeby grubość była szerokością ścianki) - utrzyma mi to sklepienie dachu (też z tych margli, tylko wybiorę te cieńsze)?

Na moje oko, lepszym rozwiązaniem byłoby postąpić jak w przypadku paleniska wędzarni - wymuruj z cegły, ale postawionej na pion - zużyjesz mniej, okleisz marglem, w środku dasz szamot i będzie to estetyczne i praktyczne. No i na pewno utrzyma strop grilla :)

No tak, tyle, że cegły nie posiadam :) Będę więc musiał trochę nabyć i jakoś przywieźć. Pełna, dziurawka? Jakaś konkretna klasa? Tak, żeby było tanio i dobrze :P

Jeszcze mam pytanie odnośnie tego górnego stropu - czy trzeba go zalewać i dopiero na nim stawiać wapienie? Czy nie można od razu ułożyć samych kamieni pod odpowiednim kątem i zaprzeć ich o siebie (albo o jakiś kwadratowy stelarz z kątowników, średnicy komina)? Boję się trochę, że takie rozwiązanie nie wytrzyma, ale znów lanie kolejnego zbrojonego stropu to dodatkowy koszt, praca i ciężar. No i jak zrobić wtedy skos wewnątrz komory grilla przy daszku?

Ehh, za dużo pomysłów - aż spać wczoraj nie mogłem :P

Edytowane przez ThoriN

W wędzarni najlepiej strop nad paleniskiem wylać, ale na grillu... zależy jakie będzie miał wymiary. Wejdź na stronę:

http://www.obud.pl/ogrody,art,8271,ogrody_poradnik,budowa_grilla_z_gazobetonu_cz_1

Może to Ci pomoże i coś Ci przyjdzie do głowy :)

W wędzarni oczywiście będzie strop, a nad nim "kibelek" z drewna :)

Chodzi o grill i o górny strop (ten przy dachu). Dolny planuję wylać (choć jeszcze się nad tym zastanowię - być może lepiej zostawić to otwarte, a jako pojemnik na węgiel dać jakąś kuwetę z grubej blachy i już). Natomiast chodzi mi o przejście kamieniem z komory grilla (powiedzmy szer x głeb x wys 70x50x70) w komin (pewnie coś koło 20x20x50) - czy tam na górze potrzebuje stropu, na który wesprę skośny, kamienny "dach"?

Dzięki za link - artykuł ciekawy, aczkolwiek takie bloczki dają zupełnie inne możliwości ;)

Edytowane przez ThoriN

Jasne, ale do poziomu "stropu", albo raczej "blatu" grilla możesz zbudować wszystko z suporeksu korzystając z artykułu jako podpowiedzi - jak widać można tak zrobić, żeby stropu nie wylewać i zrobić całość "pod siebie", ale myślę że są tam ciekawe rozwiązania, które spokojnie można wykorzystać :)

Myślę, że strop możesz zrobić płaski od wewnątrz - nie trzeba go wylewać, a np. wymurować na metalowych płaskownikach:

http://http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1765-wedzarnia-bogdana

kilka osób zrobiło tak ze stropem w wędzarni i z tego co piszą - zdaje egzamin, a od zewnątrz wyprofilować tak, żeby Tobie się podobało :)

Edytowane przez kk82

Świetnie :) No nic, teraz będę czekał na pogodę, aby rozpocząć prace :)

PS. Dzięki za linka! To jest to, co widziałem dobre 2 lata temu, a teraz nie potrafiłem tego odszukać. Wkradł Ci się błąd przy wklejaniu - podaję poprawiony: http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1765-wedzarnia-bogdana

• 1 miesiąc temu...

Witajcie!

Jestem tu nowy, więc witam Was wszystkich. Noszę się z zamiarem wybudowania małej wędzarni. Miałaby być to wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim, komora wędzarnicza zrobiona byłaby z drewna z otworami wentylacyjnymi, bez komina. Chciałbym, żeby tył wędzarni stykał się ze ścianą garażu. I w związku z tym,mam do Was pytania, czy jeżeli wędzarnia będzie niższa niż ściana garażu i będzie bez komina tylko będzie miała otwory po bokach, czy to będzie ok? i czy wystarczy jeżeli na ścianę garażu dam wełnę i jedną warstwę desek (będzie to tył wędzarni)?

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam :)

P.S.

dodałbym rysunek, ale jeszcze nie poznałem tej opcji ;)

Możesz tak zrobić jeżeli jesteś pewien, że w pełni będziesz panować nad wędzarnią. Przy daszku będziesz musiał zrobić z desek odprowadzenie dymu w ten sposób żeby dym nie "pełzał" po ścianie. Chyba Chudziak ma podobną wędzarnie zrobioną z wykorzystaniem ściany domu. Można podpatrzyć i zapytać jak najlepiej rozwiązać ten problem wraz z cennymi uwagami.     

Właśnie tato wybił mi ten pomysł z głowy, tym bardziej że na ścianie struktura jest położona i szkoda, żeby owędzić ją ;)

Jutro zacznę budować kibelek :)

Zastanawiam się nad budową wędzarni i pieca chlebowego. Co do wędzarni to na ciepło czy zimno. długi kanał czy krótki. Murować czy zrobić prowizorkę z beczki. A tak wogóle to czy budowac kombajn z piecem do chleba. Czy w komorze wedzarni, murowanej wykładać ścianki szamotem, czy beton nie będzie kruszał (bloczki betonowe...

