Maxell Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Lipca 2019 W dziale ryby znajdziesz cały zbiór przepisów ZGR na ryby wędzone na gorąco i zimno. Karp także tam jest. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Lipca 2019 W dziale ryby znajdziesz cały zbiór przepisów ZGR na ryby wędzone na gorąco i zimno. Karp także tam jest.Już przeglądam i robię notatki Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 28 Lipca 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13694-zgr1-dokumentacja-technologiczna-ryby-wędzone-kompletna/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Lipca 2019 A tutaj różne fajne przepisy na karpia, niekoniecznie wędzonego. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15751-rok-1930-przepisy-przyrządzania-karpia-i-innych-ryb-słodkowodnych/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 28 Lipca 2019 Zrob karpia w sloikach z taka zalewa pomidorowa rosyjska exportowa , jest na forum przepis na zalewe ..ja robilam ze sledziem, zalewa jest super , znikly zanim sie zdazyly jeszcze lepiej przegryzc.Polecam jak lubisz ryby z pomidorami. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) le czy to wygląda na dzikie karpie?to karp hodowlany golec z linii tzw jugosławiańskiej. Edytowane 28 Lipca 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Pasta z wędzonego pstrąga Składniki:125 g wędzonego pstrąga (świetnie smakuje też z wędzoną makrelą)1 jajko ugotowane na twardo100 g twarogu1/3 łyżeczki musztardy1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego (można dać majonez lub część jogurtu zastąpić majonezem) - jogurtem lub majonezem regulujecie sobie konsystencjesok z cytrynysól i pieprzszczypiorek do posypaniaPrzygotowanie:Pstrąga obrać z ości i przełożyć do miseczki, dodać ugotowane jajko, twaróg i rozgnieść całość widelcem. Dodać musztardę, jogurt (i/lub majonez) i wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze smakuje posypane szczypiorkiem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-638371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Ja robię z pstrąga wedzonego z jajkiem na twardo, cebulą i majonezem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-638417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Ja robię z pstrąga wedzonego z jajkiem na twardo, cebulą i majonezem.Też pycha, często też dorzucam kiszonego ogórka w kostkę robiąc zamiennie pstraga lub makrelę, w zależności od stanu posiadania wędzonej rybki Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-638420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Świeże smażone płaty śledziowe w zalewie octowej Niby zwykła ryba w zalewie octowej, ale dzięki pewnemu zabiegowi - karmelizacji cukru nabiera delikatnie innego posmaku i pięknego bursztynowego koloru. W ten sposób można przygotować każde ryby - świeże płaty śledziowe, jak na zdjęciach; całe tuszki mniejszych ryb; filety z dorsza, minataja, morszczuka; kawałki smażonego karpia czy innych ryb. Jest to również świetny sposób na zagospodarowanie smażonych ryb, które nam zostały po świętach. Robię identycznie dodając odrobinę koncentratu pomidorowego kurczaka, małe tuszki ryb i filety. Nada się również do małych pulpecików rybnych lub mięsnych. Polecam serdecznie Składniki:1 kg świeżych płatów śledziowych (ze skórą)sól i pieprzmąkaolej do smażenia Zalewa:1 duża cebula4 szklanki wody4 listki laurowe6 ziaren ziela angielskiego12 ziaren pieprzu czarnego3/4 szklanki octu1/2 szklanki cukru Przygotowanie:Płaty śledziowe pociąć na mniejsze kawałki (u mnie każdy płat przecięty na pół). Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzać patelnię z olejem, rybę obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto z każdej strony. Przygotować zalewę: cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać 4 szklanki wody, dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny. Od momentu zagotowania zmniejszyć palnik i pogotować około 5 min. Dodać pokrojoną cebulę i chwilkę zagotować, aż cebula się sparzy. Pod koniec gotowania zalewy na palniku obok skarmelizować cukier: na suchą patelnię równomiernie na dno wsypać 1/2 szklanki cukru, nie mieszając poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać i nabierać złotej, bursztynowej barwy. Gdy karmel będzie gotowy, chochelką, bardzo ostrożnie (reakcja dość silna) wlać do karmelu trochę zalewy - cukier natychmiast się zbryli, lecz po chwili zacznie ponownie się rozpuszczać. Gdy cały karmel się rozpuści w zalewie, zawartość patelni przelać do garnka z zalewą, dodać ocet, zagotować całość dobrze mieszając. