Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry ale nie wiem jak wyedytować swój pierwszy post żeby wstawić nowe zdjęcie.

 

Na razie wstawię zdjęcie tutaj.  Jeżeli coś zrobiłem nie tak to poproszę admina o pomoc.

 

http://phototive.com/dm-K1DFYUGC.jpg

 

 

http://phototive.com/dm-Z1JBY7ZN.jpg

 

 

Ups... sorry za ten bajzel

 

Tak jak widać po otwarciu drzwi zostaje jeszcze miejsce na trak komunikacyjny.

 

Nie wiem jak to opisać ale trakt komunikacyjny nie będzie utrudniony.

 

Na nowym zdjęciu jest są naniesione  nowe wymiary.

 

Ściana ma 148cm szerokości a nie jak pisałem wcześniej 100cm

 

Odleglość od drzwi do komina to 63cm.

 

100 cm to miała być wielkość planowanego grilla.

 

Może opisze jeszcze raz miejsce

 

To jest budynek gospodarczy wolno stojący.  Jest oddalony od budynku mieszalnego ok.4m.

 

Dym z wędzarni będzie odprowadzony do komina który jest widoczny na zdjęciu a komin jest ok. 6m na ziemią.

 

Wydaję mi się że zapachy z takiej wędzarni będą mniej dokuczliwe niż z wędzarni wolnostojące np. 4m od budynku

 

mieszkalnego.   

 

 

Czy w tej sytuacji dam radę wybudować wędzarnię???

 

Czy obrys zewnętrzny o wym. 100x60cm (szerokość x głębokość)  będzie wystarczająca

 

Grilla może tam nie być ale na wędzarnię lepszego miejsca nie znajdę. 

 

 

 

 

Jesli budynek jest budynkiem gospodarczym ,to tylko od Ciebie zależy jaka komore tam wybudujesz - musisz znac swoje potrzeby , komin masz słuszny niczym sprawa " radziecka "  6 m , musisz uważac by nie wywciagnąl wedzonek z komory , a teraz juz na serio , przy tej wielkosci komina , bedziesz miał trudnosci z zagrzaniem takiej masy  robiac mała komorę wedzarni  oraz palenisko , musisz zrobic  regulacje dopływu powietrza  do paleniska  , ciag kominowy bedzie sluszny , potrzebnyu bedzie szyber  by stłumic ciąg i wiele cierpliwosci .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Do tej pory znałem 7 plag egipskich i teraz poznam 8 plagę.     :frantics:  :w00t:  

Darekas czytaj i chociaż troszkę poznaj zagadnienia  :) z budowy wędzarni i podstaw wędzenia. 

J bedziesz miał trudnosci z zagrzaniem takiej masy  robiac mała komorę wedzarni  oraz palenisko , musisz zrobic  regulacje dopływu powietrza  do paleniska  , ciag kominowy bedzie sluszny , potrzebnyu bedzie szyber  by stłumic ciąg i wiele cierpliwosci .Pozdrawiam

 

Myślę że nadmierny ciąg da się łatwo opanować małym otworem przebitym do komina + regulacja za pomocą szybra.

 

Gdzie poczytać o regulacji dopływu powietrza do komory wędzarniczej. 

 

Darekas czytaj i chociaż troszkę poznaj zagadnienia  :) z budowy wędzarni i podstaw wędzenia. 

 

 

A możesz coś podlinkować będzie mi łatwiej niż czytać całe forum od deski do deski. 

 

Albo napisz wprost że nie da się tam wybudować wędzarni i dlaczego.

 

 

A możesz coś podlinkować będzie mi łatwiej niż czytać całe forum od deski do deski. 
 

Tak, chociaż nie uważam  za dobry pomysł. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/ 

  • 2 tygodnie później...
Dzień dobry Wszystkim. Dopiero zaczynam przygodę z dymem i po długich godz. Czytania forum stworzyłem projekt który przedstawiam do oceny i proszę o rady.

post-73404-0-69768800-1431711032_thumb.jpg

post-73404-0-87448600-1431711036_thumb.jpg

Witam wszystkich cieplutko :)

