Skocz do zawartości

Ryby


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

W dziale ryby znajdziesz cały zbiór przepisów ZGR na ryby wędzone na gorąco i zimno. Karp także tam jest.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636200
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636205
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636208
Udostępnij na innych stronach

Zrob karpia w sloikach z taka zalewa pomidorowa rosyjska exportowa , jest na forum przepis na zalewe ..ja robilam ze sledziem, zalewa jest super , znikly zanim sie zdazyly jeszcze lepiej przegryzc.

Polecam jak lubisz ryby z pomidorami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-636216
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pasta z wędzonego pstrąga

 

Składniki:
125 g wędzonego pstrąga (świetnie smakuje też z wędzoną makrelą)
1 jajko ugotowane na twardo
100 g twarogu
1/3 łyżeczki musztardy
1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego (można dać majonez lub część jogurtu zastąpić majonezem) - jogurtem lub majonezem regulujecie sobie konsystencje
sok z cytryny
sól i pieprz
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Pstrąga obrać z ości i przełożyć do miseczki, dodać ugotowane jajko, twaróg i rozgnieść całość widelcem. Dodać musztardę, jogurt (i/lub majonez) i wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze smakuje posypane szczypiorkiem.
 
Smacznego!

post-93537-0-07107700-1566247816_thumb.jpeg

post-93537-0-21000500-1566247829_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-638371
Udostępnij na innych stronach

Ja robię z pstrąga wedzonego z jajkiem na twardo, cebulą i majonezem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-638417
Udostępnij na innych stronach

Ja robię z pstrąga wedzonego z jajkiem na twardo, cebulą i majonezem.

Też pycha, często też dorzucam kiszonego ogórka w kostkę robiąc zamiennie pstraga lub makrelę, w zależności od stanu posiadania wędzonej rybki

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-638420
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Świeże smażone płaty śledziowe w zalewie octowej

 

 
 
Niby zwykła ryba w zalewie octowej, ale dzięki pewnemu zabiegowi - karmelizacji cukru nabiera delikatnie innego posmaku i pięknego bursztynowego koloru. W ten sposób można przygotować każde ryby - świeże płaty śledziowe, jak na zdjęciach; całe tuszki mniejszych ryb; filety z dorsza, minataja, morszczuka; kawałki smażonego karpia czy innych ryb. Jest to również świetny sposób na zagospodarowanie smażonych ryb, które nam zostały po świętach. Robię identycznie dodając odrobinę koncentratu pomidorowego kurczaka, małe tuszki ryb i filety. Nada się również do małych pulpecików rybnych lub mięsnych. Polecam serdecznie :)
 
Składniki:
1 kg świeżych płatów śledziowych (ze skórą)
sól i pieprz
mąka
olej do smażenia
 
Zalewa:
1 duża cebula
4 szklanki wody
4 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
12 ziaren pieprzu czarnego
3/4 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
 
Przygotowanie:
Płaty śledziowe pociąć na mniejsze kawałki (u mnie każdy płat przecięty na pół). Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzać patelnię z olejem, rybę obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto z każdej strony.
 
Przygotować zalewę: cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać 4 szklanki wody, dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny. Od momentu zagotowania zmniejszyć palnik i pogotować około 5 min. Dodać pokrojoną cebulę i chwilkę zagotować, aż cebula się sparzy.
 
Pod koniec gotowania zalewy na palniku obok skarmelizować cukier: na suchą patelnię równomiernie na dno wsypać 1/2 szklanki cukru, nie mieszając poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać i nabierać złotej, bursztynowej barwy. Gdy karmel będzie gotowy, chochelką, bardzo ostrożnie (reakcja dość silna) wlać do karmelu trochę zalewy - cukier natychmiast się zbryli, lecz po chwili zacznie ponownie się rozpuszczać. Gdy cały karmel się rozpuści w zalewie, zawartość patelni przelać do garnka z zalewą, dodać ocet, zagotować całość dobrze mieszając.
 
Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu z przykrywą (słoiku, misce, pojemniku lub naczyniu żaroodpornym) wyłożyć na nie sparzoną cebulę i zalać zalewą. Przykryć pokrywą, wystudzić w temperaturze pokojowej, następnie przełożyć do lodówki. Ryba najlepsza jest po 36-48 godzinach marynowania. Ryb w słoiku nie pasteryzowałam - zalane gorącą zalewą i zakręcone pokrywką samo się zassało.
 
Smacznego!

post-93537-0-06764200-1577525875_thumb.jpeg

post-93537-0-00098800-1577525885_thumb.jpeg

post-93537-0-98181900-1577525923_thumb.png

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-651834
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ryba po japońsku

Smacznie wygląda, :thumbsup:  a przepis to rozumiem, że pózniej? :D

Noworoczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-653078
Udostępnij na innych stronach

Ryba po japońsku

 

 

Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje. Rybę przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest również dobrze rozgrzana patelnia do smażenia. W tym przepisie nie ma ketchupu jak w większości propozycji w Internecie. Jest za to zdrowszy koncentrat pomidorowy i naturalne przyprawy, dlatego właśnie ten przepis ze strony Ania gotuje przypadł mi do gustu. Dziękuję i polecam dalej :)

 

Składniki:

600 g filetów z ryby bez skóry (u mnie dorsz)

sól

mąka do obtoczenia ryby

olej do smażenia

 

Ciasto naleśnikowe do smażenia ryby:

1 duże jajko

125 ml wody

90 g mąki

szczypta soli i pieprzu

 

Warzywa:

140 g papryki konserwowej ze słoika (3 połówki)

170 g ogórków konserwowych (3 średnie sztuki)

400 g cebuli ( 3 duże cebule)

 

Zalewa do warzyw:

4 łyżki koncentratu pomidorowego

125 ml wody

2 łyżki oleju

4 łyżki octu spirytusowego

przyprawy: 3 łyżki cukru, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

 

Przygotowanie:

Przygotować ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto mikserem lub rózgą kuchenną i odstawić na 10-15 minut. Ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż zwykłe ciasto naleśnikowe; gdyby było za rzadkie dodać wody, lub gdyby było za rzadkie dodać mąki.

 

Filety z ryby obsuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na mniejsze kawałki o długości około 5 cm, oprószyć solą i obtoczyć w mące.

 

 

 

 

Dobrze rozgrzać patelnię z olejem, kawałki ryby zanurzać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzaną patelnię, usmażyć kawałki ryby na złoto z każdej strony. Usmażoną rybę odłożyć na półmisek.

 

Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, paprykę i ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki. W osobnej misce wymieszać razem składniki zalewy.

 

Na patelnię po smażeniu ryby wlać odrobinę oleju do smażenia cebuli i rozgrzać patelnię, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli i zacznie nabierać złotej barwy. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną paprykę i ogórki, całość przesmażyć razem przez 1 minutę. Następnie wlać do warzyw zalewę, doprowadzić do wrzenia mieszając, chwilkę pogotować i zdjąć z palnika.

 

Usmażone kawałki ryby ułożyć na dnie w naczyniu, zalać częścią zalewy, ułożyć kolejną warstwę ryby, zalać zalewą i postąpić tak aż do wyczerpania ryby i zalewy, pamiętając aby ostatnią warstwę stanowiła zalewa.

 

Rybę można już podawać na ciepło, lecz lepiej po ostudzeniu schować do lodówki i zostawić na co najmniej dobę, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest po 2-3 dniach.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 04 sty 2020 - 13:46]

 

Ryba po japońsku

Smacznie wygląda, a przepis to rozumiem, że pózniej? :D

Noworoczne pozdrowienia

Dziękuję :) również życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-653083
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ryba po japońsku

Dziękuję Ci Efffo, będzie wypróbowany.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/5/#findComment-653087
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.