Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 


długo nosiłem się z zamiarem wyrobu własnych wędlin i z racji większej niż zazwyczaj ilości czasu zdecydowałem się na budowę własnej wędzarni. Po przeczytaniu artykułów na forum stworzyłem wstępny projekt.


Bardzo proszę o ocenę i bezlitosne wytknięcie wszelkich błędów.   :) Projekt poniżej.


 


Szczegóły:


Wymiary: 1000x1000x1000 mm


Materiał: Deska sosnowa o grubości 32mm, 100x1000 mm 


Palenisko: blacha stalowa "czarna" 5 mm, 500x500x500 mm


Kanał dymny: rura stalowa fi 200mm, długość 800mm (zapomniałem zwymiarować długość na rysunku)


Deflektor: blacha stalowa "czarna", kwadrat 350x350 mm, wysokość regulowana na śrubach


Dach: płaski drewniany zdejmowany (brak drzwi w wędzarni - wkładanie i wyciąganie przez dach)


Otwory dymne: po 10 otworów z dwóch stron wędzarni 80x80mm regulowanych zasuwą.


 


Pytania:


  • deska zwykła czy pióro wpust 
  • czy wymiary paleniska są odpowiednie dla takiej komory i czy palenisko bez żadnych drzwiczek z przodu-otwarte 
  • czy rurę należy czymś ocieplić a jeśli tak to czym 

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i porady oraz AndyAndy'mu za szczegółowy opis w "Lekturze obowiązkowej"  :laugh:  .


post-40040-0-89346300-1530368602_thumb.jpg


Edytowane przez EAnna

No mam wrażenie że Andyandy propaguje inne rozwiązanie. Trudno Ci coś poradzić bo cała Twoja koncepcja jest do kichy i nie dlatego że kanałowa. Tylko

palenisko za małe i zimne blacha

rura to jest minimalna średnica

obsługa wedzarni od góry jest upierdliwa, jak zabespieczysz to przed deszczem? w trakcie więdzenia. Itd itp.

I teraz tak :

-jak nie możesz nic postawić bo nie masz działki, rozkradaną itp to kombinuje z beczką po oleju.

- ma być przenośne to popatrz u brata ziezielonego lub spytaj Go na PW

- masz grunt nie nasz za dużo kasy zrób porządny kibelek

- masz grunt kasę to możesz postawić porządną kanałową czy kibelek z altanką co tam Ci się zamarzy

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

 

Po przeczytaniu artykułów na forum stworzyłem wstępny projekt

Nie były to czasem artykuły  - Tak nie budować wędzarni  ;)? Albo nie czytasz ze zrozumieniem  ;) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Projekt, miał być do bólu szybki i łatwy w realizacji ale po wypowiedziach bardziej doświadczonych dymiarzy decyduję się na klasyczny kibelek. Zdecydowałem się na budowę wg projektu użytkownika Beiot. Mam jednak kilka pytań i tak jak poprzednio liczę na pomoc i bezlitosne wytknięcie błędów w moim rozumowaniu  :)  

Komora: szerokość 93, głębokość 80, wysokość od góry drzwiczek 170. To zostaje bez zmian.

Materiał: deska sosnowa pióro wpust grubości 32mm. I tutaj pytanie czy tak grubość wystarczy aby nie dokładać dodatkowej izolacji lub ew. drugiej warstwy desek ?

Fundament: 125x125x25 w rogach 30x30x80, betonowy.

Palenisko: wg projketu Beiot 91x78x53cm, czy nie jest to za mało w stosunku do komory wędzenia ? Ja myślałem o 100x100x58.

Materiał: zwykła cegła pełna pojedyncza.

Strop: betonowy, zbrojony grubości 1 cegły.

Kanał dymowy: fi 250mm

Drzwiczki do paleniska: od pieca chlebowego, i tutaj pytanie drzwi nie mają regulowanego dopływu powietrza, czy przy wędzeniu zostawić uchylone czy dorobić regulowane wloty ?

Kolejne pytanie dotyczy zaprawy, czy z uwagi na kontakt dymu z żywnością musi być jakaś specjalna ?

Dziękuję za wszelką pomoc i porady.

witam czy mogę ocieplić rurę stalową wełną mineralną (pozostałos po budowie).rura bedzie obudowana cegłą klinkierową .Długość rury 140 srednica fi 220

Możesz :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Keramzyt nie będzie utrzymywał wilgoci tak jak wełna i chyba będzie trwalszy.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Z wełną jest tak że jak dostanie wilgoci to jest problem. Prawidłowo powinna być rura, wełną mineralną, pustka wentylacyjna która odprowadzi wilgoć i cegła. Czy jest w ogóle sens izolacji rury wełną. To zależy jaką wędzarnię budujesz.
Pytanie, czy strop przy wędzarni z paleniskiem bezpośrednim można zastąpić blachą cze będzie za mocno sie nagrzewać. ? I np palić kapiący tłuszcz....
Można. Najwyżej nasypiesz piasku, dasz podwójne blachy z dostępem między nimi np 2 cm albo będziesz palił delikatniej Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Można. Najwyżej nasypiesz piasku, dasz podwójne blachy z dostępem między nimi np 2 cm albo będziesz palił delikatniej