Jako całkowity świeżaczek  ośmielę się zadać pytanie na które ( przez miesiąc uczciwego czytania forum) nie znalazłem jak dotąd odpowiedzi.Planuję postawić malutki kibelek, taki niecałe 70x70, fundament mam już wylany, we wtorek lub w środę majstry postawią klinkier, siedem cegieł do góry i tutaj właśnie pojawia się problem a w zasadzie wątpliwości. Ponieważ jest to niewielki kibelek, taka sławojka, postanowiłem strop paleniska wylać osobno i potem przenieść go na wymurowane przez Fachowców  palenisko.Strop (stropik :) ) będę wylewał samodzielnie więc mam pełną dowolność konstrukcują ograniczoną tylko moimi zdolnościami manualnymi i zasobami finansowymi. Wszystkie stropy do których zdjęć udało mi się dotrzeć przez miesiąc  na tym forum ( a w zasadzie więcej bo dopiero od miesiąca jestem zarejestrowany a forum czytałem trochę wcześniej) mają jeden otwór umieszczony centralnie (bardzo popularny jest rozmiar 200x200) oczywiście nad tym blacha rozpraszająca dymek  (deflektor)i gotowe.Moje pytanie : Czy jeśli zamiast jednego centralnego otworu z np. profilu ( profila ?) 200x200 bądź rury fi200 zrobiłbym cztery otwory, rozłożone symetrycznie z profili np. 100x100 lub rury fi 100 to nie byłaby wtedy lepsza  cyrkulacja dymu  w komorze ( oczywiście te mniejsze otwory rówież można pokryć blachą, czyli założyć deflektory, tylko zastanawiam się nad sensem tego przy czterech otworach rozłożonych symetrycznie w takiej małej popierdółce  chyba żeby zrobić je z blachy perforowanej :) ). Znacie jakieś przeciwwskazania do zrobienia czterech otowrów  zamiast jednego ( nie wiem, może jakiś problem z utrzymaniem temperatury bądź też z cyrkulacją dymu) ?

Bardzo proszę podpowiedzcie :)

 

Robiąc tyle otworów będziesz robił pewnie 4 deflektory, każdy z nich większy od średnicy otworu... Działać może będzie tak samo, bo nie lepiej a strop będzie "cały" w deflektorach ;) śmiem podejrzewać , że na tak małej powierzchni całkowicie mija się to z celem, utrudnianie sobie życia, bardziej osłabiona konstrukcja stropu paleniska... spokojny dym i tak zrobi swoje. Nie komplikuj sobie i idź utartym szlakiem. Powodzonka :D

Kolego jestes w błędzie działac beda tylko otwory , które beda miały najbliżej do odpływu , zachowanie dymu to nic innego jak dziedzina mechaniki - mechanika płynów - płyny zawsze znajdą sobie najkrótszą droge by ujść - to tak w skrócie ponadto  przekrój 100 mm x 100  jest poprostu za mały , przy duzej ilosci dymu  bedzie on szukał innch wyjsc lub w palenisku bhedzie sie dusił ogein , mogą zachodzic zjawiska  wytrącania sie kwasów i niespalonych smierdacych wydzielin . do palenisk otwartych zaleca sie przekróój komina fi200 . ( zapewenia moc  paleniska okolo 20 kW )

Wojciech Pacan

Zgadzam się z kolegą w pełnej rozciągłości co do wniosków co do tezy to mechanika gazów ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Czy moja uwaga: "na tak małej powierzchni..." jest bez znaczenia? Wniosek końcowy jest taki sam jak Twój Wojtku. Jeśli komora będzie ok. 60x60 to moje uwagi tyczyly się tego konkretnego przypadku. Wyraziłeś to bardziej dobitnie poruszając mechanikę gazów. Mylę sie?

Napisałeś to z punktu widzenia praktycznego , mnie chodziło o to , ze sa przyjete pewne normy w stosunku do palenisk otwartych w zaleznosci od mocy , zaczznaja sie na wykresach firmy Schiedel - bo z nich korzystam od fi 200 mm dla palenisk otwartych , a dla palenisk zamknietych od fi 16o mm , i sklda sie na to wiele czynników ( kształt komory , czopuch wysokosc komina , jego izolacja  etc ) , uwazam ze wtym kierunku powinnismy pokazywać kolegom z forum by szukali informacji , ktore sa podane natacy , podtrzymywanie poghladu ze cos sie nie sprawdzi  pwoduje ze nie wszyscy sa skłonni uwierzyc ze masz racje , doswiadczenia i techniczne załozenia firm specjalizujacych sie w temacie sa przekonywujące , o mechanice plynów ( gazów ) wspomniałem by nie byc gołosłownym , ze nie znam tematu uczyłem sie  tej czesci mechaniki , i sparwdziłem ja praktycznie . pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan

To jest proste niezależnie od tego czy medium jest płyn czy gaz to to medium zawsze znajdzie najkrótszą drogę ujścia ... im mniej oporów przepływu tym lepiej ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • 3 tygodnie później...

witam serdecznie i proszę o pomoc gdyż zaplanowałem już budowę grill-wędzarni tylko nie mam pojęcia jaką rozmiary poszczególnych elementów zrobić aby miało to wszystko ręce i nogi może coś pomożecie 


mam pytanie tez odnośnie wylewki pod wędzarnie czy użyć zwykłego cementu czy lepiej zainwestować w ognioodporny

post-73731-0-77843800-1433327744_thumb.png

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich zadymiaczy. Po namowach kobiet odnośnie budowy wędzarni, zaglądnąłem na to forum i po dłuższych lekturach wyszedł mi taki oto projekt. Zamówioną mam już  boazerie świerkową i kantówki. Jadą do mnie rury nierdzewne na DG w wersji z popielnikiem. Grzałką (grill elektryczny) będzie sterować regulator PID (jestem zawodowo automatykiem). Komora o wymiarach wewnętrznych 40 x 60 x122, podwójne ścianki. Pod komorą miejsce na osprzęt (elektronika, pompka, zrębki).