Przeczytałem art o wędzarni z beczki i trochę mi to pachnie prowizorką, a te najdłużej trzymają. link do art o wędzarni z beczki: http://www.obud.pl/ogrody,art,9378,ogrody_mala_architektura,skuteczna_i_prosta_wedzarnia_z_beczki

Edytowane przez EAnna
post zdublowany
  • 2 tygodnie później...

Kupiłem w Auchan gotową wedzarnię beczkową, była przecena na z 300 na 150 zł. Małe to, ale już coś jest. Jednak nadal myślę o budowie własnej. Takie coś z supermarketu to chyba profanacja. Ale od czegos chiałbym zacząć.

Witam serdecznie jest to moj pierwszy post na forum ,rozpoczołem budowę altany ,ogolny zarys już jest teraz zaczołem budowę grylo- wędzarni Moje pytanie jest Czy wnętrze wędzarni i gryla zbudowane z balików bukowych grubosci 5cm bedzie dobrym pomyslem ? prosze o sugestje osób które ew. coś takiego mają poz Krzys :)

• 2 tygodnie później...

Witam

Jestem na wstępnym etapie budowy wędzarni. na oglądałem się i naczytałem - głowa boli. Proszę o podpowiedź. Buduje z cegły klinkierowej. Czy palenisko wykładać płytka szamotową - czy nie. Z jednej strony czytam, że nie. A na większości fotek, widać wyklejanie palenisk szamotem. 

Ja bym dał pelną.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Pomyłka proszę usunąć  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez kazior83

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Kol. Ryba. Jeżeli to ma być piec hutniczy, to jak najbardziej tak, szamot jest wskazany. Natomiast jeżeli to ma być wędzarnia, to to zdecydowanie nie. Poczytaj sobie co piszą ludzie mający pojęcie o budowie wędzarni, a nie bzdety wypisywane przez początkujących dyletantów.

http://wedlinydomowe...go/#entry305329

Cofnij się trzy pozycje wstecz i tam znajdziesz ten sam podany adres do kompedium wiedzy na temat budowy wędzarni, wystarczy to wszystko uważnie przeczytać.

Edytowane przez sverige2
  • 2 tygodnie później...

Cześć

jestem tu całkiem nowy i właśnie przymierzam się do budowy wędzarni. Ponieważ zauważyłem na stronie sporą rozbieżność pomiędzy poglądami doświadczonych forumowiczów (najlepsze wędzarnie z paleniskiem bezpośrednio w lub przy komorze, drewniane lub blaszane) a zdjęciami gotowych budowli prezentowanymi na stronie (głównie ceglane budowle z paleniskiem wykładanym szamotką i długim kanałem doprowadzajacym dym do komory wędzalniczej) chciałbym zapytać osoby z większym doświadczeniem:

czy w wędzarniach z paleniskiem bezpośrednio przy komorze na prawdę udaje się utrzymać temperaturę 17-22 stopnie, taką jaka jest zalecana w wędzeniu chłodnym (np tu http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu)? Wydaje mi się to niemal niemożliwe biorąc pod uwagę że spalanie następuje w temperaturze około 400-500 stopni, ale może się mylę

z góry dziękuję za odpowiedzi

Moje skromne zdanie... da się. Nie ma powodu utrzymywać temperatury w granicach   500 stopni. Paląc w kominku np. powstają takie temperatury, jeśli np dodamy materiał kumulacyjny ciepło np. szamot wówczas osiągniemy większy przedział temperatur.. Kwestia uważnego palenia. Jest start a potem utrzymanie stanu temperatury poprzez odpowiednie palenie co nie jednokrotnie koledzy

poruszają. Nazywając to praktyką ;)

w zimę gdy jest -20 stopni to nawet a wędzarnia jest z polnego kamienia lub z granitowej kostki to trzeba sie dobrze narobić żeby uzyskać taką temperaturę

• 3 miesiące temu...

witam,

właśnie projektuję wędzarnię. Kiedyś miałem już jedną - lata temu - ale musiałem ją usunąć z działki. Teraz po przeprowadzce planuję wybudować coś porządnego tzn wędzarnię i altanę. 

Po budowie zostało mi trochę materiałów w związku z czym wędzarnia będzie wybudowana z cegły pełnej. Drzwiczki do paleniska mam ładne stalowe zdobione, Rurę kominową o przekroju 180 mm długość 1 m i do tego rurę 25 cm z szybrem. 

Moje pytania dotyczą własnie tej rury. Ona jest nieocieplona. Czy jeśli ułożę ją pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarni na podsypce z kruszca, owinę wełną mineralną i od góry i po bokach również zasypię kruszcem (na tym wyleję płyt betonową) to będzie to prawidłowe rozwiązanie?

Komorę wędzarni planuję zrobić również z cegły tylko mam wątpliwość czy środek wyłożyć szamotką? czy może jakimiś deseczkami??

w góry dziękuję za pomoc!