Świetny pomysł z piaskiem. Dwie blachy też ciekawe zobaczę czy uda się to zrobić. Dzięki

Witam

 

Mam kilka pytań dotyczących mojego pomysłu na wędzarnie, proszę o wskazówki i ewentualnie wybicie pomysłu z głowy;)

 

Otóż wędzarnia miała by być z paleniskiem bezpośrednim, murowana z pełnej cegły. Nad paleniskiem byłby strop betonowy na wysokość jednej cegły z otworem około 25cm średnicy. Cały problem co do którego ma wątpliwości jest na górze, ponieważ wędzarnia będzie w środku w takiej szopie, wiacie i musiałbym wyprowadzić komin,  na dach. Ogólnie mam takie założenie, że nad komorą do wędzarnia robię drugi strop z dziurą na wkład ceramiczny taki jak stosuje się w kominach sr. 180-200mm i nad wylanym stropem robię komin z takich pustaków kominowych około 50cm nad dachem szopy, w środku komina jest oczywiście wkład ceramiczny izolowany wełną (tak jak w dzisiejszych kominach) W środku nad stropem robię szyber w środku wkładu ceramicznego, który będzie regulował ilość dymu w komorze.  Nad kominem robię daszek który zapobiegnie wpadaniu wody do środka

 

 

Czy taka koncepcja będzie spełniała swoje zadanie i ma szanse powodzenia? Z tego co oglądałem na forum to większość wędzarni jest w otwartym terenie gdzie regulacja jest  z boków albo z tyłu. Robiąc ją w środku mam tylko możliwość regulacji szybrem w kominie. Boję się, że powietrze będzie się skraplać i kapać na wędzonki, ale temu mógłbym zaradzić montując jakiś okapnik pod wylotem i miedzianą rurkę która to odprowadzi.

 

Proszę o rady i wskazówki.

 

 

 

 

 

 

Podpowie ktoś jak rozwiązać komin w tej wędzarni? Wędzarnia będzie w środku pomieszczenia więc boczne wyloty dymu nie wchodzą w grę. Jak najlepiej zrobić ten komin który będzie przechodził przez dach z blachy. Sklepienie w środku zrobić pod jakimś kątem? czy na płasko? może wylać drugi strop z otworem na komin i obłożyć go drewnem? do tego dołożyć jakiś szyber w kominie? 

Proszę o rady, bo za kilka tygodni będę sie za to zamierał, ale na razie muszę zgromadzić materiały.

Edytowane przez 3pokolenie

dzięki za odpowiedz rure ociepliłem keramzytem


[Dodano: 09 lip 2018 - 07:17]

czy moge sie podłączyc do komina z wedzarni, grilem który bedzie o bok , czy dwa osobne kominy .  W kominie z wedzarni bedzie szyber,czy dodadkowo dac szyber do grila zeby nie ciagło lewego powietrza

  • 2 tygodnie później...

3 pokolenie - Rozumiem , że cała komora wędzarni będzie murowana - jeżeli tak to wyłóż ją deskami od środka na listwach dystansowych.  na górze wylej strop (płaski - żeby nie komplikować)  z otworem na komin - wstaw komin systemowy ocieplany min.fi 200 i zrób szyber. Wewnątrz komory zrób drewniany "sufit" ale pod kątem - ze spadem i ewentualne skropliny popłyną po ściance. Awaryjnie możesz przygotować jakąś tackę podwieszaną bezpośrednio pod otwór komina - z obawy przed skroplinami. Jeżeli wędzarnia będzie stała w szopce to raczej nawet zimą ze skroplinami nie będzie problemu. zwłaszcza jak komin będzie docieplony. Przed wędzeniem wygrzejesz jak trzeba i będzie ok. Co do komina to w Twoim przypadku będzie to "zło konieczne". ale jak powędzisz kilka razy i ogarniesz palenie to i cug nie będzie Ci straszny :);). Powodzenia

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Cieszę że ktoś w końcu odpisał, myślałem że zostanę z tym sam, ogólne pojęcie jakieś mam, ale niegdy sam nie wędziłem więc doświadczenia w tym nie mam. Pozwolisz, że jak już odpisałeś to Cie wykorzystam i zadam kilka pytań?;]

- Tak deskami i tak chciałem wyłożyć ściany ale o syficie nie myślałem, ale to dobry pomysł. Może od razu wylać strop pod kątem?.

- Komin będzie systemowy z wkładem ceramicznym. Powiedz mi czy komin ma być jak najniższy? Nie wiem jeden wkład ponad dach wystarczy żeby ograniczyć cug? Dodatkowo już oglądałem są takie oryginalne daszki z kwasówki do tych wkładów ceramicznych. Niwelowało by to wpadanie ewentualnego deszczu do środka.