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu z przykrywą (słoiku, misce, pojemniku lub naczyniu żaroodpornym) wyłożyć na nie sparzoną cebulę i zalać zalewą. Przykryć pokrywą, wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie przełożyć do lodówki. Ryba najlepsza jest po 36-48 godzinach marynowania. Ryb w słoiku nie pasteryzowałam - zalane gorącą zalewą i zakręcone pokrywką samo się zassało. Smacznego! Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-651834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ryba po japońsku Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-653073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ryba po japońsku Smacznie wygląda, a przepis to rozumiem, że pózniej? Noworoczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-653078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ryba po japońsku Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje. Rybę przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest również dobrze rozgrzana patelnia do smażenia. W tym przepisie nie ma ketchupu jak w większości propozycji w Internecie. Jest za to zdrowszy koncentrat pomidorowy i naturalne przyprawy, dlatego właśnie ten przepis ze strony Ania gotuje przypadł mi do gustu. Dziękuję i polecam dalej Składniki:600 g filetów z ryby bez skóry (u mnie dorsz)sólmąka do obtoczenia rybyolej do smażenia Ciasto naleśnikowe do smażenia ryby:1 duże jajko125 ml wody90 g mąki szczypta soli i pieprzu Warzywa:140 g papryki konserwowej ze słoika (3 połówki)170 g ogórków konserwowych (3 średnie sztuki)400 g cebuli ( 3 duże cebule) Zalewa do warzyw:4 łyżki koncentratu pomidorowego 125 ml wody2 łyżki oleju4 łyżki octu spirytusowegoprzyprawy: 3 łyżki cukru, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie:Przygotować ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto mikserem lub rózgą kuchenną i odstawić na 10-15 minut. Ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż zwykłe ciasto naleśnikowe; gdyby było za rzadkie dodać wody, lub gdyby było za rzadkie dodać mąki. Filety z ryby obsuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na mniejsze kawałki o długości około 5 cm, oprószyć solą i obtoczyć w mące. Dobrze rozgrzać patelnię z olejem, kawałki ryby zanurzać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzaną patelnię, usmażyć kawałki ryby na złoto z każdej strony. Usmażoną rybę odłożyć na półmisek. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, paprykę i ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki. W osobnej misce wymieszać razem składniki zalewy. Na patelnię po smażeniu ryby wlać odrobinę oleju do smażenia cebuli i rozgrzać patelnię, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli i zacznie nabierać złotej barwy. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną paprykę i ogórki, całość przesmażyć razem przez 1 minutę. Następnie wlać do warzyw zalewę, doprowadzić do wrzenia mieszając, chwilkę pogotować i zdjąć z palnika. Usmażone kawałki ryby ułożyć na dnie w naczyniu, zalać częścią zalewy, ułożyć kolejną warstwę ryby, zalać zalewą i postąpić tak aż do wyczerpania ryby i zalewy, pamiętając aby ostatnią warstwę stanowiła zalewa. Rybę można już podawać na ciepło, lecz lepiej po ostudzeniu schować do lodówki i zostawić na co najmniej dobę, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest po 2-3 dniach. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 04 sty 2020 - 13:46] Ryba po japońskuSmacznie wygląda, a przepis to rozumiem, że pózniej? Noworoczne pozdrowieniaDziękuję również życzę szczęśliwego Nowego Roku Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-653083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ryba po japońsku Dziękuję Ci Efffo, będzie wypróbowany. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-653087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.