Będę robił kosztorys i fotorelację z budowy. Daje sobie około 2 miesiące z uwagi na mało czasu wolnego na tą inwestycję.

Miałem robić murowany, ale z uwagi na to iż działka nie jest na własność, to odpadł projekt. Tą będe mógł w razie wyprowadzki zabrać na plecy ;]

 

szkic ołówkiem, a drugi obrazek to widok z Corel'a gdzie sobie szkicuje projekt

 

post-74341-0-70895700-1438782260_thumb.jpg

post-74341-0-86322400-1438782266_thumb.jpg

Wygląda na wąską, jakie ma mieć wymiary?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

Komora o wymiarach wewnętrznych 40 x 60 x122

Paweł czytaj ze zrozumieniem   :D  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Nie czytałem, tylko zerknąłem na obrazek.  :)  Ale i tak wąsko( lub płytko), zrób lepiej 60 x 60

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Czy większą? hmm gdzieś musi być granica wielkości. Dla nas myślę, że te ok 300l pojemności będzie okej. A poza tym dobierałem tak spód, aby grzałka grilla byłą średnio po środku. Poza tym nie widzę problemu, aby po wędzeniu znów podwędzić przy czytaniu ;] Jest to pierwsza konstrukcja zatem zobaczymy co będzie.

 

Jeśli chodzi o stabilność to wolnostojąca, mogłaby się obalić przy wichurze. Przymocowana będzie do podłoża, może wylewkę zrobię . Pozdrawiam

Edytowane przez voytek.lewy

Objętość funkcjonalna a kubatura 300l to dwie różne rzeczy ... podzielam zdanie że te wymiary są zbyt małe a Ty szybko to zdanie podzielisz ;)

60x60x120 to absolutne minimum użytkowe ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Gość ArkoGdynia

Poza tym nie widzę problemu, aby po wędzeniu znów podwędzić przy czytaniu ;] Jest to pierwsza konstrukcja zatem zobaczymy co będzie.

 

 

Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć ...... po co się "męczyć" dwa razy!!! Jedno że czasu na dwa lub więcej wędzeń to dużo zabiera poza tym przy "większych" ilościach..... a uwierz mi lub nie to i tobie przyjdzie robić większe ilości jak "rodzina" zatopi zęby w Twoich wyrobach..... mała komora jest niestety przekleństwem..... wiem co mówię bo tutaj Bracia i Siostry w trakcie mojej budowy "ostrzegali" mnie przed zgubnymi skutkami małej komory a moja ma ok 50x60 i dwie półki na kije..... zarzekałem się że "w życiu", że "po co", że " dla siebie tylko i wyłącznie"....... i jaki jest efekt....... czasami to i 3 wędzenia mam na jeden dzień....... :facepalm:

 

post-65335-0-10844500-1438838768_thumb.jpg

 

post-65335-0-88497500-1438838796_thumb.jpg

 

post-65335-0-61972500-1438838812_thumb.jpg

 

...i prawdę mówiąc to "tylko dla rodziny".......  :rolleyes:  :facepalm:  :devil:

Więc po czasie grzecznie przyznałem rację Braciom i Siostrom, że mieli rzeczywiście rację..... lecz teraz niestety nie uda mi się przerobić mojego "pomniczka" i po prostu nauczyłem się "z tym żyć" :rolleyes:  ;)

Pomyśl, pokombinuj i na pewno uda Ci się zrobić coś o wymiarach tak jak pisał Roger.... przynajmniej 60 x 60....  po czasie sam przyznasz rację  :devil:  :thumbsup:

 

Z dymnym pozdrowieniem.... 

 

Więc może moja historia Cię przekona do większej komory 

 

 

mała komora jest niestety przekleństwem..... wiem co mówię bo tutaj Bracia i Siostry w trakcie mojej budowy "ostrzegali" mnie przed zgubnymi skutkami małej komory

Prawda, cała prawda i tytko prawda. Duża komora to wygoda i przede wszystkim stabilność wędzenia. Mała komora załadowana wyrobami na "maxa" źle pracuje i wędzenie jest bardzo utrudnione. W małych załadowanych komorach nawet jak się uwędzi, pozostaje drugi problem podstawowy czyli jakość wyrobów pod względem smakowym.  

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.