- Czy takie oryginalne docieplenie tego wkładu ceramicznego z wełny wystarczy? 

- Chciałem murować wędzarnie na szerokość 3 i pół cegły. W środku razem z fugami szerokość wynosiła by ok 65cmx65cm. Wystarczy? Zakładając, że jeszcze w środku będę obijał deskami? To ma być domowa wędzarnia tylko na własnych celów, więc jakoś strasznie dużo nie będę na raz wędził, ale tez żeby się znowu nie ograniczać, bo miejsce mam.

 

Proszę o rady, jak mi się jeszcze coś przypomni to pozwolę sobie dopisać;]

3pokolenie .

Komin jak już musi być to jak najkrótszy. Nad nim daszek (tylko nie żadne "strażaki" bo one cug wzmacniają) . Systemowe kominy są ciepłe - bez obaw - nie trzeba dodatkowo izolować.

 Wielkość komory 65cm x65cm  jeszcze odjąć listwy 2x 1cm i deski 2x ok.2cm i zrobi się i zrobi się 59cm -  trochę mało - Wiem , wiem - napisałeś , że tylko do własnych potrzeb , ale to tak nie działa.  W większej komorze masz większą stabilność temperatury , lepiej jest osuszyć wędzonki i większy komfort samego opalania.(nie skacze temperatura)  Mała komora = problemy. Poza tym jak połkniesz bakcyla to będziesz żałował , że mało zrobiłeś - ostrzegam :);)

  Ja mam komorę w środku 65 x65 i moim zdaniem to  minimalne minimum  :)  ;) . Na takiej szerokości (65cm) wejdą Ci na jednym kiju 4 szt szyneczek 1 - 1,4 kg. Większe trzeba wieszać po 3szt.  na kij.  Wędzonek nie można wieszać za blisko siebie bo : długo się osusza i dym nie równo łapie i trzeba przewieszać i kombinować - nie polecam "ciasnego" wędzenia. Wysokość komory też zrób nie mniej jak 120cm - wygodnie 130 - 140cm .  Można wówczas wędzić na dwóch poziomach bez kombinowania z krótkimi hakami. 

Jak chcesz wylewać strop (sufit)  pod skosem to możesz (tylko po co sobie komplikować? ;)) Łatwiej skos deskami zrobić  :thumbsup:


[Dodano: 19 lip 2018 - 20:58]

 

Czy komora paleniska moze być wymurowana z takiej pustej cegly klinkierowej

Może - jest wiele tak wymurowanych palenisk .

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Witam. Na wstępie tylko się wytłumaczę że za szybko zacząłem budowę a za późno zacząłem czytać forum .Mam takie pytanie czym wykończyć palenisko z cegły klinkierowej bo na początku mial to być szamot ale poczytałam że to jest zly pomysły .Moje palenisko ma wymiar trzy cegly na trzy cegły wysokość pięć cegieł mam wstawione drzwiczki i nie wiem z czego zrobić strop Długość kanału 70 cm planuję tez wstawić deflektor proszę o pomoc
Cały czas do przodu ???? zgodnie z sugestią Weterana jest pełna cegła. Podłoże już przygotowane. Mam nadzieje że już wkrótce murowanie ????

post-92317-0-83954000-1532106407_thumb.jpeg

Tak trzymaj :thumbsup:


[Dodano: 20 lip 2018 - 23:36]

3pokolenie - 4 jest git

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Jeszcze jedno, mam około 2 metrów do dachu, jak to rozplanować jakie wysokie ma być palenisko, jaka komora. Muszę jeszcze uwzględnić to że kawałek komina musi być pod dachem, żeby szyber był w środku.

Rób tak , żeby jak najbardziej wykorzystać te 2m. Szyber nie musi być w kominie. Możesz zrobić go w stropie komory. Przy zalewaniu betonem "sufitu" wstaw poziomo w środku grubości rurkę 1/2 " (od krawędzi do otworu w środku , który zrobisz choćby z wiaderka o odpowiedniej średnicy. Dobrze jakbyś tą rurką "przebił"  wiaderko i wpuścił trochę na drugą stronę. Po rozebraniu szalunku i wiaderka  wytniesz   rurkę w  świetle otworu i wsuniesz w nią pręt. .Później musisz z blachy wyciąć dekiel pasujący do średnicy otworu (nie musi być hermetycznie szczelny ;))  i jakoś przymocować do pręta (nawet przyspawać) . Jak Ci się chce to możesz nawet jakąś dźwignię dorobić z boku , żeby nie włazić na taboret , aby przestawić szyber ;).  Niektórzy koledzy w ten sposób  robili szybry dolne (nad paleniskiem) Są gdzieś na forum , musisz poszperać. Może ktoś z SiBów podrzuci link. Na takim stropie stawiasz komin systemowy i już .Łatwiejsze to niż wiercenie ceramiki komina , która bez diamentowych wierteł (otwornic) lubi pęknąć.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.